"Приготвено с много любов" – включи се в коледната промоция на „София Мел“

  • 6 479
  • 44
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 666
МЕДЕНКИ С ГЛАЗУРА ПО КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА
Необходими продукти :
яйца 2 броя, олио 1 чаена чаша, пудра захар 1 ч. чаша, мед 1 каф. чаша, хлебна сода 1 чаена лъжица , канела 1 чаена лъжица, брашно 600 грама
За бяла глазура айсинг
белтъци 1 брой, пудра захар 1 чаена чаша , лимонов сок 1 кафена лъжица
За шоколадова глазура, шоколад, 100 грама, краве масло, 1 ч. л.
Ароматът на меденки е ароматът на Коледа. Коледа вече отмина, но гладът за меденки си е тук. Защото макар и да ги свързваме най-често с Коледа, меденките са не само коледни меденки, те са едни от най-лесните и най-масовите сладки. А това е така, защото освен това са и точно толкова ароматни и вкусни. Рецептата за тези меденки, подобно на рецептата за обикновени курабии, рецептата за кекс с ябълки и рецептата за кекс с конфитюрот сини сливи е преписана директно от тетрадката с рецепти на баба. Ако тези симпатични дребни сладки са пропуснали вашата коледна трапеза, то е време да включите коледните меденки, или някои други вкусни коледни сладки за Нова година. Или пък за кафето на другия ден! Първата стъпка от рецептата за меденки е разбиването на яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер, или тел за разбиване или пък с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно. Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера / телта / вилицата, а след като се получи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ½ кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете. Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина, или пък разточете дебело (дебелина около 0,5 см) и използвайте формичките, които си имате вкъщи. За да се получат камбанките, елхичките, ангелчетата и цялата компания е необходни тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот. Печете меденките  в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.След като ги извадите от фурната по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр. За да станат вашите меденки по-красиви може да им приготвите глазура. Ето как да приготвите бяла глазура айсинг. Бялата глазура, която прави меденките така красиви се приготвя много лесно. Пресявате два пъти пудрата захар и го разбивате с тел, или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение вашите меденки ще бъдат гарантирано разкрасени . Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.

# 16
  • Мнения: 1 327
Коледна питка с късмети
1 суха мая
Щипка сол
Щипка захар
1 чаша вода
2 яйца
1 чаша олио

Разбиваме 2те яйца, като оставям единя жълтък в отделна паничка със захарта и солта. Добавяме хладката вода и пак разбиваме. Аз разбивам с миксер. Добавям маята и изчаквам да почне да бълбука. След това се добавя брашно София мел, колкото поеме. Оформям на топчета в тава постлана предварително с хартия за печене. Намазвам с останалия жълтък и чакам 2 часа. После печа около 1 час на 150 градуса. Не мога да меся, но за мен това е най-лесната питка.

# 17
  • Мнения: 916
Коледни меденки:
100 гр. мед се разтопява на водна баня и се добавя 150 гр. захар. Добавят се подправки - карамфил, ванилия, кой каквото харесва. След като и захарта се стопи, се отнема от огъня и подправките се вадят.
Добавя се яйце, после брашно. Разточва се, прави се на формички и се пече.

# 18
  • in Wonderland
  • Мнения: 6 051
Питка
1 суха мая
Щипка сол
Щипка захар
1 чаша вода
2 яйца
1 чаша олио

Разбиваме 2те яйца, като оставям единя жълтък в отделна паничка със захарта и солта. Добавяме хладката вода и пак разбиваме. Аз разбивам с миксер. Добавям маята и изчаквам да почне да бълбука. След това се добавя брашно София мел, колкото поеме. Оформям на топчета в тава постлана предварително с хартия за печене. Намазвам с останалия жълтък и чакам 2 часа. После печа около 1 час на 150 градуса. Не мога да меся, но за мен това е най-лесната питка.

# 19
  • Мнения: 855
Коледни мъфини

150 гр бисквити
50 гр масло
150 гр крема сирене
100 мл прясно мляко
80 гр захар
2 яйца
1 ванилия
1 бакпулвер
150 гр брашно София мер
Конфитюр по желание

Натрошете бисквитите в блендер. Смесет с разстопено масло. В друга купа смесете останалите продукти до получаване на гладка смес. Вземете фора за мъфини. Сложете хартиени кошнички. Във всяка кошничка поставете от бисквитената смес и приснете добре с дъното на чаша. Върху блата сложете от сместа. Върху сместта сложете по малко конфитюр.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Украсете по желание.

# 20
  • София
  • Мнения: 574


250 г брашно
350 г пудра захар
1 бр. яйце
1 ч.л. канела
150 г масло

Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се издълбава кладенче. Отгоре се пресяват 150 г пудра захар, яйцето и канелата се изсипват във вдлъбнатината. Студеното масло се накъсва на парчета и се нареждат по краищата. Омесва се гладко тесто. Увива се във фолио и престоява 30 минути в хладилника. Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява на 180 С. Тестото се омесва още веднъж и се разточва на набрашнена повърхност с дебелина около 5 мм. Изрязват се фигурки, които се изпичат за 10-15 минути.

# 21
  • Мнения: 2 666
КОЛЕДНИ КАНЕЛЕНИ СЛАДКИ С БАДЕМИ, КАКАО И ГЛАЗУРА ОТ ЗАХАРЕН ФОНДАН
ПРОДУКТИ: за 12 порции
400 г брашно, 180 г захар, 80 мл. мед, 2 яйца, 100 г бадеми, 1 с.л. канела, 1 с.л. какао, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г захарен фондан, 20 г захарни перли
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ : Яйцата (2 бр) се разбиват заедно със захарта (180 г) до побеляване. След това към тях се прибавят течният мед (80 мл.), смлените бадеми (100 г), бакпулверът (1 ч.л.), канелата (1 с.л.), какаото (1 с.л.) и брашното (400 г). Замесва се тесто. При необходимост се добавя още брашно - важно е тестото да не е твърде лепкаво, за да може да се разточи на кора. От нея с помощта на формички се режат сладки и се пекат в намаслена тава в умерена фурна. Готови са, когато краищата им леко покафенеят. След това се декорират с готов захарен фондан и захарни перли.

# 22
  • Русе
  • Мнения: 764
Чийз кейк
Коледен венец
Коледни звезди с портокалово желе

# 23
  • Мнения: 6 017
Двуцветно руло с течен шоколад

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
 
5 яйца
120 грама кокосова захар
120 грама бяло брашно
2 капки етерично масло от лимон
10 грама натурално какао 22% масленост
5 грама бакпулвер
300 грама лешников крем с какао и кокос VikiNuts
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте белтъците със захарта до образуване на пухкава смес.
Добавете жълтъците един по един като разбърквате при добавянето им.
След това добавете брашното на части и при непрекъснато разбъркване.
Накрая прибавете етеричното масло и бакпулвера.
Напълнете половината смес в сладкарски пош.
Към другата половина добавете какаото и разбъркайте до хомогенизиране.
Напълнете сместа в сладкарски пош.
Сложете хартия за печене в голямата тава на фурната.
Шприцовайте от едната смес една лента, оставете свободно място, колкото една лента и шприцовайте още една и така докато сместа свърши.
В празните места шприцовайте от другата смес, така че да се получи райе.
Печете на 180 грама за 15-18 минути.
Извадете рулото от фурната и поставете върху мокра хавлиена кърпа.
Навийте го и оставете да изстине за 5 минути.
След това го развийте, отстранете хартията и намажете с лешников крем с какао и кокос.
Навийте отново на руло и сложете в хладилник, за да стегне.
Приятен апетит!

# 24
  • Мнения: 1 922
Питка
1 суха мая
Щипка сол
Щипка захар
1 чаша вода
2 яйца
1 чаша олио

Разбиваме яйцата, като оставяме единия жълтък в отделна паничка със захарта и солта. Добавяме хладката вода и пак разбиваме. Добавяме маята и изчакваме да почне да бълбука. След това се добавя брашно София мел, колкото поеме. Оформяме на топчета в тава постлана предварително с хартия за печене. Намазваме с останалия жълтък и чакаме 2 часа. После печем около 1 час на 150 градуса.

# 25
  • Мнения: 6 706
Милинки със сирене

Необходими Продукти

ЗА ТЕСТОТО
олио - 80 мл
прясно мляко - 220 мл топло
вода - 220 мл
прясна мая - 2/3 кубче (разтворена в млякото)
брашно - 800 г
сол - 2 ч.л.
захар - 1 ч.л.
ЗА ПЪРВАТА ЗАЛИВКА
сирене - 300 г
вода - 200 мл
ЗА ВТОРАТА ЗАЛИВКА
краве масло - 1 пакетче 125 г
олио - или 200 мл
брашно - 2 с.л.

Начин на приготвяне

Замесете тесто от посочените продукти. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло за 1 час.

Използвайте за печене тавата от фурната. Сложете хартия и я намазнете с олио.

Намазнете ръцете си и оформете топчета от тестото с големината на орех. Наредете ги едно до друго, но не твърде плътно.

Натрошете сиренето и смесете с водата. С тази смес полейте тестото. Оставете да втаса още 30 минути.

Разтопете маслото и в него запържете брашното. Изсипете върху милинките равномерно.

Печете в силно сгорещена фурна, която се намалява до 170 градуса. Необходими са около 30-35 минути.

# 26
  • Враца
  • Мнения: 2 666
Домашни курабийки:
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
масло - 1/2 ч.ч.
сода - 1 ч.л.
брашно - за тестото (колкото поеме)

Замесваме тестото и го оставяме да престои за около 15 минути, след което оформяме топчета.

Намазват се с жълтък, след което се поръсват отгоре със захар.

Печем курабиите върху хартия в предварително загрята фурна на 180 градуса.

# 27
  • Мнения: 2 666
Коледна пита
ПРОДУКТИ :  7 г суха мая или 20 г прясна, 1 ч.ч. (около 300 мл) хладка вода или прясно мляко, 3 ч.ч. (около 500 г) брашно, 2 ч.л. захар, 1 ч.л. сол,  2 бр. яйца,  2 с.л. олио
Начин на приготвяне :
В голяма купа изсипваме хладката вода или мляко и към нея прибавяме сухата мая, захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркваме, покриваме с фолио и оставяме маята да шупне. Готова е, когато изглежда сякаш е завряла.
Към шупналата мая прибавяме солта, разбитите яйца (1 цяло и белтъка от другото, жълтъка оставяме за намазване), олиото и 2 от чашите с брашно. Разбъркваме добре и изваждаме тестото от купата за доомесване. Почваме постепенно докато месим да добавяме последната чаша брашно. Брашната са различни и може да ви остане или да се наложи да добавите. Тестото е готово, когато е меко и приятно за месене, но не се лепи по ръцете и плота, върху който месите. По това ще прецените, кога да спрете да добавяте брашно. Готовото тесто разделяте на две еднакви топки. Всяка една от топките (по отделно) разточвате на кора с дебелина около 0.5 см, намазвате я леко отгоре с олио, разделяте с нож на 8 триъгълника и всеки триъгълник навивате на кифличка, от широката към тясната страна, след което подреждате в тавичка, на чието дъно е сложена хартия за печене. Същото се повтаря и с втората топка тесто.


Оставя се на топло да втаса за около 30 минути. След което, с четка се намазва отгоре отделения предварително жълтък разбъркан с една ч.л. олио и се поръсва със сусам или каквито семена обичате. Аз пека на 170С градуса с вентилатор и ми отнема около 40 минути,но всяка фурна пече различно, така че си я наблюдавайте. Ако искате по-голяма питка, просто умножете продуктите по две.

# 28
  • Мнения: 811
Циганска баница

Необходими продукти:
2 хляба
200 мл.олио или свинска мас
30 г червен пипер (може и лют)

Нарязваме хляба, поливаме го с олио, поръсваме го с червен пипер и отиваме да си пуснем истинската рецепта там, където трябва.

# 29
  • Мнения: 308
Палачинки, които ние обожаваме

прясно мляко - 300 - 400 мл.
яйца - 3 бр.
брашно - 1 ч.ч.
олио - 2 с.л.

Начин на приготвяне

Разбиваме с млякото трите яйца и постепенно добавяме брашното, олиото и солта.

Взимаме един черпак и с него вземаме част от сместа.

Изсипваме в тиган с мазнина и печем палачинките от двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт