И от мен нещичко.

  • 43 645
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                       Кравайчета. Grinning

Продукти:
~ 4 яйца,
~ 150 г захар,
~ 200 г кисело мляко,
~ 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат,
~ 1/2 чаена лъжичка амонячна сода,
~ 4 супени лъжици олио,
~ ванилия,
~ 500-600 г брашно.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се млякото, олиото, ванилията, амонячната сода, разтворена в малко оцет, и брашното със содата бикарбонат. Замесва се тесто. Разточва се кора с дебелина 1 см и с голяма и малка чашка се изрязват кравайчета. Отлежават 1 час и след това се пържат в много олио. Горещи се овалват в пудра захар.

# 31
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                                Варенки.

Продукти:
~ 1 яйце,
~ 1 1/2 супени лъжици олио,
~ 200 мл прясно мляко,
~ 300 г брашно,
~ 200 г извара (сирене),
~ 1 яйце.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват много добре. Прибавят се олиото, млякото и брашното и се замесва тесто, което се оставя 1 час да отлежи, като се покрива с кърпа (за да не стане кора). Разделя се на две и се разточват две кори с дебелина 3-4 мм. Изрязват се кръгове с водна чаша. Върху всяко кръгче се слага 1 чаена лъжичка смес от извара (сирене), яйце и малко сол. Прегъват се кръгчетата и се залепват с белтък или се натискат с вилица. Преди да се сервират, се пускат в кипяща подсолена вода и след като изплуват, се изваждат (с решетъчна лъжица). Нареждат се в чиния и се заливат с вряло краве масло. Поднасят се с кисело мляко или сметана.(не съм пробвала рецептата още  Embarassed) Mr. Green

# 32
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Бухти със сода.

Продукти:
~ 250 г кисело мляко,
~ 1 чаена лъжичка сода бикарбонат,
~ 3 яйца,
~ 400-500 г брашно
~ 1 с.л. ракия
~ малко сол

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват. Прибавя се киселото мляко, разбито със содата,брашното и ракията,за да стане кексово тесто. С помощта на лъжица се изсипва по малко в сгорещената мазнина. Пържат се до зачервяване.   Grinning Обожавам ги.     На вид не изглеждат много добре,но пък станаха много вкусни  Laughing
                   
                                     

Последна редакция: пт, 04 сеп 2009, 12:08 от •◊ Ясмина ◊•

# 33
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                     Коледни сладки.

Продукти:
~ 180 г краве масло,
~ 80 г пудра захар,
~ 1/2 ч.л. бакпулвер,
~ 250 г брашно,
~ канела.

Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се канелата и брашното с бакпулвера. Замесва се тесто и се разточва на кора с дебелина 1/2 см. Реже се с накъдрени формички с три три различни големини. Пекат се в умерена фурна. След това се слепват с крем или мармалад по три една върху друга, Слага се по една вишничка. Поръсват се с пудра захар.  chef

# 34
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Грах с яйца на фурна.

Продукти:
~ 6 яйца
~ 1/2 пакетче краве масло
~ 1/2 буркан стерилизиран грах
~ 150 г кашкавал
~ щипка сол
~ 2 супени лъжици кисело мляко
~ щипка чубрица.

Начин на приготвянев:
Маслото се разтопява в малка тава или в друг по-дълбок съд във фурната. Яйцата се разбиват със солта, с 3 супени лъжици студена вода и с киселото мляко. Грахът се изсипва в тавичката, прибавят се яйцата и чубрицата и се разбърква. Отгоре се ръси с настърган кашкавал. Пече се около 15 - 20 мину.

# 35
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                        Пълнени картофи

Продукти:
~ 1 кг картофи
~ 50 г масло (маргарин)
~ 250 г кренвирши (или наденица)
~ сол
~ черен пипер.

Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги издълбайте. Обелете кренвиршите, нарежете ги на ситно и напълнете картофите с тях. В тенджерата загрейте мазнината и сложете картофите да се запържат леко. Посолете и поръсете с черен пипер. Затворете тенджерата и оставете ястието да ври 15 минути от завъртането на вентила. Така приготвените картофи можете да поднесете, поръсени с нарязан магданоз и с гарнитура от задушен зелен фасул.

# 36
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                     Макарони на фурна

Продукти:
~ 1/3 пакет макарони
~ 1/2 пакетче краве масло
~ 1 1/2 чаени чаши прясно мляко
~ 3 яйца
~ сол
~ 3 кафени чаши захар.

Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват в 1 л. подсолена вода, изсипват се в подходящ съд и се прибавя маслото, нарязано на парчета. Яйцата се разбиват със захарта, заливат се е горещото прясно мляко и със сместа се заливат макароните. Разбъркват се и се пекат в загрята фурна до зачервяване. Поднасят се топли. По желание може да се поръсят с пудра захар, а в яйчената смес да се сложи 1 ванилия.

Последна редакция: чт, 28 май 2009, 22:47 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 37
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                     "Гнездо" с кайма

Продукти:
~ 500 гр. кайма
~ 8 яйца
~ 5 с.л. галета
~ 120 мл. прясно мляко
~ 2 яйца
~ 1 глава лук
~ 1 с.л. чубрица
~ 1/2 ч.л. черен пипер
~ 1/2 ч.л. къри
~ 1 ч.л. смлян кимион

~ 2 с.л. зехтин
~ 1 ч.л. универсална подправка

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и заедно с 2 яйца и другите продукти, без зехтина и универсалната подправка се омесва кайма, която се оставя да престои половин час. Голяма тава се намазва със зехтина, каймата се разделя на 6 топки, които се оформят като гнезда. Във всяко се чуква  внимателно по едно яйце, поръсват се с универсалната подправка и се пекат във фурна на 220 градуса, до изпичане на яйцата (около половин час). Поднасят се топли, по едно в порция, с гарнитура по избор.  chef

Последна редакция: ср, 27 май 2009, 14:59 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 38
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
      Кекс с газирана напитка.

Продукти:
~ 4 бр. яйца
~ 1 ч.ч. захар
~ 2 ч.ч. брашно
~ 1 бакплувер
~ 1 ванилия
~ 1 ч.ч. газирана напитка,може и вода,
~ 1 ч.ч. олио

~ топинг по желание  Simple Smile

Начин на приготвяне:
Всички продукти се смесват в реда в който са написани по горе и се изсипват в намазнена и поръсена с брашно тава. Пече се в предварително загрята фурна (200 градуса), като при поставянето му се намаля, за да се изпече хубаво.Залива се с топинг.  chef


Последна редакция: чт, 28 май 2009, 18:13 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 39
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
         Патладжани и домати със сметана и кашкавал.

Продукти:
~ 4 патладжана,
~ 6 - 7с.л.олио,
~ 3 - 4 с.л. кисело млаяко,
~ 5 - 6 домата,
~ 250гр. заквасена сметана,
~ 150гр. настърган кашкавал,
~ 2 с.л. галета,
~ 3 - 4 скилидки чесън,
~ черен пипер и сол.

Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват и нарязват на филийки.Посоляват се и се слагат в наклонен съд,за да изтече горчивият им сок.После се запържват леко в гореща мазнина.Сметаната се смесва със 100гр. от настъргания кашкавал.В малка намазнена тавичка ( може и йенско стъкло ) се нареждат пласт патладжани,пласт сметана и настърган кашкавал,пласт домати - нарязан на филлийки.Ястието се подрежда в тази последователност.Най отгоре се изсипва останалата сметана смесена с киселото мляко и подправките.Поръсва се със 150гр. настърган кашкавал.Ястието се пече на 180 градуца около 40 минути.

# 40
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
              Кюфтета от тиквички 1

Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и остъргват. Настъргват се на ситно ренде. Не се слага сол. Изстискват се много добре от сока, с ръце. За да станат кюфтетата, това е най-важната част. Ако не се получат кюфтетата, значи не са изстискани добре тиквичките. Прибавя се брашното, яйцето, подправките. Омесва се - трябва да има гъстотата на омесена за кюфтета кайма. Кюфтетата се правят малки - около 6-7 см в диаметър и дебелина 5-6 мм. В противен случай ще останат сурови. Всяко кюфте се овалва в брашно (галета) и после в разбито яйце или само в разбит белтък и се пържи в олио. Вече изпържени, кюфтетата се посоляват.
Може да се полеят със соса или сосът да се поднесе отделно.
Ако Ви се получи по-рядка сместа - печете в уреда за гофрети, без да панирате.

Последна редакция: вт, 02 юни 2009, 21:39 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 41
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                Месеница.

Продукти:
~ 1 с.л олио
~ 1 с.л. оцет
~ 2 яйца
~ 1 ч.ч. прясно мляко
~ 20 г. прясна мая (1/2 пакетче)
~ 1 ч.л. сол
~ 1ч.л. захар

~ около 3 ч.ч. брашно
 
~ сирене, олио

Начин на приготвяне:
Размийте маята заедно със солта, захарта и малко от млякото. Постепенно добавете яйцата, останалото мляко и другите продукти и замесете тесто. Може да се направи на ръка или в машина за хляб. Готовото тесто се разделя на топки, които се разточват на правоъгълни кори. Всяка кора се намазва обилно с олио и се поръсва с натрошено сирене, след това се навива на руло и се нарязва на парчета, които се нареждат в намаслена тава изправени като пънчета.

Месеницата се оставя да втаса (необходими са около 40 - 60 мин, според Т на помещението), след това се намазва отгоре с разбит с малко прясно мляко жълтък и се пече на умерена фурна.

     

# 42
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Кюфтета от тиквички 2

Продукти:
~ 1кг. тиквички,
~ 1 връзка пресен лук,
~ 1 връзка магданоз,
~ 3 - 4 с.л. брашно,
~ 300гр. сирене/извара
~ 3 яйца,
~ олио.

Начин на приготвяне:

Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги изстискваме.
В голяма купа разбиваме яйцата.
Прибавяме брашното,сиренето ( изварата ),нарязания на ситно лук,подправките и тиквичките.
разбиркваме сместа.Гребем с лъжица от нея и пускаме в сгорещена мазнина.Поднасят се с кисело мляко с начукан чесън пожелание   chef
 
                                     

# 43
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                                  Бухти
Продукти:
 ~ 300 г брашно,
 ~ 150 г кисело мляко,
 ~ 2 яйца,
 ~ 100 г сирене,
 ~ 10 г мая,
 ~ 2 чаени лъжички захар,
 ~ 1/2 чаена лъжичка сол,
 ~ 200 г мазнина за пържене.

Начин на приготвяне:
Маята се разбива с малко хладка вода и захарта. От брашното, киселото мляко, настърганото сирене, втасалата мая и солта се омесва тесто, което се разточва на кора с дебелина 1,5 до 2 см. От нея се изрязват бухти с размер 4 - 5 см, които се пържат в загрята мазнина. Поднасят се топли. Grinning

# 44
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                    Макарони на фурна.

Продукти:
 ~ 1 пакет макарони - аз предпочитам от по-фините, не тръбички, а да речем "мидички"
 ~ 1 литър прясно мляко
 ~ 1 и 1/2 ч. ч. кристална захар /опитвам млякото на вкус и ако захарта ми се стори недостатъчно, добавям още/
 ~ 2 пак. ванилия
 ~ 5 - 6 яйца

Приготвяне:

Предварително сварявам макароните в около 4 л. слабо подсолена вода, в която съм добавила, преди да ги сложа да се варят, и 4 с. л. олио.
Като се сварят, ги отцеждам - няма нужда от миене, защото олиото не позволява да се слепват, изсипвам ги в тава, която съм намазала с малко олио, и изливам върху тях млечно-яйчената смес (разбивам предварително яйцата със захарта и добавям към тях прясното мляко и ванилията). Разбърквам леко, за да се разпределят равномерно макароните в тавата и слагам да пека в предварително загрята до 200 градуса фурна.
За да имат още по-съблазнителен вид, по желание може да се поръсят с пудра захар.  chef

                                                       

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 23:08 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

Общи условия

Активация на акаунт