КОЗУНАЦИ - 2 тема

  • 81 937
  • 805
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 863
запис и от мен с въпросче за козунаците на Мах-мама-миналата седмица правих по рецептата за бързи козунаци:
3 яйца, 200 гр захар, 180 мл пр.мляко, 90 мл. мазнина,20 гр. прясна мая,лимонови и портокалови корички,лимонова есенция и около 600 гр брашно, с едното втасване и станаха чудесни. Въпросът ми е,мога ли да ползвам същата рецепта,но с две втасвания-трябва ли да променям нещо и ще разваля ли резултата  newsm78
Аз правя рецептата на Макс Мама с две втасвания. Не знам как става с едно, но с две втасвания козунаците са разкошни, така че давай смело Peace

# 46
  • Ispania
  • Мнения: 4 483
дядо хаджия ,мерси много  bouquet

# 47
  • Мнения: 668
И аз я правих с две втасвания. Едното в машината, второто във фурната. Peace

# 48
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Аз съм правя винаги, майка ми също, баба ми също. Какво те интересува по-конкретно? И пасха винаги правя, по традиция.

 Hug

чудесно!

интересува ме куличът сбит ли става или пухкав като наш козунак?
харесала съм си една рецепта, в което млякото се вари с малко брашно да стане лепкаво и тогава се слагат яйцата и маята и 2 пъти втасва...

мога ли да го направя утре и да го ядем другата седмица? или изсъхва? в четвъртък нямам време да го правя, в събота сме на път  Tired

за пасхата: взех безмаслена извара, в рецептата пише, че се добавя 125гр. масло на 800гр. извара... не става ли много маслено  newsm78
какво да сложа в паската освен захаросаните корички от портокал?

# 49
  • Мнения: 413
ВяраВики ,Мах-мама Hug
Благодаря за отговорите newsm51

# 50
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Не съм правила по описаната от теб технология. Куличът не е по-сбит, но не е на конци. Има вкус на козунак. По принцип се смята, че козунаците са дошли у нас около 20-те години от Русия.  Продуктите са еднакви, но куличът не се плете и тестото не е толкова твърдо. Идеята му е да се слага във форми. Ако икаме по-пухкави куличи формата се пълни на 1/3. Ако искаме по-плътни- на 1/2. Аз  ползвам тези рецепти:
1. 300 г брашно, 20 г свежа мая, 1/2 ч.ч топло мляко, 150 г разтопено масло, 2 разити яйца, 4 с.л захар, ванилия, стафиди, лимонова кора. Тестото трябва да стане като гъста сметана.

2. 1 кг. брашно,50 гр. мая,1 чаша мляко,10 желтъка,3 белтъка,250 гр. захар,200 гр масло,100 гр стафиди,25 гр. коняк,25 гр, сушени плодове,сок от лимон,кора отлимон,1/2 ч.л индийско орехче,1 ч.л шафран,4 ч.л ванилия,1 гр. сол  (ииндийско орехче и шафран не слагам). Отгоре куличите задължително се покриват с глазура от разбит белтък с пудра захар и лим. сок

http://djemma.snimka.bg/family/velikdenski-vkusotii.366445.11676634
http://djemma.snimka.bg/hobby/kulinariya.114801.2419333
http://djemma.snimka.bg/hobby/kulinariya.114801.2586531

Куличите, ако нямате специална форма се пекат в консервени кутии, които са тънки и високи.

Пасхата я правя по тази рецепта:
400 г.  9% извара
150 г. масло
125 гр. аахар
2 жълтъка
125 гр. стафиди
1-2 ванилии
2 с. л. лимонови и портокалови корички

Стафидите се заливат с вряла вода, изцеждат се. Маслото се разбива със захарта, слага се изварата, прибавят се жълтъците, ванилията, стафидите и коричките. Разбърква се добре. Формата за пасха се застила с навлажнена марля и сместта се изсипвя в нея. Слага се тежест отгоре да се пресова и се оставя 1 нощ в хладилника. Сутринта на Великден се освобождава от формата и се обръща в чиния.
Много е вкусно. А ето и моя снимка:
http://djemma.snimka.bg/family/velikdenski-vkusotii.366445.11676643

Предполагам, че този кулич са го измислили, когато им е останаса смес за пасха и за да я оползотворят хората са я бухнали в тестото за кулича. Simple Smile

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 19:24 от Джемма

# 51
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Аууу, ще ви изпусна за едното чудо значи.
Ама само с гол "запис", че торта правих днес, а утре ще е ред на питката...козунаците - другата събота. Сега само ще ви шпионирам Laughing.

# 52
  • Мнения: 11 607
Момичета и дядо Хаджи, желая ви спорно месене, вкусни, дъхави и на конци козунаци като резултат от труда и ентусиазма ви! Не се ядосвайте ако не се получат както трябва козунаците, не се ядосвайте и при тотални провали - все пак и козунаците от магазина трябва да бъдат купени.......

Аз тръгвам при родителите ми, може да намина покрай Джемма да опитам от нейните козунаци Wink......

# 53
  • Мнения: 571
Здравейте.Имам едно въпрос4е Embarassed Правих опит за козунак по ето тази рецепта http://ellyganova.blogspot.com/2009/10/blog-post_8080.html
Вси4ко с то4ност си спазих-всеки грам,топло в стаята,топло за втасване..маята ми втаса перфектно.Вси4ко супер.До момента,в който смесих просуктите и запо4нах да меся #CrazyТо не може да се нжре4е месене дори."Тестото" стана на камък #Crazy
С Дядо Хаджия бях обсъждала преди същия проблем,но ставаше дума за питка.
Зна4и-ползвам едно и също брашно,смених маята/с новата не съм имала проблеми/опитах да добавя пове4е мляко-не се полу4и.За трети път се опитвам да меся с прясно мляко-и трите опита бяха провал newsm78Смених млякото-нискомаслено,по-маслено и възможно най-масленото.Никаква промяна.
Моля споделете къде бъркам.Всеки казва или,4е не му е на конци,или не е достатъ4но сладък или ароматен...а аз дори не можех да го меся-стана като гума EmbarassedКаква може да е при4ината като вси4ко беше то4но както пише и изпълних вси4ки препоръки и съвети,които съм 4ела.Моля ако някой може да ми помогне PraynigМисля си 4е е от млякото-питки с кисело мляко стават супер.Меся ги дори по технологията на козунаците-стават на конци Mr. GreenНо с прясно мляко и трите пъти беше провал

# 54
  • Мнения: 121
*Мира*, прекалено твърдо ли беше тестото? Нямам идея на какво може да се дължи Confused На мен обикновено ми става меко и ми се налага да добавям още брашно. Да не би яйцата да са били много малки Rolling Eyes

# 55
  • София
  • Мнения: 7 876
Здравейте.Имам едно въпрос4е Embarassed Правих опит за козунак по ето тази рецепта http://ellyganova.blogspot.com/2009/10/blog-post_8080.html
Вси4ко с то4ност си спазих-всеки грам,топло в стаята,топло за втасване..маята ми втаса перфектно.Вси4ко супер.До момента,в който смесих просуктите и запо4нах да меся #CrazyТо не може да се нжре4е месене дори."Тестото" стана на камък #Crazy
С Дядо Хаджия бях обсъждала преди същия проблем,но ставаше дума за питка.
Зна4и-ползвам едно и също брашно,смених маята/с новата не съм имала проблеми/опитах да добавя пове4е мляко-не се полу4и.За трети път се опитвам да меся с прясно мляко-и трите опита бяха провал newsm78Смених млякото-нискомаслено,по-маслено и възможно най-масленото.Никаква промяна.
Моля споделете къде бъркам.Всеки казва или,4е не му е на конци,или не е достатъ4но сладък или ароматен...а аз дори не можех да го меся-стана като гума EmbarassedКаква може да е при4ината като вси4ко беше то4но както пише и изпълних вси4ки препоръки и съвети,които съм 4ела.Моля ако някой може да ми помогне PraynigМисля си 4е е от млякото-питки с кисело мляко стават супер.Меся ги дори по технологията на козунаците-стават на конци Mr. GreenНо с прясно мляко и трите пъти беше провал

Проблемът не е от млякото. По скоро сте направили твърдо тесто. Аз на няколко пъти повтарям, че козунак по точна рецепта не се прави. Следващия път започнете с по-малко брашно и ако е необходимо може да го добавите после, един път обаче омесено вече нява как да извадите брашното.

# 56
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Джема, мерси за отговора  Hug

рецептата за кулича е като 2рата, кяото си пуснала, но млякото с малко брашно се заварява. както и да е  Peace

не ми писа: мога ли да го направя утре и да го ядем на Великден?
или изсъхва?

намерих си за пасхата рецепта със сварени жълтъци, сурови не ми се ядат Simple Smile

# 57
  • Мнения: 571
Елиганова стана на "камък" #CrazyЯйцата са домашни-съвсем пресни и големи,а не като пове4ето купешки newsm78
Дядо хаджия ще опитам и с по-малко брашно.До сега не бях 4ела за някой с проблем като моя newsm78Дано е от брашното-за трети път,когато меся с пр.мляко все така става newsm78

# 58
  • Мнения: 7 418
Аз съм правя винаги, майка ми също, баба ми също. Какво те интересува по-конкретно? И пасха винаги правя, по традиция.
    Трябва да питам и моята майка за рецептата на Кулич,защото само него прави.
    Аз,обаче,съм фенка на козунака.....По-влажен ми е,по-сладък,на конци..... Flutter
    Докато един Кулич ,макар и да е вкусен, е някак по-сух и ронлив. Simple Smile

# 59
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Момичета и дядо Хаджи, желая ви спорно месене, вкусни, дъхави и на конци козунаци като резултат от труда и ентусиазма ви! Не се ядосвайте ако не се получат както трябва козунаците, не се ядосвайте и при тотални провали - все пак и козунаците от магазина трябва да бъдат купени.......

Аз тръгвам при родителите ми, може да намина покрай Джемма да опитам от нейните козунаци Wink......

Ти към Добрич ли идваш? Ще се радвам да се видим тогава. Hug

Права си Селма, по-ронлив е, но за по-сух не бих казала. Може би зависи от рецептата, от самото приготвяне. То и от козунак до козунак има разлика също.

Не мисля, че утре е подходящо да се направи кулича, ще изсъхне до Великден. Освен ако не го замразиш. Аз съм замразявала и си беше супер след размразяването.

Общи условия

Активация на акаунт