Пай с кайма е зеле

  • 2 909
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Ето една интересна вкусотийка:

Пай с кайма и зеле

За тестото:

150 мл вода
150 мл бира
500 гр брашно
7-8 с.л. олио
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 ч.л. суха мая

За плънката:

листа от прясно зеле
2 глави лук
300 гр кайма
4 варени картофа - средна големина
2 яйца
200 гр заквасена сметана
100 гр кашкавал
сол, черен пипер, сминдух

Замесва се меко тесто от продуктите за тестото и се оставя да втаса. Аз го правя това в машината за хляб. Ако не ви се занимава с месене, ще стане и с готово тесто.

Зелевите листа се почистват от дебелите жили и се попарват за 5 минути във вряща подсолена вода. Отцеждат се от водата и се нарязват. Картофите ги беля, нарязвам на кубчета и в подсолена вода и в затворен съд - йенска тенджерка - ги сварявам за 10 минути на максимална мощност в микровълновата.

Лукът се задушава в олио, добавя се каймата. Задушават се за около 10-15 минутки. Добавят се подправките.

Картофите се смесват със зелето и с каймата. В намаслена тавичка се разстила тестото, като трябва да се облепят и краищата на тавата. Върху тестото се изсипва сместа от каймата и зеленчуците. От яйцата, сметаната и кашкавала се прави заливка, с която се залива пая. Пече се в предварително загрята фурна, за около половин час.

Така вече е готово:



и разрязан:

# 1
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Страхотно - благодаря ти  Hug
Смяташ ли че ако използвам кисело зеле /сега му е сезона/ще се получи
Няма да соля картофите и те ще поемат солта от зелето

# 2
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Страхотно - благодаря ти  Hug
Смяташ ли че ако използвам кисело зеле /сега му е сезона/ще се получи
Няма да соля картофите и те ще поемат солта от зелето

Ами предполагам, че няма да се промени кой знае колко вкуса, опитай с кисело зеле и после сподели как е било.

# 3
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Малееее, изглежда страхотно!  Peace

# 4
  • Мнения: 2 126
На мен дори ми се струва че ще стане по добре с кисело зеле Peace
Марулка,  bouquet

# 5
  • Мнения: 1 818
Марулка,браво...чудесна рецепта! Peace

# 6
  • Мнения: 3 622
И на мене ми допада рецептата  Peace

# 7
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Ще се радвам някой да го направи и с кисело зеле и да сподели впечатления.

# 8
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Ще се радвам някой да го направи и с кисело зеле и да сподели впечатления.


Ще се опитам тези дни , малко временце да ми остане  Hug

# 9
  • Мнения: 7 474
Записвам си го, изглежда много вкусно   bouquet

# 10
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Записвам си го, изглежда много вкусно   bouquet

Наистина е много вкусно, но трябва да се охлади малко и тогава да се яде, тогава се усещат всички съставки много добре.

# 11
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Марулка-пак интересна рецепта даваш  bouquet

# 12
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Разстилайки тестото в тавата - каква трябва да бъде крайната дебелина

# 13
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Разстилайки тестото в тавата - каква трябва да бъде крайната дебелина

Ами колкото дебел блат за пица, в краищата обикновено става по дебело, но пък е вкусно. Абе горе долу около половин пръст да е дебелината на дъното.

# 14
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Разстилайки тестото в тавата - каква трябва да бъде крайната дебелина

Ами колкото дебел блат за пица, в краищата обикновено става по дебело, но пък е вкусно. Абе горе долу около половин пръст да е дебелината на дъното.


Да "облепвам" ли  стените на тавата или тестото да е само на дъното 

# 15
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881


Да "облепвам" ли  стените на тавата или тестото да е само на дъното 

Аааа, да облепва се, нали ще слагаш плънката отгоре, трябва и стените да имат тесто.

# 16
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144


Да "облепвам" ли  стените на тавата или тестото да е само на дъното 

Аааа, да облепва се, нали ще слагаш плънката отгоре, трябва и стените да имат тесто.


След изпичането не се ли отделя трудно от стените  newsm78
Извинявай за тези въпроси  Embarassed

# 17
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881


Да "облепвам" ли  стените на тавата или тестото да е само на дъното 

Аааа, да облепва се, нали ще слагаш плънката отгоре, трябва и стените да имат тесто.


След изпичането не се ли отделя трудно от стените  newsm78
Извинявай за тези въпроси  Embarassed

Не си притеснява, питай, лошо няма. Ами нали ще намажеш с мазнина тавата, а и в тестото все пак има малко мазнина, при мен се отлепят лесно.

# 18
  • Мнения: 18
 Изглежда страхотно, а в силна или по-слаба фурна се пече, т.е. би ли казала приблизително градуси?

# 19
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Направих го с кисело зеле  Grinning
Много е вкусно  Hug
Единственото нещо. което съм променила
е че не съм слагала никъде сол и съм задушавала
до пълното изчезване на водата -заради зелето
Все пак има един недостатък , краищата станаха
по дебели , така че следващия път ще разстилам
тестото по прецизно
Благодаря за вкуснотийката   bouquet

# 20
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Направих го с кисело зеле  Grinning
Много е вкусно  Hug
Единственото нещо. което съм променила
е че не съм слагала никъде сол и съм задушавала
до пълното изчезване на водата -заради зелето
Все пак има един недостатък , краищата станаха
по дебели , така че следващия път ще разстилам
тестото по прецизно
Благодаря за вкуснотийката   bouquet


Радвам се, че ти е харесало, аз също ще го пробвам с кисело зеле. Краищата наистина стават по-дебели, но то е поправимо, като го разстелиш по-тънко.

# 21
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Изглежда страхотно, а в силна или по-слаба фурна се пече, т.е. би ли казала приблизително градуси?


Аз лично пекох на вентилатор/ 200-250 градуса/
Но все пак авторката да каже  на колко трябва

# 22
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пека го на силно загрята фурна, реостатът ми не работи, но е около 200-250  градуса.

# 23

Общи условия

Активация на акаунт