На Великден е най-вкусно с Président!

  • 18 745
  • 631
  •   1
Отговори
# 30
  • пловдив
  • Мнения: 300


Необходими продукти:
240мл топло пр.мляко
240мл топла вода
240мл олио
4 с.л. захар
1с.л. сол
1/2п.пр.мая
6ч.ч. брашно около 840гр.
1 жълтък за намазване
Приготвяне:
Маята и 1с.л.захар се разтварят във водата.Оставя се да шупне около 15мин. В купа се слагат 3ч.ч. пресято брашно. В кладенче се сипва сместа с маята и олиото.Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица. Замесва се меко и еластично тесто като постепенно се добавя и останалато брашно.
Разделя се на 2 топки. Всяка се разточва на тънко и в кръг, нарязват се триъгълници и се навиват като кифлички.Подреждат се в тавичка.Мажем с жълтък, втасва и печем на 180 градуса

# 31
  • Мнения: 30
Гевречата
Необходими брашно – 2 чаши,  3 яйца , 1 ч.ч.кисело мляко + 1ч.л. сода, сол- 1/2 ч.л. и 1 ч.чаша сирене President / натрошено/
Омесваме меко тесто за гевречетата от изброените продукти. Разточваме и режем с два размера чаши. Загряваме мазнината /олио/  и ги пържим на силен огън.

# 32
  • Мнения: 2 477
Подобно на тутманик, викаме ѝ "висока баница"

7 яйца
1 кубче прясна мая
150 мл хладка вода
250 мл лимонада или газирана вода
около 1 кг брашно
олио
350 гр. сирене
1 с.л. сол
1 с.л. захар

Маята се активира с водата и захарта. В купа се разбиват 4 яйца, добавя се маята и лимонадата/друга газирана напитка, солта. Към течните съставки започва да се добавя брашното. Отначало се бърка с вилица, по-нататък може и на ръка, но тестото лепне много, то не бива да става твърдо. Като вече е събрано на топка, но все още лепне, е готово. Разделя се на 3 части. На плота се сипва олио, едната топка с намазнена ръка се разстила на кръг. Тестото се къса, не стои като при точене. Не е проблем, това е целта. Слага се 1/3 от смесените 3 яйца+сирене, отново се сипва олио. Отгоре се разстила на ръка втората топка. Пак смес, олио. 3 топка, смес, олио. Навива се на руло (по-скоро се обира с пръсти колкото може), усуква се и може на отделни топчици или цялото руло да се навие на кравай и да се сложи в намазнена тава. Втасва и се пече на 180°.
Поема доста мазнина, но после не става мазна. Става поне 2 пъти по-обемна, отколкото в началото и ако се сложи в малка или плитка тава, е възможно да "тръгне да Ви търси".

# 33
  • София
  • Мнения: 10 869
С продукти на President приготвям нещо като качамак, но с прясно мляко:

500 г царевично брашно
 200 г сирене
 100 г масло
 1 л прясно мляко
 сол

Кипваме в тенджера млякото, маслото и солта. Сипваме брашното, като непрекъснато бъркаме до получаване на гладка смес. Добавяме настърганото сирене. Поднасяме ястието топло.

# 34
  • гр. Раковски
  • Мнения: 280
Пролетна баница със спанак/коприва и сирене

1 пакет кори или ако има време да се омеси меко и еластично тесто от брашно, вода, сол, захар - не е хубаво да има набухвател, за да са тънки корите
Прави се плънка от запържен пресен лук и спанака
Всяка кора се посипва с олио, сирене и от плънката
Може да се направи вита, или пък корите една върху друга като накрая се нарязват на квадрати.
Прави се заливка от 2-3 яйца с малко кисело мляко.

Друга вариация е директно да се объркат яйцата, сиренето и плънката /когато е леко изстинала вече/

# 35
  • София/Търново
  • Мнения: 813
Рецепта за хляб в хлебопекарна.
400 ml вода и две супени лъжици олио се наливат в съда. Пресява се 600 g брашно. Сипва се отгоре да покрие. В единия ъгъл се слага супена лъжица сол, а другия чаена лъжица сол. В средата се слага суха мая пакетче. Важното е водата, солта, захарта и маята да не се допират. Пуска се програма хляб. Винаги ми се получава. Да Ви е сладко!

# 36
  • Мнения: 176
Празнична питка
Продукти:
3 яйца – единият жълтък е за намазване;
2 суп.лъжици олио;
1 суп.лъж. захар;
½ чаена лъж.сол;
350 мл. Топло прясно мляко;
125 гр. Разтопено краве масло;
30 гр прясна мая;
брашно за меко тесто

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в 150 мл топло мляко и се оставят на топло да втасат.В купа се пресява брашното, прави се в средата кладенче и се добавя останалото прясно мляко, солта и  яйцата. Замесва се меко, еластично тесто.Разделя се на 8 равни части.Всяка част се разточва на кора с дебелина около 3-4 мм, намазва се с разтопеното краве масло.Събират се една върху друга 4 кори. Завиват се заедно на руло. Правят се 2 рула с по 4 кори всяко.Рулата се нарязват на триъгълни парчета. Нареждат се в намазнена тава с диаметър 28 см. В средата на тавата се слагат изрязаните краища на двете рула, а триъгълните парчета се нареждат по край тях.Оставя се питката да втаса на топло. Като втаса се намазва  с разбит жълтък и малко олио, поръсва се със сусам и мак и се слага да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.Като се опече се намазва с краве масло и се покрива с кърпа, оставя се така за около 30 мин.

# 37
  • плевен
  • Мнения: 454
ПАМУК ПОГАЧА
продукти
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко     Président
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) олио
2 с.л. захар 1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая /аз сложих 1бр 7гр.-суха/
6 ч.ч. (840 г) брашно
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.
Ако е суха направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта./захарта може да намалите на 2с.л. ако не искате да ви сладни/
 Разбърква се с лъжица. Тестото се прехвърля се върху набрашнен плот. Разделя се на 2 равни части. Всяка се разточва на правоъгълен лист с размери 36 х 50 см, който трябва да се нареже на 12 еднакви триъгълни парчета. Разграфете листа на 6 равни части от двете страни и така по-лесно ще маркирате 6 ленти, които се получават. Всяка една срежете на диагонал. С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 6 см и се навиват на кифлички като се започва от широката част, а върха остава отгоре. Завитото на рула тесто се нарежда в тава намазана с олио и наръсена с брашно или с пекарска хартия.  Тавата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло, докато тестото втаса.. Повърхността на втасалата пита се намазва със смес от жълтък и прясно мляко. Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен реотан и вентилатор. Печенето отнема около 40 минути или докато се получи приятен златист загар.

# 38
  • In Neverland
  • Мнения: 344
Тиганици

Необходими продукти:
1 яйце
2 с. л. кисело мляко
3 с. л. брашно
1 с. л. олио
50гр. сирене President
15гр. кашкавал
1 ч. л. сода за хляб
Щипка чубрица

Начин на приготвяне:
В киселото мляко загасяме содата и оставяме за 5 минути. През това време разбиваме яйцата с олиото, добавяме киселото мляко и пресятото брашно. Разбиваме добре до получаване на хомогенна смес. Добавяме натрошеното сирене и настъргания кашкавал, а накрая и чубрицата. Печем върху тиган с незалепващо покритие без мазнина.

# 39
  • София
  • Мнения: 2 098
Здравейте! Да се включа за пореден път с моя рецепта по темата, въпреки, че досега не съм имала късмета да спечеля. Много обичам да правя една погача с масло и сирене. Ето продуктите: 3 яйца, към 300 мл прясно мляко, 3 суп. лъжици кисело мляко, мая ,захар - 2 с.л., сол - 1 ч.л., брашно, 200 гр масло и сирене - 100 гр. С изброените продукти замесете хубаво средно меко тесто, покрийте и оставете да втаса. Разделете го на 4 еднакви топки и една по голяма, от която ще се оформи центърът на погачата. Разточете 4 еднакво големи обли кори, намажете с масло и редете една върху друга без последната. Разрежете ги на 16 части, всеки триъгълник разрежете по средата и промушете острия връх отгоре на долу - 2 пъти. Всяко листо завийте на руло, така се получават частите, които са външната част на погачата. Подредете ги по края на тавата, ако ви останат, и не се съберат, както при мен, ги използвайте за центъра. Другата част тесто разточете на голяма кора, намажете с масло и поръсете със сирене. Изрежете крайчетата и навийте на руло, нарежете на дебели рулца, които подредете във центъра на тавата. Останалите парчета поставете отгоре, а от крайчетата оформете розичка или малко рулце. Оставете погачата да втаса, след което намажете с жълтък и поръсете със сусам. Пече се в загрята фурна за около 40 минути на 160 градуса.

# 40
  • Мнения: 195
Малки питки (хапки) със сирене

Продукти:
1 кг. брашно;
1 кубче мая;
3 яйца;
3 с. л. олио;
1 с. л. сол;
1 с. л. захар;
300 гр. прясно мляко;
100 гр. кисело мляко;
300/400 гр. бяло краве сирене Président;
масло

Начин на приготвяне:
Маята се разбива с 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и малко вода. Оставя се да шупне.
Разбиват се 2 яйца и 1 белтък с леко затопленото прясно и кисело мляко, олиото и 1 с.л. сол.
В пресятото брашно се изсипва яйчената смес и маята. Замесва се тестото.
Разделя се на 2 части и се оствя да почине за 15-20 минути. Оформят се топчета (Големината е по желание, може по-малки, може и по-големи).
Оформят се с дланта във формата на кръг, поставя се парче сирене и се сгъва, като се оформя връхче с пръстите и се завива. И така всички топчета.
Нареждат се в намаслена тава (за да не залепнат), после всяко се маже с яйце, поставя се парченце сирене и малко масло.
Пече се според фурната Ви (моята е на газ, само отдолу, отгоре е на ток) та не мога да кажа на колко точно градуса и за колко време. Ще трябва да се доверите на интуицията си за печене на печива.

# 41
  • Мнения: 1 323
Козунак
Продукти за 1 брой :
100 гр. разтопено краве масло
65 мл топло прясно мляко
22 гр. прясна мая (разтваря се в прясното мляко) или 1 пакетче (7 гр.) суха мая в брашното
2 яйца + 1 белтък разбити (жълтъка + 1 с.л. прясно мляко е за намазване отгоре)
420 гр. брашно
100 гр. захар
1/3 ч.л. сол
2 ванилии
1 кутийка захаросани парченца плодове
кората от 1/2 лимон настъргана

захар кристална разбъркана с няколко капки вода (за поръсване отгоре)

Приготвяне :
Замесва се тестото и се оставя 30-40 минути на топло да втаса (аз го слагам във фурната на 60 градуса). Премесва се отново и се сплита козунака. Слага се в подмазана форма за печене. Отгоре се намазва с половината от жълтъка и се слага да втаса за 30-40 минути (пак на 60 градуса във фурната). След това втасване козунака се изважда от фурната и тя се включва да загрява на 160 градуса. През това време козунака се намазва с останалата част от яйцето и се поръсва със захарта. Пече се 25 минути или до суха клечка, като на половината от времето се покрива с фолио за да не прегори отгоре.

# 42
  • Плевен
  • Мнения: 985
Страхотна питка със суроватка, рецепти оттук

https://domashnivkusotii.com/retsepta/hlyab-sas-surovatka-ili-czvik/
Продукти:
600-700 гр. брашно
370-400 мл. суроватка
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
7 гр. суха мая
10 мл. зехтин или олио
В подходящ съд, като тава или дълбока купа, изтеглете брашното.
Добавете солта, захарта, маята и разбъркайте, оформете кладенче. Хубаво е суроватката да е с приятна топлина.
Изсипете я в кладенчето и омесете меко тесто.
Не забравяйте мазнината.
Сложете в купа, покрийте със стреч фолио и оставете да си почива.
Магията ще стане и ще получите това чудо.
Внимателно го изкарайте върху набрашнен плот.
Не го разточвайте или месете. Просто внимателно оформете хляба.
Покрита с хартия за печене. Поръсете нежно с брашно, завийте с кърпа и оставете да втаса.
Сложих го в студена фурна, като видях, че е тръгнал да ме търси.
Пуснах я на 150 градуса. Когато фурната достигна градусите, внимателно отворих вратичката й, и по най-бързият начин пуснах вътре 4 ледени кубчета.
От парата коричката става чудна.
Видях, че хляба започна да се изпича и спрях фурната.
Оставих го вътре около 5- 10 минути.
Както написах по-горе, веднага се озова на снимки, но аз ви съветвам да го оставите да си почине и охлади малко.

# 43
  • Г. О.
  • Мнения: 1 724
Усукана питка с масло и сирене

 За тестото са нужни:

500 г брашно
1/2 кубче прясна мая
250 мл прясно мляко
1/2 ч. л. захар
1 яйце
1/2 ч. л. сол
1 1/2 с. л. олио

Продукти за плънката:

50 г краве масло
250 г сирене President

Замесва се тесто и се оставя да втаса за 1 час. Втасалото тесто се разделя на 2 части, всяка от които се разточва. Едната кора се поставя в тава, застлана с хартия за печене. Маже се с маслото и се поръсва с настърганото сирене. Отгоре се слага втората разточена кора. Средата на питката се притиска с помощта на ринг (или подходяща чаша). Правят се разрези от средата към края на питката – трябва да се получат 16 парчета, като всяко парче се поставя върху съседното. Първото парче се усуква и се навива навътре към средата на питката. Останалите парчета също се усукват, като се навиват настрани. Питката се оставя да втаса за 1 час. След това се намазва с разбит жълтък, предварително смесен с 1 с. л. олио и 2 с. л. прясно мляко. Пече се до готовност, в предварително загрята фурна.

# 44
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 757
Питка
Продукти: 1 кг брашно, 300 мл прясно мляко, мая (25 г), 50 гр орехови ядки, 50 г сушени плодове (кайсии, стафиди и др.), 10 г захар.

Приготвяне: Разтворете маята в малко хладка вода, брашно, захар и оставете да втаса. Сипете сместа в пресятото брашно. Добавете малко от затопленото мляко, докато стане на тесто. Омесете добре и оформете на топка, която се поставя в намаслена тава. След като втаса, украсете питката със сушени плодове и орехови ядки.

Печете в умерена фурна.

Малко преди края на печенето, намажете с подсладена вода и допечетете.

Общи условия

Активация на акаунт