Зеленчукова заготовка

  • 11 798
  • 16
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 634
През зимата в студените дни е особено приятно да си отвориш едно бурканче от тази зеленчукова  заготовка и да си наготвиш вкусна и прясна манджичка. И без да излизаш в студа по магазините за скъпи зеленчуци. Ако ви допадне - пригответе си я :
моркови; зелени и червени домати; зелени и червени чушки; праз лук; листа целина и магданоз ---- всички зеленчуци са в количества по желание и се нарязват на парчета с големина по желание, разбъркват се добре - НЕ се добавят сол, оцет и олио - пълнят се бурканчета и се стерилизират за 30 минути след завирането на водата в съда .
Зимата просто отваряте бурканчето и готвите с разкоша от него.

Последна редакция: пт, 17 окт 2014, 09:15 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 9 991
Правихме си, чушки, магданоз, грахче, царевица и тн. в пакетчета и във фризера. После се обелват 2 картофа, сипва се пличкето и готова супичка.  Peace

# 2
  • Мнения: 1
Рецепта от майка ми:
по 1 кг. моркови, чушки / зелени и червени/,домати, кромид лук, една голяма глава целина с листата и магданоз.
Всички продукти се смилат с месомелачка на едро, добавя се 700 гр морска сол и се разбърква, за да се стопи солта. Насипва се в чисти шишета с широко гърло или буркани. Държи се на хладно, запазва се цяла година свежият цвят и вкус. НЕ СЕ СТЕРИЛИЗИРА. Използва се във всяко ядене вместо сол.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 700
какво е количеството на всеки един зеленчук?

# 4
  • Мнения: 68 649
Правихме си, чушки, магданоз, грахче, царевица и тн. в пакетчета и във фризера. После се обелват 2 картофа, сипва се пличкето и готова супичка.  Peace

Има си готови такива смеси....

# 5
  • Мнения: 817
Аз обикновено си слагам само домати за зимата - в малки бурканчета за готвене и в доста големи за спагети. Просто зимата е скъпо да се купуват както пресни домати, така и консервирани. Правила съм и домати с чушки, ама не вървят много.
Иначе моркови, лук и др. си ги има на достъпни цени и зимата.

# 6
  • Мнения: 2 157
Моята баба прави подобна заготовка, само че май е овкусена с нещо или поне има малко водичка. Страшно удобна е!
Аз я слагам на супи, защото зеленчуците са на дребно. Хич не мисля "Това имам ли го, онова сетих ли се да купя?"
Мерси за споделената рецепта! Peace

# 7
  • Мнения: 9 108
няма водичка ,зеленчуците си пускат сока  Peace затова е така.
Правихме си, чушки, магданоз, грахче, царевица и тн. в пакетчета и във фризера. После се обелват 2 картофа, сипва се пличкето и готова супичка.  Peace

Има си готови такива смеси....

така е, готова храна също има по магазините и ресторантите, но някои си ги готвим сами.
В тоя ред на мисли предпочитаме да си купим или наберем любими и хубави зеленчуци за говене и да си зазимим във фризера, вместо да ползваме незнайно какви смеси от фризерите на магазините, понякога пълни с лед.

# 8
  • Мнения: 9 991
няма водичка ,зеленчуците си пускат сока  Peace затова е така.
Правихме си, чушки, магданоз, грахче, царевица и тн. в пакетчета и във фризера. После се обелват 2 картофа, сипва се пличкето и готова супичка.  Peace

Има си готови такива смеси....

така е, готова храна също има по магазините и ресторантите, но някои си ги готвим сами.
В тоя ред на мисли предпочитаме да си купим или наберем любими и хубави зеленчуци за говене и да си зазимим във фризера, вместо да ползваме незнайно какви смеси от фризерите на магазините, понякога пълни с лед.

Пълни с лед, ГМО царевица и доста скъпи.

# 9
  • Мнения: 35
Току що си направих 10 бурканчета. Но кервиза си го спестих. Без него става по универсална заготовка. Благодаря че споделихте рецептата.

# 10
  • Мнения: 1 600
Благодаря за споделените рецепти, ще си направя и аз. Голяма ми е мъка, когато зимата вдигат цените на всичките зеленчуци, защото това е основното, което ям.

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Рецепта от майка ми:
...

точно тази рецепта искам да направя, правила съм и друг път, но държах после бурканчетата в хладилника.
сега нямам място.
може ли да ги държа другаде?
нямам хладно място, тип килер. newsm78

не ми се занимава да стерилизирам, но ако няма друг начин е пробвам... Whistling

# 12
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 694
Това мисля и аз да го направя.

# 13
  • Мнения: 29
Аз си настъргвам моркови например и ги замръзявам във фризера. Същото правя и със свежи подправки като магданоз, копър и др.

# 14
  • София
  • Мнения: 2 298
Аз правя заготовка за добавка към мусака. Пека патладжани и суша  червени домати. Смилам с месомелачка ( може и блендер, пасатор ....). В пакетчета във фризера, ще стане и стерилизирано в бурканчета. Добавам в мусака заедно с брашно от гъби - смилам на прах изсушени гъби. Е няма такава вкусотия, съвсем различна става мусаката.

Общи условия

Активация на акаунт