Сладка коледна магия със захар Захира!

  • 8 707
  • 142
  •   1
Отговори
# 30
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 756
Любим десерт за Коледа у нас е тиквеник:

Продукти:
1 пакет кори за баница
1 кг сурова тиква
1 ч.ч. захар
1 с.л. канела
2 ванилии
1 ч.ч. смлени орехи
100 мл разтопено масло
100 мл олио
Пудра захар за поръсване

Обелваме, почистваме и настъргваме тиквата в дълбока купа.
Към нея прибавяме 1 ч.ч. захар /ако обичате по-сладко, добавете още 1/2 ч.ч./,
смлените орехи, ванилията и канелата. Разбъркваме всичко добре.
Смесваме олиото и маслото.
Намасляваме добре тавата, в която ще печем тиквеника.
Постиламе 1 кора, намазваме я с мазнина и върху нея поставяме втора кора.
Отгоре с пръстите разпределяме равномерно от плънката /може да използвате и лъжица/.
Върху плънката поставяме нова кора, намасляваме я с мазнината, върху нея втора кора и отново плънка.
Редът е: Две кори, плънка, две кори, плънка, като между корите намасляваме. Така до изчерпване на корите или плънката.
Накрая след като плънката свърши, ни остава сок от тиквата, него не го изхвърляме.
Нарязваме наредения тиквеник на квадрати или ромбоиди и отгоре, заливаме със сока, който ни е останал, както и с останалата мазнина.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 40-45 минути.
След като е готов, го оставяме да се охлади напълно и поръсваме с пудра захар.

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 13:21 от Лита

# 31
  • Мнения: 5 278
За Коледните празници залагам на традиционните сладкиши, без които Коледата не би била същата. Задължително има баница с тиква и меденки. Освен това сушени плодове и печена тиква.

# 32
  • Велико Търново
  • Мнения: 400
Винаги правя баклава на Коледа. А рецептата е следната

1 пакет готови кори
500гр орехи или
300гр орехи и 200гр шамфъстък
Краве масло
За сиропа:
1 лимон
400гр захар
1.5л вода

# 33
  • Пловдив
  • Мнения: 6 635
Традиционните десерти на Коледната трапеза вкъщи са два - баклава и бърза торта (по случай имения ми ден)

Баклава (с готови кори)
ПРОДУКТИ:
1/2 кг готови кори
1 ч.ч. орехи
125 г масло
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.л. бакпулвер
За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват заедно със захарта и щом се получи гладък крем, към него се прибавят постепенно брашното, бакпулверът и смлените орехи. Всичко се разбърква старателно.
В намазана с масло тава се редят половината готови кори. Поръсват се с разтопено масло и отгоре се поръсват обилно с плънката от орехови ядки, яйца, захар и брашно. След това се поставят и останалите готови кори и отгоре се поръсват с разтопено масло.
Баклавата се разрязва и се поставя във фурната на 180 градуса, да се пече за около 40 минути.
След като се изпече и се охлади, се приготвя сиропът: в дълбок съд се поставят захарта и водата и се варят до сгъстяване на сиропа. С горещия сироп се залива охладената баклава и се оставя да престои на студено за една нощ, а след това тавата се напада Joy

# 34
  • Мнения: 3 136
До преди три години правех много ястия и сладкиши за Коледната трапеза.Сега обаче работя и като един усърден,трудолюбив и отзивчив(глупак съм си🙂)работник,винаги поемам смяна за Коледа.

# 35
  • Мнения: 13 548
Вкъщи не посягаме много към сладкото, но по Коледа "прегрешаваме".
Задължително правя баклава, меденки, напукани какаови сладки, забравени сладки, портокалови сладки и локумки.

# 36
  • Мнения: 446
Имаме традиция всяка година да правим с децата коледни меденки. Те вече са големи, но скоро синът ми напомни, че и тази година задължително ще ги правим Sparkling Heart
Ето рецептата:
Продукти: 2 яйца, 1 ч.ч захар; 1 к.ч мед, 1 ч.ч. олио, ванилия; 1 канела, 1 ч.л сода хлебна, брашно колкото поеме.
Омесва се тесто, разточва се и се изрязват сладки. Пекат се при умерена температура. Слепвам ги две по две с мармалад , слагам в метална кутия с резен ябълка и омекват чудесно няколко дена преди Коледа.

# 37
  • София
  • Мнения: 1 445
Правя коледни сладки с масло, канела и джинджифил.

# 38
  • Пловдив
  • Мнения: 1 563
Коледните мъфини са неизменна част от семейното Коледно вълшебство.
Рецепта:
Скрит текст:
Необходими съставки
брашно - 2 ч.ч.
олио - 50 мл
яйца - 3 бр.
мед - 1/2 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
сода - 1/2 ч.л.
бакпулвер - 1 пакетче
канела - 1 ч.л.
карамфил - 1/2 ч.л.
какао - 1 с.л.
Начин на приготвяне
В купа разбиваме яйцата със захарта и меда до хомогенна смес.
Прибавяме олиото и брашното, содата, бакпулвера, канелата, карамфила и какаото.
Замесваме меко тесто.
Оставяме да почине за 30 мин.
С намаслени ръце или с лъжичка започваме да слагаме от тестото във формите за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 мин.
Така изпечените коледни мъфини, декорираме пожелание и преценка Simple Smile
Снимка:
Скрит текст:

# 39
  • Мнения: 43
Смятам да приготвя традиционното коледно тирамису без сурови яйца.

250 гр бишкоти
250г маскарпоне
150г кондензирано мляко
200г сладкарска сметана
200 мл кафе американо
Какао за поръсване

# 40
  • В царството на мечтите
  • Мнения: 338
Всяка година правя меденки
яйца - 2 бр.
мед - 1/2 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
канела - 1 с.л.
брашно - 400 - 450 г
пудра захар - 200 г
белтък - 1 бр.
лимонов сок - 2 ч.л.
В дълбока купа се чукват яйцата. Разбиват се на ръка. Добавят се захарта, медът и олиото (в тази последователност). Разбива се. Добавя се канелата.

Брашното се пресява отгоре заедно със содата. Замесва се меко тесто, което трябва да не лепне.

Тестото се разточва и с помощта на формички се изрязват курабийки.

Подготвят се тавички с хартия за печене. Нареждат се курабийките. Пекат се в предварително загрята на 180 градиса фурна около 7 - 12 минути, зависи от дебелината на меденките.

За украсата се прави захарна глазура - разбивате белтъка, пудрата захар и лимоновия сок. Ако сместа е много течна, се добавя още пудра захар, а ако е много гъста - още малко лимонов сок.

Сместа се слага в найлонка. Реже се малка дупчица, за да се използва като шприц. Украсяват се готвите курабийки.

Трябва да се остави да изсъхне украсата.

# 41
  • Мнения: 331
Определено Коледа Christmas TreeGiftTada (а и не само) е завършена с нашият най-любим и много лесен десерт, а именно:
Шоколадов сладкиш с майонеза
       Продукти:
      - 1 Майонеза (200гр)
      - 1 ч.ч. захар
      - 1 ч.ч. вода
      - 2 ч.ч. брашно
      - 5 с.л. натурално какао на прах
      - 1 Бакпулвер (10 гр.)
      - 1 Ванилия

За глазурата:
    - 100 гр. Млечен шоколад
    - 50 гр. Краве масло

   Начин на приготвяне:
Смесват се всички сухи съставки в една купа (брашно, захар, какао, бакпулвер, ванилия) и се разбъркат добре. Прибавят се майонезата и водата и с телена бъркалка се разбърква  до хомогенност. Н Изсипва се тестото за сладкиша в намазана с мазнина и поръсена с брашно тава. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Проверя се с клечка за зъби и ако е суха е готов. Глазурата се приготвя като шоколадът се разтопи на водна баня, след което към него се прибави маслото. С получената глазура се полива сладкиша и оставя да се охлади. По желание преди да се сложи глазурата може да се разреже на два блата и да се намаже със сладко.
Добър апетит! Chocolate BarCakeHug

# 42
  • Мнения: 178
Както взяка година очакваме Коледа с нетърпение,за да приготвим любимите сладкиши.Мислим да заложим на тиквеник джинджифилови бисквитки и меденки с канела.Така домашният уют ще бъде подправен с аромат на топлина и канела.

# 43
  • Мнения: 3 386
Коледно  пънче
Начин на приготвяне
Покрийте правоъгълна тавичка с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса. Разбийте яйцата и захарта за 7 минути с миксер, до получаването на пухкав крем.

Пресейте брашното заедно с какаото и го прибавете към яйцата. Полученото тесто се изсипва в тавата, разпределя се равномерно и се пече за 10-12 минути.

Обърнете готовия блат върху друг листа хартия за печене, който е поръсен с малко кристална захар. Още топъл навийте блата заедно с хартията на руло. Когато изстине, го намажете с крема.

Крем: шоколадът за крема се разтапя на водна баня. Към него прибавете млякото и жълтъците. Загрейте леко сместа, докато се посгъсти. Оставете да се охлади.

Разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Лъжица по лъжица прибавяйте алкохола и шоколадовата смес.

С получения крем намажете блата, навийте го отново на руло, намажете го отгоре с крем. С течен шоколад и вилица го декорирайте, за да заприлича на кората на дърво. Доукрасете с цветни бонбони по желание.

# 44
  • Мнения: 1 357
Ще приготвя любимия на цялото семейство ябълков щрудел, баклавички и меденки.

Общи условия

Активация на акаунт