Кафявият ориз е добре да се въведе като нова храна – дори да е въведен бял ориз преди това:
- Пълнозърнестите храни се считат за по-алергизиращи по принцип.
- Пълнозърнестите храни са по-тежки за храносмилането. При детенце с по-чувствително стомахче или в самото начало на захранването нерафинираният ориз може да бъде тежък, затова е добре да се въведе за няколко дни.
И още нещо – ако се предлага домашна каша, не може да се постигне съвсем гладка консистенция, остава фино зърнеста, но все пак много мека и лесна за преглъщане. Някои дечица се нуждаят от поне 2-3 дни, за да свикнат.
Един месец или 20 дни – и в двата случая е добре, че се предвижда повече време за въглехидратна храна като ориза. Така се дава възможност на стомахчето да свикне и да се избегнат обичайните проблеми при въвеждането на зърнените храни като запек и подуване. Все пак 20 дни изглежда по-логичен вариант:
- Детето вече е над 6 месеца, така че физиологически е по-готово от едно дете на 4 месеца например. Вероятността за алергии при по-малките е по-голяма и няма смисъл да се бърза с въвеждането на по-алергизизиращи храни като зеленчуци и плодове (в сравнение с белия ориз), така един месец оризова каша е разумно. Но за дете над 6 м. не е чак толкова оправдано.
- Ако е само бяла оризова каша, може да омръзне.
- Рафинираният ориз няма кой знае какъв разнообразен витаминен и минерален състав в сравнение със зеленчуците, плодовете и целите зърна.
Елдата – за предпочитане е поне на 7 м. Не е лека храна, въпреки че е полезна. Има препоръки за въвеждане около 6-7 м.; има и препоръки от 8 м. нататък. Повечето са за малко по-късно въвеждане. Елдата не е сериозен хранителен алерген, въпреки че има други алергенни прояви. Така че 7-8 м. е подходящата възраст – преди това могат да се въведат няколко зеленчука и/или плодове.
За бобовите храни – няма смисъл от отделно въвеждане на различните видове. Пък и те се включват на доста по-късен етап, когато храносмилателната система вече ще бъде добре 'тренирана', а и вероятността от алергии ще е по-малка (не че бобовите храни са силен алерген).