Идеи за рецепти с извара?

  • 24 979
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 27 524
katelinka, мисли си, че изварата е здравословна, пък някой и друг килограм - ще го свалиш! Grinning  bouquet

Лабрекс, ти знаеш ли защо изварата винаги излиза обезмаслена и е полезна? Какво точно от млякото се извлича при този процес на пресичане ли, и аз не знам как се казва? Трябва да опитам да си направя някой път, тук не продават. Слагаше се да кипи с лъжица кисело мляко, така ли?  newsm78 Embarassed

# 16
  • Мнения: 22 867
katelinka, мисли си, че изварата е здравословна, пък някой и друг килограм - ще го свалиш! Grinning  bouquet

Лабрекс, ти знаеш ли защо изварата винаги излиза обезмаслена и е полезна? Какво точно от млякото се извлича при този процес на пресичане ли, и аз не знам как се казва? Трябва да опитам да си направя някой път, тук не продават. Слагаше се да кипи с лъжица кисело мляко, така ли?  newsm78 Embarassed

Блонди, не съм много наясно с теорията, но едно време в бившия СССР една лекарка не знам колко приказки ни изприказва, за да ни убеди, че изварата е един много полезен продукт и за деца и за големи. Самата аз тогава я гледах, като че ли е отрова и не вярвах, че ще ми хареса някога. Ама, както се казва, голям залък лапни, голяма дума не казвай - сега ми харесва всякак. Домашна съм отцеждала от пресечено мляко и то по една шепа, в съвсем малки количества, в смисъл, че не го пресичам нарочно, а като го купя и го сложа да се свари, то с пресича. Най-хубава е на пазара, всеки ден докарват прясна, не е солена и има разкошен мирис на масло, мляко, просто е вкусна. Иначе по магазините има пакетирана, солена и то доста, замразявана, но не е същата. Понякога и от нея вземам.
Руснаците правят домашна извара с прясно мляко и кефир, предполагам и с кисело ще стане. А майка правеше домашен кашкавал според нея, а според познат технолог - кашкавалена извара. Купуваше домашно мляко, кипваше го и му слагаше лимонтозу. След пресичането го отцеждаше в тензух, после затискаше с нещо и ставаше кашкавалена питка. Беше много вкусно.
Много не ти помогнах, дано се включи някой, дето е по-наясно с изварата.  bouquet

# 17
  • Мнения: 7 420
   Ще питам моята Майка,как прави извара.  Peace
   Доколкото ми е известно,технологията на приготвяне на българската и руската такава доста се различава (говоря за купешките извари).

   Аз най-обичам извара ,полята със заквасена сметана и поръсена с малко сол.Или извара + някакъв конфитюр,по-добре от червено-черните :сливи,вишни,френско грозде.....  Heart Eyes

# 18
  • Мнения: 22 867

В тая темичка има пробвани рецепти.

# 19
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
По принцип купената извара се получава като един вид отпадъчен продукт след производството на сирене и кашкавал. Като бях малка баба и дядо имаха овце и съм виждала баба след като сиренето се отцеди добре, получената суроватка я слагаше на печката да заври и след като вреше няколко минути се отделяха парченца извара, които прецеждаше през тензух. Получава се много малко - може би от десетина литра суроватка излиза не повече от 1/2 кг извара - така си визуализирам сега количествата, които наблюдавах като малка.

# 20
  • София
  • Мнения: 816
              Тулумбички с извара
1кофичка от кисело мляко с обезмаслена извара-правила съм ги с всякаква.
3яйца
2ч.ч брашно
1ч.л. сода
1с.л оцет
ванилия
щипка сол
Всичко се избърква и се щприцова в мазнина силно сгорещена/правя го в фритюрника, като не затварям капака,после мазнината пак може да се ползв
Сиропа е 3ч.ч вода
3ч.ч захар или както го обичате.
Скоро не съм ги правила и нямам снимка но са наистина вкусни.

# 21
  • Мнения: 678
И аз да предложа една разядка с извара и тиквички.Дори в момента имам в хладилника,но като нямам батерии в апарата не мога да я снимам.
1 тиквичка/за по-големи количества 2-3бр./
200 гр извара
2-3 с.л. кис.мляко
2-3 с.л.майонеза
чесън,копър ,сол
Тиквичката се настъргва сурова на едро ренде и се сварява за 3-4 мин.
Изцежда са добре и се обърква с другите продукти,чесъна се смачква.
Добре е да се охлади преди консумация.

# 22
  • Мнения: 11 747
Това е голяма вкусотия. Едиственото нещо заради което бих се върнала в Германия chef
Има го и със и без дъно. http://data5.blog.de/media/008/3236008_d6b078476b_m.jpeg

Много често му се слагат и макови семена вътре. Не ти пействам рецепта, защото има ралични. Но ако се разходиш из нета ще намериш рецептите. този които е с маковите семена се казва Mohn-Quark- Kuchen

На това чудо дайте рецептата, ама да не е на немски, моля!  Simple Smile  Струва ми се, че съм виждала точно такава снимка, тук, във форума, значи и рецепта трябва да има някъде.

Ето на немски, с повечко снимчици
http://patchworkundkochen.blogspot.com/2009/03/abgekupfertmohn-q … k-kuchen-mit.html
http://lavaterra.blog.de/2009/03/03/mohnkuchen-schmandguss-5578809/

# 23
  • Мнения: 22 867

На това чудо дайте рецептата, ама да не е на немски, моля!  Simple Smile  Струва ми се, че съм виждала точно такава снимка, тук, във форума, значи и рецепта трябва да има някъде.

Ето на немски, с повечко снимчици
http://patchworkundkochen.blogspot.com/2009/03/abgekupfertmohn-q … k-kuchen-mit.html
http://lavaterra.blog.de/2009/03/03/mohnkuchen-schmandguss-5578809/

Не знам немски и не мога да сравня, тоя сладкиш - съм правила преди доста време, хубаво беше.

# 24
  • Мнения: 11 747
Лабрекс, мисля, че е различно  Thinking  Немското е отгоре само като някакъв лек крем, по средата пък маков крем, а тестото е само долу. Значи, точно, ама точно във вида, в който е на тия снимки, от немските блогове, съм го виждала в темата със снимките, значи съфорумка го е правила  Thinking  колко му е и рецепта да е давала, но аз понякога нямам нагласа за нещо, пък отпосле се присетя, та обръщам нета да диря...........................

# 25
  • Мнения: 22 867
..., пък отпосле се присетя, та обръщам нета да диря...........................

И аз такива ги върша, ама то толкова много вкусни неща, че не е възможно всичко да запишеш. Сега се сещам за Венета, може и да го знае това чудо. Но дали влиза, нещо ми се губи напоследък.

Последна редакция: чт, 17 юни 2010, 16:20 от labrex

# 26
  • Мнения: 419
Ето един линк за изварата и въобще за млечните продукти, въпреки че не ми харесва много как е написано http://paper.standartnews.com/archive/2005/02/23/health/s4359_5.htm. От таблицата долу се вижда, че съдържа по-малко мазнини от обикновеното сирене и кашкавала. Аз правя извара обикновено без да искам - когато имам щастието да получа домашно мляко и ако не ми се получи подсирването, го правя на извара Laughing. А нарочно я получавам като сваря млякото и добавя няколко лъжици кисело мляко и разбъркам хубаво за няколко минути и махам от котлона. Чувала съм, че някои я правят и с лимонов сок. Аз се старая да не бъркам много, за да не стане много дребна (на мен ми харесва като е на по-големи парчета) и после си правя страхотни импровизации. Разделям я на няколко части - едната част само я посолявам и си я използвам като обикновена извара, в друга част слагам най-различни подправки, а също хубаво става като готовата вече извара се сложи  в тензух или кърпа за подсирване и се потопи във вряла вода - няколко пъти се потапя и вади и става като кашкавалена. Така нареченият цвик е полезен, но не съм му намерила приложение. Веднъж правих баница и го използвах, не се сещам по друг начин как може да се използва или какво да се добави за корекция на вкуса за да се превърне в приятна напитка.

# 27
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Мила Labrex, ето заповядай превода, направих  го много набързо, надявам се, да нямам правописни грешки Wink.  Между другото такъв кекс съм яла в болницата в която работех и те го правеха направо мечта на вкус. Но аз харесвах другия, който не е с мак, а с бадеми (мак не обичам аз). Мисля, че неговата рецепта я имам. Ако е така, утре може би пак по това време, ще ви я напиша.


Кекс с извара, мак и сметанова заливка

За тестото:

 65 гр.    маргарин
 65 гр.    захар
150 гр.   брашно
  1 бр.    яйце
1/2 ч.л.  бакпулвер

За пълнежа:

200 гр.  сив мак смлян
250 мл   мляко
100 гр.  захар
500 гр   извара
  3 с.л. грис
  1 с.л. ром
         стафиди по желание

За заливката:

3 бр. яйца (белтъците и жълтъци разделени)
1 кофичка (обикновено са от 250 мл) сметана
1 с.л. захар

Продуктите за тестото се омесват и се разточва кора, която се поставя в тава с Ø 26 см.

Мака се сварява с млякото и захарта. Оставя се, да се охлади и се прибавя към изварата. Гриса, рома и стафидите (ако желаете стафиди) смесете и добре разбъркайте и накрая ги разстелете върху тестото. Разбийте трите жълтъка със сметаната, прибавете захарта и накрая внимателно и трите белтъка разбити на сняг. Тази смес се разстила върху сместа от мак и извара.
Пече се при 180°С около 60 минути. Преди, да разрежете кекса го оставете да се изстуди напълно.

Източник:  http://patchworkundkochen.blogspot.com/2009/03/abgekupfertmohn-quark-kuchen-mit.html

Последна редакция: пт, 18 юни 2010, 18:47 от Venetta

# 28
  • Мнения: 22 867
Мила Labrex, ето заповядай превода, ...........

Venetta, благодарности за превода на рецептата!

# 29
  • Мнения: 11 747
О, и аз много благодаря!!  Hug

Аз бях писала на Асялейн и тя ми я преведе, точно се канех да пейстна нейния превод, да има и за други, но то вече имало  Wink

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт