**************************
Тъй като вчера се получих доста груба критика по отношение на белият ориз, който съм показала тук, бих искала да припомня на дамите четящи в тази тема, че както авторката много пъти каза, така и аз бих искала да припомня, че темата е храни LIGHT, а не тема за здравословни или диетични храни.
Та, какъв му е проблема на белият ориз, като има висок гликемичeн индекс? Бих казала никакъв!!! Той е сложен въглехидрат но е бърз. При всички случаи, гликемичният индекс не трябва да бъде единственият критерий, който да следваме сляпо при изборът на въглехидрати. Пълното изключване на храни като картофи, бял ориз и моркови от една диета само поради високия им гликемичен индекс, според мен е меко казано пресилено. Ако той беше ключът към редуцирането на мазнините, тогава всички щяхме да ядем сладолед, пица и фъстъци, които са със сравнително нисък ГИ. Но не става така. Затова обръщайте внимание на гликемичния индекс, но се съобразявайте и с други важни фактори, като общото количество въглехидрати, мазнини и калории в порция и това как можете да ги комбинирате.
При положение, че към този бял ориз, който е само варен и има подправки, без допълнителна мазнина, освен тази от месото и имаше и салата от краставици към общото меню, така че храната си е е точно в правилната тема, колкото и да им е мъчно на някои.
Колкото до това, дали е добре да се консумира ориза, когато човек има висок холестерол или не, то при такъв проблем и при проблем със стомашночревния тракт, човек трябва да помисли, коя е по-малката беда. Също при положение, че човек взема медикаменти за намаление на холестерола, тогава смятам, че изборът е ясен.
Също бих искала да ви представя една информация, която може би ще е интересна за някои от вас.
Картофите имат гликемичен индекс около 85, по висок от този на повечето сладкиши например. Но порция от тях съдържа само 25-30% въглехидрати, в сравнение със 70-80% при сладкишите. Това означава, че ще трябва да изядете триста грама картофи, за да покачите кръвната си захар колкото 100 грама сладкиш. При положение, че и за двете можем да приемем, че една порция е около 150 грама, то парче сладкиш ще повиши 3 пъти повече кръвната захар в сравнение със средно голям печен картоф, да не говорим че съдържа общо много повече калории. А и сладкишът не върви със зеленчуци и месо, които да понижат гликемичния му индекс, нали?
Информацията е от Интернет.