Домашни шоколадови бонбони

  • 20 152
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 207
Здравейте, момичета! Отскоро се запалих по шоколадовите изделия, направени у дома, когато попаднах на много  интересни силиконови формички. Малко след това в заведение в София имаше някаква промоция, на която ни даваха шоколадови бонбони с различни много интересни вкусове - на подправки и всякакви странни аромати. Та тогава си помислих, че и вкъщо можем да овкусяваме и придаваме най-различни форми на готварския шоколад! Правили ли сте нещо подобно? Помогнете ми с рецепти, форми и вкусове?

http://alexandrakostova.blogspot.com/2014/06/blog-post_22.html Тук съм описала първия ми опит с шоколада, надявам се с ваша помощ да направя много по-интересни и най-важното, вкусни неща!

# 1
  • Мнения: 354
Не съм правила, но да ти кажа съм навита МНОГО отдавна! Имам голям мерак да си купя някой ден, живот и здраве да ми мине гаденето, че да се изправя малко на крака, силиконови формички или от онези пластмасовите също става и да си направя бонбони с пълнеж от домашен карамелов сос.  Embarassed
В youtube има клипчета как да си направиш бонбонките.  Peace

# 2
  • Мнения: 133
Правих два или три пъти...повече няма да повторя. Цялата кухня беше с краката нагоре, формата на бонбоните не стана плътна, а като махах формичките и част от ръбчетата на бонбоните се олющваха. Ако искаш ще ти дам моята рецепта с крем ганаш.

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 09:59 от venie

# 3
  • Мнения: 207
Правих два или три пъти...повече няма да повторя. Цялата кухня беше с краката нагоре, формата на бонбоните не стана плътна, а като махах формичките и част от ръбчетата на бонбоните се олющваха. Ако искаш ще ти дам моята рецепта с крем ганаж.

Искам, разбира се!  Praynig



# 4
  • Мнения: 21
В Интернет има много рецепти, но те съветвам преди да се впуснеш в експерименти да се научиш да темперираш правилно шоколада- пак в Интернет виж как става 😊 Но наистина е голяма занимавка и цапаница

# 5
  • Мнения: 207
Ами за момента се получават някакви нормални формички, които стига да се пипат внимателно не се разпадат. Сега искам да пробвам да смесвам цветове, но си права, ще взема първо да попрочета и после да експериментирам  Hug

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 26 499
И аз имах огромното желание да правя домашни бонбони,купих най-различни силиконови формички за тази цел,взех шоколад за готвене,правих 2-3 пъти,но явно грешах с темперирането и бонбоните побеляваха след няколко дни,ронеха се и не бяха така вкусни и разтапящи се в устата като купешките...това временно ме отказа от други опити

# 7
  • Мнения: 636
И аз съм запалена по домашните бонбони, въпреки, че имам само два опита, които обаче броя за успешни. Харесаха се у дома и се изядоха бързо, така че нямам набюдение какво се случва с шоколада, когато престои няколко дни. Едните формички са от доста по-мек силикон и да се работи с тях е много по-лесно. От тях успях да извадя и само черупка от шоколад, без пълнеж. Другите , които си купих специално за бонбони са по-твърди и не се огъват толкова, с тях не се получха хубави форми, може би трябваше да се постарая повече. И двата пъти пълнежа беше за бисквитени топчета- натрошени бисквити + сметана, шокодави парченца, ядки, масло и кокосови стърготини. Следващия път ще пробвам със смес за трюфел бонбони и може би с цял лешник вътре.
Скрит текст:
Скрит текст:
А на това попаднах случайно, има интересни идеи https://www.youtube.com/watch?v=1A85nuKwdTc

# 8
  • Мнения: 207
Хелоуинските бонбони са просто разкошни!!!

# 9
  • Мнения: 123
От доста време и аз се интересувам от направата на домашни шоколадови бонбони и търся някоя хубава рецепта, ама нещо нищо интересно не съм намерил до сега. Браво на автора на темата, правя запис за да я следя изкъсо.  Peace

# 10
  • Мнения: 68
Интересна тема, запис и от мен.

# 11
  • Мнения: 1 517
Аз също много обичам домашни бонбони. Често правя трюфелите по рецепта на йоли или такава с кокос която съм си измислила. Peace

# 12
  • Мнения: X
Извинявайте, но на посочения линк в първия пост, се появява страница, в която се казва, че блогът е премахнат.

# 13
  • Мнения: 207
Момичета, наближава Коледа. Представям си хубава кутия с 6-8 разделения и различни вкусове домашни шоколадови бонбони! Би било уникален подарък за близките! Започвам да търся коледни рецепти!

# 14
  • В сърцето на любимия човек
  • Мнения: 13 414
Здравейте,
аз съм правила домашни бонбони "Баунти" и трюфели с кокос по рецепти на Ева Тонева. И двете станаха много сполучливи.
Нямам формичка за бонбони и съм ги оформяла на топчета и кубчета на ръка.

Това е моят опит за бонбони "Баунти"
Скрит текст:

Рецептата е от тук:
http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=a … tki&Itemid=13

Продукти:
100 мл сладка сметана
250 гр маргарин/масло
300 гр захар
250 гр кокосови стърготини

150 гр черен шоколад
80 гр масло/2 с.л. за шоколада/

Начин на приготвяне:
Разтопете захарта, маргарина и сметаната на слаб огън, след което увеличете температурата и оставете да поври около 5 минути.
Махнете от огъня, прибавете кокосовите стърготини и разбъркайте добре.
Застелете с хартия за печене правоъгълна тава и изсипете сместа, загладете и притиснете хубаво.
Оставете в хладилника да се стегне за 2 часа.
Извадете от тавата сместа, обърнете върху дъска за рязане, с нож отделете сместа от хартията и я отстранете.
Нарежете сместа на малки квадрати и ги охладете отново, докато приготвите глазурата.
Потопете в разтопената на водна баня и охладена глазура/или залейте с нея бонбоните/, оставете да се стегнат за нощ в хладилника.

А това са кокосовите трюфели:
Скрит текст:

Рецептата е тази:
http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=a … tki&Itemid=13
Но вместо белтък сложих 2с.л. течна сметана.

Продукти за 25-30 броя:
40 гр меко краве масло
120 гр пудра захар
30 гр какао на прах
1 яйчен белтък
2 с.л. ром
90 гр кокосови стърготини + за овалване

Начин на приготвяне:
Поставете всички продукти в купа и ги разбъркайте до еднородна смес.
Покрийте купата с прозрачно фолио, охладете сместа за час.
С ръце оформете малки топчета, охладете ги отново за 20-30 минути.
Оваляйте ги в кокосови стърготини, поставете в хартиени чашки.
Съхранявайте ги до поднасяне в хладилника.

Обмислям да използвам рецептата за кокосовите трюфели като пълнеж на бонбон, като поради липса на формичка ги забода на клечка за зъби и ги потопя в шоколад. Надявам се, че няма да се разпаднат.

ПП: Използвам български натурален шоколад, а не кулинарен такъв. Знам, че не е "по учебник", но за мен е много по-лесно да купя 2 шоколада от кварталния магазин, отколкото да търся кулинарен шоколад Wink

# 15
  • Мнения: 207
За съжаление не мога да редактирам първата страница Sad Най-вероятно съм постнала първия ми опит с шоколад http://mamadnes.blogspot.com/2014/06/blog-post_22.html

# 16
  • Мнения: 3 323
От вчера гледам темата и се възхищавам   bouquet
Дори днес си купих силиконови формички, но като една новачка ми е доста неясно...
Моля ви, споделяйте рецепти и линкове към рецепти за да можем ние по-неуките да се просвещаваме. Също бих се радвала на всяка хитрина която споделите. И няколко въпроса, разбира се, ако не отегчавам аудиторията... Rolling Eyes Какво е темпериране? Готварсия шоколад, така наречения кувертюр ли е? Какви модели могат да бъдат те (готварския шоколад) - натурален, подсладен, млечен или други видове, за които дори не се сещам да попитам... и кой е за предпочитане? Различни марки ли са? Кои бихте препоръчали?
Благодаря предварително - ще следя с интерес.

# 17
  • Благоевград
  • Мнения: 19
Много полезна и интересна тема. Поздравления за блога, Александра! беше удоволствие да чета!

# 18
  • Мнения: 21
Темпериране се прави най-лесно като 2/3 от шоколада се загрее до около 45-47 градуса (в микровълнова, като се бърка през 15-20 секунди). След това към него се добавя останалата 1/3. Много е важен този процес и ви препоръчвам да темперирате шоколада за да стават красиви и лъскави бонбоните, когато ги топнете в него. Ако работите с форми си е направо задължителен процеса.

# 19
  • Мнения: 3 323
Благодаря! Значи ми трябва и термометър...

# 20
  • Мнения: 21
Да, не може без него  Naughty

# 21
  • Варна
  • Мнения: 10 640
Да изтупам темата от прах 😃
Имам огромно желание да направя шоколадови бонбони за гостите ми на Бъдни вечер, но ми трябва помощ. Какви форми точно да си взема? Термометър? От къде мога да се снабдя с такива сладкарски инструменти?

# 22
  • Мнения: 25 712
Аз съм правила бонбони „Рафаело“. За тях няма нужда от формички.

# 23
  • Мнения: 2 440
Ако обичаш може ли да споделиш рецептата за Рафаело?
Толкова добре изглеждат!

# 24
  • Варна
  • Мнения: 10 640
Правих една смес за сладки и ми остана. Млени сурови бадеми, сушени смокини, канела, лимонов сок и кори от портокали. Пробвах с кокосови стърготини, обаче не полепва много количество, иначе на вкус бива. Дали да не ги топна в шоколад?

# 25
  • Мнения: 25 712
Ако обичаш може ли да споделиш рецептата за Рафаело?

Може. Не само изглеждат добре, но и са много вкусни. Само оформянето е доста пипкаво и е добре да има помощници.

Бонбони „Рафаело“
(рецептата е от нета)
 
Продукти:
1 кутия кондензирано мляко
1 пакетче краве масло
1 или 2 бели шоколада
кокосови стърготини (голям пакет, 500+ грама)
сурови цели бадеми (обелени)

Приготвяне:
Кондензираното мляко се загрява на водна баня или в тефлонов съд. Добавят се маслото, след него начупеният шоколад и се бърка, докато се разтопят. Котлонът се намалява и се прибавят кокосовите стърготини. Бърка се непрекъснато, докато се получи гъста каша.
След като се сгъсти сместа, се сваля от котлона и се оставя да изстине. Прибира се за няколко часа в хладилника.
След като сместа се е втвърдила (горе-долу с консистенция на мек пластилин, да става за моделиране), от нея се оформят топчета, като в средата им се слага по една бадемова ядка. Овалват се в кокосови стърготини и нашите бонбони са готови. Simple Smile
Ако не знаете как се белят бадеми – заливат се с вряла вода и се оставят да се накиснат. После люспите много лесно падат.

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 19:04 от Как' Сийка

# 26
  • Мнения: 2 440
Благодаря, ще ги пробвам за Коледа. Малко да променя рецептите, че все едно и също приготвям всяка година.

# 27
  • Sofia
  • Мнения: 26 499
Правих една смес за сладки и ми остана. Млени сурови бадеми, сушени смокини, канела, лимонов сок и кори от портокали. Пробвах с кокосови стърготини, обаче не полепва много количество, иначе на вкус бива. Дали да не ги топна в шоколад?
Да,може 🍫👍🏻

Относно желанието ти да правиш шоколадови бонбони…пробвала съм многократно,не стават като тези които купуваме…уж го темперирам шоколада,но нито лъскавината,нито твърдостта е същата.
Ползвах обикновени силиконови формички и шоколадов кувертюр,който разтопявах в МФ.

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 19:17 от Doli

# 28
  • Варна
  • Мнения: 10 640
Недей сега така да ми чупиш хатъра 🤣

Овалях ги в кокос и в шоколад, сложих ги в хладилника, да видим.

# 29
  • Sofia
  • Мнения: 26 499
Пробвай,щом си си го наумила 👍🏻
И аз бях много ентусиазирана 😄
Има организирани кратки курсове на които уж показват тънкостите,може да се пробваш 🍀

Общи условия

Активация на акаунт