Сравнително новата компания "Senomyx" най-вероятно стои зад намалените нива на захар и сол в най-различни хранителни продукти. Те слагат химикали в храната, без да го обозначават и без изобщо да имате и представа за това.
Senomyx е сключила договори с Kraft, Nestle, Coca-Cola и Campbell soup (тези май ги няма тук) да добавят такива химикали в продуктите им, които действат като маскират горчивия вкус, "изключвайки" рецепторите за горчиво, намиращи се в езика. По такъв начин нивата на захар и сол могат да бъдат намалени почти наполовина, без да се променя общия вкус на продукта.
Всички тези компании отказват да посочат кои техни храни и напитки съдържат подобни добавки. Законодателството (в случая на САЩ, но важи и за ЕС) няма изрично изискване тези нови химически компоненти да бъдат изписвани на етикета на продуктите, a се крият в общата категория "изкуствени ароматизатори" (или само "ароматизатори").
За по-малко от година и половина Senomyx е успяла да се сдобие с одобрение от "Food and Drug Administration" и класификация като "считано за безопасно" от "Flavor and Extract Manufacturers Association", основани на изследване на плъхове, продължило 3 месеца.
Храните, които най-вероятно съдържат новата "екстра" са готовите супи, сокове (плодови и зеленчукови), сладоледи, готови сосове.
Източник: "Скрити химикали, прикрити в храните под надписа "Изкуствени ароматизатори" от Дженифът МакКинли."
Превела съм набързо само първата част от материала, но мисля, че е напълно достатъчно, от тук http://f1.grp.yahoofs.com/v1/sHeASMUR7VObjlMLEgYLloRhs2RI6Kpa4f6 … e%20Chemicals.pdf