В кухнята на BG-Mamma ухае на масло! Да напишем заедно Коледната кулинарна книга!

  • 26 245
  • 584
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 1 143
Ябълков сладкиш

3 бр. яйца
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
100 г шоколад
4 бр. ябълки
2 ч.л. канела
1/2 ч.ч. орехи

Ябълките се обелват и нарязват на кубчета. Шоколадът се натрошава на малки парченца. Разбиват се яйцата и захарта до пухкава смес, след това се добавят останалите продукти и се разбърква добре. Тестото се изсипва в тавичка и се пече на 200 градуса около 30 минути.

# 541
  • Благоевград
  • Мнения: 512
Сладкиш с грис

(за този сладкиш използвам от тези високите стъклени чаши)
Необходими са:
1 чаша грис
2 чаши кисело мляко от 1.5%
1 чаша захар
 Трите съставки се смесват и се оставят да престоят за 30 мин.
След това към тях добавяме:
1/2ч. олио
1/2ч. л. сода
1 ч. брашно
1 ванилия

Получената смес се разделя на две части /в два съда/. В едната част добавяме 1 суп. л. и половина брашно, а в другата 3 с.л. какао.
Разбъркваме отделно двете части, след това в тавата в  която ще печем почваме да сипваме по 1 суп. л. от всяка смес. Получава се смесища от бяло и кафяво. Шарките на сладкиша ги правя с клечка за зъби, като почвам от вътре навън да правя вълнообразни линии.
Печем на 200 градуса за половин час.


# 542
  • Мнения: 91
Таралежки
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
230г.  масло масло Президент
175 грама пудра захар
10 грама ванилия на прах
1 яйце
щипка сол
400-425 грама брашно ЗА ДЕКОРАЦИЯ
100 гр разтопен шоколад (млечен или черен)
Счукани орехи или други ядки Шоколадови пръчици.Кокосови стърготини.Разбийте маслото и пудрата захар на крем. Добавете яйцето, жълтъците, щипка сол и ванилията. Когато сместа се хомогенизира, сипете брашното и оформете тесто.Затворете в найлонов плик и оставете за 1 час в хладилник.
 Разделете тестото топчета, по 40 гр всяко.Всяко топче издърпайте в единия край, да придобие форма на малка круша. Наредете в тава покрита с хартия за печене и оставете в хладилника, да се втвърдят.Печете в предварително загрята фурна на 180°, на най-ниското ниво за печене, около 15-20 минути или докато нослетата на таралежчетата започнат да потъмняват, гръбчетата трябва да останат бели.
След изпичане оставете сладките да се охладят напълно.Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна. Намажете гръбчетата на таралежчетата с четка за рисуване или с потапяне в шоколада. Оваляйте веднага в ядки, кокос или шоколадови пръчици. Намажете нослетата и направете очите с клечка за зъби.

# 543
  • Мнения: 2 842
ШОКОЛАДОВО БРАУНИ СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ
4 яйца+1 ч. Чаша захар се разбиват на пяна, прибавя се 1 ч. Чаша прясно млякото 1/2 ч.чаша+1 прах ванилия+2,5 чаши пресято брашно+1 бакпулвер и 25 гр. масло . Намазва се тавата с олио и се посипва с брашно или галета. Изсипва се половината от тестото, част от останалото тесто се смесва с 2 ч. Лъжички какао или нес кафе, изсипва се в тавата, поръсва се със стафиди , боровинки и орехи и се излива изсипва последната трета част от тестото и отново се посипва с натрошени орехи и някакво сладко.Слага се в студена фурна и се пече на 200 градуса около 50 Мин.

# 544
  • Мнения: 2 007
Кекс със стафиди
Продукти: 3 яйца, 1чч захар, 1/2 чч олио/масло, 1чч кис. мляко, 2 1/2 чч брашно, 1чч стафиди, 1 бакпулвер, 1сл какао,1 ванилия, кората на 1 лимон.
Яйцата се разбиват  съз захарта, добавя се мазнината на тънка струя, киселото мляко, в което е разтворен бакпулвера, ванилията, настърганата кора от лимон, брашното.
Във формичка се изсипва 2/3 от сместта, поръсват се стафидите, към останалата смес се добавя какаото и след това се изсипва във формичката.
Пече се в предварително загрята фурна с вентилатор около 30мин.

# 545
  • София
  • Мнения: 6 186
Търсих си нещо лимоново. Записах си няколко рецепти, но съм правила само лимоновия пай от кулинарния блог на Йоана.

ЛИМОНОВ ПАЙ

Продукти:
•   настъргана кора и сокът от 1 голям лимон
•   200 г захар
•   25 г масло (2 супени лъжици)
•   45 г царевично нишесте (3 супени лъжици)
•   3 яйца, разделени жълтъци от белтъци
•   щипка сол
•   250 мл вода

За ронливо маслено тесто:
•   120 г брашно
•   1/2 чаена лъжица сол (може да се намали до 1 щипка)
•   80 г студено масло, нарязано на кубчета
•   2 супени лъжици ледена вода

За тестото се пресяват заедно брашното и солта. Слагат се в купа и се добавя студеното масло. Разрохква се с пръсти и по малко се добавя водата, като тестото бързо се събира на топка.
Разточва се на тънко върху леко набрашнена повърхност и се покрива форма за пай с диаметър 23 см. Оставя се в хладилника за 20-30 минути.
Фурната се нагрява на 200°C.
Тестото се набожда с вилица на гъсто. Покрива се с хартия за печене, в която се изсипват бобени зърна. Пече се 12 минути, след това време зърната и хартията се махат и тестото се допича за още 6-8 минути.
Оставя се да се охлади.
За кремa, в тенджерка се смесват лимоновият сок, лимоновата кора, 90 грама от захарта, маслото и водата. Слагат се да заврат.
Междувременно царевичното нишесте се разтваря в 3 супени лъжици студена вода. Добавят се жълтъците и се разбъркват добре.
Когато лимоновият сос е започнал да завира се добавят жълтъците с нишестето. При непрекъснато разбъркване сместа се оставя да заври отново. Вари се 5 минути, докато кремът стане гъст и гладък.
Отстранява се от огъня и се покрива с прозрачно фолио, за да не се образува кора. Оставя се да се охлади.
Белтъците се разбиват на сняг със солта. По малко се добавя останалата захар и разбиването продължава докато се сгъстят и придобият лъскавина.
В изстиналия блат се разпределя лимоновият крем. Върху него се изсипват белтъците и се заглаждат по цялата повърхност.
Може да се направят различни форми, „иглички“ или белтъците да се сложат в шприц и да се направят рози.
Паят се запича за кратко на грила на фурната, докато белтъците придобият златисто-кафяв цвят.
Може да сервира топъл или студен.

# 546
  • Мнения: 595
Орехчета

За тестото:
2 яйца,
1ч.ч. захар,
125гр. разтопено масло,
1/2 ч.ч. кисело мляко,
1/2ч.л. хл. сода
брашно до средно меко тесто

Замесва се тесто от посочените продукти, оформят се топчета с големината на лешник и се поставят в гнездата на предварително загрята и намазнена преса на котлона. Изпичат се за около 2-3 минути.

За крема:
2 яйца,
8 с.л. захар,
6 с.л. брашно,
1 л. прясно мляко,
1 ванилия
около 60-70гр. масло
Разбърват се яйцата, захарта и брашното, добавя се прясното мляко и се вари на котлон с непрекъснато разбъркване. Накрая се добавя ванилията и маслото и охладените черупки се пълнят с крем и се слепват.

# 547
  • Мнения: 2 670
Арабски сладкиш Кодрит кадир
Съставки за приготвяне :
За крем карамела :
800 мл. мляко, 5 бр. яйца, 200 гр. захар  + 6 с. л. за карамелизиране
За блата :
1 бр. яйца, 100 гр.захар, 100 мл. мляко, 1 ч. л. бакпулвер, 100 гр. брашно, 2 с. л. какао
Начин на приготвяне на арабски сладкиш Кодрит кадир
Първо пригответе форма за торта и изсипете захарта за карамела в нея. Поставете го внимателно на котлона и изчакайте захарта да се разтопи. След като се карамелизира, оставете да се охлади.
Междувременно направете крем карамела – смесете всички съставки за крем карамела в купа и разбийте с миксер. Оставете карамелът да се охлади и втвърди, след което го изсипете.
Подгответе сместа за блата – в купа изсипете всички продукти възможно най-бързо и разбийте с миксер. Изсипете го внимателно върху крем карамела само в средата, без да разклащате.
Поставете да се пече в предварително загрята на 180 ° C фурна, около 50 минути. Печете на водна баня. След като е готово, най-добре го оставете за около 5 часа да се охлади, за да можете лесно да го извадите върху подходящ съд.

# 548
  • Мнения: X
Грисхалва
Продукти: 250 гр грис, 200 гр масло, 500 гр захар, 750 мл вода, 100 гр бадеми, 1/2 лимон, канела, пудра захар.
Мазнината се сгорещява и в нея се слагат грисът и половината бадеми, обелени и счукани на ситно. Сместа се запържва, докато бадемите станат златисти, а грисът се зачерви.
Захарта се загрява с водата, докато се разтопи. Добавят се канелата и лимоновия сок. Изпърженият грис се залива със сиропа и се държи на топло, докато поеме течността.
Топлата грисхалва се изсипва във форма, дъното на която е покрита с останалите бадеми, обелени и разполовени. След като изстине, се обръща в чиния и се поръсва с пудра захар. Може да се оформи и на топки в отделни порции и тогава да се поръси с пудра захар.

# 549
  • Мнения: 6 008
Сиропирани курабийки

Продукти:
🍪 2 яйца ( 1 жълтък)
🍪1 пакетче ванилия
🍪 1 пакетче бакпулвер
🍪200 гр масло
🍪1 ч.ч.  олио
🍪1 ч.ч. пудра захар
🍪1 ч.ч. грис
🍪3 водни чаши брашно

Приготвяне:
Маслото на стайна температура го разбърквам с пудра захар, нишесте, яйца, бакпулвер, ванилия и брашно. От тестото оформям курабийки и пека на 180 градуса до лек загар.

За сиропа:
3 чаши захар
4 водни чаши вода ги варя със захарта до получаване на сироп. Заливам с вече студен сироп леко топлите курабийки.

# 550
  • Мнения: 13 377
Boche de noel с кестенов крем и маскарпоне

Продукти за блата
4 яйца
125 гр. захар
100 гр брашно
80 гр. разтопено масло
30 гр какао
1 ципка сол

Продукти за крема

200 гр кестеново пюре
200 грама маскарпоне
50 гр пудра захар - ако ползвам готово кестеново пюре не слагам захар, защото е подсладено.
По желание захаросани кестени натрошени на малки парчета.


За сиропа
50гр захар
25-30 грама вода
2 супени лъжици ликьор или ром, оригиналната рецепта  е с Grand Marnier

За ганаша
150 гр шоколад

150 гр течна сметана

Започвам с блата. Загрявам фурната на 180 градуса с вентилатор. Разделям яйцата на жълтъци  и белтъци. Разбивам белтъците на сняг с ципка сол. След това разбивам жълтъците със захарта, прибавям брашното и какаото,  разтопено  масло и накрая с шпатула прибавям и разбитите белтъци. Сместа изсипвам в тавата на печката върху хартия за печене. Пека 10-11 минути.
Докато се пече разбивам крема и правя сиропа.
След като извадя блата, докато  еоще топъл го навивам на руло и оставям да изстине.

Монтиране на коледното пънче.
След като всичко е изстинало, развивам рулото, с четка сиропирам, но не много обилно, слагам крема и отново навивам на руло. Готовото руло разрязвам на две части - една по-голяма и една по малка и правя пънчето. След това правя ганаша и го покривам. Може леко да се наръси пудра захар за сняг, фигурки от фондан или друга украса - моментът, в който децата се развихрят.

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 22:43 от zari65

# 551
  • Мнения: 29 725
СИРОПИРАНА БАНИЦА С ЛОКУМ

точени кори - 1 пакет
яйца - 3 броя
брашно - 1/2 чаена чаша
захар - 1 1/2 чаена чаша
орехи - 1/2 чаена чаша
бакпулвер - 1 чаена лъжица
локум - 2 кутии
1 ванилия
олио - 1/2 чаена чаша
Първата стъпка от рецептата за сиропирана баница с локум е подготовката на плънката за баницата. Нарежете парченцата локум на четири, а орехите на ситно. Можете и да смелите орехите, но е по-добре да ги нарежете на дребно, за да се чувстват в плънката. Брашното, ½ чаена чаша от захарта, олиото, яйцата и бакпулвера до получаване на еднородна каша.
Идва момента да навиете вашата сиропирана баница с локум. Взимате един лист от точените кори, намазвате го със част от сместа с яйцата и захарта и върху него поставяте втори лист от корите. Сместа с яйцата е гъста и най-лесно можете да намажете кората с четка, а ако нямате четка – направо с ръка. В тесния край на кората нареждате плътно парченца локум и част от ситно нарязаните орехи, след което навивате на руло. Поставяте готовите рула плътно в предварително намазана с олио правоъгълна тава и печете в загрята на 180 градуса фурна, докато баницата придобие златист цвят.
От останалата една чаена чаша захар, ванилията и две чаени чаши вода приготвяте захарен сироп, който слагате да заври, докато захарта се разтопи напълно. С горещия захарен сироп заливате изстиналата баница с локум и оставяте да поеме сиропа за 3-4 часа.



Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 21:02 от Soul Free

# 552
  • Мнения: 6 312
Шприцовани маслени бисквити
300 гр меко масло се разбъркват със 150 гр пудра захар,две яйца, ванилия, бакпулвер и 450 гр брашно.Полученото тесто се слага в пош с по-широк накрайник,и се шприцоват цветенца в тава,покрита с хартия за печене.Пекат се в загрята на 180° фурна за 12-14 минути.По желание след като изстинат могат да се потопят целите или частично в разтопен шоколад и да се поръсят с натрошени ядки например.В този случай след шприцоването съм сложила по една шоколадова капка.

# 553
  • Мнения: X
Десерт в чаша с пудинг и бисквити

1 пакет пудинг ягода на Dr.Oetker
500 мл мляко
4 с.л. захар
1 с.л. масло
1 пакет овесени бисквити (210 г. Tastino от Lidl)
орехи за декорация
мляко за накисване на бисквитите

Пудингът се приготвя, както е посочено на плика. В 3 чаши за алкохол се реди крем, напоена в мляко бисквита, крем, бисквита... Завършва се с крем и се украсява с малко счукани орехови ядки. Оставя се да престои 2 часа на хладно.

# 554
  • in Wonderland
  • Мнения: 6 054
Сладкиш с ягоди и Маскарпоне

500 г Маскарпоне
400 г сметана
200 г пудра захар
700 г ягоди
бишкоти
ванилия
бренди
плодов сок

Маскарпонето, сметаната и захарта се разбиват до пухкав крем, добавят се ванилия, бренди и 500 г нарязани ягоди.
Бишкотите се потапят леко в плодов сок и се редят в кръгла форма за торта, покриват се с половината от крема. Реди се втори ред напоени  бишкоти и се покрива с останалия крем. Оставя се в хладилник за 5 - 6 часа. Декорира се с останалите ягоди.

Общи условия

Активация на акаунт