Пиша ви по повод маргарина и MSG (monosodium glutamate, E621, или още така наречения натриев глутамат). Това са известни за повечето заинтересувани от здравословен живот хора, особено вредни храни. Още повече в университета се бях записала на всички класове които бяха във връзка със "модерните съставки" в храните и тяхното влияние на човешкия организъм и установих, че много независими организации и учени са изследвали MSG и маргарина (а и много други за които мога да ви пиша по-късно) и са заключили, че имат особено пагубен ефект върху организма.
Преди няколко месеца се върнахме с мъжа ми в България (преди учеме и работехме в САЩ) и една от причините беше възможността за по-здравословен живот за бъдещите ни деца: по-малко химически обработени зеленчуци, плодове, мляко, месо и т. н. И все още съм на същото мнение: тук е много по-лесно и човек има по-голям избор от органични храни! Така че мами, това е голямо предимство което вие имате пред повечето американски, пък дайе и западноевропейски мами! За съжаление, информацията за това кое е здравословно, кое не и за кое в момента се спори е доста ограничена, а често даже заблуждаваща (здравословния маргарин с Фибри с който ще забравим всички диети!?; Разтворима напитка с аспартам която ще направи моето дете по-здраво?!???). Затова аз съм решила да предам какавата информация аз имам на всеки заинтересован. Също така смятам, че заедно ще бъдем по-силни и можем да променим много неща, включително и вредните съставки в някои готови продукти!
Относно натриевия глутамат (MSG) това представлява вкусов подобрител - кара организма да приема дори некачествената храна като вкусна и потиска рецепторите които ни казват кога сме си заситили глада. Някои от по-страшните ефекти са: затлъстяване, диабет, проблеми с очите, раздразнителност и трудно съсредоточаване особено при децата и мозъчни увреждания. Д-р John W. Olney, изследовател на нерви в Washington University, St. Louis, Missouri провел експеримент с мишки хранени с храни съдържащи MSG. Резултата бил шокиращ: мишките затлъстяли в чудовищна степен. Той смятал че затлъстяване в такава степен може да се дължи на увреждане на мозъка и установил че натриевия глутамат причинявал лезии в хипоталамуса и други отклонения от нормите. Много именити неврохирурзи са съгласни със становището му и го обясняват с факта, че натриевия глутамат възбужда нервните оконщания до смърт. Друг съвсем прост факт от американското минало и натриев глутамат е свързан с китайските ресторанти. Те първи са започнали да употребяват тази съставка в готвенето на тяхните ястия. След известно време общността започва да забелязва връзката между главоболие, подуване на стомаха, припадъци и други оплаквания с китайските ресторанти. Нарекли явлението Китайски синдром. В последствие се оказало, че не става дума за китайски а за MSG (натриев глутамат) синдром. Ресторантите спрели употребата му и до сега могат да се видят големи табели на входа на почти всеки китайски ресторант в САЩ "NO MSG". Мога да говоря много за учени изследвания, факти и мишки, но не това ми е идеята. Тази съставка я намерих в метро и в пикадили в секцията с подправки, повечето кубчета булъони я има а също така и в chio chips (с изключение на този само със сол). Ако не можете да избягвате тези продукти, поне избявайте да ги давате на децата, защото като повечето вредни неща, те оказват най-пагубен ефект именно на тях.
За маргарина и факта че е почти идентичен с пластмасата мога да ви напиша утре ако имате интерес.
Ето и личния ми e-mail: annaenchea@yahoo.com