Хубаво е кафето да се прави в порцеланова чаша, която да е затоплена (подгрята) - за тези които не притажават машина с подгряваща решетка или ниша от горе където да се затоплят чашите, може преди да започнете направата на кафе, да изпуснете малко пара (гореща вода) в чашата, след което я излейте. Преди да сложите кафе в ръкохватката трябва да я подгреете, като я завиете на главата без никакво съдържание и пуснете да изтече от нея около 25-50 ml вода, след което я отвийте и излейте остатъчната вода. Сега вече може да сложите кафе в ръкохватка (желателно е да се натъпче, но не задължително), изсипете 1–1.5 мерителни лъжици за едно кафе, или 2 мерителни лъжици за две кафета или двойно кафе. Преди да започнете направата на кафе уверете се, че индикацията за направата на кафе свети това ви сигнализира, че водата във водосъдържателя е достигнала оптимална температура.
П.п. Ако знаете още или други трикове, моля споделете ги, ще са от полза за всички.