Необходими продукти :
яйца 2 броя, олио 1 чаена чаша, пудра захар 1 ч. чаша, мед 1 каф. чаша, хлебна сода 1 чаена лъжица , канела 1 чаена лъжица, брашно 600 грама
За бяла глазура айсинг
белтъци 1 брой, пудра захар 1 чаена чаша , лимонов сок 1 кафена лъжица
За шоколадова глазура, шоколад, 100 грама, краве масло, 1 ч. л.
Ароматът на меденки е ароматът на Коледа. Коледа вече отмина, но гладът за меденки си е тук. Защото макар и да ги свързваме най-често с Коледа, меденките са не само коледни меденки, те са едни от най-лесните и най-масовите сладки. А това е така, защото освен това са и точно толкова ароматни и вкусни. Рецептата за тези меденки, подобно на рецептата за обикновени курабии, рецептата за кекс с ябълки и рецептата за кекс с конфитюрот сини сливи е преписана директно от тетрадката с рецепти на баба. Ако тези симпатични дребни сладки са пропуснали вашата коледна трапеза, то е време да включите коледните меденки, или някои други вкусни коледни сладки за Нова година. Или пък за кафето на другия ден! Първата стъпка от рецептата за меденки е разбиването на яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер, или тел за разбиване или пък с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно. Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера / телта / вилицата, а след като се получи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ½ кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете. Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина, или пък разточете дебело (дебелина около 0,5 см) и използвайте формичките, които си имате вкъщи. За да се получат камбанките, елхичките, ангелчетата и цялата компания е необходни тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот. Печете меденките в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.След като ги извадите от фурната по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр. За да станат вашите меденки по-красиви може да им приготвите глазура. Ето как да приготвите бяла глазура айсинг. Бялата глазура, която прави меденките така красиви се приготвя много лесно. Пресявате два пъти пудрата захар и го разбивате с тел, или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение вашите меденки ще бъдат гарантирано разкрасени . Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.