Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 18 254
  • 719
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 195
Бързи браунита

Продукти:
200 гр. черен шоколад
250 гр. масло (със стайна температура)
200 гр. захар
6 равни с. л. какао на прах
4 препълнени с. л. брашно с набухвател
4 бр. яйца

Приготвяне:
Начупете шоколада, нарежете маслото на големи парчета и ги сложете в кухненски робот. Добавете 200 гр захар, 6 равни с. л. какао на прах, 4 препълнени с. л. брашно с набухвател и щипка сол ( за да се обостри вкуса на шоколада). Направете на трохи. Докато роботът работи, прибавете яйцата и разбийте сместа.
Намачкайте голям лист хартия за печене под течаща вода. Поизгладете го отново и разстелете на дъното на намазнена тава (аз ползвам тези на брио, но може да ползвате всяка правоъгълна тава), а отгоре на хартията поръсвам леко със зехтин.
Изсипете сместа в тавата и я заравнете.
Отгоре може да се сложат ядки по избор или сушени плодове.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 12-14 минути
Може да се поднесе с бита сметана, настъргана кора на портокал или мандарина.

# 706
  • София
  • Мнения: 10 869
Сладкиш с маслено тесто и плънка от извара

• 300 г брашно
• 125 г масло
• 1 бр. яйце
• 150 г пудра захар
• 5 г бакпулвер
• щипка сол
• кората от 1 бр. лимон
За плънката:
• 300 г извара
• 2 бр. яйца
• 1 бр. ванилия
• 100 г пудра захар

Яйцето се разбива със захарта. Добавят се разтопеното масло и настърганата лимонова кора. В отделен съд се разбърква брашното с бакпулвера и солта. Двете смеси се обединяват и се разбъркват до получаване на ронливо тесто. Оставя се в хладилника за 1/2 час.
През това време се приготвя плънката. Всички продукти се смесват до получаване на гладка каша.
Разглобяема форма се покрива с хартия за печене. Върху нея се разпределя 2/3 от натрошеното тесто. Слага се за 10 минути. в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изважда се и върху тестото се изсипва плънката. Върху нея се натрошава останалата част от тестото. Връща се във фурната и се пече още 30 минути.
Сладкишът се сервира изстинал и поръсен с пудра захар.

# 707
  • Мнения: 22
Свинско печено с винен сос - врат на фурна с червено вино

Необходими продукти
2,5 кг. свински врат - цяло парче
1 чаена лъжичка сол
3 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка червен пипер
1/2 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка чубрица (риган)
черен пипер на вкус
1 праз
2 моркова
60 мл. Слънчогледово олио
250 мл. Червено вино Сира
2 супени лъжици доматено пюре
1 скилидка чесън
4 картофа за гарнитура.

Начин на приготвяне
1
Месото се осолява от всички страни


2
В купа се смесват брашно, пипер, кимион, чубрица, и червен пипер. С тази смес се натрива месото от всички страни.


3
С готварски конец се стяга за да не се деформира докато се пече.

4
В тава за печене се слагат цели моркови и праз нарязан на две. Месото се поставя върху зеленчуците, така че да не се опира на дъното в тавата.

5
Загрява се олио на висока температура С него се полива месото за да се зачерви. В тавата се слагат няколко картофа, нарязани на едро за гарнитура.

6
Фурната се загрява до 220 С, месото се пече 20 минути, след това се намалява до 150 С и печенето е около 3 часа.

7
С шишче се дупчи и сокът, който излиза трябва да е бистър, което е знак, че месото се опечено.

8
Изпеченото месо се изважда от тавата, морковът и праза се режат на дребно и слагат в касерола задно със соса от печенето, загрява се и се добавя доматено пюре, чесън и вино.

9
Така сосът се вари 10 минути, след това се пасира и прецежда през фина цедка, ако трябва се посолява.

10
Месото се режет на филии и полива със сос.

# 708
  • Мнения: 22
Чубрица шунка за закуска

Необходими съставки:

Всяка шунка (за предпочитане гореща) - 500 g;
Заквасена сметана - 200 г;
Хрян - 150-160 g;
Оцет;
Вкус на захар;
Сол на вкус;
Зелена салата - 280 гр.
Метод на приготвяне:

Решетка от хрян. Поставете заквасена сметана в купа, добавете към нея настърган хрян, оцет и захар и сол на вкус. Разбъркайте добре. Шунката нарязана на чисти дори на парчета с еднакъв размер. Парчетата не трябва да са твърде тънки или дебели. Нанесете маса на всеки лост и увийте ролката. Всяка ролка е опакована в лист зелена салата. Взимаме дълбока ваза и разпръскваме ролките в плътни редове вертикално едно към едно. Единият край на ролката трябва да остане незатворен - поставете този край.

# 709
  • Мнения: 22
Пухкава празнична пилешка салата

Необходими съставки:

Пушени пилешки гърди - 250 г (можете да вземете филето);
Банка от кисели шампиони;
Твърдо сирене - 165 г;
Две моркови;
Картофи - 2-3 малки грудки;
4 яйца;
Майонеза;
Сол на вкус;
Пипер на вкус;
Орехи.

Метод на приготвяне:

Гответе зеленчуците, докато се варят, почистете, оставете да изстинат. Ако се използва пилешко филе, го приготвяйте до леко подсолена вода. Пушени гърди, нарязани на малки парченца. Ситно нарязайте ядките с нож (леко се смила в блендер). Взимаме широка чиния с малка ниша. Разтриваме картофите на груби ренде, разтриваме яйцата, морковите и сиренето. Всички настъргани съставки са разделени на две части. Полагаме слоевете: първо слагаме половината от картофите, добавяме сол и черен пипер, слоем ги с майонеза, след това половината от яйцата, майонезата, половината яйца, майонезата и половината от морковите. Слоеве от майонеза трябва да се направи тънък или пропуснете някои, така че салата не става твърде дебела. След това изсипваме пилето, поръсваме го с гъби, гъби, ядки. Сега има слоеве от останалите съставки: картофи, яйца, сирене и моркови. Покриваме слоевете с майонеза, сол и черен пипер на вкус. Не покривайте с последния слой, украсете салата с листа от магданоз. Слагаме салата в хладилника през цялата нощ.

# 710
  • Мнения: 22
Лесна новогодишна торта

Необходими съставки:

Масло - 1/4 кг;

пудра захар - 200 g;
3 яйца;
Шоколадова лента (100 g);
Мармалад - 250 г;
Бисквитки - паунд;
Коняк или алкохол.
Метод на приготвяне:

Смесете меко масло с пудра захар и разбъркайте с блендер в пяна. Отделете жълтъците от протеините, добавете към масата един жълтък. Разтопяваме шоколада във водна баня и изливаме съставките. Смелете мармалада, превръщайте бисквитките в голяма трохичка. Влагаме много мармалад и бисквити. Изсипете всички 50-55 грама ракия или алкохол. Оставете около 15 минути, след това смесете всичко и го поставете върху плочата за торта. Внимателно изравнете масата под формата на кръгла торта. Излез през студа цяла нощ. На следващия ден, бийте бялото със захар и покрийте масата на тортата. От настърган шоколад или какао, можете да нарисувате фигурата на следващата година.

# 711
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Питка с масло

Необходими продукти:
- 200мл. топло мляко
- 1ч.л. захар
- 7гр. суха мая
- 2 яйца
- 50мл. олио
- 2с.л. кисело мляко
- 600гр. брашно
- 1ч.л. сол
- 50гр. меко масло
- 1 жълтък с 1с.л. мляко

В купа се смесват: топлото мляко, захарта и маята. Разбъркват се и се остават за 5мин. Към тях се добавят 2-те яйца, киселото мляко и 50мл олио. След като всичко се разбие добре, се добавя на части пресятото брашно заедно със солта. Получава се нелепкаво тесто. Сложете в купа и го оставете, за да удвои обема си. След това го разделете на 2 части и от тях направете топчици. Разточете всяка топчица с диаметър около 30см. Намажете едната от тях с масло на стайна температура и върху нея поставете 2-та. Разрежете на 2 равни части и навийте всяка. Разрежете ги на 6 еднакви парчета и потредете в тава с диаметър 25см. Покрийте и оставете, за да удвоят обема си. Намажете питката с разбит жълтък и 1с.л. прясно мляко. Пече се на 180 градуса за около 55мин.

# 712
  • Мнения: 22
Пълнена пуйка

Продукти:
– Средно голяма пуйка
– 100 г краве масло
– 1 или 2 глави кисело зеле
– сол
– черен пипер

За пълнежа:
– 1 чаена чаша ориз
– дреболиите от пуйката
– 1 кубче бульон
– стафиди
– 1 глава лук
– сол
– черен пипер

Начин на приготвяне:
Първа стъпка е измиване и посоляване на пуйката. След което я поръсете и с черен пипер. Когато добавите подправките пуйката вече е готова да влезе във фурната. Печете в силна фурна до зачервяване. Вместо с фолио може да увиете пуйката със зелеви листа ( използваите онези, които ще останат неизползвани от сармите). После намалете фурната и допечете пуйката на по слаба температура.

За пълнежа на пуйката: задушете лука, нарязан на ситно и после добавете ориза и нарязаните, предварително сварени дреболии. След което, залейте с 300 мл бульон. Сега е момента, в който може да добавите стафидите(по желание). И разбира се, овкусявате със сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Когато оризът поомекне, свалете го от огъня.
Напълнете пуйката с приготвения ориз и зашийте. Накрая я увийте в зелевите листа. При печенето от време навреме поливайте със соса. За аромат в тавичката сложете една дюля и сушени сливи.

# 713
  • Мнения: 22
Зелеви сърми

Необходими продукти (8 порции):
– 1 кисела зелка
– 250 г свинска кайма
– 1 ч. ч. ориз
– 2 с. л. доматено пюре
– 1 ч. л. червен пипер
– 5 с. л. олио
– 1 морков
– 1 глава лук
– 1 ч. л. сух магданоз (1 с. л. пресен)
– 1 ч. л. чубрица
– сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Лукът и морковът се нарязват на ситно, след което се запържват в тенджера за около минута. После се добавя измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3–4 минути, докато оризът стане стъклен. После се поръсва с червен пипер, разбърква се и се залива с 1 ч. ч. вряла вода. Посолява се и плънката се задушава на тих огън, докато оризът поеме течността. Подправя се с магданоза, чубрицата, черен пипер и доматеното пюре. Добавя се каймата и се разбърква добре, за да стане на трохи, след което се оттегля от огъня.

Листата на киселото зеле се отделят внимателно и в основата на всяко листо се поставят по 1–2 с. л. от плънката в зависимост от големината на листата. Тогава се завиват сарми. На дъното на дълбока тенджера се слагат няколко от листата така, че да се покрие дъното. Върху тях се подреждат сармите със загънатата част надолу и се заливат с равни части зелев сок и вода, колкото да ги покрие. Сармите се затискат с чиния и тенджерата се поставя на огъня. Когато течността кипне, огънят се намалява и ястието се задушава още около 20–25 минути.

# 714
  • Мнения: 22
Руло Стефани

Продукти:
– Кайма -1 кг
– Яйца-4 броя
– хляб-2 филии
– лук-2 глави
– моркови-3 броя
– кисели краставички-3 броя
– чубрица-1 чаена лъжица
– кимион-1/2 чаена лъжица
– сол-1 чаена лъжица
– магданоз-1/2 връзка
– кашкавал-100 грама

Начин на приготвяне:
Първата и най-съществена стъпка е подготовката на продуктите. Сварете морковите за около 10 минути, а междувременно подгответе каймата. За приготвянето на руло „Стефани“ може да ползвате както свинска, така и телешка кайма, а най-добре е каймата да бъде смес. Докато подготвяте каймата сварете две от яйцата. Поставяте каймата в голяма купа.

Добавяте солта и подправките, както и две сурови яйца. Накисвате филиите във вода и след като напълно омекнат ги натрошавате и също ги добавяте към каймата. Лука настъргвате, нарязвате магданоза на много ситно и ги добавяте в купата. И започвате да размесвате с ръце. Месите старателно, за да се разпределят всички съставки равномерно. Това е за каймата, а сега я оставяте настрана.
Второто стъпка – нарежете сварените моркови и краставичките на лентички. Обелете яйцата и ги нарежете на четвъртинки. Разстелете каймата върху кърпа и наредете ред моркови, ред кисели краставички и накрая ред от сварените яйца. Сега е моментът, в който трябва да завиете вашето руло. Не опитвайте да завиете рулото с ръце, тъй като кайма ще се скъса. Хванете кърпата в горния край, в който са наредени зеленчуците и с едно движение „захлупете“ и завийте надолу. Повторете движението, докато навиете цялото руло. Накрая натиснете двата края на рулото, за да „запечатате“ и плънката да не излезе при печене.

Поставете хартия в тавата за печене (така ще си спестите усилия при миенето на тавата в последствие). Печете рулото в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути. След като рулото еизпечено го поръсете с настърган кашкавал и го оставете в още топлата фурна, за да се разтопи.

# 715
  • Мнения: 103
Баклава

Като любител на баклавата за мен тя е един от задължителни десерти за новогодишната трапеза.

Тази баклава в Турция я наричат havuç dilimi baklava. Характерна е за Газиантеп и ако трябва да се придържаме към оригиналната рецепта пълнежът трябва да е от шам фъстък, а баклавата на  триъгълни парчета откъдето идва и името и (havuç е морков). Но тъй като суровият шам фъстък е труден за намиране аз я правя с орехи.

Съставките са само няколко и е много лесна за приготвяне.

Необходими продукти:

Пакет фини кори за баница/ баклава
1 и ½ чаша захар
2 чаши вода
300 г смлени орехи
150 г разтопено масло


1.Първо приготвяне сиропа. Слагаме водата и захарта на котлона, като не трябва да завира, а само да се разтопи захарта. И оставяме на страна.

2.Спрямо дъното на тавата изрязваме кръг от корите за баници. Изрезки не изхвърляме и те също ще са част от баклавата.

3.Намасляване тавата с част от маслото.

4.Започваме да редим корите. Преди това трябва да сме определили колко реда кори ще станат общо, за да знаем къде е средата.

5.Редуване изрязаните кръгове и изрезките и на всеки три реда с помощта на четка мажем корите с масло.

6.Когато стигнем средата намазваме кората с масло, разстиламе орехите.  

7.Продължаваме с останалите кори и завършваме реденето на баклавата с три цели кръгли кори, като всяка мажем с масло.

8.Следва нарязването на парчета. Режим първо на четвъртини, а след това всяка четвъртина на още три.

9.За да има хубава форма, притискане всеки триъгълник  с пръсти към средата.

10.Намазваме обилно с масло по всички краища и в средата, за да не се свиват корите при печене.

11. Печен в предварително загрява фурна на 180 градуса за 15-20  мин.

12. Топлата  баклава заливане със сиропа, който е почти изстинал и оставяме за поне 2-3 часа да се напои.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 00:58 от Ramona

# 716
  • Мнения: 7 284
Постни сладки
Продукти
130мл прясно изведен сок от мандарини или портокали
160г захар
120мл. олио
2ч.л.бакпулвер
1пак.ванилена захар
1ч.л.канела
500-530г брашно
  От всички продукти се омесва меко нелепнещо тесто. Разточва се кора, от която се изрязват кръгли сладки-на половината се изрязват дупка в средата. Изпичат се върху хартия за около 7-8 мин. при 180°С. Изстинали се слепват с мармалад по желание.

# 717
  • Мнения: 2 666
Салата от цвекло и кисели краставички
Продукти:
цвекло, чесън, кисели краставички, слънчогледови семки, олио, сол
Приготвяне:
Цвеклото се сварява и се настъргва на едро заедно с киселите краставички. Към тях прибавяме на ситно нарязания чесън, олиото и солта. Всичко се разбърква, слага се в чиния и се поръсва с предварително изпечени слънчогледови семки.

# 718
  • Мнения: 246
Изтеглени са имената на потребителите, които ще получат подарък от President!

Това са:

1. The only one
2. Lettie
3. Anyyyone
4. Bom-Bi-Bom
5. _Khaleesi_
6. Zari65
7. Мariela78
8. D S
9. Ирене
10. La_belle_


Честито!

Очакваме печелившите да се свържат с нас до 6 януари 2023 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com като в тема на имейла си напишат "Победител в игратa на President", а в имейла напишат: потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума, своите три имена, телефон за връзка и адрес на офис на Спиди за доставка.

Благодарим на всички за участието в играта! Весели празници и щастлива и успешна нова година!

# 719
  • Мнения: 246
Тъй като един от печелившите потребители не изпрати своите данни за получаване на наградата, беше изтеглен друг потребителски профил:

Това е Mitonela.

Честито!

Очакваме да ни пише на e-mail: igra@bg-mamma.com като в тема на имейла си напише "Победител в игратa на President", а в имейла напише: потребителското си име, електронната поща, с която е регистриран/а във форума, своите три имена, телефон за връзка и адрес на офис на Спиди за доставка.

Общи условия

Активация на акаунт