Салати

  • 43 841
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 242
Здравейте. В нас много обичаме салати и редовно си приготвяме с тати, но това което правим взе да ни омръзва. Ако имате идеи за оригинални и вкусни салати моля да споделите.
А сега ще ви дам една наша любима салата.

200 гр. зелен боб консерва
200 гр. царевица консерва
5 бр. печени червени чушки
1 кремвирш  или някакво друго местно произведение.
Боба, чушките и месото се нарязват на парчета и се заливат със дресинг които включва:
1 с.л. горчица,
4 с.л олио,
1 с.л оцет,
1 с.л сол
2-3 скилидки счукан чесън
копър
Нядявам се да ви хареса.

# 1
  • Мнения: 920
Салата с риба тон


консерва риба тон
консерва царевица
кисели краставички
зеле (с червена зелка става много добре)
майонеза
кисело мляко
черен пипер
копър

Краставичките се нарязват на кубчета и се смесват с рибата, царевицата и нарязаното зеле. Обърква се с майонезата и ако салатата е тежка на вкус се олекотява с кисело мляко. Слагат се пипера и копъра.

Не давам количества, сложете повече или по-малко от това, което обичате. Салатата може да се приготви и без зеле, може вместо него да се сложат варени макарони.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 311
Здравейте!
 И ние сме големи фенове на салатите. Често вместо да готвя забърквам една голяма купа салата  и това хапваме за вечеря. Обикновенно аз импровизирам със салатите като гледам да разнообразявам.
 Соса за салатите е с основа майонеза+кисело мляко, горчича, малко лук на ситно и разреждам малко с водичката на кис. краставички, а ако нямам отворен буркан краставички с обикновеннна вода. Могат да се добавят и други продукти по желание като кетчуп, бял пипер, копър, соев сос, кис. краставичка или каквото обичате.

 1 салатка

 пилеско месо на кубчета
 кашкавал на ивички(или настърган на едрото на рендето)
 домати
 царевица
 лук
 магданоз
На дъното ка купата слагам нарязана зелена салата и върху нея разбърканата смес . Заливам с майонезения сос и гарнирам с няколко маслинки

2 салатка

 Зеле на ситно
 шунка (кремвирш) на ивички
 кашкавал на рендето
 домати
 магданоз
 майонезен сос

 3 салатка с рибни продукти

 зелана салата
 маслини
 лук
 крутони
 авокадо( ако нямам слагам краставица)
 риба тон( или рулца от раци, или готовите морски миксове или кой каквото измисли)
 залива се с заливката непосредствено преди консумация за да не омекват крутоните

 Е това е от мен дано да намерите нещо подходящо за вас. Само да допълня,че всички салати подправям с магданоз(копър) и прясно изцеден лимонов сок.  chef   chef   chef

# 3
  • Мнения: 289
здравейте,
аз също много обичам салати и често си измислям. Ето тук някои от любимите ми. Може да не са най-ниско калоричните, но за това са много мням-мням.
Печени чушки с разни работи

Печени чушки ситно нарязани /ок.15бр/
Извара /ок.100гр./ може и бяло сирене
майонеза /ок.2-3 с.л/
кис.мляко /ок. 1 с.л./
счукан чесън /ок. 3-4 ск./
олио /зехтин/
оцет
сол
 Всичко е около, защото и вкусовете са така.


Пушена макаронена салата

макарони /1/2 пак. от трицветните спирали/
пресен лук /ок. 2-3 стръка/ /в краен случай кис.краставички, а може и двете/
пушена майонеза /ок. 1 кутия/
пушен кремвирш /ок.2-3бр. или шунка/
горчица /ок. 1ч.л./
лим.сок
сол

Бобена
сварен боб или от консерва
кис.краставички
ситно нарязан и намачкан със сол кромид лук
Може и малко печена чушка
сол, олио, оцет
Важното тук е да престои поне 2 часа. Много е проста и сигурно всеки я знае, но аз да я напиша

Правя и други, но тези са бързи и дано ви харесат.

# 4
  • Мнения: 5 500
Ето как аз правя прословутия "Цезар" , но подходящ за пости.

1,2 марулки или салатки нарязани или накъсани на парченца

За дресинга:
1 скилидка чесън
2,3 с. л. зехтин
1,2 с. л. лим. сок
1 ч. л. горчица
сол и чер пипер

Продуктите за дресинга се поставят в чашка, чесъна се смачква с вилица, набожда се и с нея се разбиват съставките.

За чесновите хапки:
1,2 филии черен хляб
2,3 с. л. зехтин
1 скилидка чесън

Чесънът се запържва леко в зехтина и се прибавя хляба нарязан на кубчета. Хапките се пържат, докато станат хрупкави.

Дресинга се полива в/у нарязаната салата и от горе се посипват хапките.



А, ето и една моя измишльотина, кръстила съм си я Оризова салата, която съвсем не е здраволсовна Wink

Продукти:
2 чаши сварен ориз /аз използвам кафяв
2 чаша ситно нарязани или настъргани кисели краставички
1 чаша грах
1 чаша настърган кашкавал
1 майонеза, черен пипер, магданоз и копър

Всички продукти се смесват, знаете как.


Италианска картофена салата

Имате нужда от: 1 кг сварени и нарязани на кубчета картофи, една глава лук на шайби и 200 гр обезкостени маслини.

За дресинга:

2 с. л.  ситно нарязан чесън
5,6 с. л. зехтин
1 с. л. лим. сок
1 ч. л. босилек
чер пипер, сол и магданоз

Всички продукти за дресинга се смесват с чашка и се разбиват енергично.

Картофите, лука и маслините се смесват в купа и се поливат с дресинга.


Да ви е сладко Wink  Sign Exclamation

# 5
Ето и моята любима салата:

Макарони - 1/2 пакет
2-3 домата
100-на грама кашкавал
100-на грама шунка
Крутони (препечени или пържени, както ги обичате)

Дресинг:
Майонеза и кисело мляко - равни количества
Босилек
По желание - счукан чесън

Подреждате в чиния сварени макарони, отгоре кашкавала и шунката, по края доматите на кубчета, отгоре крутоните и поливате с дресинга. Ефектно се получава ако най-отгоре сложите малко зелена салата на ивички.

Салатата е особено подходяща за гости, защото с минимално количество продукти получавате доста салата - изхранвала съм рота народ с нея Simple Smile И не отнема време

Бон апети

# 6
  • Мнения: 1 290
Виждам, 4е вси4ки тук май обичат зелените салатки...

Това което слагам аз в нея са 2-3 листенца дивисил (леощян), ситно нарязани.
Накъсвам салатки, режа много магданоз, зелен чесън и зелен лук, 1 консерва риба тон, лимон, зехтин, крутони, яй4ице, царевица и тези листенца леощян. Много му е силен аромата така,4е внимавайте. Не на всеки може да се хареса, но според мен много отваря нещата.

Simple Smile)

# 7
Аз много обичам салата от ряпа и моркови.

Настъргвам една -две ряпи, оставям да поседи, после хубаво изцеждам. След това настъргвам и морковите -2-3 ако са големи. Гледам да са на око равни количества ряпата и морковите, но и едното да е повече не е проблем.
След това подправям с ябълков оцет, зехтин и сол на вкус. Много я харесвам с орехи и добавям в зависимост от количеството салата между 1/2 - 1 чаша  орехи.

Ето какво намерих преди няколко седмици и пробвах - много е приятно също.

ПРОДУКТИ:
1- 2 средно големи репи
1 - 2 моркова
2 - 3 скилидки чесън (счукани)
около 150 - 200 гр. кашкавал
майонеза

Настъргват се репите на най-ситното ренде, посоляват се и се изцеждат след престой.
Добавят се и настърганите моркови (пак на ситно), счукания чесън и настъргания кашкавал. Размесват се добре и се посоляват. След това се добавя и майонезата (според вкуса - аз сложих около 3/4 чаша, но ако някой обича с повече майонеза може да сложи и чаша). Сервира се след престой в хладилника

# 8
  • Мнения: 2 567
Здравейте,
страхотни рецепти сте публикували. Скоро смятам да ги изпробвам повечето.
Мойта най-лесна салата, когато бързате и нямата време е:
*изцедено кис.мляко
*печени, обелени и нарязани 4ушки
*натрошено сирене

Смесвате всичко и става наситина вкусно.
Пробвайте го!

Добър апетит  Grinning

# 9
  • Мнения: 461
ето няколко салати и от мен Grinning

Пилешка салата
Пилешко месо на кубчета (най-добре бяло месо)
3, 4 мандарини или 1 консервена кутия без сока
2 ябълки - обелени и нарязяни на кубчета, орехи нарязани на 4-5.
майонеза (аз предпочитам салатна, че не е толкова тежка), сол, черен пипер, лим. сок
С малко къри става по пикантно, за тези които си падат по индийската кухня:-)

Салата с риба тон
2 консерви риба тон в олио, царевица, домати, краставица, лук – може и зелен, зелена салата и червен боб или мексикански (тука го продават като консерва). Обърква се със  оцет, олиото от рибната консерва, сол, черен пипер. Слагам и магданоз или каквито подправки имам.

Картофена салата по северногермански (или както я прави свекито:-))
Сваряват картофите и се нарязват на  кубчета, кисели краставички, една ябълка -обелена и нарязана на кубчета, лук - аз лично предпочитам зелен или Schnittlauch , на български се казвал див лук, в Б-я не съм го виждала, тук го продават на всякъде.
Обърква се с олио, сол, черен пипер и водата от киселите краставички, магданоз (него го слагам май навсякъде). германците слагат и една ч.л. захар, ама аз като я правя все я  "забравям"-въпрос на вкус
За капак се прибавя нарязан на ситни кубчета и запържен бекон. Трябва да престои поне 2 часа да си поеме миризмите.

# 10
  • Мнения: 2 655
Ето и моята любима салата:
1. 1 пакетче рачешки роладини;
2. 1 буркан кисели краставички;
3. 1 1/2 чаена чаша царевица;
4. 1 бурканче майонеза;
5. 3 - 4 супени лъжици кисело мляко;
6. 1/2 лимон или лимонтозу;
7. 1  -2 чаени лъжички сол / на вкус/.

Роладините и краставичките се нарязват на ситно. Към тях се прибавя царевицата, предварително сварена. Всичко се залива с разбитата майонеза и кисело мляко. Овкусява се с лимон /ако ползвате лимонтозу го разбийте хубаво с малко вода/ и сол по желание. Добър апетит, на тези които ще пробват.

# 11
  • София
  • Мнения: 3 679
Ето и моята любима салата за много гости  Grinning
САЛАТА
"СЕЛЬОДКА"

Списък на необходимите продукти:  400 гр. сельодка, 700 гр. червено цвекло, 500 гр. моркови, 1 кг. картофи, 400 гр. сметана, 200 гр. майонеза, 2 глави лук
 
Начин на приготвяне:
 
1. Цвеклото се измива и поставя да се вари. След около 30 мин, се изважда и когато изстине се обелва и настъргва на едро ренде.
 
 2. Картофите се варят с обелките, и когато изстинат се обелват и настъргват на ренде. По същия начин се процедира и с морковите.
 3. Сельодката, се почиства от кожата и се нарязва на много тънки ивички. ( всъщност сельодка е херинга маринована по специален начин, характерен за руската кухня. За рецептата може да се използва всякакъв вид маринована херинга, дори и пушената става.)
  4. В купа се размесват сметаната и майонезата, а лукът се нарязва на тънки ивички.
 5. В дълбока салатиера /аз ползвам йена глас и става много кресиво/, се подреждат: ред картофи, ред цвекло, моркови, лук,сельодка и се намазва слой от сметаново-майонезната смес. Операцията продължава по същия начин докато се напълби салтиерата.  
А салатата е за гости, защото излиза доста като количество и стои много ефектно на масата - досега който съм гощавала с нея е бил очарован - стархотно мезе е за всичко Simple Smile

# 12
  • Мнения: 8 769
jutoo, много ми хареса идейно салатата ти Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap , и като свършат постите ще я направя на първите гости още  Grinning  chef Grinning  chef Grinning  chef Grinning

# 13
  • Мнения: 522
Верно, че вече е пролет, но моята салата май се води за зимна. Ако успете да намерите продуктите, опитайте я:
ПРОДУКТИ:
1- 2 средно големи репи
1 - 2 моркова
2 - 3 скилидки чесън
около 150 - 200 гр. кашкавал
майонеза
ПРИГОТВЯНЕ:
Ряпата се настъргва на ситно ренде, посолява се, престоява малко и силно се изстисква с ръце, след което може да се измие в ситна по-голяма цедка и наново се изстисква (за хората с по-деликатни стомаси). Поставя се в подходящ съд, прибавят се настърганите моркови, счукания чесън, настъргания кашкавал. Размесва се добре, опитва се на сол и се прибавя майонеза, толкова, че да се получи гъста смес. Поставя се за малко в хладилника. Подходящо мезе за концентрирани алкохолни напитки.
 Laughing

# 14
  • Мнения: 1 391
ЕСЕННА САЛАТА

Прави се от:
Карфиол,
Броколи,
Червено цвекло,
/може и малко зелен фасул/
лук /най-вкусно е с червен/
царевица
моркови
олио
оцет

Сос:
чесън
Майонеза
кисело мляко
сол
черен пипер

Зеленчуците се бланшират предварително - почти сваряват.
Цвеклото е важно да е сварено добре.
Царевицата е от консерва.
Всичко се омешва.

Става невероятно красива цветна салата: червено - цвеклото, зелено - броколите и фасула, бяло - карфиола, жълто - царевицата

Отгоре се залива със соса от половин майонеза и едно кисело мляко, в който са добавени чесън, сол, черен пипер.

Много е вкусна!

ЛЕСНА ЛЯТНА САЛАТА

Продукти:
Домати,
краставици,
царевица,
карфиол
сирене,
лук,
сол,
олио

Млечен сос: като този посочения горе - майонеза+кисело мляко

Нарязват се на ситни кубчета доматите, краставиците.
Редят се на пластове в купата без да се бъркат. Домати, краставици, изсипва се царевицата, сирене натрошено,
отгоре карфиол суров, добре измит и накъсан на малки розички, лук.
Залива се със соса в който има и сол и олио и каквото е необходимо като подправки.

Поднася се неразбъркана

# 15
  • Мнения: 394
Чета, чета... и преглъщам ... Simple Smile

Искам да споделя с вас, че много обичам към различните видове салати да слагам белени слънчогледови или тиквени семки или натрошени бадеми. Не знам защо, но дори и най-обикновената салата с маруля или домати и краставици придобива "малко по-така" вкус.  Simple Smile
По-здравословно е, ако семките или ядките не са печени. От скоро оставям предварително слънчогледовите семки да покълнат леко за 36 часа.

Много здравословни и не толкова лоши на вкус са и салатите от покълнало зърно с пресен лук и ябълков оцет.

# 16
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Това е една от любимите ми салатки:
В средата на голяма плоска чиния се слагат 3-4 лъжици обикновен бял хайвер, около него се реди нарязана на парчета пушена или маринована херинга, около тях пък- домати и краставици, върху всичко това слагам пълнени с аншуа или сьомга, изобщо пълнени с нещо маслини (има ги в консерви по магазините). Режа отгоре лук, ръся с магданоз, поливам с лимонов сок и малко зехтин, накрая леко посолявам. Върви с ракия, мастика или бяло вино.

# 17
  • Мнения: 1 986
червени печени чушки -5-6 бр.
трапезна майонеза-1кутийка.
кисело мляко-2-3 лъжици
извара-150гр.
Подправки:
горчица-1 лъжичка
черен пипер-малко (на вкус)
сол-на вкус
лимон
Всичко се смесва и на ход е пасатора.
Приятен апетит!

P.S. Можете да замените чушките с патладжан от консерва. Получава се добре и така

# 18
  • Мнения: 301
Ето рецептите на някои от любимите ни салати,които си ги приготвяме често,и си ги хапваме с удоволствие всички вкъщи. Simple Smile
Салата от пушена риба с картофи
Продукти:1 пушена риба(по ваш избор)
3 варени картофа
2 стръка пресен лук
маслини
копър
лимонов сок
зехтин(олио)
сол
Приготвяне:Пушената риба се обезкостява и се почиства от кожата.Филетата се подреждат в средата на елипсовидна купа за салата(може и в друг съд),поливат се с лимонов сок.Отстрани се гарнират с нарязани на кубчета сварени картофи,смесени със ситно нарязаният пресен лук,почистените от костилките маслини и копъра.Салатката се залива с зехтина и солта на вкус.
Bon Apeti!!! Grinning
Ето и любимата ми салата-Овчарската
2 средно големи домата
1/2 краставица-тънка
1 печена червена чушка-обелена
1 стрък пресен лук или 1/2 глава лук-средно голяма
30 гр.царевица-ако обичате
1 шепа ситно нарязани гъби-мариновани печурки
50 гр.шунка-нарязана на лентички
50 гр.твърдо бяло сирене
5 сварени яйца от пъдпъдък
зехтин
сол
Приготвяне:
В голяма купа за салата се подреждат:
Нарязания на кубчета домат,обелената и нарязана краставица на кубчета,нарязаната на лентички чушка,поръсва се със ситно нарязаният пресен лук,слагат се гъбите,царевица по желание,подрежда се шунката по дължина на долу,овкусява се салатата,рендосва се сиренето на едро ренде,на върха на салатата се поставя едно яйце(необелено),а другите се разпределят в купата,по ваше желание се украсява с магданоз.
Надявам се да ви харесат моите предложения!!! Grinning  Grinning  Grinning

# 19
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Ето какво опитах онзи ден и веднага приложих у дома.

Салата от картофи, червено цвекло и моркови

Продукти:
1 малка до средна глава червено цвекло
1/2 кг картофи
4-5 средни моркова
1 глава червен лук
магданоз

Приготовление:
Цвеклото, картофите и морковите се измиват и обелват. Цвеклото се нарязва или на кубчета, или на продълговати резенчета (примерно 1х2 см), за да се свари по-бързо. Слага се в съд с малко вода и малко сол да ври. Картофите се нарязват на средни парчета, морковите на кръгчета. Когато цвеклото леко почне да увира, се добавят морковите и картофите. От време на време се разбърква, за да се смени мястото на зеленчуците (водата е малко и горните се готвят на пара), и да могат картофите да се оцветят в червено.
Когато е готово, се сваля от огъня, ако има нужда се отцежда останалата вода. Добавят се нарязаният лук и магданоз.
Подправя се с лимонов сок и сметана по желание.

# 20
  • в края на града
  • Мнения: 4 446
Ето и моите салатки, които редовно "въртя".
 
Салата с майонеза
Продукти:
1 майонеза
2-3 варени картофа (може да се заменят с кус-кус)
малко сирене
1 твърдо сварено яйце
1-2 кисели краставички
малко шунка (или друг мек колбас, може и 1 кремвирш)
черен пипер на вкус

Картофите и сиренето се намачкват, колбасът, крастивичките и яйцето се нарязват на ситно, всичко се смесва с майонезата и се подправя с черния пипер. Става много вкусно. Може и да се направи без част от съставките, важно е да има картофи (кус-кус), сиренце и майонеза, другите само "овкусяват" по-добре  Grinning .

Син домат с майонеза
Продукти:
син домат, печен, обелен и пасиран
1 майонеза
2-3скил. чесън (нарязан на ситно)
сол на вкус

Всичко се смесва.

Салата със зеле
Сервира се в дълбока купа.
Продукти:
половин зелка
2-3 резена шунка (или друг мек колбас)
2 домата
половин краставица

За соса:
3-4 с.л. майонеза
1 с.л. кисело мляко
сол на вкус
по желание може и малко сок от лимон

Зелето се нарязва на тънко и се намачква с малко олио (ако е нарязано на тънкото ренде на кухненски робот, няма нужда от намачкване). Шунката се нарязва на ивички, краставицата - на кръгчета, доматът - на резанчета.
В купата най-отдолу се слага зелето, в средата се нареждат краставицата и доматът и отгоре се подреждат ивичките шунка. Сосът се смесва хубаво и се полива върху салатата.

Приятен апетит  eat

# 21
Мале страх ме е да влизам в този форум, че все ми се прияждат разни нещица Embarassed
Но ето една саладка, която ми я каза една шотландка и много я харесах.

1- зелка
2-3 настъргани моркова
2-3 пилешки гърдички (сварени)
100 гр грозде (без семки - няма значение дали е черно или бяло)
салатен крем (може и с майонеза)

Зелката се настъргва или нарязва на ситно, добавят се морковите, пилешките гърдички нарязани на кубчета, гроздовите зърна разполовени. Всичко се омесва със салатен крем или майонеза.

Другата ми любима салата е :

Сварени картофи нарязани на кубчета, пилешко месо - сварено и нарязано на кубчета, малко шунка - пак на кубчета, сладка цареваца (от готовата в консервите) , кисели краставички нарязани и всичко объркано с майнеза. Обикновенно го сервирам в разрязан и издълбано парче ананас.
На тази снимка що годе се вижда как изглежда

# 22
  • Мнения: 2 609
Аз пък правя една салата с пържени тиквички,в къщи много се харесва,а когато я правих за първи път доста се чудеха от какво е newsm12 ,много е проста,но пък става вкусна:
пържени тиквички(добре изцедени от мазнината),пасирани
цедено кисело мляко
чесън
сол

# 23
  • Мнения: 10 264
Ами тези правили ли сте:

Калугерска салата

•   5-7 бр. (450 г) чушки
•   1 ч.ч. (300 г) готово кьопоолу
•   1/2 или 1 бр. (100 г) краставица
•   3 с.л. (30 мл) растителна мазнина (зехтин)
•   копър
•   оцет
•   сол

Чушките се изпичат, обелват се, почистват се от семето, посоляват се леко отвътре и се поливат с оцет и зехтин. Краставицата се обелва и се нарязва на малки кубчета, които се размесват със ситно нарязан копър и малко сол. С тази смес се пълнят чушките. Готовото кьопоолу се поставя в средата на чинията за поднасяне, а наоколо се нареждат напълнените чушки. Салатата се украсява се кръгчета от червени домати, полива се с оцет и зехтин и се поднася.


И традиционната "Ропотамо":

1 кг зрял боб сварен,
1 буркан кисели краставички, нарязани на дребно
1 буркан сварен грах,
1 буркан доматено пюре,
1 кг моркови (нарязани и задушени в половината олио)
2 кг чушки (печени и нарязани на ивици)
400 г олио, 1 ч.ч. захар, сол, шепа чубрица, чер пипер, 300 г оцет
В 200 г олио се задушават морковите, а в другите 200 г - чушките.

Е това са мерките за промишлени количества, така че не им обръщайте внимание, всеки сам да си негоди продуктите, важна е идеята.

# 24
  • Мнения: 2 452
И аз съм фен на салатите. Ето няколко от моите:

1. Салата с карамелизирани круши и орехи:

В салатиера се слага зелена салата (накъсана и се размесва с нарязана на кубчета шунка. В тиган се загрява малко масло и захар и се запържват предварително обелените и нарязани на дълги резенчета круши. Когато крушите започнат да се карамелизират се добавят счукани орехи. Сместта се оставя да изстине. За заливката: в съд се наливат 2 чаши портокалов сок, к. се вари докато намалее на половина. В блендър се смила лук (по възможност червен) и се прибавя ИЗСТИНАЛИЯ сок (ако не искате кухнята ви да се полее от заливката), сол, оцет (или лимонов сок), олио и подправки. Саалатата се залива с приготвената смес и отгоре се подреждат карамелизираните круши и орехи - една от най-вкусните салати, които съм опитвала!

2. Валесианска (защото там я опитах) - много елегантна салата и за мое учудване много вкусна

Много малко зелена салата (по възможност от леко горчивите - аругула, ендайв), но и друга става; върху нея се слагат няколко резенчета авокадо, върху авокадото се подреждат няколко резенчета пушена сьомга; това се натрупва като конус, а в средата се поставя парче филе с половин лъжичка черен хайвер (може и имитация). Застройката е зехтин и балсамен оцет.

3. Бабина салата:
Печени чушки се нареждат цели в чиния за сервиране, прибавя се счукан чесън, много магданоз, ситно нарязан и натрошени орехи. Подправя се с оцет и олио

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 3 033
Засрамих се, че не съм пуснал любимата си салата тук.

150-200г майонеза (лека)
4,5 супени лъжици кисело мляко
15 репички
10 ролца от раци (или 5 ролца + 1 опашка от лангуста)
перата от 2 стръка пресен лук
четвърт глава червен лук (може и без него)
супена лъжица олио (зехтин)
2 супени лъжици липонов сок
чаена лъжичка черен пипер
сол на вкус ( може и без )

Количествата са ориентировъчни.
10 репички се нарязват на дребни кубчета (като за таратор)
останалите 5 - на едро (четвъртинки , осминки)
добавят се ролцата на дребни кубчета (или шайби, по желание) и
опашката от лангуста (ако я има) на дребни кубчета.
Добавя се нарязаният лук и се разбърква с лимоновия сок и олиото (зехтина).
Прибавя се майонезата и киселото мляко.
Овкусява се с черният пипер и солта.
По желание може да се добавят ситно нарязаните дръжки на няколко стръка магданоз.
Оставя се за 20-на минути в хладилник.
Сервира се студена.
Пие бяло вино, бира и ... каквто има.

# 26
  • Мнения: 163
Цитат на: SIANA
Чета, чета... и преглъщам ... Simple Smile

Искам да споделя с вас, че много обичам към различните видове салати да слагам белени слънчогледови или тиквени семки или натрошени бадеми. Не знам защо, но дори и най-обикновената салата с маруля или домати и краставици придобива "малко по-така" вкус.  Simple Smile
По-здравословно е, ако семките или ядките не са печени. От скоро оставям предварително слънчогледовите семки да покълнат леко за 36 часа.

Много здравословни и не толкова лоши на вкус са и салатите от покълнало зърно с пресен лук и ябълков оцет.



И като спомена слънчогледови семки, веднага се сетих да споделя една салатка която хапнах на скоро в "Годзила".

САЛАТА "ВЕГАС"
Омесени бяха нарязана марулка, слънчогледови семки, зелен лук и лимон нарязан на малки резенчета. Дресинга си е класиката за маруля: олио, сол и лим. сок.
Слънчогледовите семки и резенчетата лимон даваха страхотен аромат на салатата.

# 27
  • Мнения: 5 713
И понеже от как се помня страшно оби4ам всякакви видове салати, по4вам да пиша докато не ми омръзне Grinning Вси4ко написано е изпробвано 1000 пъти.

1. Мерлуза с майонеза
Мерлузата се измива. Вари се във вряла вода с целина/ глава /, морков, дафинов лист, черен пипер/ зърна /, сол. След което рибата се из4иства, накъсва на пар4енца и се залива с майонеза. Прибавят се зелен4уците ситно нарязани, в които е вряла рибата. Подправя се с малко лимон и бял пипер. Може да се сложи и киви нарязано на куб4ета.

2. Бяла лютеница
250гр извара или краве сирене, 100гр масло или маргарин, 10 ореха , магданоз, копър, 5-6 люти 4ушки, 4ерен пипер, сол ако е с извара и без сол, ако е със сирене. Вси4ко заедно се минава през пасатора докато стане като пастет.

3. Оризова салата
Разбърква се 1ч.ч. сварен ориз с 1ч.ч. нарязани на куб4ета кисели крастеви4ки, 150гр ситно нарязана шунка, малко грах, ситно нарязани гъби. Прибавя се 4ерен пипер, сол на вкус, 2-3 с.л. оцет и 3-4 с.л. олио. Вси4ко се разбърква.

4. Салата карфиол
Свареният в сол вода и малко прясно мляко/ за да остане бял /, накъсания на рози4ки карфиол се нарежда в голяма 4иния и се залива със сос от: майонеза, 2-3 скилидки с4укан 4есън, 4ерен пипер, майоран, 2-3 с.л. кисело мляко, 1ч.л. гор4ица, сол и лимонов сок. Става и с броколи.

5. Карфиол с пикантен сос
Накъсаният и обработен карфиол се залива със сос от: запържено в масло брашно, което става на гладка каша с прибавянето на прясно мляко; слагат се подправки: скълцан 4есън, 4ерен пипер, сол, дафинов лист, настъргано индийско орех4е или майоран. С топлия сос се залива карфиолът, а отгоре се поръсва с настърган кашкавал и нарязан магданоз.

6. Царевица със сметана
600гр сварена сладка царевица, 150гр сметана, 1 малка глава кром. лук, 1 ч.л. масло/ олио /, 1 връзка магданоз, сол, 4ерен пипер.
Лукът нарязан се задупшава в маслото. Прибавя се студената царевица, нарязания магданоз, солта, 4ерния пипер и сметаната. Загрява се, но не да завира. Сервира се веднага. Може да се добавят и няколко лъжици сварен грах, моркови и тънко нарязана маринована 4ервена 4ушка.

7. Салата от царевица
Сварена млада царевица, сварено 4ервено цвекло, нарязани кисели крастави4ки, варени и нарязани моркови. Подправя се с лимонов сок, олио и сол и се разбърква. Поднася се за гарнитура към риба или месо.

8. Салата мозайка
Зелен лук, пресен 4есън, марули, краставица, репи4ки, 1 морков настърган на едрото ренде, царевица, 4ервен боб, 1 малка консерва риба тон или ролца от раци или 1-2 пушени пилешки бут4ета, киви, копър, малко магданоз, няколко нарязани маслини, зехтин, лимонов сок. В салатата може да се сложи малко нарязано авокадо като двете половинки на авокадото, максимално издълбани, се използват за сервиране на салатата в тях.

9. Сос за салата с макарони
50гр кедрови ядки/ бая са скъпи4ки и могат да се заместят със слън4огледови семки /, 300гр риба тон консерва, босилек, няколко скилидки 4есън, малко сол, зехтин. Вси4ко се разбива с пасатор до гъстотата на майонеза.

10. Тетевенска разядка
2 глави 4ервен лук се нарязват, солят и нама4кват; 2 нарязани мариновани 4ервени 4ушки; 250 гр зрял сварен боб; 4бр домати буркан; малко доматен сос; 1 ч.л. 4убрица; 6-7 с.л. олио; сол.

11. Една скорошна моя измишльотина
Настъргани на едрото ренде 1 глава 4ервено цвекло, 2-3 моркова, 1/2 ябълка, 5 кисели крастави4ки, много малко ряпа; 4-5 скилидки 4есън; 3-4 с.л. царевица консерва; соеви кълнове; сол; зехтин.

# 28
  • Мнения: 114
Здравейте. В нас много обичаме салати и редовно си приготвяме с тати, но това което правим взе да ни омръзва. Ако имате идеи за оригинални и вкусни салати моля да споделите.
А сега ще ви дам една наша любима салата.

200 гр. зелен боб консерва
200 гр. царевица консерва
5 бр. печени червени чушки
1 кремвирш  или някакво друго местно произведение.
Боба, чушките и месото се нарязват на парчета и се заливат със дресинг които включва:
1 с.л. горчица,
4 с.л олио,
1 с.л оцет,
1 с.л сол
2-3 скилидки счукан чесън
копър
Нядявам се да ви хареса.

# 29
  • Мнения: 5 228
Старософийска салата:
4 печени червени чушки, нарязани на дребно
2 домата, нарязани на дребно
3 сварени яйда, настъргани
100 гр. сирене, настъргано
1/2 кофичка кисело мляко, изцедено
олио
магданоз
сол
Всичко се обърква одбре и се охлажда. Върви и като предястие върху препечени филийки. Ако не ви се реже и стърже, всичко може да се сложи в чопър, но така става по-добре.

# 30
  • Мнения: 750
Тези дни се върнахме от планинската си почивка и от там си донесох рецепта на салата, която страшно ми хареса. Само дето не запомних правилно името й - беше нещо от сорта на САМОКОВСКА ДЖЕЗНАТА САЛАТА

И така:
Печени и обелени зелени чушки
Нарязано на кубчета домати
Няколко скилидки чесън, нарязани на тъъънички филийки
Нарязан на тънки ивички червен лук
Магданоз
Сирене

Зеленчуците се обръкват добре, подправя се леко със сол, отгоре се настъргва сиренето и салатата се полива с олио, което обаче е горещо! Това е разковничето!

Общи условия

Активация на акаунт