Как готви една маруля

  • 118 867
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Облечени кренвирши

около килограм сварени картофи
5-6 кренвирша
3 яйца
магданоз или копър
черен пипер
Пикантина
сминдух
брашно

Сварените картофи се настъргват на ренде, замесват се като тесто с яйцата, подправките, брашното, докато се получи като тесто. Оставя се да престои около час. От картофеното тесто се оформят кръгчета, в които се завиват кренвиршите. С намазнени ръце се оформят като крокетки, овалват се в брашно и се пържат.
Сервират се с млечно майонезен сос.



# 31
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Ризото с гъби и спанак

1/2 кг спанак
250 гр гъби
връзка зелен лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
джоджен, черен пипер, Пикантина, сминдух или чимен

В малко мазнина се задушават последователно лукът, морковът, спанакът и гъбите. Оставят се да се задушат, докато водата, която пускат гъбите и спанака поизври. Посолява се с пикантина и се добавят подправките. Добавя се ориза и 3,5 - 4 чаши топла вода. Оставя се на най-слаб огън да ври, докато оризът поеме водата.
Поднася се с настърган кашкавал

# 32
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Мъфини със спанак и сирене

150 гр. брашно
3 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол 
2 с.л. зехтин
125 гр. кисело мляко
1 яйце
100 гр. сирене,нарязано на кубчета
100 гр. спанак
черен пипер, сминдух, може да се добави и пресен джоджен или щипка сух

Спанакът се попарва предварително за около 10 минутки с гореща вода, изцежда се и се нарязва. Объркват се яйцето, млякото и зехтина, към тях се добяват "сухите" продукти - брашно, сол, бакпулвер + сиренето, спанака и подправките. Става гъстичко тесто и стига точно за една форма мъфини 12 бр. Източникът е незнаен, от нета, като към оригиналната рецепта съм добавила мои поправки и подобрения по мой вкус.



# 33
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Гъбена "президентска" супа

4-5 големи гъби
1 морков
2 глави лук
3-4 картофа
1/2 с.л. олио
50 гр масло
3 триъгълничета топено сирене
Пикантина, черен пипер
3 с.л. готова гъбена крем супа
копър или магданоз

Във вряща вода се слагат нарязаните лук, морков и гъби, посоляват се с Пикантина и се добавя олиото. Когато гъбите са почти готови се добавят и нарязаните картофи. Когато зеленчуците са напълно готови се добавят топените сиренца и се бърка до пълното им разтопяване, последно се слагат 3 с.л. гъбена крем супа и маслото. Бърка се докато маслото се разтопи. Подправя се с черен пипер и магданоз.

Заигравката в заглавието е дело на мъжа ми, защото топеното сирене и маслото, които ползвам са Президент, та ето на кого е кръстена чорбичката  Blush

# 34
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Кекс с Фанта

6 яйца
1,5 ч.ч. захар
200 мл Фанта или лимонада, швепс...
1/2 ч.ч олио
1 бакпулвер
3 ч.ч. брашно

орехи, стафиди, сушени плодове, парченца шоколад, локум, каквото ви се намира и е по вкуса ви.

Разбиват се много добре яйцата и захарта, след което се добавят Фантата, олиото, пресятото брашно с бакпулвера. Последни са ядките и плодовете или каквото ще слагате вътре.
Пече се около 40-50 минути на 180 градуса.

Рецептата е стара, имам я от моя приятелка, но е доста успешен и вкусен кекс.
Заливката е от разтопен в микровълновата шоколад, премесен с малко олио. Бърка се до получаването на хомогенна смес, с която се залива изпечения кекс.



парченце от кекса:


# 35
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Специалитет "Лозарска къща"

свинско или телешко месо около килограм
5-6 кисели краставички
7-8 гъби, може и повече
лозови листа
черен пипер, сол
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч червено вино
1/2 ч.ч. вода

Месото се нарязва на средно дебели пържолки, подправя се с черен пипер и сол. На дъното на глинен гювеч се нареждат ред лозови листа, ред пържоли, следват пак листа, пак пържоли и така се завършва с листа. Месото не се реди плътно до стените. Около него се поръсват нарязаните краставички и гъби. Залива се с олиото, ако месото е мазно, може и да се пропусне допълнителната мазнина, добавят се водата и виното. Пече се на слаба фурна около 1,5 - 2. Месото се изважда, сосът се сгъстява с малко брашно или готова гъбена крем супа и с него се заливат порциите.

# 36
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пиле фрикасе по френски

едно пиле или пилешки гърди, с каквото пилешко разполагате
връзка зелени подправки - дафинов лист, мащерка, магданоз
около 500 мл пилешки бульон
2-3 с.л. гъбена крем супа и 1 с.л. брашно
шепа бейби лукчета
шепа гъби
черен пипер
сока от 1/2 лимон
2 жълтъка
5-6 с.л. течна сметана
масло

Пилето се разпределя на порции и предварително се сварява леко. Месото се изважда и изцежда от бульон, запържва се в масло от всички страни. Изважда се и в мазнината се запържва брашното и гъбената крем супа. Бърка се и се добавя бульона. Отстранява се от котлона и с пасатор се пасира хубаво сместа, за да не стане на бучки. Връща се на котлона и като заври ястието се добавят връзката с подправки, късчетата месо и лимоновия сок. Оставя се да поври на тих огън около 30 минути. Отделно в малко масло се задушават гъбите и бейби лукчетата. Зеленчуците се добавят към ястието и се оставя да поври още около 15 минути. Двата жълтъка се разбиват със сметаната и черния пипер,  от топлия сос се налива при жълтъците, след което се добавят към ястието на тънка струйка. Ако стане гъст соса може да се разреди с малко прясно мляко. Ястието се поръсва с прясна мащерка и магданоз.


# 37
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Скалички

3 пакета чаени бисквити
125 гр масло
1 малка кофичка заквасена сметана
пудра захар на вкус
смлени орехи
стафиди
ром или ромова есенция

за заливката:

шоколад или шоколадов ковертюр, олио

Бисквитите се смилат, маслото се разтопява и от всички продукти се омесва тесто, от което се оформят скаличките. Оставят се да стегнат в хладилник. Шоколадът се разтопява и се разбърква с малко олио, след което се заливат скаличките.

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 11:26 от marulka_s

# 38
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Кекс с пушено пиле

1 пушено пилешко бутче или гърди
100 гр настърган кашкавал
3 яйца
200 гр брашно
120 мл прясно мляко
100 мл зехтин
1/2 пакетче бакпулвер
1 ч.л. къри или куркума
1 с.л. накълцан магданоз
сол и черен пипер на вкус

Яйцата се разбъркват с брашното и бакпулвера. Към тях се добавят млякото и зехтина, следва пилето и кашкавала и накрая подправките. Пече се в правоъгълна форма около 45 минути, поднася се студен с майонеза или кисело мляко. При липса на пушено пиле, става да се направи и с обикновено сварено пилешко месо.

# 39
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Задушен заек в гювеч

1 заек
5-6 глави лук
4-5 моркова
шепа маслини
2-3 глави чесън
1 ябълка
250 гр гъби
1-2 домата
2 ч.ч. червено вино,
2-3 с.л. гъбена крем супа
олио, Пикантина, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, бахар

Месото се нарязва на порции, които се овалват в черен пипер и пикантина. Запържват се в олиото до побеляване. В същата мазнина се задушават лукът, морковите, ябълката, доматите и гъбите. Подправят се, добавя се виното и гъбената крем супа за сгъстяване на соса. В гювеч се нарежда ред месо, ред зеленчуци, ред маслини и скилидки чесън - небелени. Повтаря се и се завършва с плънка. Долива се малко вода и се пече на 180 градуса около 2,5 часа.

# 40
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Чесново пиле

1 пиле
Пикантина или подправка за пиле, черен пипер
4-5 глави чесън
1/2 кафяна чашка оцет
2 чашки вода

Пилето се разрязва на порции, овкусява се с подправките и се нарежда в тавичка. Чесънът се почиства от грубите обелки, но не се бели до край. Така подготвения чесън се разпръсква при пилето. Залива се с оцета и водата и се покрива с фолио. Пече се в силно загрята фурна. Малко преди да се извади се маха фолиото, аз да се запече и отгоре.
Може да се направи с бутчета, с крила.

# 41
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Салата от печурки на сач

Около 1 кг едри печурки
2-3 скилидки чесън
балсамов оцет
зехтин
сол
магданоз, копър

Хубаво е гъбите да са по-едни, за да се режат на филийки и по-бързо и лесно става печенето. Докато се пекат се посоляват, след което още топли се объркват с чесъна и подправките. Оставя се да престои салатата, докато се охлади и си поеме хубаво миризмите. Преди да се поднесе се наръсва с магданоз или копър.
Ако на разполагате със сач може да се получи и на оребрен тиган.

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 09:41 от marulka_s

# 42
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Мезе от свиски сърца

Свински сърца,
лук, морков, глава целина
дафинов лист, черен пипер на зърна
2 ч.ч. вино
Пикантина

за поръсване:
сминдух, чубрица, червен пипер, черен пипер

Сърцата се измиват хубаво и се варят заедно със зеленчуците, виното и вода до пълна готовност. След като вече са сварени се оставят да се охладят и се овалват в подправките. Оставят се да престоят в хладилник наколко часа, след което се нарязват и поднасят като студени мезе.

# 43
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пълнен джоб от свинско месо

свинско филе, карета
кисели краставички
топено сирене
босилек, черен пипер, сминдух
горчица за намазване
1 чаша бяло вино
гъбена крем супа

Филето се нарязва на дебели пържоли, цепват се като джоб през средата и се начукват. Овалват се хубаво в подправките, след което се пълнят с краставичките и топеното сирене. Намазват се отгоре с горчица. Нареждат се в тавичка, след което от гъбената крем супа, виното и малко вода се прави сос, с който се заливат пържолите. Пече се покрито с фолио, Преди да се извади от фурната се оставя да се запече отгоре, като се маха фолиото.

# 44
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Картофи по френски

около 1 кг картофи
масло
2-3 скилидки чесън
200 гр сирене гауда, ако няма става и с нашенски кашкавал
черен пипер
150 мл течна готварска сметана, за предпочитане е да е животинска

Картофите се обелват и режат на шайби. Тавата, в която ще се пекат се намазва обилно с масло, след което се намасва и с пресованите скилидки чесън. Нарежда се един ред от картофите в тавата, поръсва се със гаудата, следва отново ред картофи и се завършва отново със сирене. Сметаната, ако е много гъста се разбива с малко водичка и вътре се добавят сол и пипер. По рецепта се добаняв парченца масло и върху залятото ядене, но за мен това е излишно, след като има сметана, кашкавал и масло в тавата. С тези смес се залива ястието, покрива се с фолио и се пече. Малко преди да се изади от фурната се маха фолиото и се запича отгоре. Бързо, лесно и най-вече много вкусно.
Рецептата я имам от една чешка книга със световна кухня, много сполучливи нещица има вътре. Периодично ще пробвам и пускам, това беше от раздел френска кухня.

Общи условия

Активация на акаунт