easy, от къде купуваш био продукти? В общи линии там където аз съм виждала, асортимента е домати, краставици, моркови и евентуално тиквички. Единственото нещо, което ме спира да правя храна в къщи, е че не вярвам на зеленчуците и плодовете по пазарите, та ще към благодарна да споделиш
Относно захарта и солта в кашите и пюретата си мисля, че ги слагат, за да са по-вкусни, децата да ги харесват и за това родителите да ги предпочитат да ги купуват. За сега чета внимателно и избягвам пюрета с такива добавки, но като стигнем до месото май ще е проблем. Още повече, че мисля да го включа в началото на седми, и няма да съм въвела голямо разнообразие на зеленчуци още, а повечето месни пюрета имат доста компоненти, та май и аз ще почна да бъркам в къщи манджи
mona03, за глутена това имам копнато в моите извадки от старите теми от Косе Босе и от други момичета.
глутенови: пшеница, ечемик, овес, ръж
Глутен се въвежда:
- в края на 6 м. при захранване на 4-6 месеца
- около 8 м. при захранване на 5-6 месеца
Повечето европейски схеми предвиждат глутена в началото на 7 м. Причината – след възраст 4 месеца рискът от проблеми с глутена е далеч по-малък и не е оправдано да се отлага назад във времето. Освен това късното въвеждане на глутен след 9-10 м. може да бъде рисково, защото детето приема по-големи количества храна и по-често в сравнение с дете на 6 месеца примерно. Този риск обаче се отнася най-вече за деца с предразположение или неправилно ранно захранване.
В други схеми глутенът се въвежда по-късно. Причината – например американските схеми като цяло са оправдано или неоправдано предпазливи и отлагат повечето храни. Освен това, подходът за по-късно въвеждане на глутен е съобразен по-скоро с предишните препоръки да се захранва задължително след 6 месеца, но от две-три години препоръките на ААП са ревизирани и се допуска захранване във възрастта 4-6 месеца.
Глутенът не е силен алерген.
Става въпрос за непоносимост, не за класическа алергия – организмът не може да преработва определен белтък в житните растения (т.е. глутенът) и оттам идва проблема.
Затова глутенът не е списъците с алергени, но се захранва внимателно, защото колкото и малко да са случаите на проблеми с него, преодоляването на непоносмостта е доста тежко.
Вероятността за проблеми с глутена е много малка, ако детето е:
- наследствено необременено
- неалергично
- кърмено
- захранено след 4-6 м.
------
Може да започнеш с глутена, като първата глутенова храна предлагаш като нова храна няколко дни. После продължаваш да го предлагаш със същата или друга глутенова храна, като паралелно захранваш с други нови неща. Важното е да не се прекалява с количеството в началото (дава се само по един път дневно) и да започнеш с храни с ниско съдържание на глутен (овес, ечемик или друга, но не пшеница).
И още:
(Общата за всички педиатрични школи препоръка е да не бъде преди 4-ти месец)
Кърменето например има доказано защитен ефект конкретно в този случай.
Според проучване на шведски изследователи (което често се цитира от специализирани в детското здраве и хранене източници), рискът от развитие на цьолиакия зависи едновременно от поне 3 фактора:
* първоначалното количество на глутена (при въвеждането му)
* възрастта (след 6 месеца)
* кърменето (по време и след на въвеждането на глутена)
Резултатите от проучването показват, че рискът от развитие на цеолиакия може да се снижи с:
- 25%, ако се въведе глутен след 6-ти месец
- 40%, ако глутенът се въвежда, когато детето все още е на кърма
- 65%, ако месец или повече след въвеждането на глутена, детето получава кърма
Няма категоричен отговор дали подходящата възраст в комбинация с други фактори гарантира, че болестта няма да се прояви изобщо или проявата й само ще бъде отложена на по-късен етап.
Спрямо съдържанието на глутен се подреждат така: овес -> ръж -> ечемик -> пшеница
И още
Да, напълно.
Има два подхода за въвеждане на глутен – около края на 6 м. и около 8 м.
Зависи от педиатричните школи. Европейските са по-уверени относно подходящата възраст, други – по-предпазливи.
Въпросът е да не се въвежда глутен прекалено късно т.е. след 9-10 м. - вероятността за проблеми е по-голяма (най-вече при предразположените деца), а и това ограничава ненужно менюто на едно по-голямо дете.
2. мисля да го въвеждам овес-ръж-ечемик-пшеница и първо да започна с кашата безмлечна с овес на Хип
Това е идеалният вариант за изреждане на зърната. Тук важното е да се знае каква е идеята т.е. как са степенувани зърната в зависимост от съдържанието на глутен и от вида на самия глутен. Тази последователност е свързана донякъде и със смилаемостта на зърната. Оттам нататък, ако няма възможност да се изредят всичките 4 зърна в тази последователност – не е чак такъв проблем. Добре е все пак да се мине през ечемик или евентулано ръж преди пшеницата.
Важното е да се почне с овес, овесената каша е отличен избор. След това ръжта и ечемикът се вкарват най-лесно с домашно приготвена храна – каша или пасирани зърнени ядки.
3.Как се въвежда в смисъл пак с няколко лъжички ли и до какво количество трябва да достигна?
Въвежда се като всяка нова храна – лъжичка по лъжичка. Няма точни препоръки кога и за колко време трябва да се стигне. Около седмица за пълна доза овесена каша е добре.
4.Всеки ден ли се дава и в продължение на колко време ?
В началото – всеки ден или възможно най-често. Поне през първия месец.
Това се отнася за глутена като цяло. Може да се дават овесени продукти за по-продължителен период от време, може да се редуват с другите глутенови храни. Също толкова важно е глутенът да се дава в нормални дози – не че е задължително всеки ден по една доза овесена или друга каша в рамките на първия-втория месец, а най-вече да не се пропускат по няколко дни без глутенови храни.
Въпрос
През колко време мога да въведа различните глутенови храни: овес-ечемик-пшеница и колко време след това млечните: сирене-масло-кисело мляко?
след като 10 дни давам овесени ядки дали мога да дам ечемичени и колко дни след това мога да дам пшеницата?
Отговор
Не гледай толкова стриктно тези дни.
Идеята е в рамките на 1 месец да се дадат 1-2 от по-особените храни, глутенът и млечните са такива.
Може да дадеш овес за 10 дни, ечемик за 5-6 дни, след това някакъв друг плод, месо или зеленчук за 3-5 дни. После идва ред на пшеницата или маслото примерно. Маслото определено може да се вкара по-рано, да кажем за 3-5 дни, така изместваш пшеницата само малко по-назад и не се натрупват всички глутенови храни наведнъж.