Пай с кайма и зеле
За тестото:
150 мл вода
150 мл бира
500 гр брашно
7-8 с.л. олио
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 ч.л. суха мая
За плънката:
листа от прясно зеле
2 глави лук
300 гр кайма
4 варени картофа - средна големина
2 яйца
200 гр заквасена сметана
100 гр кашкавал
сол, черен пипер, сминдух
Замесва се меко тесто от продуктите за тестото и се оставя да втаса. Аз го правя това в машината за хляб. Ако не ви се занимава с месене, ще стане и с готово тесто.
Зелевите листа се почистват от дебелите жили и се попарват за 5 минути във вряща подсолена вода. Отцеждат се от водата и се нарязват. Картофите ги беля, нарязвам на кубчета и в подсолена вода и в затворен съд - йенска тенджерка - ги сварявам за 10 минути на максимална мощност в микровълновата.
Лукът се задушава в олио, добавя се каймата. Задушават се за около 10-15 минутки. Добавят се подправките.
Картофите се смесват със зелето и с каймата. В намаслена тавичка се разстила тестото, като трябва да се облепят и краищата на тавата. Върху тестото се изсипва сместа от каймата и зеленчуците. От яйцата, сметаната и кашкавала се прави заливка, с която се залива пая. Пече се в предварително загрята фурна, за около половин час.
Така вече е готово:
и разрязан: