Кисело зеле

  • 53 641
  • 102
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 2 803
Тази година и ние сложхиме зеленце, за пръв път. Да видим какво ще стане! Обаче ми казаха, че вино и зеле в една маза не бивало, дали наистина е така?! Защото няма къде да сложим и двете поотделно!

# 76
  • Мнения: 4 615
Ми татко все в една изба ги прави пък и едното и другото са великолепни. Да не е суеверие някакво?

# 77
  • Русе
  • Мнения: 656
 Това е някакво оправдание за калпаво направеното вино явно, уж че е "прихванало" от зелето  Grinning!

# 78
  • Мнения: 2 803
благодаря, успокоих се.....п.п. винцето ни стана супер, да видим зелето

# 79
  • Мнения: 1 610
Направих салатка - получи ми се отлично и не мога да не я споделя със всички, защото е много вкусна и лесна за изпълнение: без стерилизация.

Продукти по избор общо 6кг: Ако не обичате чушки и корнишони може да не слагате, добавете зеле или карфиол до 6кг общо.

-1кг моркови-                                               марината: 600мл оцет
-1кг карфиол-                                                                450гр. захар
-2кг зеле-                                                                       200гр сол
-1 кг червени чушки /камби/                                        400мл олио
-1кг корнишони-                                                            15 бр аспирин- български
-чесън, черен пипер, кервиз листа/стебла .
-резенче червено цвекло за цвят./по желание/

Нарязваме зеленчуците на средни парчета. Слагаме маринатата да заври 1- 2мин. Махаме от котлона и прибавяме стрития аспирин. Разбъркваме и поливаме зеленчуците с горещата марината. След няколко часа разбъркваме отново.  Всеки ден я разбърквах поне веднъж и мисля, че за 3-4 дни стана готова.

Айде това е от мен  chef ....да Ви е сладко...   Wink


# 80
  • Мнения: 15 379
ramlim... най готиния момент е напролет.... един комшия си изсипа сока от зелето в канализацията... та си бехме пред евакуация целия вход!!! Joy

Тези готини моменти ги има всяка пролет поне по 3 пъти.
Ентусиасти с пишки имаме във входа и цялата смърдяща вода изхвърлят в канализацията.
После няма отмирисване на стълбището поне месец.

Много обичам кисело зеле, но няма сила, която да ме накара да слагам. А и друг вкъщи не желае.
Купувам готово, не е същото обаче Confused.

Не мога да не поздравя Сотето, с тази песничка, която слушам в момента:
Asche zu Asche

# 81
  • Русе
  • Мнения: 656
ramlim... най готиния момент е напролет.... един комшия си изсипа сока от зелето в канализацията... та си бехме пред евакуация целия вход!!! Joy

Тези готини моменти ги има всяка пролет поне по 3 пъти.
Ентусиасти с пишки .....
Големи етусиасти викаш  Wink ....
 Не разбрах каква беше идеята да пишеш в темата, освен да споделиш ентусиазма на хората Peace!
 А къде предлагате да си излеят зелевата чорба, отвън на паркинга  Mr. Green?
 Аз лично изнасям с кофи от мазата и сипвам в уличния канал.

# 82
  • Мнения: 15 379
Уооу, извинявай, че надрисках свещената тема Laughing.

Зелевата чорба да се изхвърля, където няма да мирише. И аз не знам къде.
Но месец да се разнася смрад - мерси.

П.П. Нямаме паркинг, но уличният канал е наистина добра идея.

# 83
  • Русе
  • Мнения: 656
Уооу, извинявай, че надрисках свещената тема Laughing.....
Спокойно, ще почистим.
 Но верно, преди не миришеше така ....

# 84
  • Мнения: 15 379
Чистете, чистете...
Лошото е, че други неща са за чистене Simple Smile.

# 85
  • Мнения: 1 610
Предлагам края на февруари Гражданска Отбрана за бързо известяване /сирени/ да бият една техническа проверка.....

ВНИМАНИЕ!  ruporuu  ВНИМАНИЕ!!! Т-е-х-н-и-ч-е-с-к-а  п-р-о-в-е-р-к-а Моля гражданите да изхвърлят зелето преди затопляне на времето!!! К-р-а-й  н-а т-е-х-н-и-ч-е-с-к-а-т-а  п-р-о-в-е-р-к-а!!!  ruporuu

Е дадох предложение....сигурна съм, че ако срока се спази, съседите ще ни уважават още повече!!! Wink

# 86
  • Мнения: 191
Обожавам  зеле  - прясно, кисело, с месо , без месо, на салата  , готвено  - всякак. Традиция  беше  майка  да  готви  кисело зеле със свинско   всяка    неделя  през  зимата . Без  пропуск . Просто  си беше традиция  у дома .  Така  е  и сега  ,  откакто    съм  домакиня .Всички  го  обичаме  ,  но най-много  аз . Дори  днес  сготвих точно това  , за пръв път  тази зима. Вкиснах  си  нарязано зеле  в 3-литров буркан  и  готово/зелките  още  не са готови /. Направила съм  и  туршии  със  зеле .Във входа  почти  всички  си  правят  също . Наистина  на пролет  е  гадничко   като  стане време  да  изхвърляме  водата   ,  но    ... какво да  се  прави  ,  преживявам  смрадта .

# 87
  • Мнения: 135

Не мога да не поздравя Сотето, с тази песничка, която слушам в момента:
Asche zu Asche[/i]

Сърдечно благодаря за поздрава Sourcherry  Hug.. наборите са били винаги на ниво...  Laughing.. едва ли е обаче от киселото зеле.  Laughing

Да поздравя всички ентусиасти дето обичат ракия с кисело зеле....  Mr. Green

http://www.youtube.com/watch?v=nIAsGaGuYuE

# 88
  • Русе
  • Мнения: 656
Цитат
Тайна за хубаво кисело зеле
Изпращане по имейлПубликувайте в блога си!Споделяне в TwitterСподеляне във Facebook
Ще ви споделя една изпитана тайна за добро кисело зеле. Научила съм я от професора си по биохимия.
Ферментацията на зелето, както и на всички туршии,  протича от млечно кисели бактерии, които нормално живеят по повърхността на зеленчуците.Тези бактерии , както и всички останали се хранят със захар, било то плодова или промишлена.
Точно те, преработват захарите, които се намират в зелето и ги превръщат в млечна киселина, като го "втасват"- ферментират. Млечната киселина от своя страна смъква рязко рН на средата като по този начин задържа развитието на патогенните бактерии. Поради различното захарно съдържание на зеленчуците е възможно млечно киселата ферментация да стартира трудно, като паралелно с нея да получи превес намножаването на патогенните бактерии , които се намират нормално във водата и по повърхността на зеленчуците. В този случай е възможно зелето да протече .
За да стартира правилно ферментацията, ние можем да подпомогнем размножаването на полезните млечнокисели бактерии с до 1 кг захар на бидон от 100 литра.
По време на ферментацията е твърде възможно , зелевият сок да ви стане слузест като глицерин. Няма повод за притеснения, всичко се оправя от само себе си. На мен лично не ми се е случвало, но хора , които са го прилагали, са ми звъняли стреснати , че са си развалили зелето. После пък звънят да ми кажат, че много хубаво е станало.


За да се потисне допълнително развитието на гнилостни бактерии  слагам надялани корени хрян , който има бактерицидни свойства.
Хрянът е природен антибиотик и ви го препоръчвам при всички туршии с ферментация. Той отделя ароматни вещества , които потискат развитието на патогенните бактерии. Ако прекалите обаче при зелето, има опасност да си остане кораво до края . Аз една година имах подобен случай. На един бидон от 100 литра се слагат 2-3 корена, колкото голям морков.
При туршиите колкото и да сложите все ще е добре, зеленчуците ще се запазят хрупкави като при поставянето им.
Ферментацията на киселото зеле се пресича с натриев бензоат, закупен от аптеката. Дозировката е според указанията на опаковката. Тук искам да подчертая дебело, че от собствен опит съм установила, че при употребата на натриев бензоат се променя вкуса на зелевия сок - изчезва му газировката и вкусът му става леко блудкав. Освен това, важно е да подчертая,  че с употребата на този консервант, се подтиска само дейността на бактериите, но не и на плесените. Много вероятно е бидона да хвана дебела сага ако спрете да го претакате.

От тук: дИбИлана.ком Grinning

 Мисълта ми беше за съгата. До сега оставях бидона с отвотен капак, с цел навлизане на кислород, за по-бърза  ферментация. В един момент (преди седмица) взе да се появява съга, макар редовно да го претакам, зелето е на близо месец вече. Реших да пробвам да  затварям плътно бидона и има ефект, съгата почти изчезна за 2-3 дни.

# 89
  • Мнения: 527
Юнаци, нашето зеУе замръзна. Лед, дебел 5 см. И сега какво ще правим? Според вас има ли проблем?

Общи условия

Активация на акаунт