Натриев Глутамат, Маргарин, Подсладители и други вредни съставки в храните

  • 34 215
  • 303
  •   2
Отговори
# 45
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
защо  и парацетамол?

# 46
  • Мнения: X
Доста отдавна го спряхме - четох че се натрупва в организма и е канцерогенен - вместо него се лекуваме  с  витамин С, прополисови препарати, мед, билки и понякога аспирин на Байер (тъй като българските , например ацетизал се правят от отпадни продукти).

# 47
  • Мнения: 2 818
Ох, болната ми тема... така ми се живее на село, като се замисля, за това какво ядем  ooooh!
(Запис)

П.П. Някой да знае шоколад без маргарин?

# 48
  • Мнения: 4 916
Щом вече в черния хляб и натуралния сок слагат оцветители, за какво повече да говорим  ooooh!

# 49
# 50
  • София
  • Мнения: 2 249

П.П. Някой да знае шоколад без маргарин?

На Сушард натуралните (70% какао), на Милка някои, на Линд - млечните и натурални (без линдор, на Нестле също има.

Четеш етикетите, срещнеш ли растителни мазнини (освен явнонаписаните хидрогенирани) - пропускаш Simple Smile.

# 51
  • София
  • Мнения: 2 249
Някой да е намерил бисквити без маргарин?

Срещала съм на Филипополис и някои от видовете, които предлагат в дрогериите на лечител (Мария Лихера, със захар).

# 52
  • Мнения: 5 500
Някой може ли да каже рецепта за домашен здравословен шоколад?

# 53
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Като бях малка майка правеше течен шоколад с масло мисля...
но дали пази рецептата... - ще проверя и ще споделя!

Днес купихме бяла Милка - не пише да има друго освен кокосови и млечни продукти в съсътава.

За парацетамола, аз скоро четох че е най-чистия температуропонижаващ продукт. Не че често се налага, но е хубаво да знаеш какво да ползваш. А за дете и аспирин не може.

# 54
  • Мнения: 1 063
 Peace запис

# 55
Ето някои неща, които намерих за подсладителите във форума един сайт:
"Всички подсладители могат да бъдат условно разделени на две групи: натурални и синтетични. Първите (фруктоза, сорбит, ксилит) се усвояват от организма изцяло и подобно на обикновената захар осигуряват на човека енергия. Те са безопасни, но за съжаление, калорични.
Повечето от синтетичните заменители на захарта (захарин, цикламат, аспартам, калиев ацесулфам, сукразит) нямат енергийна стойност и не се усвояват. Но спомнете си, какъв апетит ви се появява всеки път, когато изпиете чаша нискокалорична кола или след 2-те калории на едно бонбонче "tic-tac"!
След като усети сладкия вкус, нашият стомашно-чревен тракт наивно се готви да получи въглехидрати. Той дори не предполага, че вместо това ние загрижено сме му изпратили нула калории. Организмът ни обаче е на пост и в продължение на денонощие след тази пратка, въглехидратите, които поемаме, предизвикват небивало чувство на глад.
Не всички заменители на захарта са безобидни и безопасни за фигурата ни.

ОНЕЗИ, КОИТО ОРГАНИЗМЪТ НИ УСВОЯВА
ФРУКТОЗА. Тази натурална плодова захар в свободно състояние се намира в плодовете, цветния нектар, в семената на растенията и в пчелния мед. Тя е по-сладка от захарозата 1,7 пъти. Използва се обогатена с витамин С (4 лъжици от такава смес изцяло покриват дневната необходимост от този витамин).
Плюсовете: Фруктозата е с 30 % по-малко калорична от захарозата. Освен това, тя в по-малка степен влияе на нивото на захарта в кръвта, затова е разрешена и за някои болни от диабет. Ако обикновената захар се замени с фруктоза, козуначените кифли и закуски остават по-дълго меки и пухкави. При това фруктозата е един от малкото подсладители, които имат консервиращо свойство и затова се използва за приготвяне на диабетични конфитюри и сладка. Още едно безспорно качество на фруктозата: ускорява разграждането на алкохола в кръвта.
Минусите: В по-големи количества (над 20 % от дневната дажба) може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.
Безопасна доза: не повече от 30–40 г на ден.
--------------------------------------------------------------------------------

СОРБИТ {Е420}. Съдържа се в ябълките, кайсиите и други плодове. Обикновената захар е 3 пъти по-сладка от него. Този природен подсладител има приятен сладък вкус. Тъй като той не е въглеводород, може да се използва от диабетично болни без никакъв риск.
Добавят го в соковете и газираните напитки като консервант. Неотдавна европейските експерти по хранителни добавки му присъдиха статус на хранителен продукт. Което означава, че неговото използване всячески се поощрява и приветства.
Плюсовете: Сорбитът (сорбитол) е добро жлъчногонно средство. Последните изследвания показват, че той помага на организма да снижи разхода на витамините В1, В6 и биотин, а така също спомага за подобряване на стомашната микрофлора, синтезираща тези витамини. И понеже този сладък спирт е в състояние да поема влагата от въздуха, храните, произведени на негова основа, дълто време остават пресни.
Минусите: С 53 % е по-калоричен от захарта, затова не е подходящ за онези, които спазват диета. В по-големи количества може да предизвика странични ефекти: подуване на корема, гадене, стомашни проблеми. Все още влиянието му не е достатъчно изследвано. При болни от диабет натрупването му се свързва с някои от страничните ефекти на диабета, засягащи нервната система.
Безопасна доза: не повече от 30–40 г на ден.
--------------------------------------------------------------------------------

КСИЛИТ {Е967}. Получават го от царевичните кочани и от шлюпките на памученото семе. Калоричен и сладък е почти като обикновената захар, но за разлика от нея подобрява състоянието на зъбите и затова влиза в състава на някои пасти за зъби и дъвки.
Плюсовете: Предотвратява развитието на кариеса, а така също повишава секрецията на стомашен сок и притежава жлъчногонно действие. Ксилитът бавно прониква в тъканите и при това не влияе на нивото на захарта в кръвта.
Минусите: В по-големи дози това вещество има слабително действие.
Безопасна доза: не повече от 40–50 г на ден.

И КОИТО НЕ УСВОЯВА...
Няколко проучвания през 70-те години свързват захарина с рак в лабораторни животни. Върху опаковките на сладкиши и диетични напитки в САЩ има предупреждение: “Употребата на този продукт може да бъде опасна за вашето здраве, тъй като съдържа захарин...”
Въпреки това, захаринът може да бъде открит в голямо разнообразие от продукти: детски сокове, сладоледи, чипс, сладкиши, напитки и др.

ЗАХАРИН {Е954}. Търговско наименование — Sweet'n'Low, Sprinkle Sweet, Twin, Sweet 10. Изобщо не се усвоява от организма и при това е 300-350 пъти по-сладък от захарозата. Основното му качество е устойчивост в кисела среда и на високи температури. Това синтетично вещество влиза в състава на почти всички таблетирани захарозаменители (най-популярният у нас е HUXOL)
Плюсовете: Няма
Минусите: Метален привкус. Някои учени и досега са убедени, че в захарина се съдържат канцерогенни вещества, и затова не препоръчват да се пият напитки, в чийто състав той присъства, на гладен стомах и без да се приема едновременно с него въглехидратна храна (хляб, макарони, сухари и др.) И до днес остава подозрението, че захаринът предизвиква жлъчни кризи. В Канада той е забранен.
Безопасна доза: не повече от 0,2 г на ден.
Няколко проучвания през 70-те години свързват захарина с рак в лабораторни животни. Върху опаковките на сладкиши и диетични напитки в САЩ има предупреждение: “Употребата на този продукт може да бъде опасна за вашето здраве, тъй като съдържа захарин...”
Въпреки това, захаринът може да бъде открит в голямо разнообразие от продукти: детски сокове, сладоледи, чипс, сладкиши, напитки и др.
--------------------------------------------------------------------------------

През 50-те години диетичните напитки включваха смес от захарин и цикламат.
През 1969 г. изследване на хроничната токсичност показва, че такова съчетание причинява рак на лабораторни плъхове.
През 1970 г. цикламат е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. Въпреки това, обаче, днес повече от 55 страни все още одобряват неговата употреба.
ЦИКЛАМАТ {Е952}. Синтезиран е през 1937 година. 30–50 пъти по-сладък от захарозата. Този подсладител обикновено влиза в състава на комплексните заместители на захарта в таблетки. По-често се използва натриев цикламат, но има и калциев, а така също и цикламатна киселина. Всички те, за разлика от захарина нямат неговия метален привкус.
Плюсовете: Подсладители, съдържащи цикламат, не съдържат калории. Лесно се разтварят във вода и издържат много високи температури, затова с тях удобно се подслажда храната в процеса на приготвянето й.
Минусите: Натриев цикламат не следва да се употребява при бъбречна недостатъчност, а така също и по време на бременност и кърмене. Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии се превръща в циклахексаламин — вещество, което не е изследвано и изучено окончателно. Вероятно поради това той е забранен в САЩ и страните на ЕС. Поради ниската си цена обаче този подсладител все още се използва в някои страни, особено в Източна Европа.
Безопасна доза: не повече от 0,8 г на ден.
През 50-те години диетичните напитки включваха смес от захарин и цикламат.
През 1969 г. изследване на хроничната токсичност показва, че такова съчетание причинява рак на лабораторни плъхове.
През 1970 г. цикламат е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. Въпреки това, обаче, днес повече от 55 страни все още одобряват неговата употреба.
--------------------------------------------------------------------------------

АЦЕСУЛФАМ К {Е950, или още Sweet One}. 200 пъти по-сладък от захарта. Също като захарина, цикламата и аспартама не се усвоява от организма и бързо се извежда от него. Широко се използва в производството на безалкохолни напитки, смесен с аспартам.
Плюсовете: Дълъг срок на съхранение, не предизвиква алергични реакции и не е калоричен.
Минусите: Съдържат метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина — тя оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до привикване. Тестовете показват, че при животните тази добавка причинява рак. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.
Безопасна доза: не повече от 1 г на ден.
--------------------------------------------------------------------------------

СУКРАЗИТ. Производно на захарозата. Не влияе на нивото на кръвната захар и не участва във въглехидратния обмен. Освен сукразит в таблетките се добавя и сода бикарбонат и фумарова киселина (регулатор на киселинността).
Плюсовете: Опаковка от 1200 таблетки замества 6 кг захар — и нула калории!
Минусите: Фумаровата киселина в известна степен е токсична, но въпреки това е разрешена в Европа.
Безопасна доза: не повече от 0,7 г на ден. "

Аспартама и натриевия глутамат също спадат към тази група, но за тях вече достатъчно се писа в темата.
Съжалявам, че заех доста пространство с тази информация, но се надявям да е от полза! Praynig

# 56
  • Мнения: X
Направих си труда да открия сайтове, които доказват по- горното ми твърдение - за съжаление са на руски език, но показват и другата страна на парацетамола:
тук
тук
според едно изследване е дори опасен за живота
предизвиква увеличение на черния дроб
отново увеличаване на черния дроб
Парацетамол - очень хорошее лекарство, которое никого и ни от че … та на парацетамол
Предозиране
тук е класифициран като отрова-коствала живота на малко дете, което умира само за една нощ - информация на немски език.
Информацията дава възможност на всеки да прецени плюсовете и минусите при лечението с парацетамол и да поеме отговорност за възможните странични ефекти и нежелани реакции. Naughty

# 57
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Благодаря zizi top!!!

# 58
veni_tex i zizi top
Благодаря много за синтезираната полезна информация!  Знам колко трудоемко може да бъде организирането и понякога.  Благодаря за отделеното време!
Аз лично предпочитам меда като подсладител и в краен случай обикновена или кафява захар.
Смятам, че няма причина да се превръщаме в опитни мишки на разни компании решили да правят пари от подсладители, при положение че има природни такива.

# 59
  • Мнения: 3 251
venitex , благодаря много за ценната информация. Поради факта, че съм в  преддиабетно състояние, не е желателно да приемам подсладители от естествен произход, а това инфо ми идва в помощ.

Общи условия

Активация на акаунт