Как готви една маруля

  • 118 876
  • 54
  •   1
Отговори
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Заповядайте и в моята кухня, надявам се да ви е вкусно и сладко!

Ябълков сладкиш с извара

Торта с гъби и топено сирене

за тестото:
500 гр. гъби,
3 яйца,
1 ч.ч брашно,
100 гр. сметана,
1 ч.л. захар
щипка сол
1.5 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л сода

за млечния крем:
300 гр. сметана
500 гр. топено сирене

Гъбите се нарязват на много ситно или се настъргват с ренде. Задушават се в масло докато се изпари течността. Охлаждат се на стайна температура. Съставките за тестото се смесват, като последни се добавят гъбите. От тестото се изпича блат в предварително загрята фурна на 180С, за около 25-30 минути. След като се изпече и охлади блътът се нарязва на 2 или 3 части.
Сметаната се загрява на котлона до кипване, добавя се топеното сирене и се бърка до пълното му разтопяване, докато се получи еднородна смес. С така приготвения крем се слепват блатовете.
Украсата е по желание.



и разрез

Последна редакция: пн, 23 юни 2008, 08:50 от marulka_s

# 1
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Кавърма по радомирски

около килограм свинско месо
мазнина за задушаване
мариновани чушки
3-4 стръка праз
яйца
червен пипер, сминдух, Пикантина

Месото се нарязва и се поставя да се задуши в тенджера с малко вода. Оставя се да изври водата, докато месото започне да се пържи.
Изважда се от тенджерата и се добавят нарязаните чушки, следва празът. Зеленчуците се подправят с Пикантина. Месото се връща в тенджерата, поръсва се с червения пипер и със сминдух. Налива се малко вода, докато покрие продуктите. Задушава се за около 30 минути, след което се изсипва в гювеч. Яйцата се счупват върху месото и се запича във фурната, докато яйцата се запекат.

# 2
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Салата от моркови

Морковите се нарязват на тънки лентички и се заливат със сока на един лимон, добавя се и една пресована скилидка чесън. Поставят се в дълбок съд и се захлупват. Хубаво е да престоят няколко часа, за да омекнат и да си пуснат сок. Преди поднасяне се посоляват, добавя се копър и се подправят на вкус със зехтин или олио.



# 3
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Картофена запеканка

Около килограм картофи сварени, обелени и нарязани на колелца.
100 -150 гр луканков колбас или бекон нарязани на лентички
1 глава лук
1/2 пакетче гъбена крем супа
1/2 кофичка заквасена сметана (имам предвид от 400 грама, които са)
сирене 100 гр и 100 гр кашкавал
сминдух, черен пипер
маргарин или масло на вкус

Нарязват се картофите на шайби и се нарежда един ред в тавичка. Върху него се поръсва сиренето настъргано, кашкавалът, колбасът и маргаринът.
Нарежда се втори ред картофи. Сметаната, гъбената супа и подправките се размиват с вода докато стане хомогенна смес, с която се заливат картофите почти докато покрие втория ред картофи. Пече се в загрята фурна, около 40 минути, в началото се покрива с фолио и към края се отстранява, за да се запече и отгоре.
А това е и резултатът:



и порция

# 4
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пилешки пай

Пилешко филе около килограм
1 кг. бутер тесто
една малка заквасена сметана
1 кг лук
джинджифил, сминдух, сол, череп пипер,
2-3 с.л. бяло вино
1 с.л. горчица

Филето се нарязва на жулиени и се запържва до бяло. Изважда се и се запържва нарязаният лук на полумесеци.
Пилето и лукът се смесват. Отделно се кипва сметаната, горчицата, виното и подправките, след което се добавят към пилето и лука. Сместа се оставя да се охлади.
В тавичка се разстила единият лист от бутер тестото, като краищата му се опъват да излезнат от тавата. Върху този лист се слага плънката, след което се покрива с другия лист. Краищата се притискат, след което на места се пробожда с вилица.
Пече се до готовност на тестото.



и разрез

Последна редакция: пт, 18 яну 2008, 14:28 от marulka_s

# 5
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Кюфтета от гъби

1 кг гъби,
2-3 глави лук,
3 средно големи картофа, сварени,
3 филии бял хляб,
2 яйца,
прясно мляко,
масло, черен пипер, сминдух, магданоз, вегета

Гъбите се измиват и настъргват на ренде. Заедно със ситно нарязания лук се задушават в маслото. Ако пуснат водичка се задушават докато поизври водата, а останалата вода се отцежда. Към охладените гъби се добавят жълтъците, настърганите картофи, накиснатите филии в млякото, подправките. Омесват се и се оставят да престоят около половин час.
От така приготвената смес се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и после в разбитите на сняг белтъци. Пържат се в сгорещено олио. Могат да се поднесат със сос от кисело мляко и копър и чесън.поднесат със сос от кисело мляко и копър и чесън.

# 6
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Палачинкови бохчи

за палачинките:

3 яйца,
1 ч.ч брашно
2 ч.ч. прясно мляко, щипка сол и щипка сода

за плънката:

пилешко филе
топено сирене, гъби, кисели краставички, сметана
черен пипер, сминдух, копър

за връзките но бохчите пера от зелен лук

Палачинките се изпържват. Приготвя се плънка от задушеното пилешко месо, към което се добавят гъбите. Когато месото и гъбите са готови се добавя сметана и топеното сирене, бърка се до разтопяването на сиреното и получаването на гъста каша. Към тази смес се добавят подправките и нарязаните кисели краставички.
Във всяка палачинка се слага от плънката и краищата се завързват с перата от лука, потопени за кратко в гореща вода.

# 7
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Дроб по венециански

За ризотото:

1 ч.ч. ориз
3 с.л. масло
1 голяма глава лук
4 с.л. сухо бяло вино
3 ч.ч вода
1/4 ч.л. шафран (може да се замени с куркума)
Пикантина, черен пипер
кашкавал

за дроба:

450 гр. телешки дроб
брашно за овалване
3 глави лук, нарязани на колелца
масло+олио
сол, пипер
сокът на половин лимон
магданоз

В дълбок съд разтопяваме маслото за ризотото, добавяме лука и запържваме на умерен огън, до омекването му. Добавяме ориза и задушаваме за няколко минутки. Добавяме виното водата и подправките, оставяме ризотото да се свари.

Дробът се нарязва на лентички, овалва се в брашното. В тигана, в който ще пържим се разтопява маслото с малко олио. Запържваме лука до златисто и го изваждаме от тигана. В същата мазнина, на по-силен огън се запържва дроба, като периодично разбъркваме. Добавяме отново лука и лимоновия сок. Подправяме със сол и пипер.

Към готовото ризото добавяме кашкавала. Върху ризотото се сервира дроба със ситно нарязан магданоз.

# 8
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Торта плодов сюрприз

500гр заквасена сметана
5 пакетчета котешки езичета
125 гр масло
4 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 с.л. какао
1/2 ч.ч. пр. мляко малко ром или коняк
2 ванилии
орехи, плодове според сезона
1 желатин (разтваря се в около 250 мл топла вода)

Правят се 3 вида крем:

1. Бял:

1/2 ч.ч. пудра захар с 4 разбити на твърд сняг белтъци.

2. Какаов

1/2 ч.ч. пудра захар + 125гр масло + какаото + 4-те жълтъка

3. Сметанов
Разбива се сметаната

Белият крем се разделя на две. Към едната му половина се прибавя целият какаов крем. Другата половина бял крем се омесва с разбитата сметана. Разтвореният желатин се разделя на половина и се прибавя към кафявата и към бялата смес.

Котешките езичета се топват за секунди в млякото с рома и ванилията. Редят се два плътни реда на дъното и един ред отстрани, изправени едно до друго. Слага се тъмният крем. Върху него се наръсват обилно смлени орехи. Пак се редят котешки езичета върху крема и после се слага сметановия крем. Аранжира се с плодовете. За да се съхранят може да се желират с концентриран разтвор от желатин и се мажат с четка.
В хладилника да се стегне и това е.
Става изключително бързо, а е много вкусна и лека торта.



Последна редакция: вт, 29 юли 2008, 14:42 от marulka_s

# 9
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пилешка наслада с чушки

3 зелени чушки
1 голяма глава лук
скилидка чесън
4 парчета пилешки гърди
1 с.л. брашно
1 с.л риган (за предпочитане пресен)
150 мл пилешки бульон
300 мл сос Бешамел
2 яйца, пипер, индийско орехче, Пикантина
кашкавал

Нарязаните на колелца чушки се запържват в мазнина до омекване. Изваждат се и в същата мазнина се запържват лукът и чесънът.
Изваждат се и се добавя мазнина. Пилешкото филе нарязано на кубчета се запържва в мазнината. Като покафенее се добавя брашното, добавят се зелените подправки и бульона. Като кипне и се сваля от огъня. В тавичка се нареждат слой месо, слой зеленчуци. Завършва се със зеленчуци.Бешамеловия сос се разбива с яйцата, Пикантината, черния пипер и индийското орехче в купа, след което се залива месото, поръсва се с кашкавал. Запича се във фурна за около 35 минути.

# 10
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Дроб по китайски

1 кг нарязан на тънки лентички дроб
4 скилидки чесън
2 глави големи лук
2 моркова
зеле около 2 шепи
100 мл бульон
2 с.л. червено вино
2 с.л. соев сос
джинджифил

Посоленият дроб се овалва в нишесте и се пържи, изважда се в супник или йенска тенджера с похлупак. В мазнината, в която е пържен дробът се слага лукът, чесънът и 1 ч.л. джинджифил. Добавят се морковите. Долива се бульонът, виното и соевия сос и се оставя да се задуши. Към края се прибавя зелето. Задушените зеленчуци се добавят към дроба и се захлупват да се задушат.

Последна редакция: чт, 17 яну 2008, 00:31 от marulka_s

# 11
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Ромова бомба

основа:
200 гр чаени бисквити
150 гр разтопено масло

крем:
пакетче желатин
100 гр нарязан на едро шоколад
50 гр бишкоти или бисквити
4 яйца
150 гр пудра захар
100 мл ром
2 ванилии
500 мл сметана
100 гр стафиди киснати в ром

Бисквитите се смилат и се смесват с маслото на тесто. Разстилат се във форма и се охлажда.
За крема:
Желатинът се залива със студена вода - 3 с.л. вода. Шоколадът се нарязва на парченца, заедно с бишкотите. Яйцата, захарта, ванилията и ромът се разбиват и се загряват на водна баня, докато се получи гъста пяна, при непрекъснато бъркане. Желатинът се добавя към горещата смес, бърка се до охлаждането й. Когато кремът започне да се желира, разбитата сметана се добавя към него заедно с шоколада и стафидите.
Кремът се изсипва в овална купа, облепена с домакинско фолио. Овалната купа, трябва да е с размера на тавата, в която е охладен блата.Охлажда се за около 2 часа, докато стегне и се обръща върху бишкотения блат.

# 12
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пай с кайма и зеле

За тестото:

150 мл вода
150 мл бира
500 гр брашно
7-8 с.л. олио
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 ч.л. суха мая

За плънката:

листа от прясно зеле
2 глави лук
300 гр кайма
4 варени картофа - средна големина
2 яйца
200 гр заквасена сметана
100 гр кашкавал
сол, черен пипер, сминдух

Замесва се меко тесто от продуктите за тестото и се оставя да втаса. Аз го правя това в машината за хляб.

Зелевите листа се почистват от дебелите жили и се попарват за 5 минути във вряща подсолена вода. Отцеждат се от водата и се нарязват. Картофите ги беля, нарязвам на кубчета и в подсолена вода и в затворен съд - йенска тенджерка - ги сварявам за 10 минути на максимална мощност в микровълновата.

Лукът се задушава в олио, добавя се каймата. Задушават се за около 10-15 минутки. Добавят се подправките.

Картофите се смесват със зелето и с каймата. В намаслена тавичка се разстила тестото, като трябва да се облепят и краищата на тавата. Върху тестото се изсипва сместа от каймата и зеленчуците. От яйцата, сметаната и кашкавала се прави заливка, с която се залива пая. Пече се в предварително загрята фурна, за около половин час.

Така вече е готово:



и разрез:



# 13
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Торта с касис

за блата:
200 гр масло
200 гр захар
4 яйца
1/2 пакетче бакпулвер
300 гр млени орехи или бадеми, може и микс

за плънката:

около 250 гр касис, става и с черен и с червен
пакетче желатин
250 мл сок от касис
100 гр захар
400 мл течна сметана

Разбиваме маслото със захарта до получаване на пухкав крем. Добавяме яйцата, последно добавяме смлените ядки с бакпулвера. Пече се в предварително загрята фурна на 170С за около 30-35 минути. За по-лесното отлепяне на блата, хубаво е да сложите хартия за печене на дъното на тавата.
Като се изпече се поставя върху кухненска решетка да изстине напълно, след което го натрошаваме на трохи.
Заливаме желатина с 2-3 супени лъжици студена вода да набъбне. Загряваме сока от касис, добавяме захарта и желатина, бъркаме непрекъснато, докато захарта се разтопи.
Сметаната се разбива, докато се сгъсти, охладения сок се добавя внимателно към сметановата смес. Последни се добавят плодовете касис.

Сглобяване:

На дъното на поднос се поставя обръча от форма за торта. Изсипва се половината натрошен блат и се заглажда:


Следва сметановата смес, изсипва се и се подравнява:



Върху сметаната се наръсва останалата част от натрошения блат:



Престоява около 4 часа в хладилник да се охлади и стегне и тогава се маха обръча, резултатът е това:


Последна редакция: нд, 07 дек 2008, 15:24 от marulka_s

# 14
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Венец от картофена салата с колбас

около 1,5 кг картофи
1 и 1/2 майонеза
1 малка кофичка заквасена сметана
5-6 кисели краставички
около 300 гр колбас, шунка при мен пушен врат
1 глава лук, черен пипер, сол
1 желатин

Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се нарязват на едри кубчета. Колбасът и краставичките се нарязват на ситни кубчета, нарязваме на ситно и лука, нарязаните продукти се смесват. Майонезата се омесва със сметаната и черния пипер. Желатинът се разтваря в 120 мл вода, оставя се да набъбне, след което се разтваря на водна баня и се добавя към майонезената смес.
Обърканите зеленчуци и колбас се миксират с майонезената смес.
Всичко това се изсипва в кексова форма и се оставя да се охлади и втвърди за около 2-3 часа в хладилник.

Като се извади от хладилника, формата се потапя за 5 минутки в гореща вода, за да се размекне желатина и да се освободи лесно от тавичката. Обръща се върху поднос, украсява се по желани и се сервира   chef

Ето готовата салата:



и парче от салата:

# 15
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Солена торта с гъби и картофи

около 1,5 кг картофи
500 гр гъби
3 с.л. нишесте
2 с.л. гъбена крем супа
3 яйца
около 500 гр лук
около 200 гр кашкавал
сол, черен пипер, сминдух
магданоз за украса

Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Заливат се с вряла вода и се оставят да престоят така около 5 минути.
Излива се водата и се оставят да се охладят, след което се добавят нишестето, гъбената крем супа, яйцата, сол, черен пипер, сминдух.
Гъбите се смилат през месомелачка или се нарязват в комбайн възможно най-ситно. Лукът също се реже на дребно.
В загрято масло се задушават гъбите и лукът, докато се изпари течността. Подправя се със сол, пипер и сминдух.
В тортена форма се слага на дъното домакинска хартия, стените се намазват с масло. Реди се пласт картофи, пласт гъби - стават 2 пласта гъби и 3 картофи.
Пече се около 1,5 часа, като се извади се обръща, отделя се обръча на формата, внимателно се отлепя и домакинската хартия и се поръсва обилно с кашкавал, докато е още топло.
Украсява се с магданоз и се поднася топло.



Източник: http://www.good-cook.ru/

Последна редакция: чт, 14 авг 2008, 18:30 от marulka_s

# 16
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Мъфини от кайма и броколи

500 гр кайма
300 гр броколи (могат да се заменят със спанак, гъби)
2 малки картофа
2 яйца
масло със зелени подправки (ако нямате такова, става с обикновено масло, в което да добавите подправки - майоран, риган, босилек, розмарин)
филия хляб
глава лук
черен пипер, сусам за поръсване

Броколито се измива, накъсва на розички и се попарва в гореща вода. Изцежда се, нарязва се на ситно и се задушава в ароматното масло. Лукът се нарязва на ситно, картофите се обелват и настъргват. Филията се накисва във вода, отцежда се и се добавя към каймата, яйцата и зеленчуците. Добавят се черен пипер. Омесва се хубаво и се отставя да почине около час.
Във формички за мъфини се поставя топче от каймата, поръсва се със сусам и се пече в гореща фурна около половин час.
Мъфините могат да се залеят със сос по желание.



а тук със заливка от гъбен сос:

# 17
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пълнена торта

блатът е взаимстван от блатът за торти на Меги, с някои добавки от мен Heart Eyes Hug!

За блата:
4 яйца
80 гр натурално нишесте
80 гр брашно
175 гр захар
3 с.л. компот или вода
1 бакпулвер
4 с.л. кокосови стърготини
1 лимонена есенция
1 ванилова есенция

за крема:
600 мл прясно мляко
3 с.л. захар
ванилов пудинг на д-р Йоткер
5 с.л. кокосови стърготини

Белтъците се разбивят на сняг с компота (водата),  добавя се захарта и жълтъците, следват смесените брашно, нишесте и бакплувер.
Разбива се хубаво, добавят се есенциите. Последни се добавят стърготините като се разбъркват с лъжца внимателно.
Блатът се изпича, след като се извади от фурната се издълбава, като се оставят стени дебели около сантиметър.
Пудингът се сварява, като преди да се дръпне от котлона се добавят и кокосовите стърготини.
Към крема се добявят издълбаните трохи, с тази смес се пълни издълбания блат, получава се много леко и вкусно десертче.



а ето и разрез


Последна редакция: нд, 28 юни 2009, 14:50 от marulka_s

# 18
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Hachis Parmentier

600-700 гр телешка кайма
2 глави лук
4-5 скилидки чесън,
целина, магданоз, черен пипер
мащерка
(лично мои добавки към оригиналната рецепта са: сушени манатарки, сминдух, Пикантина и кимион)

1,5 кг картофи, прясно мляко, масло
сол на вкус

кашкавал

От картофите, млякото и маслото се приготвя картофено пюре. Пробвала съм и с готово пюре, но вкусът не е същият, по-бавно става, но пък си заслужава с домашното картофено пюре.
Лукът се задушава с чесъна, добавям сушените гъби и Пикантината. Всичко това задушавам около 5 минутки. Каймата я разреждам с малко вода, за да се разбърка по-лесно при задушаването и да не става на едри бучки, добавям към зеленчуците. Оставям я да се задуши, докато изври водата - около 15 минути. Добавям подправките и последно добавям магданозът.
В тавичка разстилам половината от картофеното пюре, следва месото и отново пласт картофено пюре. Запичам за около 40 минути в предварително загрята фурна. Пет минути преди да извадя ястието го поръсвам обилно с настърган кашкавал.

Готовото ястие:



и порция от него:


# 19
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Рулца от тиквички

1 кг. тиквички
2 пакетчета крема сирене или сирене Дунавия
1/2 пакетче майонеза
2 скилидки чесън
копър, магданоз, сминдух
черен пипер, сол на вкус,
олио за пържене

Тиквичките се измиват и се нарязват на филийки по цялата им дължина. Потапят се в брашно и се пържат в олиото. Хубаво е изпържените тиквички да оставите върху домакинска хартия, така излишната мазнина от пърженето ще попие. От останалите продукти, крема сиренето, майонезата и подправките се приготвя еднородна смес. С така приготвения пастет се маже всяка тиквичка и се навива на руло. Тиквените рулца се нареждат в чиния и се оставят в хладилник да се охладят за няколко часа.
Пробвала съм да добавя в плънката и накълцана шунка и кашкавал, става също хубаво, всичко е въпрос на фантазия.

Играчка е докато се изпържат, но с повод и без повод, предястието си заслужава.

# 20
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Торта от тиквички

за палачинките от тиквички:

около 1,5 кг тиквички
3 яйца
брашно на око
черен пипер
сминдух, сол на вкус и копър,
скилидка чесън
олио

за майонезения крем:

бучка и половина сирене Дунавия
2 майонези
сминдух, черен пипер, чесън 1-2 скилидки

Тиквичките се настъргват на ренде, посоляват се и се оставят да си пуснат водата, след което се изцеждат.
От посочените продукти се обърква следната смес:


В намаслен тиган се разпределя част от сместа и се запържва от едната страна


С помощта на капак се обръща и от другата страна и се изпържва



Сиренето се намачква с вилица, добавят се подправките и майонезите и се бърка до получаването на еднородна смес. С майонезения пастет се сглобяват палачинките и се оформя торта, декорацията е по желание.

# 21
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Картофена супа с овесени ядки за малки и големи

2 средно големи картофа
1 глава лук,
1 морков,
целина,
масло колкото орех,
2 с.л. овесени ядки (това ако се прави за малко дете и да е по гъста супата, водата е около 400-500 мл)
прясно мляко 50 мл (отново за същото количество течност)
Пикантина 1/4 чаена лъжичка
магданоз или копър

Слага се водата да заври и в нея се добавят нарязаните зеленчуци. Добавя се Пикантината, ако супата се прави за детенце под годинка не слагам подправка, не слагам и сол. Когато зеленчуците са сварени се добавят овесените ядки да набъбнат. Последно се добавя млякото и маслото, бърка се, докато маслото се разтопи (Отново, ако детето е под годинка не слагам прясно мляко). Поръсва се с магданоз и готово.

# 22
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пълнени пилешки бутчета с манатарки и сирена

4-5 цели пилешки бутчета
шепа сушени манатарки
1 глава лук
150 гр царевица, замразена
настъргани сирена - кашкавал, Гауда, Едам
1 настърган морков
50 мл бяло вино
1/2 пакетче гъбена крем супа
черен пипер, мащерка, сминдух

Лукът и морковът се задушават в масло, към тях се добавя царевицата, гъбите и подправките, залива се с виното и се сваля от огъня след като виното се изпари. Оставя се да се охлади, след което към плънката се добавят стърганите сирена.
Бутчетата се цепват по дължина, без да е необходимо да се обезкостяват, пълнят се и се нареждат в тавичка. Гъбената супа се разрежда с вода и с този сос се заливат бутчетата. Покриват се с фолио и се пекат около час във фурната. Малко преди да се извадят, се маха фолиото, поръсват се с шарена сол и се оставят да се запекат.

С тази идея ме вдъхнови Мими от Гответе с мен, аз я доразвих по мой си начин, благодаря за идеята!

# 23
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Ароматен ориз с праз и маслини

1 ч.ч. ориз,
две шепи нарязани маслини
2 стръка праз,
1 морков,
мащерка, сминдух, чер пипер, Пикантина, олио или зехтин

В мазнината се задушава празът, следват морковите и маслините, задушават се около 5 минути, като междувременно се поръсват с Пикантина. Добавя се ориза и останалите подправки. Обърква се добре, докато ориза си промени цвета и стане кристален.
Свалясе от котлона, изсипва се в тавичка, залива се с 4 чаши вода и се пече около 40 минути.

# 24
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Негърско дупе

3 с.л. какао
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. брашно

за сиропа 1 ч.ч вода 1/2 ч.ч. захар

за глазурата 1 кофичка сметана или цедено кисело мляко

Всички посочени продукти се смесват и се забърква кексово тесто. Пече се около 40 минути, след което още топъл блатът се залива със студения сварен сироп. След като се охлади се намазва със сметаната и се оставя да престои половин час в хладилник. Невероятно вкусен, бърз и лесен десерт спомен от соц времената.




и парче:



# 25
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Вита баница с майонеза

3-4 яйца
1 кофичка кисело мляко
сирене на вкус, колкото повече, толкова повече  Mr. Green
1 чаша брашно,
1 чаша олио
1 пакетче майонеза
пакет кори за баница.

От яйцата, млякото, брашното, олиото, сиренето и содата се прави плънката за баницата. Завиват се корите с плънката като оформената баница се намазва отгоре с част от плънката и пакетчето майонеза. Пече се около 40 минути. Много сочна и апетитна баница.




и парче от баницата:


# 26
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Свинско с фъстъци и зеленчуци

свинско месо от бут, не мазно
зелени чушки,
моркови, праз, гъби
1 шепа сурови фъстъци
соев сос, 1 с.л. натурално нишесте.

Месото се нарязва на тънки жулиени и се изпържва в силно сгорещена мазнина. Изважда се от тигана и в същата мазнина се задушават постепенно и зеленчуците, първо морковите, после чушките, гъбите и праза. Добавя се месото заедно със соевия сос и се поръсва с Пикантина. Предварително запържените фъстъци се добавят към ястието. Малко преди да се свали от котлона към ястието се добавя нишестето размито с малко вода. След като се сгъсти се сваля от котлона.


# 27
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Тутманик

300 гр сирене
1/2 ч.ч. олио
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
кубче мая
около 1 кг брашно

Маята се забърква с малко брашно, захар и топла водичка на каша и се оставя да втаса. От посочените продукти, без сиренето се замесва средно твърдо тесто и се оставя да втаса. След първото втасване се добавя натрошеното сирене, оформя се в желана фирма и се оставя в тавата, в която ще се пече и се оставя отново да втаса. Пече се около 50 минути, след като се извади от фурната се намазва с масло.


# 28
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пилешка дроб сърма

около 1 кг пилешки дробчета
1 връзка зелен лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
джоджен, мащерка, череп пипер, сминдух
Пикантина.

За заливката 1 кофичка кисело мляко
2 яйца
щипка сода

Дробчета се измиват и кипват в гореща вода, докато побелеята. Водата се изхвърля, измиват се и се нарязват на кубчета. В олио се задушава лукът и морковът, добавят се дробчетата и всички подправки. Добавя се оризът, разбърква се и цялата смес се изсипва в тавичка, залива се с 4 чаши топла вода.
Пече се във фурна, докато оризът набъбне. Млякото, яйцата и содата се разбиват добре и с тази смес се покрива ястието, запича се още 5 минути.


# 29
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Спагети с пиле и доматено сметанов сос

4 броя пилешки гърди
1 буркан сос за спагети (около 400 гр)
2 чаши вода
спагети половин пакет
1/2 ч.ч. течна сметана
босилек

Гърдите се измиват и нарязват. В много малко мазнина се задушават до полуготовност. Изваждат се от тигана, аз използвам уок за тази цел, в същата мазнина се излива сосът и водата. Щом тази смес заври в нея се слагат спагетите. Намалява се котлона на най-слабата степен и се оставя да ври, до пълна готовност на спагетите, при необходимост се долива вода. Към спагетите се добавят сметаната, босилека и пилешките късчета. Оставя се на котлона за още 5 минути.




# 30
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Облечени кренвирши

около килограм сварени картофи
5-6 кренвирша
3 яйца
магданоз или копър
черен пипер
Пикантина
сминдух
брашно

Сварените картофи се настъргват на ренде, замесват се като тесто с яйцата, подправките, брашното, докато се получи като тесто. Оставя се да престои около час. От картофеното тесто се оформят кръгчета, в които се завиват кренвиршите. С намазнени ръце се оформят като крокетки, овалват се в брашно и се пържат.
Сервират се с млечно майонезен сос.



# 31
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Ризото с гъби и спанак

1/2 кг спанак
250 гр гъби
връзка зелен лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
джоджен, черен пипер, Пикантина, сминдух или чимен

В малко мазнина се задушават последователно лукът, морковът, спанакът и гъбите. Оставят се да се задушат, докато водата, която пускат гъбите и спанака поизври. Посолява се с пикантина и се добавят подправките. Добавя се ориза и 3,5 - 4 чаши топла вода. Оставя се на най-слаб огън да ври, докато оризът поеме водата.
Поднася се с настърган кашкавал

# 32
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Мъфини със спанак и сирене

150 гр. брашно
3 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол 
2 с.л. зехтин
125 гр. кисело мляко
1 яйце
100 гр. сирене,нарязано на кубчета
100 гр. спанак
черен пипер, сминдух, може да се добави и пресен джоджен или щипка сух

Спанакът се попарва предварително за около 10 минутки с гореща вода, изцежда се и се нарязва. Объркват се яйцето, млякото и зехтина, към тях се добяват "сухите" продукти - брашно, сол, бакпулвер + сиренето, спанака и подправките. Става гъстичко тесто и стига точно за една форма мъфини 12 бр. Източникът е незнаен, от нета, като към оригиналната рецепта съм добавила мои поправки и подобрения по мой вкус.



# 33
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Гъбена "президентска" супа

4-5 големи гъби
1 морков
2 глави лук
3-4 картофа
1/2 с.л. олио
50 гр масло
3 триъгълничета топено сирене
Пикантина, черен пипер
3 с.л. готова гъбена крем супа
копър или магданоз

Във вряща вода се слагат нарязаните лук, морков и гъби, посоляват се с Пикантина и се добавя олиото. Когато гъбите са почти готови се добавят и нарязаните картофи. Когато зеленчуците са напълно готови се добавят топените сиренца и се бърка до пълното им разтопяване, последно се слагат 3 с.л. гъбена крем супа и маслото. Бърка се докато маслото се разтопи. Подправя се с черен пипер и магданоз.

Заигравката в заглавието е дело на мъжа ми, защото топеното сирене и маслото, които ползвам са Президент, та ето на кого е кръстена чорбичката  Blush

# 34
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Кекс с Фанта

6 яйца
1,5 ч.ч. захар
200 мл Фанта или лимонада, швепс...
1/2 ч.ч олио
1 бакпулвер
3 ч.ч. брашно

орехи, стафиди, сушени плодове, парченца шоколад, локум, каквото ви се намира и е по вкуса ви.

Разбиват се много добре яйцата и захарта, след което се добавят Фантата, олиото, пресятото брашно с бакпулвера. Последни са ядките и плодовете или каквото ще слагате вътре.
Пече се около 40-50 минути на 180 градуса.

Рецептата е стара, имам я от моя приятелка, но е доста успешен и вкусен кекс.
Заливката е от разтопен в микровълновата шоколад, премесен с малко олио. Бърка се до получаването на хомогенна смес, с която се залива изпечения кекс.



парченце от кекса:


# 35
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Специалитет "Лозарска къща"

свинско или телешко месо около килограм
5-6 кисели краставички
7-8 гъби, може и повече
лозови листа
черен пипер, сол
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч червено вино
1/2 ч.ч. вода

Месото се нарязва на средно дебели пържолки, подправя се с черен пипер и сол. На дъното на глинен гювеч се нареждат ред лозови листа, ред пържоли, следват пак листа, пак пържоли и така се завършва с листа. Месото не се реди плътно до стените. Около него се поръсват нарязаните краставички и гъби. Залива се с олиото, ако месото е мазно, може и да се пропусне допълнителната мазнина, добавят се водата и виното. Пече се на слаба фурна около 1,5 - 2. Месото се изважда, сосът се сгъстява с малко брашно или готова гъбена крем супа и с него се заливат порциите.

# 36
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пиле фрикасе по френски

едно пиле или пилешки гърди, с каквото пилешко разполагате
връзка зелени подправки - дафинов лист, мащерка, магданоз
около 500 мл пилешки бульон
2-3 с.л. гъбена крем супа и 1 с.л. брашно
шепа бейби лукчета
шепа гъби
черен пипер
сока от 1/2 лимон
2 жълтъка
5-6 с.л. течна сметана
масло

Пилето се разпределя на порции и предварително се сварява леко. Месото се изважда и изцежда от бульон, запържва се в масло от всички страни. Изважда се и в мазнината се запържва брашното и гъбената крем супа. Бърка се и се добавя бульона. Отстранява се от котлона и с пасатор се пасира хубаво сместа, за да не стане на бучки. Връща се на котлона и като заври ястието се добавят връзката с подправки, късчетата месо и лимоновия сок. Оставя се да поври на тих огън около 30 минути. Отделно в малко масло се задушават гъбите и бейби лукчетата. Зеленчуците се добавят към ястието и се оставя да поври още около 15 минути. Двата жълтъка се разбиват със сметаната и черния пипер,  от топлия сос се налива при жълтъците, след което се добавят към ястието на тънка струйка. Ако стане гъст соса може да се разреди с малко прясно мляко. Ястието се поръсва с прясна мащерка и магданоз.


# 37
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Скалички

3 пакета чаени бисквити
125 гр масло
1 малка кофичка заквасена сметана
пудра захар на вкус
смлени орехи
стафиди
ром или ромова есенция

за заливката:

шоколад или шоколадов ковертюр, олио

Бисквитите се смилат, маслото се разтопява и от всички продукти се омесва тесто, от което се оформят скаличките. Оставят се да стегнат в хладилник. Шоколадът се разтопява и се разбърква с малко олио, след което се заливат скаличките.

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 11:26 от marulka_s

# 38
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Кекс с пушено пиле

1 пушено пилешко бутче или гърди
100 гр настърган кашкавал
3 яйца
200 гр брашно
120 мл прясно мляко
100 мл зехтин
1/2 пакетче бакпулвер
1 ч.л. къри или куркума
1 с.л. накълцан магданоз
сол и черен пипер на вкус

Яйцата се разбъркват с брашното и бакпулвера. Към тях се добавят млякото и зехтина, следва пилето и кашкавала и накрая подправките. Пече се в правоъгълна форма около 45 минути, поднася се студен с майонеза или кисело мляко. При липса на пушено пиле, става да се направи и с обикновено сварено пилешко месо.

# 39
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Задушен заек в гювеч

1 заек
5-6 глави лук
4-5 моркова
шепа маслини
2-3 глави чесън
1 ябълка
250 гр гъби
1-2 домата
2 ч.ч. червено вино,
2-3 с.л. гъбена крем супа
олио, Пикантина, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, бахар

Месото се нарязва на порции, които се овалват в черен пипер и пикантина. Запържват се в олиото до побеляване. В същата мазнина се задушават лукът, морковите, ябълката, доматите и гъбите. Подправят се, добавя се виното и гъбената крем супа за сгъстяване на соса. В гювеч се нарежда ред месо, ред зеленчуци, ред маслини и скилидки чесън - небелени. Повтаря се и се завършва с плънка. Долива се малко вода и се пече на 180 градуса около 2,5 часа.

# 40
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Чесново пиле

1 пиле
Пикантина или подправка за пиле, черен пипер
4-5 глави чесън
1/2 кафяна чашка оцет
2 чашки вода

Пилето се разрязва на порции, овкусява се с подправките и се нарежда в тавичка. Чесънът се почиства от грубите обелки, но не се бели до край. Така подготвения чесън се разпръсква при пилето. Залива се с оцета и водата и се покрива с фолио. Пече се в силно загрята фурна. Малко преди да се извади се маха фолиото, аз да се запече и отгоре.
Може да се направи с бутчета, с крила.

# 41
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Салата от печурки на сач

Около 1 кг едри печурки
2-3 скилидки чесън
балсамов оцет
зехтин
сол
магданоз, копър

Хубаво е гъбите да са по-едни, за да се режат на филийки и по-бързо и лесно става печенето. Докато се пекат се посоляват, след което още топли се объркват с чесъна и подправките. Оставя се да престои салатата, докато се охлади и си поеме хубаво миризмите. Преди да се поднесе се наръсва с магданоз или копър.
Ако на разполагате със сач може да се получи и на оребрен тиган.

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 09:41 от marulka_s

# 42
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Мезе от свиски сърца

Свински сърца,
лук, морков, глава целина
дафинов лист, черен пипер на зърна
2 ч.ч. вино
Пикантина

за поръсване:
сминдух, чубрица, червен пипер, черен пипер

Сърцата се измиват хубаво и се варят заедно със зеленчуците, виното и вода до пълна готовност. След като вече са сварени се оставят да се охладят и се овалват в подправките. Оставят се да престоят в хладилник наколко часа, след което се нарязват и поднасят като студени мезе.

# 43
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пълнен джоб от свинско месо

свинско филе, карета
кисели краставички
топено сирене
босилек, черен пипер, сминдух
горчица за намазване
1 чаша бяло вино
гъбена крем супа

Филето се нарязва на дебели пържоли, цепват се като джоб през средата и се начукват. Овалват се хубаво в подправките, след което се пълнят с краставичките и топеното сирене. Намазват се отгоре с горчица. Нареждат се в тавичка, след което от гъбената крем супа, виното и малко вода се прави сос, с който се заливат пържолите. Пече се покрито с фолио, Преди да се извади от фурната се оставя да се запече отгоре, като се маха фолиото.

# 44
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Картофи по френски

около 1 кг картофи
масло
2-3 скилидки чесън
200 гр сирене гауда, ако няма става и с нашенски кашкавал
черен пипер
150 мл течна готварска сметана, за предпочитане е да е животинска

Картофите се обелват и режат на шайби. Тавата, в която ще се пекат се намазва обилно с масло, след което се намасва и с пресованите скилидки чесън. Нарежда се един ред от картофите в тавата, поръсва се със гаудата, следва отново ред картофи и се завършва отново със сирене. Сметаната, ако е много гъста се разбива с малко водичка и вътре се добавят сол и пипер. По рецепта се добаняв парченца масло и върху залятото ядене, но за мен това е излишно, след като има сметана, кашкавал и масло в тавата. С тези смес се залива ястието, покрива се с фолио и се пече. Малко преди да се изади от фурната се маха фолиото и се запича отгоре. Бързо, лесно и най-вече много вкусно.
Рецептата я имам от една чешка книга със световна кухня, много сполучливи нещица има вътре. Периодично ще пробвам и пускам, това беше от раздел френска кухня.

# 45
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Зимна зеленчукова яхния

1 глава лук
1 морков
4-5 средно малки картофа
4-5 едри гъби
150 гр царевица
4-5 скилидки чесън
черен пипер, червен пипер
сминдух, Пикантина
2 с.л. разтворима гъбена крем супа
магданоз, копър

Зеленчуците се измиват, нарязват и задушават последователно - лук, морков, гъби, царевица, картофи. Объркват се с Пикантина, а след това с червен пипер и се заливат с вода. Оставят се на тих огън да врат. След като кипне се добавят скилидките чесън и подправките - сминдух и черен пипер. Когато зеленчуците са сварени, ястието се сгъстява с гъбената крем супа. Оставя се да заври още веднъж и се маха от котлона. Поднася се с копър и магданоз.

# 46
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Телешко рагу с розмарин и маслини

2 с.л. брашно
Пикантина
черен пипер
1 кг телешко месо
100 мл червено вино
250 гр консервирани домати
5-6 скилидки чесън
розмарин
100 гр маслини
1-2 глави лук

Месото се нарязва на кубчета и в голяма купа се омесва с брашното, черния пипер и Пикантината, след което в дълбок съд се запържва на силен огън. Залива се с виното и вода и се оставя да къкри на тих огън около час. Добавят се доматите и чесънът. След още 15-20 минути се добавят нарязаният лук на колелца, маслините и розмаринът. При необходимост се добавя още вода. Оставя се да поври още 10-15 минути. Поръсва се с черен пипер и по желание може да се добави магданоз.

# 47
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Свински джолан в гювеч

1 бр свински джолан, по възможност с кожата
горчица, мед, Пикантина
хрян, черен пипер, кимион, мащерка, дафинов лист
моркови, бейби лукчета, 2 глави чесън
червено вино

Джоланът се натрива обилно с мед, горчица и изброените подправки. Оставя се да престой така 2-3 часа, след което се слага в гювеч. Около него се разпръскват морковите, лукът, почистените скилидки чесън само от грубата част и дафиновия лист. Залива се с виното и се "забравя" за около 4 часа на слаба фурна. По средата на печенето може да се обърне в гювеча, за да не прегори кожичката. Обръщането може да стане колкото пъти прецените, че е необходимо, за да не съхне кожата.

# 48
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Картофи на фурна по добруджански

около килограм картофи
1 глава лук
Пикантина, брашно
сминдух, черен пипер, червен пипер, чубрица

Картофите се обелват и нарязват на шайби и се подреждат в тавичка, в която ще се пекат. В олио се запържва лукът, добавя се брашното, червен пипер и се залива с вода. Като заври сместа се добавят черен пипер и сминдух и се заливат картофите. Течността трябва почти да покрива картофите. Поръсват се обилно с чубрица и се пекат докато изври водата.

Много ги обичаме вкъщи, така ги готвеше баба ми и са мнооого вкусни. Аз понякога сгъстявам соса с готова гъбена крем супа, но тук дадох оригинала, пък всеки си решава как да го готви  Wink

# 49
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Перкелт (Паприкаш)

1 пиле (става и с пилешки бутчета само, горни или долни)
3-4 големи глави лук
червен пипер
сол
1 малка кофичка заквасена сметана (в краен случай кисело мляко)
брашно или натурано нишесте за сгъстяване

В много малко мазнина се задушава до побеляване нарязаното пиле на порции. Като побелее се добавя нарязания лук. Когато лукът стане прозрачен се прибавя червения пипер, разбърква се и се налива вода. Ястието се оставя до къкри на слаб огън, докато месото е напълно сварено. Посолява се на вкус и се добавя сметаната. Разбърква се, докато сметаната се разтвори, при необходимост се сгъстява с брашно или нишесте до желаната гъстота.
Изключително лесна и проста манджа, която е мил спомен от пребиваването ми в Словакия в студентските години  Blush. Ястието е унгарско.



# 50
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Торта "Генерал"

За основния блат:

5 яйца,
1,5 ч.ч. захар
1 заквасена сметана - 200 гр
150 гр масло
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

От посочените продукти се разбива кексово тесто, което се разделя на три части. Към едната се добавя маково семе, аз го правя на око, колкото повече, толкова повече, към втория блат се добявят стафиди, а към третия какао и орехи. Всички добавки са на око и по ваш вкус. Изпичат се 3 блата.

Крем 1:

1 кутия варено кондензирано мляко се разбива с около 250 гр масло - Разбиват се на крем

Крем 2:
200 мл сметана Президент
200 мл прясно мляко
крем Оле ванилия
1/2 есенция лимон

Сметаната се разбива почти до сгъстяване, към нея се добавя прясното мляко и крема Оле. Разбива се до сгъстяване на крема.

Блатовете ги сиропирам с прясно мляко с останалата час от есенцията лимон.

Сглобяване:

В основата слагам белия блат със стафидите, следва крем 1, шоколадовия блат, крем 2 и маковия блат.

Получава се една доста вкусна тортичка с лимонов дъх.

Рецептата ми е от руски форуми, но не помня от къде точно





и парче от тортата:

# 51
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Салата от праз

2-3 стръка праз
чубрица или сух копър, сол
олио, оцет
2-3 твърдо сварени яйца

Празът се почиства, измива и нарязва на по-едри парчета. Слага се в подсолена вряща вода и се оставя да поври около 5 минути. Веднага след като се извади и отцеди от водата се поръсва с чубрица или сух копър. Послява се и се подправя с олио и оцет. Поднася се охладена, поръсена с твърдо сварено яйце.

# 52
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Портокалов сладкиш с ароматна заливка

2 ч.ч. захар
1 1/2 чаша портокалов сок
5 яйца
2 ч.ч. брашно
125 гр масло
ванилия
портокалова есенция
есенция ром
1 1/2 ч.л. бакпулвер
орехи

Маслото се разбърква с половината количество захар до побеляване. Към тази смес се добавят яйцата, брашното, бакпулвера, портокалова есенция, ванилия. Към тази смес се добавя половин чаша портокалов сок и орехите. Пече се в подходяща тава. Останалата част от портокаловия сок се загрява леко, добавя се вътре 1 чаша захар и есенция ром.  С този сироп се залива охладения сладкиш. Супер ароматен и вкусен. Този сладкиш, успешно може да се използва и като блат за торта.



Uploaded with ImageShack.us

# 53
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Шоколадова торта с дъх на портокал

За блата: ползвах тази рецепта на Аталанта http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277053.msg6931921#msg6931921

2 1/3 ч ч  около 290 гр обикновено брашно
1 ½ ч ч около 150 гр неподсладено какао - значително намалих какаото - 50 грама при мен
1 ¼ ч л сол
1 с л бакпулвер
1 с л сода за хляб
3 ч ч захар
5 големи яйца
1 с л ванилия
170 гр масло, размекнато
1 ½ ч ч бътърмилк - сложих гъст айрян
1 ½ ч ч силно кафе

Смесете всички сухи продукти.
В друга купа биете яицата с ванилията. Смесете със брашнената смес. Добавете кафето, размекнатото масло и бътърмилка.
От посоченото количество излезнаха 5 блата с диаметър 24 фи.

Крем 1:

Шоколадов крем Оле на Йоткер 2 пакета
1 кутия маскарпоне
портокалови корички

Крем 2:

1 кг заквасена сметана
захар на вкус
портокалова есенция

1 бурканче портокалово сладко

Крем 1 - разбиват се двете кремчета с 600 мл прясно мляко, към сгъстения крем се добавя маскарпонето и се разбива докато стане гладка консистенция. Добавят се портокаловите корички.

Крем 2 - към заквасената сметана се добавя захарта и есенцията, разбърква се с тел си се оставя да престои, докато се разтопи захарта.

Сглобяване:

Реди се блат, маже се със сладко от портокали, следва крема от заквасена сметана наръсва се обилно с парченца шоколад, шоколадовия крем отново блат, сладко, кремовете и между тях шоколадови парченца.

Ето и самата торта:



# 54
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Оризови крокети с лапад

продуктите са горе долу на око
лапад, почистен от дръжките,
1 и 1/2 ч.ч. ориз,
връзка зелен лук,
магданоз,
3-4 яйца,
брашно,
сол,
черен пипер,
сминдух, джоджен,
чесън
сирене около 150 грама

Лападът се попарва във вода и се реже на ситно. Оризът се сварява отделно. От всички посочени продукти се прави смес, към която се добавя брашно, докато се посгъсти. Пържи се в сгорещено олио. Поднася се с кисело мляко.

Общи условия

Активация на акаунт