На Великден е най-вкусно с Président!

  • 18 748
  • 631
  •   1
Отговори
# 45
  • плевен
  • Мнения: 454
Месени мъфини със сирене
Продукти:
1 яйце,200гр. прясно мляко,100гр. Олио,470 гр. Брашно,1 ч.л. захар,1 ч.л. сол,1 пакет суха мая  1 белтък
За пълнежа
180гр. Крема Сирене PRESIDENT -за намазване,1 жълтък ,няколко капки олио и прясно мляко
От изброените продукти ,които са на стайна температура омесваме меко тесто-не лепнещо.
Тестото се оставя да почина за 15 минути.Разделяме на 12 равни части.Всяко топче разточваме на елипса и нарязваме на ивици едната страна,но не до край.От другата страна слагаме 1 лъжица от пълнежа. Завиваме откъм страната на пълнежа. Завиваме на рулце.И след това на охлюв. Подреждаме в намазани форми за мъфини. Печете на 180 градуса до приятен загар.

# 46
  • София/Севлиево
  • Мнения: 11 017
Ето рецепта за моята домашна баничка
1 пакет кори за баница(минимум 400 гр)
1/2 пакетче от 125 гр краве масло (то винаги е Президент,откакто съм захранила големия преди повече от 14 години само такова купувам)
6 яйца
1/2 до 1 цяла кофичка кисело мляко с висока масленост
400-500 гр краве сирене(следващият път ще пробвам със сирене Президент)
1 кафена чашка лимонада или газирана вода(може и повече)
В голяма купа разбърквам яйцата,млякото,разтопеното краве масло и натрошеното сирене,добавям малко газирана вода/лимонада
Вземам по 3 кори и завивам на пуричка с част от плънката докато свършат корите
Слагам в тава застлана с хартия за печене
Като подредя корите  задължително слагам още малко плънка отгоре между тях, ако остане и върху им
Не съм засичала за колко време се изпича,но пека на горен и долен реотан с вентилатор на 220 градуса докато плънката отгоре се стегне хубаво и корите станат златисто-кафяви(досега никога не съм я изгаряла,нито е оставала сурова)
Като я извадя я поръсвам с още малко газирана вода/лимонада, и я завивам с една кърпа да изстине
ПП-сигурно от 3 години не съм правила баница,отивам да купя продуктите и да спретна една...

# 47
  • Мнения: 390
1 бр. тесто
200 гр. сирене
3 с.л кисело мляко
4 бр. праз
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л сода бикарбонат

Праза се запържва с червения пипер до златисто. След като е готов праза се прибавя сиренето добавяме содата към киселото мляко след което ги добавяме към празената смес. Тестото се разточва до тънък пласт и разпределяме сместа навиваме на охлювче и печем на 180 градуса за 25-30мин.

# 48
  • Мнения: 1 026
Бърз Хляб с кисело мляко

Необходими продукти
кисело мляко - 200 г
яйца - 1 бр.
вода - 100 мл
олио - 3 с.л
захар - 3 ч.л
сол - 1 ч.л
мая - 1.5 пакечета (суха)
брашно - 550 г
Хубаво е продуктите да са на стайна температура. Разбиваме кис. мляко с яйцето и добавямеводата и олиото. Прибавяме и микса от  маята, солта, захарта и пресятото брашно. Омесваме хубаво и оформяне хляба. По желание правим прорези с остър нож.
Оставяме да втаса около 1 час и 30 минути на топло.
Печем на 180 градуса до зачервяване около 40 мин

# 49
  • Мнения: 763
Домашни козунаци


Продукти:
4 цели яйца+ 1 белтък за намазване;
160 гр. захар,
 260мл. топло мляко,
1 пак. суха мая (по 7гр.), 150гр. мазнина ( 100 мл. олио+ 50 разтопена мас),
около 900 гр. брашно (може да варира +-), кората на един портокал или лимон и няколко парченца локум, стафиди (пожелание).
Приготвяне:
Първа стъпка- активира се маята с малко топло прясното мляко+ брашно+ захар по 1с.л. Разбиват се яйцата със захарта, прибавя се малко от брашното, сипва се топлото мляко, коричките и разбива се с миксер, след това се сипва шупналата мая, половината олио и останалото брашно, като брашното се добавя на етапи за да се получи лепкаво тесто. Започва да се меси с ръце, като се прибавя по малко от останалата мазнина. Така, докато тя свърши. Оставя се да втасва 1 час. оформят се фитили, като всеки фитил се издърпва и усуква. Тук се слагат локума и стафидите. Сплита се и пак втасва за около 1 час. Аз си помагах с фурната, като я включа да загрее на 50 градуса, изключвам я и пъхам козунака вътре да втасва, като го покривам с алуминиево фолио да не хваща коричка. Като удвои обема мажа с разбития белтък, поръсвам с навлажнена захар и слагам ликумче. Пека в загрята фурна на 160-180градуса до готовност, проверява се с клечка.

# 50
  • софия
  • Мнения: 25 474

Питки с патладжан
По рецепта на пеп-4о

100 г овче (или козе) сирене
150 г печен отцеден патладжан
100 г шпеков салам
80 мл олио
2 яйца
2 с.л. ситно нарязан босилек
1 ч.л. риган
2 ск. чесън - ситно нарязани
1 бакпулвер (10гр)
150 г брашно
30 гр царевично брашно (или бяло, но малката добавка на царевично брашно прави питките по-хрупкави)
щипка сол ако трябва, тъй като всички продукти са солени

В купа се разбъркват: нарязаният на ситно патладжан; скилидките чесън, натрошеното сирене, нарязаният на кубчета салам, едно яйце и единия белтък.
Разбъркват се с вилица, прибавя се олиото. След това се добавят  подправките и на 2-3 пъти брашното, смесено с бакпулвера.  Обърква се с лъжица - получава се много гъста смес.
С ръце се оформят топчета, колкото яйце и се слагат в тава, застлана с хартия за печене.
Останалият 1 жълтък се разбива с 1-2 лъжици олио и питките се намазват.
Пекат се около 15-20 мин. в загрята на 180°—200° фурна до зачервяване.

# 51
  • Мнения: 3 386
Баница със сирене


 
Перфектната баница със сирене трябва да е едновременно хрупкава и сочна, не прекалено мазна, но не и суха, да ухае на масло и да те кара да ядеш още и още.

Продукти
кори за баница
масло - 100 гр
сирене - 300 гр
газирана вода - 50 мл
яйца - 4 бр
кисело мляко - 1/2 кофичка
олио - 1 с.л.

Инструкции
 Разбийте яйцата със сиренето и киселото мляко.
 Разтопете маслото.
 Разстелете две кори, полейте ги с разтопеното масло, сложете част от плънката и завийте на руло.
 Поставете в намазана с олио кръгла тава и процедирайте по същия начин с останалите кори и плънка.
 Полейте баницата с останалото разтопено масло, напръскайте с газирана вода и печете на 180 градуса докато се зачерви.
 Сервирайте, докато е топла, с кисело мляко или айран.

# 52
  • Мнения: 1 135
Питка
500 гр. брашно
350 мл топла газирана вода
5 с.л. олио
1 с.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
Предварително се пресява брашното. Прави се кладенче в средата и се слагат захарта и солта. Добавя се содата, пригасена в 1 ч.л. оцет. Прибавя се газираната вода и се замесва меко тесто. Намазва се с олио. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна. След като се извади от фурната се покрива с кърпа.

# 53
  • Мнения: 5 386
Моята питка тип МИЛИНКИ (топки с галета и масло)
650-700 грама брашно, 100 мл вода топла, 200 мл кисело мляко, 1 яйце, 10 г суха мая, 30 мл олио, 1 к.л.сол, 1 с.л.захар. Захарта , топлата вода и маята се смесват и остават за 10 мин - да се активизират дрождите. После се омесва от закваската и останалите продукти тесто. Втасва 50 мин под кърпа. Накъсват се 8 топки тесто, във всяка топка се слага пълнеж от сирене Президент натрошено /може сирене, кашкавал, сминдух/. Нареждат се топките в тава, която на дъното е омазнена и поръсена с галета. Всяка топка се маже със смес от разтопено масло 50 мл, галета 25 г и 2 щипки сол + червен пипер, сминдух по 2 щипки/по желание/. Покриват се с с друга тава или кърпа, втасват още 20-25 мин  и после  се пече на 190/200 градуса в затоплена фурна за около 25 минути. По време на печенето пръскам с пулверизатор с вода, за да стане по-меко печивото. След изваждане - покриване с кърпа.

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 17:59 от *Камея

# 54
  • Мнения: 9 483
Бюрек със сиренце и спанак.



За тестото:
4 чаши (600 гр) брашно
1 1/4 чаши (350 мл) топло мляко
6 с.л. (100 мл) топла вода
1 с.л. суха мая
1 1/2 ч.л. трапезна сол
4-6 с.л. масло, разтопено (може да се наложи да добавите още малко)

Плънка:
300-340 гр. нарязан и добре отцеден (изстискан до сухо) бланширан спанак (около 300 гр. замразен)
3/4 чаша + 1/3 чаша краве сирене
сирене

В дълбока купа сипете брашното, солта и маята. Разбъркайте добре. Добавете млякото и топлата вода. С миксера и приставките за тесто разбивайте сместа около 8 минути, докато се получи меко тесто, готово за обработка. Трябва да не залепва по стените на купата. Добавете още мъничко брашно, ако лепне. Извадете тестото върху намаслен работен плот. Нарежете го на 6 парчета (ако искате да направите един по-голям бюрек, нарежете го на 3).
Разточете първото парче на тънка правоъгълна кора (с размери приблизително 43х38 см., ако ще правите два бюрека). Просто го разточете възможно най-тънко. Намазнете с разтопеното масло, поръсете с половината от сирене. Разточете следващото парче тесто със същия размер. Поставете върху вече готовата кора и намажете с масло, поръсете с половината от нарязания спанак и половината от сиренето (или 3/4 чаши за единия бюрек и смес от 1/3 чаша сирене фета + 1/2 чаша извара за втория бюрек). Разточете третата кора и я намажете с разтопено масло, поставете я най-отгоре.
Поставете лист хартия за печене в тавичка с размери 20х20 см. Леко я намазнете с олио или масло. Поставете отгоре нагънатия бюрек и направете разрези до дъното на тестото, така че да се оформят триъгълници. Оставете тестото да втаса на топло, докато удвои размера си. Намажете го с разбито яйце, поръсете със сусам и мак. Изпечете бюрека в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути, докато станат златисто-кафяви.

# 55
  • Мнения: 195
Бухти

Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 яйце
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. кисело мляко
сол
олио

Начин на приготвяне:
Яйцето се разбива и към него се добавят киселото мляко , содата бикарбонат, захарта и 1 щипка сол.
След това се слага брашното и всичко се разбърква добре.
С лъжица се загребва от сместа и се пуска в сгорещено олио. Бухтите се пържат до златист загар.

# 56
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 778
Памук погача

Необходими продукти:

240 мл. топло прясно мляко240 мл. топла вода240 мл. слънчогледово олио5 супени лъжици (72 гр.) захар1 супена лъжица (15 гр.) сол1 супена лъжица (11 гр.) суха мая 840 гр. брашнo+ малко брашно за разточване на тестото1 жълтък за намазване преди печене

Начин на приготвяне:

В купата на миксера се смесват прясното мляко и водата. Добавят се захарта и маята. Разбърква се докато се разтворят, след което към сместа се добавят 2 чаени чаши от предвиденото брашно. Размесва се докато се получи еднородна смес. Купата се покрива с памучна кърпа.

Оставя се на топло за около 10 минути или докато маята шупне.

Солта се смесва с останалото брашно, след което се добавят към втасалото тесто заедно с олиото. Замесва се тесто. Става много меко и пухкаво. 

Тестото се прехвърля се върху наръсен с брашно плот. Разделя се на 2 равни части. Всяка се разточва на правоъгълен лист с размери 36 х 50 см., който трябва да се нареже на 12 еднакви триъгълни парчета. За целта, трябва да разграфите две от страните на тестото – тези с дължина от 36 см., на 6 участъка с дължина по 6 см. Ползвайте сантиметър и на всеки 6 сантиметра правете отбелязване върху тестото чрез малки разрези в края му. Така всяка от двете срещуположни страни се разграфява на 6 участъка с дължина по 6 см. За нарязването на триъгълниците е най-удобно да се ползва резец за пица и тесто. Аз съм започнала нарязването от лявата страна на тестото и съм се придвижвала надясно. Поставете резеца в края на тестото (в долната му лява страна). Трябва да го прокарате нагоре (до горният ляв край), където са отбелязани първите 6 сантиметра. След това резеца се връща надолу и разреза приключва в долната част на тестото, там където е края на първото отбелязване – на шестия сантиметър. Следвайки тази схема тестото се нарязва на 12 триъгълника. Вижте снимката. По същият начин се процедира и с второто парче тесто.

Всеки триъгълник се навива на руло. Завиването започва от широката част. 

Завитото на рула тесто се нарежда в тава намазана с олио и наръсена с брашно. Вижте снимката.

Тавата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло, докато тестото втаса. Почти ще изпълни тавата. 


Повърхността на втасалата пита се намазва със смес от жълтък и прясно мляко.


Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен реотан и вентилатор. Печенето отнема около 40 минути или докато се получи приятен златист загар. След 30-тата мин.  покривам с алуминиево фолио.

# 57
  • Мнения: 117
Питките на мама

Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. надробено сирене
1 ч.л. с връх сода за хляб
около 3 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч олио
Масло
 Начин на приготвяне:
3 ч.ч. брашно се изсипват с купа, в която ще се смесват продуктите. Содата се разтваря в киселото мляко и заедно с всички останали продукти се изсипва при брашното. Разбърква се хубаво. Не е нужно да се меси твърдо като за питка тесто. Трябва да остане доста лепкаво, но все пак да може да се оформя на топки, които да стоят в тавата без да се разливат.
Всичко трябва да се разбърка много хубаво. Тавата за печене се намаслява или се застила с хартия за печене, която също леко се намазва с олио.
Поставят се в тавата, леко се прави дупчица с пръст в средата, в която се слага парченце краве масло.

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, докато порозовеят хубаво и се изпекат добре отвътре.

# 58
  • Мнения: 5 250
За мен Най-Доброто домашно тесто за пица

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500гр.брашно
1 п.мая
2 яйца
8 с.л.олио
1ч.л.сол
1ч.л.захар
250 мл.топло мляко

Замесва се меко тесто. Опитайте стават страхотни пици, а можете да направите мекички, кифлички или каквото ви душа иска с това тесто.

# 59
  • Мнения: 789


Бърз тутманик в еър фрайър
Продукти: 3 яйца , 1 пак бакплувер, 1ч.л хляб на сода, 180 брашно, 80мл олио, 259гр кисело мляко и 200гр сирене President

В купа с тел разбиваме яйцата добавяме олиото киселото мляко, содата и бакплувера и разбъркваме, добавяме и брашното и започваме разбъркване със шпатула като добавяме натрошеното сирене. Застиламе кошницата за печене с хартия и изсипваме сместа. Печем на програма за печене 160гр за 20 Мин. Моят еър фрайър е Cosori и рецептата се получава винаги ароматна и вкусна.

Общи условия

Активация на акаунт