ПОМОЩ:Ефектни и вкусни рецепти за празнични поводи

  • 22 639
  • 38
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 290
В събота моите родители ще се запознават с родителите на бъдещия ми съпруг, или казано с други думи - Годеж Wink
С майка ми замисляме менюто, но се сетих, че мога да се обърна и към вас мили кулинарки Wink
Приемам всякакви идеи.
Мислех освен мезета и салати за предясте да направим бохчички от палачинки, желирано пиле...
За основното хич не ми се ще да е стандартната скара...
Помагайтеееееее, че току-виж се отказали сватовете  #Silly

# 1
  • Мнения: 3 927
Пиле по Мадраски

3 глави лук се нарязват на ситни и се запържват в олио, добавят се ситно нарязани скилидки чесън и 1 ч.л. къри. 800 гр. бяло пилешко месо се нарязва на кубчета и се добавя към лука; добавя се 1 с.л. доматено пюре, кората и сока на 1 лимон, сол и се оставя да поизври...

Ориз: 1/2 пакетче масло се разтопява и в него се запържва 1 ч. ориз, добавя се анасон, куркума, сол; налива се вода в съотношение 1: 2,5 и се ваи на много бавен огън.

Това е оригинала. Аз не слагам единствено анасона. Може ориза да си го направиш по твой любим начин за гарнитура, ако го сервираш с лъжица за сладолед ще е ефектно и отстрани от пилето.


За официални поводи много харесвам цяло парче месо, нарязано на филийки в дълга чиния и залято с някякъв сос. Ето едно предложение, което не съм пробвала, че не събирам смелост:

Свинско по старочешки

Цяло парче свинско конртафиле, т.е. котлет без кокъл се продупчва по дължина с нож - от двете страни се пъха ножа и колкото може се прави процеп. Натъпква се добре със сушени сливи без костилките. Малко от сливите се нарязват на дребно и се оформят като канапе, върху което се пече месото, поръсено с черен пипер и кимион. Пече се около 1 час и 10 мин на 180 С.
Гарнитура: сварени картофи и моркови.
Рецептата е на Ути. Много съм и навита да я пробвам, но нямам опит с големите парчета месо - получават ми се сухи Sad

# 2
  • Мнения: 6 243
Ами за бохчичките: виждала съм такива, които отгоре се връзват със стрък зелен лук, а вътре плънката е по желание. Аз лично правя плънката от задушени в масло гъбки, нарязано на ситно сварено пилешко и много подправки, може и малко сметана или бяло винце за аромат. Само че това го слагам в палачинката, завивам ги по обичайния начин или ги сгъвам гато плик, отгоре настъргвам кашкавал и преди сервиране ги пъхам набързо във фурната да порозовее кашкавала.

Ако няма да ги запичаш, а се спреш на варианта да ги вържеш отгоре (което е много ефектно), бихте могли да ги напълните с някаква салата на основата на майонезата. Много сполучлива става тази с ролца от раци, кисели краставички и лимон. Тя майка ти ще знае какво да сложи, че да омае сватовете Wink

# 3
  • Мнения: 1 290
Цитат на: sladka hapka
Ами за бохчичките: виждала съм такива, които отгоре се връзват със стрък зелен лук, а вътре плънката е по желание.  Тя майка ти ще знае какво да сложи, че да омае сватовете Wink


Точно така мислим да направим - и друг път сме ги майсторили.
И двете с маман обичаме да се връткаме из кухнята и да експериментираме Wink

# 4
  • Мнения: 1 290
ето че и аз вече съм сгодена Simple Smile

щракнах няколко снимки на масата, но кой да се сети в началото да и направи една хубава снимка?

ето кадри от събирането:
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=3696&AlbumId=8821  

Основното ядене се оказа шпиковани свински джоланчета морящи се с часове потопени в зелева чорба във фурната.
Гарнирани бяха от пълнени картофки с плънка - сирене, гъбки, сметана и подправки. Във всеки картоф по малко масълце и с фолио - във фурната.

# 5
  • Мнения: 3 927
Ами честито Simple Smile
Колко диаманта има на пръстена Wink  Wink
Сега ще чакаме самата сватба Simple Smile

# 6
  • Мнения: 1 655
Честит годеж!
Желая ви и след 50 години да се обичате така както сега.
А за масата, просто нямам думи. Много стилно и вкусно изглежда всичко  #Milti

# 7
  • София
  • Мнения: 3 910
Gvendolin,

честит ти годеж.


Идвам на готварски курсове у вас, да знаеш.

# 8
Честито и от мен!
Като гледам масата, взели сте акъла на свекито  Laughing

# 9
  • sofia
  • Мнения: 1 606
мдааа, това с готварския курс не е никак лоша идея Grinning  Само кажи , че ни приемаш и идваме веднага.
Честито за годежа! Пожелавам ви много любов и вкусни манджици!

# 10
  • Мнения: 1 290
Много ви благодаря момичета - добре сте дошли Simple Smile Обожавам да готвя и да редя Simple Smile Ще ви пошушна всички тайни които съм откраднала, прочела и просто досетила за тях и то с най- голямо удоволствие

# 11
  • Мнения: 2 232
Честито и от мен- да ви върви по мед и масло.Чудна трапеза сте наредили с майка ти-браво!!!Само че трябваше да отбележиш- бременни да не гледат Wink Сега да се чудя какво да правя за вечеря Crazy -станах разногледа и всичко ми се дояде..........

# 12
  • Мнения: 2 028
честито, Гвендолин, сега - една приказна сватба и мноооого щастие ви желая! а за масата, нямам думи #Crazy изглежда фантастично!!!

# 13
  • Мнения: 1 269
Gvendolin,честит годеж!Пожелавам ви дълго и щастливо съвместно съжителство !!! Да си родите живи и здрави дечица и да се обичате до дълбоки старини!!!А за трапезата поздравления!Горката ти свекърва - сигурно доста се е шашнала!!!Ама за това са свекървите - да ги шашкаме Wink !Опа  smile3505  -  нали съм мама на юнак спирам за свекървите да приказвам,че и аз свекърва се каня да ставам след години!!! Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover

# 14
  • Мнения: 496
Честито и от мен, Гвендолин! Много щастие и късмет за двама ви!
Масата е страхотна! Впечатлих се от шестоъгълната торта с шоколадова сметана Grinning. Вие с твоето мамче ли сте майсторките?

# 15
  • Мнения: 1 437
ЧЕСТИТО !!!
ЧАКАМЕ СВАТБАТА Laughing

# 16
Гвендолин, честито миличка. Трапезата е невероятна. Децата са се строили до мене и малкото сочи с пръст върху монитора и вика АМ, АМ. .....Жена, намери ме на работа. Сега ще ходя нещо да джуркам, че да замажа положението Embarassed  Grinning Свекървата май е слаба дума, че си я омаяла. Кога е датата на сватбата? С нетърпение очаквам да те видя и като булка Heart Eyes , а скоро и като мама Heart Eyes  Heart Eyes  Heart Eyes
Давай рецептата на 6-ъгълната торта, че голямата щерка каза, че искала такава. Пита ме на кого е тази торта и дали ще яде от нея Embarassed  Laughing Малееее, голяма грешка беше да отворя тази страница пред тях Crazy
Мама свеки с розовичкото ли е? Как само те гледка, докато си отваряш кутийката Wink  Flutter А котето намаза ли с малко рибка Wink

# 17
  • Мнения: 373
честито и от мен!!!! People Angel  People Angel  People Angel
Само любов и щастие ви желая!!!!! Heart Eyes  Heart Eyes  Heart Eyes  Heart Eyes

И веднага да даваш рецептите- на тортата (не шестоъгълната , а другата Stuck Out Tongue , на рибката и джоланчетата. Това коя част е всъщност от прасьо? Embarassed Не за друго, ама джоланче на французки... Embarassed трудничко Stuck Out Tongue

Ама такъв късмет има тоя жених!!! #Milti  Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile  

# 18
  • Мнения: 1 290
Радвам се, че масата ви е харесала Simple Smile
Благодаря още веднъж за пожеланията.
Свекито наистина хареса много масата и постоянно повтаряше колко е вкусно и красиво всичко Simple Smile На другия ден ми призна, че  не е могла да спи от толкова храна която е похапнала Simple Smile

Относно рецептите които ви интересуват:

За жалост за красивата шестоъгълна торта нямам рецепта, защото тя беше подарък от свекъра за майка ми. Мога обаче да ви уверя, че не само изглеждаше вкусна... Wink и да пошушна на мамаите от Варна, че е от сладкарници "Дилайт".

Плодовата торта на мама ми:

Продукти:

за блата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
бакпулвер
кората на 1 лимон

1 компот от кайсии (или какъвто предпочитате)
1 голяма заквасена сметана
1 ч.ч. орехи
по желание - алкохол (уиски, ром...)
за украсата:
сладко от вишни
плодове (банани, кивита, портокал) ние имахме банани в момента и коктейлни черешки

След като се изпече блата в намазнена тортена форма се разрязва на две. Първата част се сиропира със сока от компота (внимавайте да не се разкашка) и малко от алкохола. Намазва се със разбитата с малко захар сметана. Редят се кайсиите и плодовете и сладкото от  вишни. Поставя се следващия блат - пак сиропиране и сметана. Намазва се хубаво цялата торта със сметана. От страни се слагат натрошените орехи. Отгоре развихряте фантазията си с останалите плодчета Simple Smile

Става много лека и приятна, а е и лесна и бърза Simple Smile


СВИНСКИ ДЖОЛАНЧЕТА

това е... най-грубо казано прасеца ако гледаме човешки крак Simple Smile

Всяко джоланче се шпикова с:
чесън - около 1 главичка, като всяка скилидка се реже на 2
черен пипер - 10-15 зрънца
моркови - нарязани на къси и дебели лентички
морска сол - тук таме няколко кристалчета

Отвън шпикованите джоланчета се намазват с червен пипер и сол.

Готовите джоланчета обработени по горния начин се нареждат в гювеч и тук идва тънкостта на съвършенството Wink - заливат се с около 1.5 литра зелева чорба и се постваят в добре затворения гювеч във фурната за не по-малко от 3 часа.

Ако нямате гювеч, мисля, че ще се получи и в тавичка покрита добре с фолио.

Може да пуснете вътре и нарязани на едро или дори цели картофки за гарнитура. Ние ги направихме отделно. Simple Smile

Рибата беше купена и само я нарязахме и аранжирахме
направихме:
Маслинена паста
руска салата
бохчичките
разбихме хайвер - баща ми е цар там
питката пък е гордостта на майка ми.

# 19
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Еееееее-е-е-е-е Гвен  Heart Eyes , ти си им скрила топката на свекърите   superuu ! Щото Пампо си знае  Roll Eyes , че е уцелил 6-ца с теб! Браво на теб   Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap ! Страшна си   chef ! Евалла, все така да ги посрещаш  Mr. Green !

Много ми харесаха кулинарните ти изпълнения  eat  и майчините-тоже! Бре, бре - вие сте били фурии в кухнята   cook ...трябва да ме научиш и мен на такива сладости...тези бохчички направо ги сънувах...   sleepuu

ЧЕСТИТ ГОДЕЖ  #Milti  и напред Arrow право към целта  married !  
 Едно леко поздравче

Поздрави  Two Hearts

П.П: мноУ младЪ свекърва ще ти се падне  Twisted Evil

# 20
  • Мнения: 1 290
Ей Мадонката - поздрава ти е супер - благодаря Simple Smile

за бохчичките:

Палачинки (аз ги правя - брашно, 2 яйца, вода, сол, захар)
плънката им (може да е всякаква майонезена салата), но нашата бе:
сварено, накъсано и овкусено с лимон, сол и чер пипер пиле, задушавам в малко масълце накотлона. Прибавих ситно нарязани пресни гъби и ситно нарязани кисели краставички. Изключих котлона и настъргах кашкавал. Прибавих и няколко с.л. заквасена сметана по 2-3 с.л. в центъра на всяка палачинка от сместа. И връзвам бохчичката с листо от зелен лук Simple Smile

# 21
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Обещавам  newsm10 , че ще си направя бохчичките, но не за моите свекъри  smile3560

# 22
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Gvendolin, честито и от мен. Добре си се представила.
Кажи ми моля те, какво е това?

# 23
  • Den Haag
  • Мнения: 1 845
Честито!Да сте живи и здрави,да си направите много бебета и да живеите дълго и щастливо.
Трапезата ви е страхотна! Laughing

# 24
Честито и то мен!
Много радост и повече поводи за такива трапези!
Страхотни кулинарки сте с майка ти, направо ми взе акъла с тия вкусотийки. Само един въпрос имам- тия бохчички как се ядат. С нож и вилица ли, с пръсти ли? Не се ли разтича пълнежа? Решила съм в събота да ги направя, много вкусни изглеждат.

# 25
  • Мнения: 1 290
Цитат на: rosa
Кажи ми моля те, какво е това?


не разбирам за кое питаш Sad

# 26
  • Мнения: 1 290
Цитат на: anii
Само един въпрос имам- тия бохчички как се ядат. С нож и вилица ли, с пръсти ли? Не се ли разтича пълнежа?


Ние с нож и вилица си ги хапваме, ама и с ръце мисля, че няма да е проблем Wink
Плънката която аз правя (каквато и да е) е с гъстотата на майонезена салата - така, че няма проблеми. Simple Smile
Тази идейка с палачинковите бохчички си я откраднах от ресторантчето на хотел БААКХУС в с. шипково. Препоръчвам го горещо на всички имащи път натам Wink

# 27
  • Мнения: 4 390
Честито! Grinning Много деца, щастие и любов!

Останах силно впечатлена от кулинарните ви умения!
Поздравления!  friendship

# 28
  • Варна
  • Мнения: 956
Честито и от мен! Simple Smile
Страхотна трапеза сте спретнали  Hands Clap   Hands Clap
Само по хубави поводи да се събирате.

Отивам да правя бохчичките.....язък за диетата ми   261uu  Animal Pig

# 29
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 604
Цитат на: Gvendolin
питката пък е гордостта на майка ми.


Погачата ми изглежда прекрасна. По какъв начин се прави?
Май за първи път виждам такава. Отгоре ми изглеждат парчетата във формата на кроасанчета. Или се лъжаБ

# 30
  • Мнения: 1 399
Честито, Гвендолин!
Много съм впечатлена от масата, направо изумена! Grinning
Бохчичките, свинските джоланчета и картофите непременно ще опитам да ги направя.
Ха, сега, дай и точната рецепта за картофите Simple Smile
Уф, къде се набутах пак, като не съм закусила и съм гладнааа

# 31
  • Мнения: 2 839
Цитат на: Gvendolin
Свекито наистина хареса много масата и постоянно повтаряше колко е вкусно и красиво всичко Simple Smile На другия ден ми призна, че  не е могла да спи от толкова храна която е похапнала Simple Smile

Ейййй възхитих се! МАйсторка си! Такъв тънък начин си намерила да я умориш  Mr. Green Давай смело, по-често я кани на гости, колкото по-рано, толокова по-добре  Twisted Evil
 Wink
Иначе аз искам пастета от маслини  Grinning

# 32
  • Мнения: 1 290
Цитат на: stella
Честито, Гвендолин!

Ха, сега, дай и точната рецепта за картофите Simple Smile
[/size]


Благодаря Стела Simple Smile

Незнам колко ще е  точна рецептата защото я измислях на момента  Twisted Evil , но оживяха всички  #Silly  - така че по спомени:

Сварих картофите, не до пълна готовност.
С лъжица издълбах вътрешността им и направих плънката с която ги напълних:
може би 1/3 от количеството издълбан картоф намачках с малко масло.
Прибавих малко задушени пресни гъби дет ми артисаха от бохчичките),
1-2 с.л сметана,
сирене,
настърган кашкавал,
няколко перца от зелен лук на ситно.
подправки - чубрица, черен пипер, сол
Озоваха се във фурната в намаслена тавичка с малко водичка, завити добре с фолио за да се задушават.
Малко ги пекох защото нали бяха почти сварени.
Преди да сервирам сложих по 1 чаена лъжичка сметана на всеки картоф - за разкош и ситно накълцан магданоз.

Повтарям, че е моя измишльотина съобразена с менюто ми.

Инак плънката им може да е всякаква. Бих сложила и броколи ама нямах.

Другия път ще сложа за пълнеж крема сирене, броколи, кашкавал  и бекон или пушени гърди Wink

# 33
  • Мнения: 1 290
Цитат на: DiVA
Иначе аз искам пастета от маслини  Grinning


Маслина паста - направо си я купуваш от Пикадилито ако не ти се пасират маслини.
Прибавяш извара - 1:1 с маслинената паста и няколко суп. лъжици майонеза Simple Smile

# 34
  • Мнения: 163
Идеята с бохчичките е направо страхотна. Аз обожавам предястията с палачинки, но ги правя само в топлия вариант, сега ще приложа и този.
Поздравления за годежа.

# 35
  • Мнения: 373
А на джоланчетата как им се получава този загар Stuck Out Tongue ? Маха ли се капака на гювеча по някое време?

# 36
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 604
Gvendolin, би ли ми казала рецептата за погачата. И най-вече как се оформят парчетата?
Изглежда страхотно.

# 37
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
  • Мнения: 4 258
И от мен ЧЕСТИТО Two Hearts ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ ВСЕКИ ДЕН Flowers Sunflower РАДОСТ-ВСЕКИ МИГ newsm03 И ЩАСТИЕ-ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ  married luvbed  preggo  stork-boy  newsm10  stork-girl  newsm51СТРАХОТНА МАСА smile3501 ще се възползвам от рецептите!А как ли ще ги шашните на сватбата smile3508

# 38
  • София
  • Мнения: 4 423
Страхотно си се справила!  Hands Clap Поздравление за годежа,бъдете щастливи здрави и обичащи се многоооооооо години! newsm10

Общи условия

Активация на акаунт