Сладка коледна магия със захар Захира!

  • 8 717
  • 142
  •   1
Отговори
# 15
  • SF
  • Мнения: 21 226
Галета с тиква

Продукти:
брашно - 195 г
краве масло - 100 г
пудра захар - 1 ч.л. кафява
вода - 2 с.л. студена
сол - 1 щипка
За пълнежа:
Тиква, нарязана на кубчета
кафява пудра захар - 60 г
нишесте - 1 ч.л.
сока на 1 лимон
ванилия - 1 бр.
филирани бадеми - 20 гр
пудра захар - за поръсване

 Пресявам брашното и  добавям мъничко сол, масло, 1 чаена лъжичка кафява пудра захар и две супени лъжици студена вода.
Замесеното тесто се увива в стреч фолио и се слага в хладилник за 1-2 часа.
Резенчета тиква се подреждат в купа и добавям сока на един лимон  и 1 ч.л. нишесте, ванилия и 60 г кафява пудра захар. Объркам добре.
Охладеното тесто разточвам върху хартия за печене и нареждам парчетата тиква върху разточеното тесто на 3 см открая, за да се получи борд, който прегъвам върху плодовете. Намазвам прегънатото тесто с прясно мляко и поръсвам с нарязани бадеми.
Пека на 180°C в предварително загрята фурна с вентилатор докато не се получи загар.
Охладждам на решетка и поръсвам с пудра захар.

# 16
  • Враца
  • Мнения: 2 667
Обичам да готвя, но печива и сладкиши не са моята стихия.
Ако трябва все пак да правя нещо, избирам си най-лесното и с най-малко продукти. По празниците , това са най-обикновени домашни курабии:

яйца - 4 бр.
кисело мляко - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
масло - 1/2 ч.ч.
сода - 1 ч.л.
брашно - за тестото (колкото поеме)

Замесваме тестото и го оставяме да престои за около 15 минути, след което оформяме топчета.
Намазват се с жълтък, след което се поръсват отгоре със захар.
Печем курабиите върху хартия в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Това е цялата философия.

# 17
  • Мнения: 999
Всяка година правим специалитетът на баба - тиквеник с халва.
Прави се като обикновен тиквеник, но през кора към плънката се добавя халва. Обичаме го добре препечен, хрупкащ и с топяща се в устата плънка!

# 18
  • Мнения: 18


за тестото:
1 пакетче масло
1 ч.ч. пудра захар
2 яйца
брашно, колкото поеме, но да стане твърдо тесто
За млечния крем:
1 л прясно мляко
1 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 пакетче масло
7 с.л. брашно
и малко разтопен шоколад

# 19
  • софия
  • Мнения: 2 913
Финалният щрих ще придам с ето тези сладки, които ще правя за първи път :
Продукти:
(за около 25 розички)

70г прясно мляко
3г суха мая
70г краве масло (или свинска мас)
30г захар
5г ванилов екстракт
1 яйце (55г)
250г бяло брашно

За плънката:
2 белтъка
70г захар
1с.л. лимонов сок
130г смлени орехи
5г ванилов екстракт
 
пудра захар за поръсване

# 20
  • Мнения: 286
Всяка година правим напукани сладки и Коледната ни сметанова торта. Тях сервирам за десерт и всички ги харесват.

# 21
  • Мнения: 204
Аз бих заложила на сигурно като направя торта Гараш по рецептата на баба ми, която за разлика от класическата става по-сочна и винаги много се харесва.
Ще са ни необходими :
6 яйца
2 чаши захар (от които аз използвам една с пудра захар)
3 суп.лъжици с връх какао
1 чаша прясно мляко
2 пак. краве масло
3 чаши смлени орехи
Отделяме белтъците от жълтъците. 6те жълтъка и 1та чаша с пудра захар се варят на бавен огън на водна баня и се бърка, докато стане на крем, оставям да изстине. 1 чаша захар, половин чаша прясно мляко и 3 лъжици какао се варят на котлона на слаб огън и се оставя да изстине.
Двете краве масла се разбиват и към тях прибавяме крема от жълтъците и крема от какаото. Разбиваме с миксер и прибавяме една лъжица ром по желание или друг аромат. От този крем отделяме една купичка за намазване на блатовете. Към останалия крем прибавяме 3 чаши смлените орехи и 2-3 лъжици брашно.
В друг съд разбиваме белтъците с 2-3 лъжици захар на сняг и ги прибавяме към сместа. Разделяме сместа в 3 еднакви купички. Във форма с падащо дъно печем блатовете с хартия за печене. Не бързам да ги вадя от тавичката, оставям ги да поизстинат малко, защото са много крехки и лесно се трошат. Изпичаме всичките блатове, след което намазваме с крема и украсяваме.

# 22
  • Мнения: 6 580
Заедно с детето правим коледните сладки. Обичаме и ябълков щрудел с канела.

# 23
  • Мнения: 308
Ябълково-бадемова торта
Съставки
Съставки за форма за торта (Ø 26 cm)

300 г брашно
50 г настъргани бадеми
160 г захира кафява захар
½ чаена лъжичка канела
1 яйце
220 г масло
30 г натрошени бадеми
400 г ябълки (обелени, нарязани)
2-3 захира кафява захар
½ чаена лъжичка канела
захира захар пудра
Приготвяне
Обелете ябълките, премахнете сърцевината и я нарежете на резени. Сложете ги в купа заедно с канелата и захарта и разбъркайте съставките с ръце.

За тестото- сложете брашното, бадемите, кафявата захар, канелата, яйцето и нарязаното студено масло в купа и ги разбъркайте с кухненска робот или ръчен миксер. В началото, когато съставките започнат да се смесват, отделете около ⅓ от сместа с лъжица и я задръжте за трохите. Довършете омесването на тестото, докато стане гладко, завийте го в станиол и го оставете да почива поне 1 час. За трохите, разбъркайте тестото с натрошените бадеми.

Загрейте фурната на 170 °C с горещ въздух.

Разточете тестото на леко набрашнена работна повърхност (приблизително 3-4 см по-голяма от формата). Поставете тестото във формата, натиснете го докато достигне височина от 3 см. Отрежете ръба право с нож. Поставете ябълките върху тестото и ги покрийте с трохи.

Печете тортата 50-55 минути. Оставете я да изстине напълно, извадете я от формата и я поръсете с пудра захар.

Това определено е нашата торта!

# 24
  • София
  • Мнения: 275
Тази година едни от сладките, които ще приготвя, са Ричарели:
яйца - 2 белтъка, големи
лимонов сок - 1 капка
пудра захар - 200 г
бадеми - 200 г бадемово брашно (смлени бадеми)
амарето - 2 с.л.
портокали - 1 бр. настъргана кора от 1 портокалю
ванилия - 1 шушулка
пудра захар - за поръсване

Любима рецепта тестото престоява една нощ в хладилника и на следващия ден се оформят сладките.

# 25
  • София
  • Мнения: 312
Всяка година с детето правим класически джинджифилови меденки и тиквени меденки и освен това, всяка година добавяме по някоя нова рецепта, която да изпробваме Simple Smile

# 26
  • Мнения: 303
Портокалови бисквитки с парченца шоколад

Продукти за 30-50 броя, в зависимост от големината:
400г брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
200г меко масло
100г кафява захар
100г захар
2 големи или 3 малки яйца
кората от 2 портокала
2 супени лъжици портокалов сок
300г шоколадов чипс (около 50-60% какао)
Фурната се загрява на 180°C.
Две-три големи тави се застилат с хартия за печене.
Брашното, содата, бакпулвера и солта се смесват в купа.
Маслото и двата вида захар се разбиват до побеляване.
(Между другото, единия от трите пъти, в които правих бисквитките, нямах кафява захар и ги правих само с бяла. Пак стават чудни.)
Добавят се яйцата, едно по едно, като се изчаква сместа да ги усвои напълно. Добавя се портокаловата кора и сок.
Накрая се добавя и брашното, на 2-3 пъти и се разбива на ниска степен, или на ръка.
Изсипва се шоколада и се разбърква добре, за да се разпредели равномерно в цялото тесто.
С помощта на малка чаена лъжица се загребва от сместа и се оформят топчета. Подреждат се на разстояние в тавата и с лек натиск се приплесктват.
Това помага за по-равномерното им изпичане. Имайте предвид, че бисквитите увеличават обема си поне двойно, така че оставете достатъчно разстояние между тях, както и не ги правете прекалено големи.
Бисквитите се пекат в предварително загрятата фурна за не повече от 10-12 минути. Това е много важно, защото ако ги препечете, ще станат сухи и хрупкави.
След като са готови, се прехвърлят върху метална скара, до пълното им охлаждане.

# 27
  • Мнения: 799
Лек чийзкейк, любим на всички вкъщи, една идея по-здрвословен от класическия.
За основата смесвам смлени джинджифилови бисквитки и масло, слагам ги в основата на тавичката и разстилам и притискам добре за дъното. За основата в блендер разбивам 1кг извара, 1-2с.л. кисело мляко, бадемова есенция и захар на вкус. Заливам върху основата. Накрая третия пласт може да е рендосан един шоколад или бурканче сладки. Слагам да стяга за една нощ в хладилника и сервирам. Отнема да се направи 15-20 минути, а е супер вкусно!

# 28
  • Варна
  • Мнения: 292
Меденки:
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
6 с. л. мед
2-3 с. л. канела
2 ч. л. сода за хляб
4 ч. ч. брашно

# 29
  • София
  • Мнения: 1 362
Както всяка година и тази ще приготвя коледни медени сладки, които заедно с детето ще украсим.

Общи условия

Активация на акаунт