Да се ОПЛАЧЕМ, да го обсъдим, да намерим подкрепа...през декември

  • 78 203
  • 2 595
  •   1
Отговори
  • Мнения: 12 129
Добре дошли в най-позитивната спамо-чат тема!

Предходните теми, в които мрънкахме през месеците на 2020
И на 2021
ЯНУАРИ 2021; ФЕВРУАРИ 2021;МАРТ 2021; АПРИЛ 2021;МАЙ 2021; ЮНИ 2021; ЮЛИ 2021; АВГУСТ 2021; СЕПТЕМВРИ 2021; ОКТОМВРИ 2021; НОЕМВРИ 2021;

Добре дошли са всички, които търсят място да си отпуснат душицата и да си помрънкат.



НАШИТЕ ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Първа част - цък
Съдържание:
Скрит текст:
Френска лучена супа, препоръчана от Сирос
Белгийските гофретите на 💜 Clo 💜
Солена баница-пица на wind and fog
Телешко с критараки от Сирос
Гювеч с дробчета и пилешки сърца от Eliff, подкрепен със снимков материал
Кекс от Sissy, на снимката изглежда божествен
Зеленчукови мъфини със сирене на Sissy
Козунак от mystic woman
Козунак по рецепта на Ренко
Хрупкави картофки на фурна по форумна рецепта от 💜 Clo 💜
Дупени картофи от demmy
Телешки ребра с Гинес, в мултикукър от Reunion и допълнено от Philomena
Суджукакя, предложение от Сирос
Домашен течен шоколад от Thewishmaster
Сладкиш с извара и сметана от Eliff
Рецепта на Уишмастърова за пилешко, мариновано в майонеза, печено в корнфлейкс
Солени мъфини от Eliff
Сладки/солени бухти от Anyyyone
Макарони на фурна от Anyyyone
Огретен с картофи от Birdflower
Рецепта за мъфини с всякаква плънка на 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Пълнени чушки, вкл. печени и пълнени с кайма от wild poppy
Невероятен сладкиш със смокини от Anyyyone
Супа от тиквички от Сирос
Негърче от 💜 Clo 💜
Паниране на кашкавал и топено сирене от Баба Яка
Готвено с манатарки от Salilinda
Вкусна сьомга (сьомгова пастърва) с кашкавал, на фурна от Salilinda
Бухтички на фурна със сирене от мързелче
Marillenkuchen mit joghurt  (Кайсиев сладкиш с кисело мляко) от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Рогчета от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Топла салата от thewishmaster и от Сирос
Пърленки от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Шипково вино от Salilinda
Класическа рецепта за млечен крем с ванилия от Salilinda

Втора част
Желе от мерло по thewishmaster
Скрит текст:
Попи, загряваш виното, на око слагаш захар, колкото ти харесва ( в моя случай беше еритритол), канела и три пакетчета желатин за една чаша вино. Наливаш във формички и това е.
Лаваш с яйце от thewishmaster
Скрит текст:
Лаваш им правя с яйце, шунка и кашквал - начи яйце на око, шунка на листчета и там гауда, кашквал квото имам, листо маруля и навивам.
Лаваша затоплям леко с масло на тигана.
Да дам моите 5 стотинки за лаваша с яйце. В тиганчето се разтопява малко масло. Разбива се едно яйце и се излива в маслото. Веднага се покрива с лаваша и се захлупва с капак за 2-3 минути. След това се обръща в чиния, така че страната с яйцето да е нагоре и процедирате според каквото имате или ви се яде -крем сирене, кашкавал, шунка, зелена салата, домати, маслини и т.н. Навивате като дюнер и бон апетито.
Паниран карфиол от Pandachina
Скрит текст:
Бърди, много е лесно. Първо го накъсвам на розички, които слагам в подсолена вряща вода докато станат готови за ядене. Панирам с яйце-брашно-яйце. В яйцето добавям още щипка сол,  черен пипер млян, може и друго според вкуса. Много си вървят карфиолчетата с чеснов сос, но днес не правих.
Канелони с кайма и доматен сос от wild poppy
Скрит текст:
Сирос, пускала съм я май. Ето я пак. Нещо не се отваряше ли тогава при всички, имаше нещо. Много е лесна и вкусна.
http://vkusotii.dir.bg/recipe.php?id=5100
Ето и скрийншот за всеки случай.
А като сготвя, ще се оплача, че сосът къкри. Joy

Пържен черен дроб от thewishmaster
Скрит текст:
А аз ще съм благодарна, ако някой каже, как да направя черен дроб и да не става на кочан.
Пеп4о от Храна за мойте канибали е споделила следния номер - заливаш нарязания на хапки дроб с вряща вода, в която е сипана щедра доза оцет. Оставяш да постои 20 минути захлупен. Отцеждаш и бухваш за 4-5 минути в сгорещено масло. Солиш накрая.
Крем карамел от 💙 Clo 💙
Скрит текст:
Написах рецептата и форума ме затри. Кво стана не разбрах. Ще се опитам да почна от началото.

За крем карамел ти трябва (предпочитам го) дълбока купа или от малките шойлички, но с тях е голяма въртележка, защото във всяка една, по отделно трябва да карамелизираш захар.

На дъното ѝ карамелизираш седем лъжици захар. На бавна степен на котлона, за да не загори, разбърквам леко с дървено шишче, ако си със стъклокерамичен плот, внимавай, да не падне захар на него. Дърпаш го от котлона настрани, да изстива. В това време разбиваш 12 яйца с други седем лъжици захар, добавяш два литра охладено прясно мляко, на тънка струйка, като през цялото време миксера е на максимална скорост, биеш до добро хомогенизиране на продуктите. На края слагаш две ванилии. Сместа я изсипваш върху карамела и слагаш купата, на водна баня във фурната. Печеш на 170° на горен и долен реотан. Тайната на гладкия крем карамел е да не позволяваш водата в тавата да заври. Постигам го, като от време на време добавям някоя бучка лед във водата.
Милинки от Баба Яка
Скрит текст:
Добри, най-добрите милинки които съм правила са тези, само че аз слагам сиренето вътре
милинки душички
Тайландско от JACKLIN*
Скрит текст:
Ули, свинско контра филе или пилешко филе.
На пръчици режеш тиквичка, морков, чушки шарени, гъби, миск китайски от Лидл замразен, заради бамбука и черната гъба.
Задушаваш месото до почти пълна готовност, нарязано на тънички жулиени, аз пържа в ГХИ.
Махаш, в същата мазнина зеленчука, да омекне леко. Събираш ги, малко преди да дръпнеш от котлона, слагаш - джинджифил настърган на ситното ренде, колкото обичате, но повечко поне 1 корен:) то той прави яденето:) Чесън скилиди на едро, люти чушки или едро Чили лют пипер ( ако обичате) совев сос, къри малко, куркума, готвиш още малко. Сервираш бял ориз като за гарнитура в малка кръгла купичка, отгоре заливаш със месото, ядете и рИвете и добра дума за мен думате:) Може и върху оризови нудъли или върху нашенски талиатели, всякак е уникат.
Почерпих приятелката ми, закле ме винаги да и давам кат правя😅😂
Има контра филе в Лидл на прИмоция! Аз освен топ готвачка съм и икономична 😅🤪🤣 Дебна прИмоции:) Отвиам за филе и си тръгвам с 3 торби🤪🤪🤪
Соленки от Birdflower
Скрит текст:
Изрових бабиния тефтер с рецепти, много мило ми стана.
Ето я рецептата за соленките, която споменах по-рано:
2 яйца
1 чаена чаша мас (неразтопена)
1 пакетче амонячна сода
7 супени лъжици прясно мляко
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
Около 3 чаени чаши брашно (да се получи не много твърдо тесто)
Тестото се разточва, режат се лентички или се изрязват формички. Мажат се с жълтък и се поръсват с кимион.
Ябълков сладкиш от vaychka
Скрит текст:
Джун, ей този сладкиш с ябълки правя вече трети път тази седмица.
Само не слагам стафиди и орехи, че не обичаме, и единият път само с какао, без канела го направих, пак стана чудесен.
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%BA%D0%B8%D1%88
Соленки с кашкавал и семки от Eliff
Скрит текст:
Бърд, аз ги правих по тази
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/03/blog-post.html?m=1

а в Готварския току-що ми пуснаха тази
Скрит текст:
1чч брашно, 1/3 пакет настъргано масло, 1 яйце и щипка лют червен пипер се омесват на топка тесто, разточва се, маже се с жълтък, ръсят се отгоре семки и настърган пармезан или кашкавал някакъв, решеш на ивици или формички по желание, печеш на хатия при 190С за десетина минути, гледай като се зачервят са готови.

Катми от mystic woman
Скрит текст:
С мая, ама на очо ми е всичко Simple Smile
В дълбок съд изсипвам 1 пак.суха мая, малко захар и топла вода. Бъркам и покривам за 10мин. После като шупне слагам малко сол, щипка, чаена чаша, две топла вода и брашно като за гъсто тесто. Боза. Покривам и чакам да се удвои почти. Пека и мажа обилно с масло. Ииии ядем Wink
Палачинки от Ули
Скрит текст:
Сирос, ето по тази рецепта правя палачинки. Прескочи дългите писания в началото ако те дразнят Simple Smile не съм имала случай да не станат, където и да съм ги правила.
Аз слагам зехтин, че олио нямам, само него на око слагам, може би е малко по-малко отколото в рецептата. И не ги мажа с масло като ги извадя.
http://ndtnews.hopto.org/article.php/20141029162158203
Ще чакам и аз рецептата за катми, да си изясня разликата най-сетне Simple Smile
Крекери със семена и здравословни бисквитки от st. Dobri
Скрит текст:
https://vkusenden.blogspot.com/2017/07/blog-post_20.html
слагам всякакви, само общото количество да е като в рецептата.

за ябълките
Добруджански бюрек от Сирос
Скрит текст:
Ули, заповядай https://www.google.com/amp/s/inthebeniskitchen.com/2020/10/23/%2 … B5%25D0%25BA/amp/
Много сполучлива рецепта. Откакто я открих, това ми е баницата със сирене.
Шоколадов сладкиш с майонеза от wind and fog, с помощта на Eliff
Скрит текст:
Писах, писах и го затрих! Мързи ме пак, затова ей ви една снимка преди нападението...

https://m.bg-mamma.com/?topic=464514
Маслени бисквити с шоколад от wind and fog
Скрит текст:
Рецептата е простичка и лесна. Разтопявате 115 грама масло, слагате го в купа, добавяте 50 гр бяла захар, 100 гр кафява, 1 ванилия. Разбивате с миксер, добавяте 1 яйце, пак разбивате. В 190 гр брашно добавяте 1 пак. бакпулвер, пресявате, добавяте половината брашно в купата и бъркате с миксера, след това изсипвате другата половина от брашното и пак разбърквате. Накрая добавяте 100 шоколодови кръгчета, разбърквате с шпатула и мятате купата в хладилника за половин час. Фурната трябва да е загрята на 180 градуса, в тава върху хартия за печене слагате на разстояние малки топчета от тестото. Оформяте ги с помощта на чаена лъжица, големината да е колкото орех. Пекат се 10-15 минути, докато крайчета леко порозовеят. Не се шашкайте, че са меки, ако ги оставите повече време ще станат по-твърди и хрупкави. Бон апети!
Телешко с дюли от Reunion
Скрит текст:
Ули, лесно е телешкото с дюли. Само хубаво телешко ти трябва.
Запечатваш хапките месо. Аз ги овалвам в брашно.
Лук задушавам и добавям нарязана и изчистена дюла и няколко сини сливи без костилка. Слагам и люти чушки, за да намаля сладкия вкус. После с месото с малко вино варя на бавен огън няколко часа.
Сладки картофи от thewishmaster
Скрит текст:
Специално за Бърди и Кло. Сварявате сладките картофи на пара, обелвате ги, мачкате на пюре и добавяте малко сол, чер пипер и мнооооооого сметана. Разбърквате и нападате с голямата лъжица. Ако не го харесате, пращате го на мен.
Пастет от пилешки дробчета от Сирос
Скрит текст:
Пастет
500 гр пилешки дробчета, малко сол за поръсване - почистват се, измиват се и се поръсват с малко сол. Оставят се да се изцедят.
В тиган се слага 125 гр масло и нарязан 1 стрък праз. Добавят се подправките при праза - 1 к.л. чесън, 1/3 к.л.кимион, 1/3 к.л. индийско орехче, 1/2 к.л. мащерка, 1/3 к.л черен пипер и 1/3 к.л. риган. Запържват се и се добавят дробчетата. Бърка се няколко пъти в тигана, добавя се 1 к.л. сол и щипка захар и се захлупват с капак до готовност. Като са готови се слагат 3 с.л. уиски/бренди и се фламбират. Може да се пропусне. Добавят се 180 мл течна готварска сметана, да клокне два пъти и се пасира. Сложих го в буркан и залях със стопено масло, което поръсих с мащерка и риган.
Рецептата гледах в тубата, който си я познае, негова е.
Моите 5 стотинки по нея - бих сложила още половин стрък праз, повече подправки като количество, и още поне 20-30 мл сметана.
Пастет от Ули
Скрит текст:
За пастета ги запържвам/задушавам с праза, после добавям дроба и мащерка и розмарин и след това пасирам с кокосово масло. Но това е, защото доста време бях на много ограничен протокол. Спокойно може да се добави сметана и в този вариант.

Иначе ако дробът е печен/пържен, ябълките на кръгчета или полумесеци в тигана отделно запържени/задушени и после или върху или до дроба.
Фламбиран пастет от thewishmaster
Скрит текст:
Подробен отчет за пастет: Разтопих едно пакетче масло, задуших 5-6 средни домашни ябълки Златна превъзходна и бялата част на 3 стръка праз, добавих дробчетата, които преди това бях попарила с вряща вода и оцет, после добавих и подпалено бренди и на финала - прясна сметана, сол и черен пипер. Врътнах пасатора и после млясках, млясках, млясках.
за пропорциите
Един пакет дробчета, ама не помня килограм или половинка беше. Един пакет от патешките в Кауфланд. Една кутийка сметана на Лесидрен. 200 или 250 грама беше. Бренди - около 150 грама. Щедра бях.
и за сметаната...
Не е заквасена, а прясна. Но не е течна. На Лесидрен е . Ето я: https://hlebisol.bg/product/lesidren-pryasna-smetana-200-gr Със сигурност обаче ще стане с всяка течна сметана. Заквасената ще се пресече от топлото.
Пълнена патица с гъби от wild poppy
Скрит текст:
Сирос, ей по тая рецепта я правя обикновено.
https://recepti.gotvach.bg/r-36468-%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B … D1%8A%D0%B1%D0%B8

При патицата е много важно да не се смесва с гарнитурата (освен ако не е пълнена) преди да се отдели мазнината, защото пуска около половин бурканче мас.
Бътър чикън от Ули
Скрит текст:
Сиросче, индийско е, май е едно от най-известните. Аз лично индийско не съм готвила много да не кажа хич.
Ето я рецептата, аз без кашу и чилито я правих, ама пак си беше пикантна за моя вкус, но аз не ям люто.
https://www.youtube.com/watch?v=a03U45jFxOI
Пилешки пържоли от бут с топено сирене, сметана и гъби от 💙 Clo 💙
Скрит текст:
Започнах по тази рецепта, тъй като нищо не пишеше за двете супени лъжи олио, ги бухнах в сместа. Отделно задуших в масло около 150 грама гъби. След като наредих всичко в тавата, отгоре сложих въпросните гъби, върху тях поръсих още около 100 грама настъргано топено сирене. Покрих с фолиото и на 180° на горен и долен реотан.
Сладки пурички от umi zoomi
Скрит текст:
Продукти за пуричките:
свинска мас - 2 ч.ч. разтопена (не трябва да е много гореща)
бяло вино - 1 ч.ч.
захар - 1 с.л.
сол - 1 щипка
ванилия - 2 бр.
пудра захар - за поръсване
брашно - около 500 г за меко и нелепнещо тесто
локум/ желе
Тестото се разточва на тънка кора.Режат се триъгълници,слага се плънка и се навива на пурички.Тавата не се маже с нищо.Пече се в предварително загрята фурна на 200 гр до зачервяване.Поръсват се с пудра захар.
Крем карамел за 7 минути от Сирос
Скрит текст:
Стоплям 500 мл прясно мляко, прибавям 100 гр захар, докато се стопи, ванилия и четири разбити яйца. Правя карамел - захар на око, може би 2-3 с.л и го изсипвам в стъклена купа. Като стегне, изсипвам сместа с млякото. Завивам купата с домакинско стреч фолио. Слагам решетката в кукъра, налях чаша вода - 250 мл примерно, сложих стъклената купа и после 7 минути на средно налягане. Изчаках налягането да спадне само. Оставих карамела да се охлади хубаво и после обърнах в чиния. Важното е стъклената купа, да се събере в кукъра и то поставена върху скарата.

Бабче Яка,
Скрит текст:
Purple Heart
Топла салата с цвекло от Сирос
Скрит текст:
Юнче, споделям
Сварих три глави цвекло и ги рендосах на едрото ренде. В зехтин запържих голяма глава кромид и 7-8 едри печурки, нарязани на филийки. Пържих ги до златисто и добавих цвеклото, колкото да се смесят вкусовете. Посолих и сложих малко черен пипер.  Забърках заквасена сметана с копър и чесън и намазах отгоре Ще си върви и с някакво крема сирене или майонеза.

Домашни бургери от Anyyyone и допълнен
Скрит текст:
Аа сложих едно свинско,изостанало. 😁  Бях пекла пържоли в гювеч и една хартисала имаше. Накълцах на ситно, отгоре едно листче Ементал, стоплих в микровелето,добавих кисела краставичка, кетчуп, майонеза, пържени картофи... Квото намерих в хладилника май. 😆 Ама стана идеал! За Синеочка нЕма да ви казвам къв беше. 🤭 Сирене,кетчуп,картофи. А преди това й изчоплих и сусама от питката. 🙄 Злоядо малко чудовище. 🤣
А, Ени аз запичам питките на грил тигана след бекончето Wink Стават супер.
И пак бургери от wild poppy
Скрит текст:
Dobri, бургерите ги правя така - запичам хлебче във фурната, телешки бифтек/кифтЕК на грил тигана, като обърна да се грилова от другата страна, слагам отгоре резен чедър да се разтапя; отстрани на кИфтеците карамелизирам лук; ползвам сос барбекю и един жълт сос (има го на всички марки). Долно хлебче - сосове- кюфте-айсберг-лук- кисели краставички-сосове-горно хлебче. За мен вместо хлебче, блат за пица от тиквички. Не е много подходящо обаче за обяд в училище, заради сосовете, а и месото, ако се направи както трябва, не е точно сухо.
Милинки по препоръка на st. Dobri
Скрит текст:
дотук добре, ама сме свършили хляба.
ще заложа малка питка, думам си, ама с мая, че содена нещо не ме тегли.

а когато аз направя нещо с мая, то е произведение на изкуството - гледат го от разстояние и не смеят да го пипнат. то не е и за пипане де. та в търсене на рецепта с мая, попаднах на .... тъ дъннннн! сливенски милинки!
веднага се метнах и я направих. аз разликата между сливенски и ямболски милинки не знам, но това става за ядене. проверих го няколко пъти.
Wink и се обадих на любимия да купи хляб.
Сладки балеринки (корекомки) от Anyyyone
Скрит текст:
1 пакетче крема сирене /125гр./
1 пакетче масло /125гр./
1 яйце
Ванилия
Брашно за меко тесто
Захар за поръсване
Бъркаш всичко,месиш до меко тесто,разточваш на тънка кора и режеш кръгчета с чашка. Сгъваш първо на половина и после още веднъж,да станат като на снимката. Овалваш хубаво в захарта и печеш на 200 градуса до леко зачервяване.
Уточнявам,че не са много сладки! Ако обичате по-сладко,не знам. 😁

И още едни корекомки от wind and fog
Скрит текст:
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%BC%D0%BA%D0%B8
Това е рецептата по която ги правя. Изварата я вземам от Лидл, тази на пилос.
Аааа ще удуша коректорааааа
Ени, аз то я на всяко сгъване и стават нормално сладки.
Бисквити с течен шоколад Нутелоти от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Скрит текст:
Бисквитките се правят много лесно, от замесването до опичането са около 20 минути. Излизат малко бройки - 16-18 от доза и са само с три съставки: течен шоколад, яйце и брашно. По рецепта е с нутела, аз ги правих с течен шоколад, какъвто имах у дома.
Как се приготвят: https://www.cookwithasmile.com/%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0 … 0%B5%D0%BB%D0%B0/
Мариноване на пилешко от Сирос и бъръльо-бъръльо
Скрит текст:
Ули, ако ще ги печеш, то кисело мляко, сол, чесън. Може да добавиш и подправки ако желаеш. Долни бутчета и крилца правя така и стават мноооооого крехки.
Пиле може да се маринова в горчица, сол и черен пипер. Като поеме, се овалва в яйце и галета или нещо подобно. Пече на фурна, върху хартия, с много малко мазнина.
Хапки 'kfc' от demmy
Скрит текст:
 И аз за марината с кис.мляко. Така правя и хапки 'kfc'. Мариновам филе от бут на парченца с кис.мляко, куркума, чесън, червен, черен пипер, сол и кисело мляко. После само овалвам в 'галета' от смлян сух стар хляб, в който пак съм сложила от подправките и пържа. Ако имах еърфраер, щях там да ги правя. Стават супер сочни  и с хрупкава коричка.  
Ризото от Сирос
Скрит текст:
Мисте, тази правя https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%BA%D0%B8
При мен гъбите бяха печурки и ги задържих с лука и накрая сложих пресен копър. Този път ме мързя,  да му бая на ризотото и айде в кукъра за 10 мин. Стана, хем оризът не беше ни арборио, ни карналоли.
Ти какво не смееш, най - много да стане на ориз с гъби, кво.
Зелеви постни сарми от Reunion
Скрит текст:
За зелевите постни:
Сместа я правя с много праз, нарязан на ситно, ориз, не го мия много и ползвам такъв за ризото. Слагам и стафиди.
Задушавам праза в олио (повечко), добавям ориза и леко го запържвам. Слагам пиперът и стафидите и малко вода и зелева чорба, за да набъбне оризът и стафидите. Оставям да се охлажда и да поеме водата.
Зелевите листа разделям на половина и махам това в средата (кочана) стават по-малки, но се навиват лесно. Нареждам в тенджера, заливам със зелева чорба и вода и варя до омекване на листата.
Пилешко филе с гъби, сметана и пушен бекон от Сирос
Скрит текст:
Режа филето на жулиени,  примерно с размер на показалец. Запържвам го в олио/зехтин, каквото ползваш, да хване златист загар. Вадя го и в същата мазнина слагам на ситно нарязан лук и скилидка чесън. Позапържвам и добавям печурки,  нарязани на филийки. Понеже пускат вода, като изври и вземат да хващат и те златисто, връщам филетата,  нарязани на жулиени кисели краставички и сварен марков. После сипвам течна сметана, слагам сол, черен пипер и мащерка. Да клокне малко и това е.
Бива да се сложи при филето и пушено беконче, върви си. Върви и с пресен копър вместо мащерка. За гарнитура- картофено пюре. Количествата са ми на око.
Пържен шаран от 💙 Clo 💙
Скрит текст:
Бърди, осолявам шарана, слагам и черен пипер и заливам с малко лимонов сок, да постои, но не много. Пържа само оваляни парчетата във фино царевично брашно, смесено със сол и пак черен пипер, до златисто. Точно това ще вечеряме. Стискайте палци малката да хапне.
Детска кулинарна книга от Лидъл , благодарение на Ренко
Маслени бисквити от Ренко
Скрит текст:
Мрачното и дъждовно време ми действа кулинарстващо.Днес са на ред маслените бисквити.Предупреждавам,че са пристрастяващи!

Шоколадът е по желание.В случая съм сложила по една "капка",от готовите.Вариации безброй-потопени в шоколад,после може оваляни в ядки, слепени...на кой както му харесва.
Яхния със свинско, царевица и зеленчуци (тиква) от Salilinda
Скрит текст:
Онзи ден коментирахте рецепти за злояди деца. Споделям една яхния с тиква, става супер вкусна и е различна, ако искате да разнообразите. Моето яде всичко, но когато имаме деца на гости за обяд или вечеря винаги я готвя, защото съм почитател на вкусната и питателна храна, до сега не съм имала върната чиния и винаги майките си тръгват с рецептата. По рецепта е на едро, аз режа, като за яхния и слагам царевица от консерва
Гръцка спанакопита от Sissy
Скрит текст:
Сирос, сега видях, че и ти искаш рецепта!



Спаначена яхния с нахут от Salilinda
Скрит текст:
Разбира се Eliff Simple Smile Само да кажа, че за първи път я правя, но звучи обещаващо. И друг път съм правила нахут със спанак, но по свободни съчинения.

Пилешко със сос от праз и синьо сирене от Salilinda и допълнение от thewishmaster
Скрит текст:
Сиросче, Била Кулинариум за декември, през три месеца излизат, винаги си ги взимам и ми дават добри идеи, сезонн са и с достъпни продукти. Яхнията стана приятна, нещо и липсва, но не мога да разбера какво, другия път ще я сгъстя малко с брашно или нишесте със задушаването на лука и обикновения фино смлян червен пипер малко ми натъртва, но нямах едро смлян пипер. Това го правих снощи, много споручливо стана.
Лоли, всичко е по-вкусно със сметана. Комбинацията от сметана и синьо сирене е много добра, но нищо не пречи да се сложат други сирена. Пармезан или чедър, но зрял, не мек, по мое мнение ще са много добре. Мисля, че и на гъбки носи това нещо. И малко бяло вино при задушаването на праза. Хм, нещо се размечтах лакомо.
Печена тиква с мед и орехи от Clo
Скрит текст:
Мързи, специално за теб!
Тиквата ми се видя сухичка, затова след като я нарязах, първо я задуших на пара, за около половин час, наредих я в тавата, намазах мед и поръсих със смлени орехи, запекох я на вентилатор, докато на крайчетата се оформи лека коричка. Бързо, лесно, вкусно.
Гевречета от тесто за пица от thewishmaster
Скрит текст:
Сис, вземаш топчица от тестото, правиш фитилче, усукваш на геврече и имаш два начина от тук нататък:
1. Мажеш с яйце и поръсваш с мак, сусам или каквото ти хареса и печеш/
2. Кипваш вода с 3-4 супени лъжици сода бикарбонат и потапяш всяко геврече за няколко секунди. Вадиш с решетъчна лъжица, подреждаш в тава и печеш. Тези стават с коричка като солетка от содата.
Френска лучена супа от Ули и Sunshine-rainbow-lollipop
Скрит текст:
А, то като гледам няма големи разлики. Аз на Жак Пепен рецептата изгледах.


Ореховки розички от Тарталета
Скрит текст:
Веднага
Да, Кло, тази е рецептата. Само че аз използвах жива мая вместо суха, както е по рецепта.
https://www.mycookingcreations.com/2021/12/rose-di-nonna-biscott … natale-della.html


Коледните сладки на st. Dobri
Скрит текст:
няколко години правя тези http://www.menumag.bg/recepta/shvedski-koledni-biskvitki
страхотни са, и търпят печати - имахме най-коледните Йода, Чубака, р2д2 и трипио Wink
могат да се спестят някои от подправките Wink и захарта търпи да е каквато имате вкъщи. Wink
Памук погача , изпитано отAnyyyone
Скрит текст:
Пържоли на фурна от Сирос
Скрит текст:
Ваичка, нищо особено. Пържоли, сол, черен пипер, червен, кимион, соев сос. Запечатах ги. И после в тавичката лук, моркови и скилидки необелен чесън. Пържолите върху тях, бира, масло и два три стръка мащерка.

Содена питка за Бъдни вечер - колективен труд
Скрит текст:
Бърд, ето тази рецепта за содена питка си запазих и смятам да я пробвам Simple Smile


 
Тази правя, страхотна става.
Кло, като слагаш рецептите за питките, ако не те затрудни, да добавиш, че тайната на меката содена питка е МИНИМАЛНОТО месене. Само колкото да се събере на топка тестото.
И да се забравяме блога на Пеп-4о
https://pep-4o.blogspot.com/2018/12/blog-post_47.html
Пълнени сухи чушки с боб от Баба Яка
Скрит текст:
Моята баба, на татко майка му, правеше уникални чушки с боб. Краднах и метода, ама години ми отне докато я нацеля точно и ММ да каже - това са чушките на баба ти. Сварявам боба, правя в дълбок тиган или тенджера запръжка - олио, лук, 1 препълнена лъжица брашно, червен пипер и почвам с черпака да сипвам от боба в запръжката, отначало водно, после само зърната и ако трябва добавям още малко от бобената чорба. Но не запръжката в боба, а обратното, боба в запръжката - докато е топъл трябва да е леко воднист. Като поизстине става доста по-гъст, пълня чушките и ги редя в тава. Поливам с малко вода от боба и олио и пека - не много  защото и на чушките и на боба не им трябва много.
А, забравих та се допълвам, чушките като се напълнят се топват в брашно - от към дупката, не целитеhttps://www.bg-mamma.com/?action=post;msg=43896447;topic=1390675;sesc=d5dcccaf63196b1b6619deefa2de0a4b#party_set
Портокалови курабийки от mystic woman
Скрит текст:
Моите портокалови курабийки са готови Simple Smile

Лесни и много Фкусни  Simple Smile
Ето...
Яйчна салата от Сирос
Скрит текст:
Бърди, за яйчената салата - сварени яйца, настсъргани на едро, кисели краставички, настъргани на ситно ренде. Майонеза, сол, черен пипер, пресен копър. Бъркаш и това е.

Последна редакция: пт, 31 дек 2021, 12:54 от 💙 Clo 💙

# 1
  • Мнения: 1 493
Пу съм първа!! Юху... морген, Куклани... декември е!! Отива си годината.. гадна, ама надеждата крепи човека! И това ще отмине!!
Да сме живи и здрави! Няма да се дадем!
Комшу, благодарско за новата ни тема!

# 2
  • sf
  • Мнения: 10 156
Добро утро! И аз беж на работа. Ще работим и в събота, та края й се не вижда на тая седмица.

# 3
  • Мнения: 10 889
Добрютру и благодаря за новата тема.

Бързам да се запиша, че да не се чудя после, защо не пишете Simple Smile

# 4
  • Мнения: 276
Добро утро, мерси за новата тема.
Ухуу, идват празници, джобовете да са ни яки, боносчета да валят. На монархията - да хвърлят короните и да се сливат с пролетарята:grinning:

# 5
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 837
Добро утро, общество!
Дано декември да е хубав - по-малко болни, повече доволни! Simple Smile

# 6
  • Мнения: 3 795
Добро утро.Изпратих чаавето на училище и вече пия кафе на спокойствие(след почти 2 месеца онлайн ).По принцип не мисля,че сега е моментът за присъствено,но и на мен ми дойде в повече.Обичам сутрешно кафе на тишина...
Всички болни, короновани,троновани и всякакви таковани да оздравяват бързо Wink

# 7
  • Мнения: 6 299
Добро утро!
Здрав,щастлив и спокоен да ни е декември!

# 8
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 062
Всички наопако, аз на терсене. Wink



Благодаря за новата тема. Само за примрънкване да е.

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 40 780
Добро утро и честит декември! Simple Smile

Кло, мерси за темата!

# 10
  • Мнения: 14 790
Добро утро и от мен в новия месец.
Кло,мерси за темата! 🥰
Закарах и аз Синеочка и лоча кафе. 😁 Всяка сутрин си викам-карам я и се връщам в леглото. Обаче се разсънвам (до някъде) и не лягам. Трябва пак по Еконти и насам натам да ходим. Вън вее някакъв леден вятър,не е за мъже. 🥶😆
Хайде да е спокоен декември,без болести,без сериозни оплаквания и с повече усмивки!
❤❄😊

# 11
  • Германия
  • Мнения: 1 026
Добро утро,
Кло благодаря за темата.
Започна любимият ми месец от годината и си обещавам да не мрънкам много, само мъничко.
Каква е идеята да започват присъствено сега учениците, до Коледа да се заразят повече хора и това да им попречи да пътуват през празниците ли. Поредната недомислица.
При нас цяла нощ валя дъжд и няма и следа от снежеца. Поне е по-топло 3 градуса, че вчера щеше да ни отвее леденият вятър.

# 12
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 062
а пътуването през празниците по-малко рисково ли е?
бабче, децата трябва да са с деца. учениците трябва да учат.
не може да им е забранено да учат, а да не им е забранено да се събират в молове, кръчми, стаи за игра и т.н.

знам как звучи, аз не съм там и сякаш наливам акъл с кофата, но не е нормално децата да учат отделени едно от друго и да са заедно навън след това.
няма логика в такава измислена изолация.

# 13
  • Мнения: 6 470
Морген!
Вече се изучих как се прави уеб сайт и порешавах задачки от  аритметична прогресия Head Band
Всички болни- здрави!
Хубав ден!

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 40 780
И аз съм За да ходят...в у-ще им е мястото, даже ме е яд що само седмица и за какво на ротация? Все едно като идат в мол-а или пред дюнерите не се струпват? Rolling Eyes Това като изискването за сертификат...на рецепцията в хотела и за нощувка не ти искат, ама като слезеш в ресторанта-искат Close

Последна редакция: ср, 01 дек 2021, 09:45 от mystic woman

Общи условия

Активация на акаунт