Козунаци 2022-ра

  • 46 953
  • 778
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
  • Мнения: 21 639
Здравейте.
Моге ли да споделите простичка рецепта с снимки или видео за направата на козунак за начинаещи като мен която искам за пръв път да се опита да направи.
Предварително благодаря.
Няколко поста по-нагоре съм споделила.

# 46
  • Мнения: 6 718
Здравейте.
Моге ли да споделите простичка рецепта с снимки или видео за направата на козунак за начинаещи като мен която искам за пръв път да се опита да направи.
Предварително благодаря.
Съветвам те като избираш рецепта, щом ще правиш за първи път, е да е на някое от момичетата/момчетата , които пишат редовно в темата (Морена, Марчева, Мики, Пейч), защото ако имаш нещо да питаш, те да ти дадат конкретен отговор, защото познават рецептата. Аз като правих за първи път козунак, ползвах рецептата на Джемма, защото тогава тя беше най-активна в темата и обясняваше много точно. Месенето на козунак е до усет, но всички в темата са много отзивчиви, така че не се притеснявай и... успех!

# 47
  • In transit
  • Мнения: 11 825
Здравейте.
Моге ли да споделите простичка рецепта с снимки или видео за направата на козунак за начинаещи като мен която искам за пръв път да се опита да направи.
Предварително благодаря.

Ето ти от мен една от най-лесните рецепти за козунак с прясно мляко. Има и допълнителни снимки за по-начинаещи и доста подробно описание как се приготвя.

# 48
  • Мнения: 1 006
Когато преди 3 години за първи път исках да опитам направата на козунак, ползвах рецептата за Козуначени кифлички на Джемма.
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_1335.html?m=1
Тестото става малко като количество, лесно се меси, не тежи на ръката, имаш усет за мекотата и еластичността му. Получи се едно прекрасно козуначе с локум. После се престраших и ползвах и рецептата на Морена - но правя по половин доза, тя също е много сполучлива !

# 49
  • София
  • Мнения: 2 855
Опитвах и аз два пъти, не ми се получава, затова сега ще отида на курс, за да видя и чуя на живо как се случват нещата. Не се отказвам, ще успея.

# 50
  • Мнения: 10 264
Mikkey, (или който знае) понеже гледам че в твоята рецепта брашното което ползваш е с 12% протеин. Край мен има 12,7%, някакво италианско за пици 00 ( каквото и да значи), някакво за artesian bread, от бг някакво за баници. Кое от тези би било за най-много конци? Ясно че което и да грабна, все ще свърши работа, ако го измеся добре. Но каква ще е разликата между тях и кое е най-подходящо. Иначе като им гледам съдържанието на протеин в грамове, на всички пакети пише 3гр или 4 гр на 30гр продукт.

# 51
  • Мнения: 3 271
От днес един с шоколад

# 52
  • Sofia
  • Мнения: 21 639
Вики, тъкмо от Мики знам, че италианското за пици е за дълго втасване, което не се отнася непременно за козунаците, освен ако няма да втасва козуначеното тесто нощес де.
Пък това "за баница" ползвам аз - и за нощно втасване, и изобщо за козунак е идеално.... не че за баница не е. Simple Smile

# 53
  • Мнения: 10 264
Благодаря Morena. Аз по принцип all purpose ползвам за всичко. Някакво канадско при нас. Но ми се ще да пробвам някое по-различно от тези които споменах, но не знам кое да бъде и ако втасва пък по-бавно, да не ме подведе с времето на втасване ( един вид до сега до час два съм втасвала, а тези другите да им трябва 4-5 часа и да не мога да преценя).

# 54
  • In transit
  • Мнения: 11 825
Mikkey, (или който знае) понеже гледам че в твоята рецепта брашното което ползваш е с 12% протеин. Край мен има 12,7%, някакво италианско за пици 00 ( каквото и да значи), някакво за artesian bread, от бг някакво за баници. Кое от тези би било за най-много конци? Ясно че което и да грабна, все ще свърши работа, ако го измеся добре. Но каква ще е разликата между тях и кое е най-подходящо. Иначе като им гледам съдържанието на протеин в грамове, на всички пакети пише 3гр или 4 гр на 30гр продукт.
Според мен заложи на това за пици. Най-малкото като качество ще е по-добро от българското за баница. Не, че с него няма да се получи, но в самите брашна (българските) добавката на аскорбинова киселина (вит.С) се прави за да се подобрят качествата на брашното, туй като го правят от некачествена пшеница. Докато това за пиците, само по себе си като характеристики трябва да е по-добро. Офф малко омотано стана, дано ме разбра. Blush

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 19:39 от Mikkey

# 55
  • Мнения: 10 264
Да, да разбрах те чудесно. Ето това ни е брашното за пици, забравих да дам линк поне: https://www.iherb.com/pr/king-arthur-flour-neapolitan-style-00-p … d5hRoC_UAQAvD_BwE

# 56
  • In transit
  • Мнения: 11 825
Вики, това е някакво американско 00, но щом е за неаполитанска пица, трябва да стане.

# 57
  • Мнения: 4 619
Благодаря ви момичета за съветите .

# 58
  • гр.София
  • Мнения: 2 757
От мен един козунак по рецепта на Морена 🙂



# 59
  • Мнения: 39 373
Деси, аз лично виждам два козунака, не един! Simple Smile Стратно са се получили.

Общи условия

Активация на акаунт