Сладка коледна магия със захар Захира!

  • 8 714
  • 142
  •   1
Отговори
# 45
  • Плевен
  • Мнения: 984
Планирам да направя Пай "Банофи", опитах го в Гърция и много искам да го направя същия, разкошен беше!
За основата:
150 г бисквити Дижестив (10 бр.)
75 г масло
За пълнежа:
75 г масло
75 г тъмнокафява захар Мусковадо
397 г подсладено кондензирано мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
За топинга:
300 мл пълномаслена течна сметана
3 малки банана
50 г натурален шоколад

1. За основата смелете бисквитите в кухненски робот или блендер до фини трохи и ги пресипете в купа. Разтопете маслото на слаб огън. Изсипете разтопеното масло върху бисквитите и разбъркайте.

2. На дъното на форма с пружина (диаметър 20 см) сложете изрязан кръг от хартия за печене. Изсипете сместа от бисквити и масло и го разстелете равномерно, като притискате добре с лъжица. Поставете в хладилник за 15 минути.

3. За карамела сипете маслото, кафявата захар и кондензираното мляко в тенджерка. Бъркайте докато сместа стане гладка, лъскава и плътна. Накрая добавете ванилията.*

4. Изсипете пълнежа върху охладената основа и поставете в хладилник за 1 час.

5. Обелете и нарежете бананите на кръгчета и ги подредете върху пълнежа леглани, като не ги допирате до стените на формата, за да не почернеят.

6. Разбийте сметаната до плътност (да не пада от бъркалката) и я разпределете равномерно върху бананите. Поставете пая за още 1 час в хладилника.

7. Начупете и разтопете шоколада на водна баня. ПРехвърлете го във фунийка от хартия за печене и отрежете тънко края ѝ. Шприцовайте тънки ленти върху готовия пай "Банофи".

*За карамеления пълнеж може да използвате направо 1 буркан дулсе де лече вместо тази смес.
Рецептата е на 24 китчън

# 46
  • Мнения: 14 791
Правим напукани сладки, орехови курабийки и меденки. Ще напиша рецептата за ореховите, имам я от майка ми, много любими сладки.

# 47
  • Мнения: 802
Като всяка година Коледни сладки.

400 г брашно
180 г захар
80 мл. мед
2 яйца
100 г бадеми
1 с.л. канела
1 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
100 г захарен фондан
20 г захарни перли
Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. След това добавям останалите продукти.
Замесва се тесто. При необходимост се добавя още брашно - важно е тестото да не е твърде лепкаво, за да може да се разточи на кора. От нея с помощта на формички се режат сладки и се пекат в намаслена тава в умерена фурна. Готови са, когато краищата им леко покафенеят.
След това се декорират с готов захарен фондан и захарни перли.

# 48
  • Мнения: 344
Задължителни за нашето семейство са тиквеник, ябълков щрудел и меденки. Ароматът на тиква, ябълка и канела напомнят за Коледа

# 49
  • София
  • Мнения: 1 620
Понеже си обичам сладкото, къде Коледа без баклава Simple Smile

кори - 400 г готови
орехи - 1 ч.ч.
олио - 150 мл
ЗА СИРОПА
вода - 800 мл
захар - 500 г
ванилия - 3 бr.
Смиламе орехите. Намазваме дъното на тава за баклава с мазнина и слагаме 1 кора, след това я напръскваме с малко олио и слагаме втора кора, така редим докато стигнем средата на корите.

По средата разпределяме равномерно смлените орехи с малко олио. Продължаваме да редим корите една след друга с мазнина между тях.

Печем на слаба фурна - 150 градуса, до зачервяване. След това изваждаме тавата и я оставяме да се охлади. След това приготвяме сиропа.

В тенджера сипваме водата, захарта и трите пакетчета с ванилия. Разбъркваме ги и ги слагаме на котлона. Водата трябва да заври.

След това котлонът се изключва и сиропът се оставя за 2-3 минути да се успокои. Залива се вече студената баклава. Оставя се да престои 24 часа.

# 50
  • Мнения: 5 250
Изобщо не ме бива в гурме десертите, предпочитаме си традиционните неща като крем карамел, бисквитена торта, напуканите сладки, меденките....Рецепти няма да пускам, защото всяко домакинство си има свои варианти.

# 51
  • Мнения: 254
Меден кекс
мед - 150 г
вода - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 к.ч.
брашно - 3.5 ч.ч.
сода - 1 с.л.
канела - 1 с.л.
орехи -няколко смлени
Водата се сварява с заедно с меда, олиото и захарта. Вдига се от котлона и се оставя да изстине.

След това се добавят орехите, канелата и брашното със содата. Разбърква се до получаването на гъста смес.

Изсипва се в кексова форма, пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.

Ако обичаш вкусната домашно приготвена храна, препоръчваме да опиташ и от другите топ предложенията за Кекс и Кекс с прясно мляко.

# 52
  • Мнения: 2 666
ДОМАШНИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЧНИ СЛАДКИ ДЖИНДЖИФИЛОВИ ЧОВЕЧЕТА С КАНЕЛА И МЕД
ПРОДУКТИ:
3 ч.ч. брашно, 125 г масло, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1 яйце, 1/2 ч.ч. мед, 2 ч.л. джинджифил, 2 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер, 1 щип. сол
За глазурата:
1 белтък, 1 ч.ч. пудра захар, 1/2 ч.л. лимонов сок
РЕЦЕПТА:
Мекото масло (125 г), медът (1/2 ч.ч.), яйцето (1 бр) и кафявата захар (1/2 ч.ч.) се разбиват с миксер много добре, докато се получи напълно гладка смес. След това се добавят брашното (3 ч.ч.), канелата (2 ч.л.), джинджифилът (2 ч.л.), бакпулверът (1 ч.л.) и солта (1 щип.). Омесва се гладко тесто, което се оформя на топки, които се увиват във фолио и се поставят в хладилник за няколко часа. След това тестото се разточва на тънка кора, от която се изрязват сладки с формичка по избор. Те се подреждат на разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене. Изпичат се в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10-15 минути. След това се изваждат и се охлаждат.
Накрая сладките с канела, джинджифил и мед се украсяват с глазура, приготвена от разбитите на твърд сняг пудра захар (1 ч.ч.), лимонов сок (1/2 ч.л.) и белтък (1 бр).

# 53
  • Мнения: 43
Маслени бисквитки с орехи
Продукти
1 яйце
6с.л. кафява захар
70гр. масло
100гр. пълнозърнесто брашно от спелта
40гр. орехи , една шепа
1 ч.л. бакпулвер
В купа разбиваме яйцето и захарта с помощта на миксер. Добавяме маслото, брашното от спелта и бакпулвера и отново разбивам с миксер. Оставям сместа в хладилника за около 40 минути.
Фурната загрявам на 190 градуса . Покривам тава с хартия за печене , смилам орехите на дребно. От сместа загребвам с лъжица и оформям топчета , като овалвам в орехите и разполагам в тавата на разстояние едно от друго, тъй като се отпускат по време на печене. Пека около 10тина минути до приятен загар като не ги препичам. Поднасям охладени.

# 54
  • Мнения: 1 938
Ще има от традиционните коледни сладки

# 55
  • Мнения: 572
Сладкиш с моркови

2 ч.ч. брашно (може да се смеси бяло с типово, или с бадемово, орехово)
3 бр. яйца
1/2 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. захар
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. канела
1 ч.л. джиндифил на прах
Стафиди (по желание)
2 ч.ч. настъргани моркови

Смесване сухите съставки без захарта. Правим кладенче в средата на съда, добавяме олиото, захарта и яйцата и разбиваме добре. Добавяме морковите. Разбъркваме до получаването на еднородна смес. Изсипваме върху покрита с хартия за печене тава. Печем на умерена фурна около 30 минути. Получава се свеж и лек сладкиш. Мисля, че морковите биха могли да се заменят с тиква.

Да Ви е сладко! Simple Smile

# 56
  • Мнения: 1 589
Медения топки,овални в пудра захар

3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
6 с. л. мед
2-3 с. л. канела
2 ч. л. сода за хляб
4 ч. ч. брашно

# 57
  • Мнения: 2 646
Вкусни меденки

Продукти: брашно - 5 ч.ч., яйца - 2 бр., захар - 1 ч.ч., мед - 1 ч.ч., олио - 1 ч.ч., ванилия - 2 г, сода - 2 ч.л..

Разбивам меда със содата. Прибавям разбитите със захарта яйца, ванилията. Олиото се сипва на тънка струйка. Накрая се прибавя брашното. Разточва се кора и се изрязват меденките, аз лично предпочитам по-дебели, иначе стават по-скоро като бисктивки. Пекат се за 20-тина минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

# 58
  • Мнения: 1 135
Аз приготвям това Тирамису
Тирамису с бисквити и извара  500 г безсолна извара
500 мл сладкарска сметана
500 мл силно кафе еспресо
230 г захар
300 г чаени бисквити
10 г какао
2 суп. лъж. ликьор или ром
В дълбок съд разбийте сметаната и постепенно добавете 150 г захар. Продължете разбиването на сметаната за около още 5 минути с миксер на високи обороти, докато стане на пухкав крем. Разбийте изварата  в отделен съд докато стане на крем.  Прибавете на малки порции изварата и продължете да разбивате до получаването на хомогенна маса. Сложете в хладилника сместа, за да се стегне. Подсладете еспресото с 6 равни суп. лъж. захар (80 г) и към него прибавете ликьора или рома. Потопете половината от бисквитите една по една в охладеното кафе и ги наредете плътно една до друга в средно голяма правоъгълна тава. Намажете ги с половината от крема от всички страни. Върху крема наредете втория пласт бисквити, потопени в кафето. Върху тях разпределете останалия крем. Поставете тавата в хладилника за около 8-10 часа, за да се стегне. Преди сервиране нарежете на порции и поръсете с какао.

# 59
  • Мнения: 716
Коледни меденки:                               
 брашно -  5 ч.ч.
яйца - 2 бр.
захар - 1 ч.ч.
мед - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
ванилия - 2 г
сода - 2 ч.л.                                         
 Разбийте меда със содата. Прибавете разбитите със захарта яйца, ванилията. Олиото се сипва на тънка струйка. Накрая се прибавя брашното.
Разточете кора и изрежете меденките. Пекат се за 20-тина минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Общи условия

Активация на акаунт