Салати

  • 43 837
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 394
Чета, чета... и преглъщам ... Simple Smile

Искам да споделя с вас, че много обичам към различните видове салати да слагам белени слънчогледови или тиквени семки или натрошени бадеми. Не знам защо, но дори и най-обикновената салата с маруля или домати и краставици придобива "малко по-така" вкус.  Simple Smile
По-здравословно е, ако семките или ядките не са печени. От скоро оставям предварително слънчогледовите семки да покълнат леко за 36 часа.

Много здравословни и не толкова лоши на вкус са и салатите от покълнало зърно с пресен лук и ябълков оцет.

# 16
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Това е една от любимите ми салатки:
В средата на голяма плоска чиния се слагат 3-4 лъжици обикновен бял хайвер, около него се реди нарязана на парчета пушена или маринована херинга, около тях пък- домати и краставици, върху всичко това слагам пълнени с аншуа или сьомга, изобщо пълнени с нещо маслини (има ги в консерви по магазините). Режа отгоре лук, ръся с магданоз, поливам с лимонов сок и малко зехтин, накрая леко посолявам. Върви с ракия, мастика или бяло вино.

# 17
  • Мнения: 1 986
червени печени чушки -5-6 бр.
трапезна майонеза-1кутийка.
кисело мляко-2-3 лъжици
извара-150гр.
Подправки:
горчица-1 лъжичка
черен пипер-малко (на вкус)
сол-на вкус
лимон
Всичко се смесва и на ход е пасатора.
Приятен апетит!

P.S. Можете да замените чушките с патладжан от консерва. Получава се добре и така

# 18
  • Мнения: 301
Ето рецептите на някои от любимите ни салати,които си ги приготвяме често,и си ги хапваме с удоволствие всички вкъщи. Simple Smile
Салата от пушена риба с картофи
Продукти:1 пушена риба(по ваш избор)
3 варени картофа
2 стръка пресен лук
маслини
копър
лимонов сок
зехтин(олио)
сол
Приготвяне:Пушената риба се обезкостява и се почиства от кожата.Филетата се подреждат в средата на елипсовидна купа за салата(може и в друг съд),поливат се с лимонов сок.Отстрани се гарнират с нарязани на кубчета сварени картофи,смесени със ситно нарязаният пресен лук,почистените от костилките маслини и копъра.Салатката се залива с зехтина и солта на вкус.
Bon Apeti!!! Grinning
Ето и любимата ми салата-Овчарската
2 средно големи домата
1/2 краставица-тънка
1 печена червена чушка-обелена
1 стрък пресен лук или 1/2 глава лук-средно голяма
30 гр.царевица-ако обичате
1 шепа ситно нарязани гъби-мариновани печурки
50 гр.шунка-нарязана на лентички
50 гр.твърдо бяло сирене
5 сварени яйца от пъдпъдък
зехтин
сол
Приготвяне:
В голяма купа за салата се подреждат:
Нарязания на кубчета домат,обелената и нарязана краставица на кубчета,нарязаната на лентички чушка,поръсва се със ситно нарязаният пресен лук,слагат се гъбите,царевица по желание,подрежда се шунката по дължина на долу,овкусява се салатата,рендосва се сиренето на едро ренде,на върха на салатата се поставя едно яйце(необелено),а другите се разпределят в купата,по ваше желание се украсява с магданоз.
Надявам се да ви харесат моите предложения!!! Grinning  Grinning  Grinning

# 19
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Ето какво опитах онзи ден и веднага приложих у дома.

Салата от картофи, червено цвекло и моркови

Продукти:
1 малка до средна глава червено цвекло
1/2 кг картофи
4-5 средни моркова
1 глава червен лук
магданоз

Приготовление:
Цвеклото, картофите и морковите се измиват и обелват. Цвеклото се нарязва или на кубчета, или на продълговати резенчета (примерно 1х2 см), за да се свари по-бързо. Слага се в съд с малко вода и малко сол да ври. Картофите се нарязват на средни парчета, морковите на кръгчета. Когато цвеклото леко почне да увира, се добавят морковите и картофите. От време на време се разбърква, за да се смени мястото на зеленчуците (водата е малко и горните се готвят на пара), и да могат картофите да се оцветят в червено.
Когато е готово, се сваля от огъня, ако има нужда се отцежда останалата вода. Добавят се нарязаният лук и магданоз.
Подправя се с лимонов сок и сметана по желание.

# 20
  • в края на града
  • Мнения: 4 446
Ето и моите салатки, които редовно "въртя".
 
Салата с майонеза
Продукти:
1 майонеза
2-3 варени картофа (може да се заменят с кус-кус)
малко сирене
1 твърдо сварено яйце
1-2 кисели краставички
малко шунка (или друг мек колбас, може и 1 кремвирш)
черен пипер на вкус

Картофите и сиренето се намачкват, колбасът, крастивичките и яйцето се нарязват на ситно, всичко се смесва с майонезата и се подправя с черния пипер. Става много вкусно. Може и да се направи без част от съставките, важно е да има картофи (кус-кус), сиренце и майонеза, другите само "овкусяват" по-добре  Grinning .

Син домат с майонеза
Продукти:
син домат, печен, обелен и пасиран
1 майонеза
2-3скил. чесън (нарязан на ситно)
сол на вкус

Всичко се смесва.

Салата със зеле
Сервира се в дълбока купа.
Продукти:
половин зелка
2-3 резена шунка (или друг мек колбас)
2 домата
половин краставица

За соса:
3-4 с.л. майонеза
1 с.л. кисело мляко
сол на вкус
по желание може и малко сок от лимон

Зелето се нарязва на тънко и се намачква с малко олио (ако е нарязано на тънкото ренде на кухненски робот, няма нужда от намачкване). Шунката се нарязва на ивички, краставицата - на кръгчета, доматът - на резанчета.
В купата най-отдолу се слага зелето, в средата се нареждат краставицата и доматът и отгоре се подреждат ивичките шунка. Сосът се смесва хубаво и се полива върху салатата.

Приятен апетит  eat

# 21
Мале страх ме е да влизам в този форум, че все ми се прияждат разни нещица Embarassed
Но ето една саладка, която ми я каза една шотландка и много я харесах.

1- зелка
2-3 настъргани моркова
2-3 пилешки гърдички (сварени)
100 гр грозде (без семки - няма значение дали е черно или бяло)
салатен крем (може и с майонеза)

Зелката се настъргва или нарязва на ситно, добавят се морковите, пилешките гърдички нарязани на кубчета, гроздовите зърна разполовени. Всичко се омесва със салатен крем или майонеза.

Другата ми любима салата е :

Сварени картофи нарязани на кубчета, пилешко месо - сварено и нарязано на кубчета, малко шунка - пак на кубчета, сладка цареваца (от готовата в консервите) , кисели краставички нарязани и всичко объркано с майнеза. Обикновенно го сервирам в разрязан и издълбано парче ананас.
На тази снимка що годе се вижда как изглежда

# 22
  • Мнения: 2 609
Аз пък правя една салата с пържени тиквички,в къщи много се харесва,а когато я правих за първи път доста се чудеха от какво е newsm12 ,много е проста,но пък става вкусна:
пържени тиквички(добре изцедени от мазнината),пасирани
цедено кисело мляко
чесън
сол

# 23
  • Мнения: 10 263
Ами тези правили ли сте:

Калугерска салата

•   5-7 бр. (450 г) чушки
•   1 ч.ч. (300 г) готово кьопоолу
•   1/2 или 1 бр. (100 г) краставица
•   3 с.л. (30 мл) растителна мазнина (зехтин)
•   копър
•   оцет
•   сол

Чушките се изпичат, обелват се, почистват се от семето, посоляват се леко отвътре и се поливат с оцет и зехтин. Краставицата се обелва и се нарязва на малки кубчета, които се размесват със ситно нарязан копър и малко сол. С тази смес се пълнят чушките. Готовото кьопоолу се поставя в средата на чинията за поднасяне, а наоколо се нареждат напълнените чушки. Салатата се украсява се кръгчета от червени домати, полива се с оцет и зехтин и се поднася.


И традиционната "Ропотамо":

1 кг зрял боб сварен,
1 буркан кисели краставички, нарязани на дребно
1 буркан сварен грах,
1 буркан доматено пюре,
1 кг моркови (нарязани и задушени в половината олио)
2 кг чушки (печени и нарязани на ивици)
400 г олио, 1 ч.ч. захар, сол, шепа чубрица, чер пипер, 300 г оцет
В 200 г олио се задушават морковите, а в другите 200 г - чушките.

Е това са мерките за промишлени количества, така че не им обръщайте внимание, всеки сам да си негоди продуктите, важна е идеята.

# 24
  • Мнения: 2 452
И аз съм фен на салатите. Ето няколко от моите:

1. Салата с карамелизирани круши и орехи:

В салатиера се слага зелена салата (накъсана и се размесва с нарязана на кубчета шунка. В тиган се загрява малко масло и захар и се запържват предварително обелените и нарязани на дълги резенчета круши. Когато крушите започнат да се карамелизират се добавят счукани орехи. Сместта се оставя да изстине. За заливката: в съд се наливат 2 чаши портокалов сок, к. се вари докато намалее на половина. В блендър се смила лук (по възможност червен) и се прибавя ИЗСТИНАЛИЯ сок (ако не искате кухнята ви да се полее от заливката), сол, оцет (или лимонов сок), олио и подправки. Саалатата се залива с приготвената смес и отгоре се подреждат карамелизираните круши и орехи - една от най-вкусните салати, които съм опитвала!

2. Валесианска (защото там я опитах) - много елегантна салата и за мое учудване много вкусна

Много малко зелена салата (по възможност от леко горчивите - аругула, ендайв), но и друга става; върху нея се слагат няколко резенчета авокадо, върху авокадото се подреждат няколко резенчета пушена сьомга; това се натрупва като конус, а в средата се поставя парче филе с половин лъжичка черен хайвер (може и имитация). Застройката е зехтин и балсамен оцет.

3. Бабина салата:
Печени чушки се нареждат цели в чиния за сервиране, прибавя се счукан чесън, много магданоз, ситно нарязан и натрошени орехи. Подправя се с оцет и олио

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 3 031
Засрамих се, че не съм пуснал любимата си салата тук.

150-200г майонеза (лека)
4,5 супени лъжици кисело мляко
15 репички
10 ролца от раци (или 5 ролца + 1 опашка от лангуста)
перата от 2 стръка пресен лук
четвърт глава червен лук (може и без него)
супена лъжица олио (зехтин)
2 супени лъжици липонов сок
чаена лъжичка черен пипер
сол на вкус ( може и без )

Количествата са ориентировъчни.
10 репички се нарязват на дребни кубчета (като за таратор)
останалите 5 - на едро (четвъртинки , осминки)
добавят се ролцата на дребни кубчета (или шайби, по желание) и
опашката от лангуста (ако я има) на дребни кубчета.
Добавя се нарязаният лук и се разбърква с лимоновия сок и олиото (зехтина).
Прибавя се майонезата и киселото мляко.
Овкусява се с черният пипер и солта.
По желание може да се добавят ситно нарязаните дръжки на няколко стръка магданоз.
Оставя се за 20-на минути в хладилник.
Сервира се студена.
Пие бяло вино, бира и ... каквто има.

# 26
  • Мнения: 163
Цитат на: SIANA
Чета, чета... и преглъщам ... Simple Smile

Искам да споделя с вас, че много обичам към различните видове салати да слагам белени слънчогледови или тиквени семки или натрошени бадеми. Не знам защо, но дори и най-обикновената салата с маруля или домати и краставици придобива "малко по-така" вкус.  Simple Smile
По-здравословно е, ако семките или ядките не са печени. От скоро оставям предварително слънчогледовите семки да покълнат леко за 36 часа.

Много здравословни и не толкова лоши на вкус са и салатите от покълнало зърно с пресен лук и ябълков оцет.



И като спомена слънчогледови семки, веднага се сетих да споделя една салатка която хапнах на скоро в "Годзила".

САЛАТА "ВЕГАС"
Омесени бяха нарязана марулка, слънчогледови семки, зелен лук и лимон нарязан на малки резенчета. Дресинга си е класиката за маруля: олио, сол и лим. сок.
Слънчогледовите семки и резенчетата лимон даваха страхотен аромат на салатата.

# 27
  • Мнения: 5 713
И понеже от как се помня страшно оби4ам всякакви видове салати, по4вам да пиша докато не ми омръзне Grinning Вси4ко написано е изпробвано 1000 пъти.

1. Мерлуза с майонеза
Мерлузата се измива. Вари се във вряла вода с целина/ глава /, морков, дафинов лист, черен пипер/ зърна /, сол. След което рибата се из4иства, накъсва на пар4енца и се залива с майонеза. Прибавят се зелен4уците ситно нарязани, в които е вряла рибата. Подправя се с малко лимон и бял пипер. Може да се сложи и киви нарязано на куб4ета.

2. Бяла лютеница
250гр извара или краве сирене, 100гр масло или маргарин, 10 ореха , магданоз, копър, 5-6 люти 4ушки, 4ерен пипер, сол ако е с извара и без сол, ако е със сирене. Вси4ко заедно се минава през пасатора докато стане като пастет.

3. Оризова салата
Разбърква се 1ч.ч. сварен ориз с 1ч.ч. нарязани на куб4ета кисели крастеви4ки, 150гр ситно нарязана шунка, малко грах, ситно нарязани гъби. Прибавя се 4ерен пипер, сол на вкус, 2-3 с.л. оцет и 3-4 с.л. олио. Вси4ко се разбърква.

4. Салата карфиол
Свареният в сол вода и малко прясно мляко/ за да остане бял /, накъсания на рози4ки карфиол се нарежда в голяма 4иния и се залива със сос от: майонеза, 2-3 скилидки с4укан 4есън, 4ерен пипер, майоран, 2-3 с.л. кисело мляко, 1ч.л. гор4ица, сол и лимонов сок. Става и с броколи.

5. Карфиол с пикантен сос
Накъсаният и обработен карфиол се залива със сос от: запържено в масло брашно, което става на гладка каша с прибавянето на прясно мляко; слагат се подправки: скълцан 4есън, 4ерен пипер, сол, дафинов лист, настъргано индийско орех4е или майоран. С топлия сос се залива карфиолът, а отгоре се поръсва с настърган кашкавал и нарязан магданоз.

6. Царевица със сметана
600гр сварена сладка царевица, 150гр сметана, 1 малка глава кром. лук, 1 ч.л. масло/ олио /, 1 връзка магданоз, сол, 4ерен пипер.
Лукът нарязан се задупшава в маслото. Прибавя се студената царевица, нарязания магданоз, солта, 4ерния пипер и сметаната. Загрява се, но не да завира. Сервира се веднага. Може да се добавят и няколко лъжици сварен грах, моркови и тънко нарязана маринована 4ервена 4ушка.

7. Салата от царевица
Сварена млада царевица, сварено 4ервено цвекло, нарязани кисели крастави4ки, варени и нарязани моркови. Подправя се с лимонов сок, олио и сол и се разбърква. Поднася се за гарнитура към риба или месо.

8. Салата мозайка
Зелен лук, пресен 4есън, марули, краставица, репи4ки, 1 морков настърган на едрото ренде, царевица, 4ервен боб, 1 малка консерва риба тон или ролца от раци или 1-2 пушени пилешки бут4ета, киви, копър, малко магданоз, няколко нарязани маслини, зехтин, лимонов сок. В салатата може да се сложи малко нарязано авокадо като двете половинки на авокадото, максимално издълбани, се използват за сервиране на салатата в тях.

9. Сос за салата с макарони
50гр кедрови ядки/ бая са скъпи4ки и могат да се заместят със слън4огледови семки /, 300гр риба тон консерва, босилек, няколко скилидки 4есън, малко сол, зехтин. Вси4ко се разбива с пасатор до гъстотата на майонеза.

10. Тетевенска разядка
2 глави 4ервен лук се нарязват, солят и нама4кват; 2 нарязани мариновани 4ервени 4ушки; 250 гр зрял сварен боб; 4бр домати буркан; малко доматен сос; 1 ч.л. 4убрица; 6-7 с.л. олио; сол.

11. Една скорошна моя измишльотина
Настъргани на едрото ренде 1 глава 4ервено цвекло, 2-3 моркова, 1/2 ябълка, 5 кисели крастави4ки, много малко ряпа; 4-5 скилидки 4есън; 3-4 с.л. царевица консерва; соеви кълнове; сол; зехтин.

# 28
  • Мнения: 114
Здравейте. В нас много обичаме салати и редовно си приготвяме с тати, но това което правим взе да ни омръзва. Ако имате идеи за оригинални и вкусни салати моля да споделите.
А сега ще ви дам една наша любима салата.

200 гр. зелен боб консерва
200 гр. царевица консерва
5 бр. печени червени чушки
1 кремвирш  или някакво друго местно произведение.
Боба, чушките и месото се нарязват на парчета и се заливат със дресинг които включва:
1 с.л. горчица,
4 с.л олио,
1 с.л оцет,
1 с.л сол
2-3 скилидки счукан чесън
копър
Нядявам се да ви хареса.

# 29
  • Мнения: 5 228
Старософийска салата:
4 печени червени чушки, нарязани на дребно
2 домата, нарязани на дребно
3 сварени яйда, настъргани
100 гр. сирене, настъргано
1/2 кофичка кисело мляко, изцедено
олио
магданоз
сол
Всичко се обърква одбре и се охлажда. Върви и като предястие върху препечени филийки. Ако не ви се реже и стърже, всичко може да се сложи в чопър, но така става по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт