В кухнята на BG-Mamma ухае на масло! Да напишем заедно Коледната кулинарна книга!

  • 24 965
  • 584
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 166
Здравейте, нашето семейство обича щрудел. Приготвяме го по следния начин:

1 пакет кори
5-6 ябълки
1 чаена чаша захар
1-2 кафени лъжички канела
2 ванилии
Около 50гр масло

Измиваме и почистваме ябълките, рендосваме ги на едро ренде. Добавям захарта, канелата и ванилията. Намазваме тавичката с масло и навиваме корите, като разстеляме от плънката слагаме по малко масълце. Печем на загрята фурна 160 градуса, около 30-40 минути.

# 46
  • Елхово
  • Мнения: 1 397
Моята баница с масло
Вземам 1 пакет кори за баница, 3-4 яйца, 300 грама сирене, 1 пакет 125 грама масло. 1-2 ч.ч. кисело мляко вътре малко хлябна сода! Правим плънката. Вземаме две кори мажем обилно с разстопено масло, после плънката и завиваме! И така до свършване на корите! Ако остане малко плънка, поливаме отгоре наредените кори! Слагаме останалото масло отгоре! Печем на 180- 200 градуса!

# 47
  • Мнения: 1 903
Здравейте, кулинари! 😍
Тези от вас, които познават рецептите ми, знаят че обожавам масло. Маслото Président е онази тайна съставка, която вдъхва вкус дори на най-обикновената гозба, а печивата и десертите добиват френска изтънченост. 👌☺️ Несъмнено се откроява със своя неповторим вкус и качество и за мен е истинско удоволствие, че в тази чудесна тема ще мога да споделя любими рецепти, от които ухае на най-вкусното масло.
Днес ще ви разкажа как приготвям любимия тутманик у дома, носещ още името „Струмица“. Маслото Président е важна съставка в рецептата, като освен разкошен вкус му придава и изкушаващо ухание. 😋♨️Печивото е лесно за направа и със сигурност ще стане любимо на всеки, който го опита.😍


Нужни са:
200 мл. прясно мляко
1 с.л. захар
9 гр. суха мая /4 равни ч.л./
520 гр. брашно
2 яйца
2 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
100 гр. масло Président
За плънката: 2 яйца, 5 с.л. кисело мляко, 350 гр. натрошено сирене /ползвах овче/
За намазване: 1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко; сусам и мак за поръсване
Брашното пресях и сложих в дълбока купа. В подходящ съд сложих леко затопленото прясно мляко, така че потопен пръст да търпи на топлината. Добавих захарта, маята и 1 ч.л. от предвиденото брашно. Разбърках и оставих на топло, докато маята се разтвори и сместа се надигне. През това време в друга купа смесих яйцата, киселото мляко и олиото. Към брашното в купата добавих солта, разбърках и прибавих яйчено-млечната смес и маята. Разбърках и замесих меко тесто, което прехвърлих на плота и месих за около 2-3 минути. Може да се прибави още малко брашно, само ако тестото лепне. Оставих го върху набрашнения плот и го покрих с купата. Оставих за 20 минути да си почине, през което време увеличи обема си.
Маслото Président разтопих в метална купичка.
В друга по-голяма купа приготвих плънката, като смесих яйцата, киселото мляко и натрошеното сирене. Дъното на кръгла тава с диаметър 29 см. покрих с хартия за печене, която изрязах със същата форма и размер. Намазах и дъното и стените с малко от разтопеното масло.
Отпочиналото тесто леко премесих и разделих на 8 равни части /около 100 гр. всяка/.
Взех първото топче тесто и го разточих върху набрашнен плот с диаметър от 20 см. Намазах с разтопеното масло и покрих с втора разточена топка. След това разточих заедно двете кори до размер близък до този на тавата. Разположих ги в нея, като с ръце леко ги издърпах, за да са по мярка. Отгоре разпределих 1/3 от плънката. По същия начин продължих с останалите топки, като завърших с последните две разточени и слепени с разтопено масло. Отгоре намазах с още от останалото масло и с остър нож разрязах на ромбове. Покрих тавата с фолио за свежо съхранение и памучна кърпа и оставих за около 1 час да удвои обема си.

Фурната загрях на 170 градуса. Тутманика намазах с разбъркания жълтък и лъжица прясно мляко и поръсих със сусам и мак. Имах малко останало разтопено масло, което полях в разрезите на тутманика.

Сложих да се пече за около 45 минути, като след първите 20, тъй като бе добил златист загар, го покрих с алуминиево фолио и така допекох. За готовността проверявам с дървено шишче, което трябва да излиза сухо, при пробождане в центъра на тутманика. Показател е и звукът на кухо при почукване на печивото.
Изпечения тутманик покрих с кърпа и оставих леко да се охлади, преди да го поднеса.
Добър апетит! 😋

📌Останалия тутманик затоплих преди следващо сервиране, като го намазах с още малко масло.
Още вкусни печива с масло Président може да разгледате в блога ми https://---shoretner923-3rCDFNp

# 48
  • В Космоса
  • Мнения: 9 880
Тутманик Душичка

брашно - около 1 кг
мая - 1 кубче
сол - 1 с.л.
захар - 1 с.л.
яйца - 3 бр.
сирене - 150 г
олио - 1/2 ч.ч.
сусам - 10 г

Разтварям маята с 1/2 ч.ч. хладка вода. Към маята добавям 1 с.л захар и 1 с.л. брашно, разбърквам и оставям сместа на топло, докато шупне.

Готовата мая изсипвам към брашното, добавям солта, 3 с.л. олио и двете яйца. Разбърквам и наливам още хладка вода до омесването на гладко тесто, което да не лепне по ръцете.

Свивам тестото на топка, покривам го с фолио и го оставям на топло, за да втаса.

Готовото тесто разделям на три топки. Разточвам всяка топка на кора.

Намазвам всяка кора с олио и поръсвам със сирене.

Слагам корите една върху друга и свивам на руло. Нарязвам рулото на малки парчета.

Обръщам парчетата с разрезите нагоре и ги нареждам в намазнена тава.

Разбивам третото яйце и намазвам тутманика отгоре. Поръсвам с калонджи и слагам тавата в загрята фурна.

Изпичам на 180-200 градуса до готовност.


# 49
  • Мнения: 763
Масланица:

300мл. прясно мляко
1ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2  ч.ч.  разтопено  масло
3 яйца
около 4 – 5 ч.ч брашно  до  меко  тесто
1 пак. суха мая
Около
100 грама  масло
300 –  400  грама  сирене

Маята  се  разтваря в  малко  мляко  и  захарта  и  се  оставя  да  шупне.   В  дълбока  купа  се замесват  всички  продукти и  тестото  се  оставя  да  почине  за  около  петнайсетина минути, покрити  с влажна кърпа.

Разделете тестото  на две части, които  се  разточват н  тънки кори. Намажете първата с половината масло,  сложете  сиренето,  захлупете  с  другата.  Втората   кора  се  маже  с  останалото  масло. Може да се оформи по различни начини. Поставя  се  в намаслена  тава  и  се  оставя  да   втаса  за  около  30  –  40  минути…

Пече  се  на  предварително  заграта фурна на 180 градуса.

# 50
  • Г. О.
  • Мнения: 1 724
Коледната ни питка:
ПРОДУКТИ:
320 мл прясно мляко (хладко, леко топло)
1 кубче жива мая или 14 гр суха мая (2 пакетчета)
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
5 супени лъжици кисело мляко (със стайна температура)
5 супени лъжици олио
3 яйца
800-900 гр брашно
ЗА НАМАЗВАНЕ НА СУРОВАТА ПИТКА:
1 жълтък + няколко капки прясно мляко + няколко капки олио.
Семена за поръсване на питката (по желание): сусам, слънчоглед, мак, тиквеника семки, ленено семе…
Тестото за декорация, от равни части брашно и сол с мъничко вода
ЗА НАМАЗВАНЕ НА ИЗПЕЧЕНАТА ПИТКА:
разтопено масло.
Смесете млякото с маята, захарта и 2 лъжици брашно. Оставете да шупне, след това към нея добавете останалите продукти и брашно, докато се заформи тесто. Преместете тестото в тава или на голяма плоскост и започнете да месите, като постепенно добавяте по малко брашно (така няма да ви остава излишно брашно, което да хвърляте). Трябва да се меси продължително време, да се бие и да не се прекалява с брашното, за да не става сбито тестото.
Когато е готово се слага в намазнена торба и се завързва. Торбата трябва да бъде голяма, защото тестото утроява обема си. Оставя се за 90 минути в топло помещение.
 Разделете на 4 топки (с различна големина). Взима се най-голямата и се разделя на 5 равни части. Всяка част се разточва на кръгла кора, намазва се с олио и върху нея се нареждат другите кори. Най-горната кора не се маже! Диаметърът на корите трябва да е по-малък от тавата (формата), в която ще се пече. Аз ползвам тавичка с диаметър 28 см. Разточете леко получената купчинка и сложете в тавата.
Разрежете на 8 триъгълника, но не до край (вижте снимките), всеки триъгълник срежете по средата, прекарайте върха през дупката и обърнете назад. Ще пусна видео да видите как става.
Повторете същата процедура, но вече с отделни триъгълници, които трябва да наредите между тези в тавата.
Третата топка оставете цяла. Намажете със сместта за мазане и наръсете семена. Сложете я в центъра на тавичката.
Намажете и останалата питка със сместа от жълтък, мляко и олио. Наръсете семена.
Сложете декорацията от бяло тесто, чак когато питката е почти готова, за да не потъмнява.
След изпичане намажете с разтопено масло и оставете върху скара да се охлади.
Бон апети, мили съфорумки!

# 51
  • Мнения: 3 540
Баница с праз
Стрък праз се задушава нарязан с олио за 3-4 минути. Добавя се кафена чашка ориз, сол и черен пипер на вкус и се маха от котлона.
Редим баницата в намазнена тавичка. Два реда кори, плънка с ориз и праз, пак кори. Залива се с две яйца и кофичка кисело мляко, нарязва се и се пече в умерена фурна за около 40-50 минути.
Сервира се както топла, така и студена. Има приятен сладникав вкус от праза, към плънката може да добавите сирене.
Да ви е сладко Simple Smile

# 52
  • Мнения: 2 839
Морузница
Продукти:

2ч.ч  царевично брашно
2 яйца
1ч.ч кисело мляко +1ч.л сода бикарбонат
1/2 ч.ч олио
150 гр.сирене натрошено
щипка сол и щипка захар
Краве масло
   Всички продукти се смесват.  Намазвам тавичка (формичка) с олио и поръсена с галета. Изсипвам сместа, след което слагам тук там парченца масло и поръсва със семките(поръската). Пека първо на долен реотан 15 мин, след което още 15-20мин до златисто

# 53
# 54
  • София
  • Мнения: 574

Коледни гевреци
брашно - 500 г
мая - 1/2 пакетче суха
вода - 250 мл топла
захар - 1 с.л.
сол - 1/2 ч.л.
олио - 1 с.л.
ЗА ВАРЕНЕТО
вода - 2 л
захар - 1 с.л.
олио - за намазване
В топлата вода сипваме маята, захарта и 1 с.л. брашно.Разбъркваме и оставяме за 10 минути.
След това добавяме солта, олиото и брашното и омесваме гладко тесто.
Оставяме го покрито с фолио за 1 час да втаса.
Кипваме водата за варенето на гевреците в тенджера и добавяме захарта.
Разрязваме втасалото тесто на 6 части и всяка част оформяме на геврек.
Пускаме гевреците във врящата вода и ги варим, докато изплуват нагоре.
Изваждаме варените гевреци и ги подреждаме в тава, покрита с хартия за печене. Намазваме ги с малко олио и печем в загрята фурна на 200 градуса 20 минути .

# 55
  • Мнения: 14 791
Ето я и моята баница:
1 пакет кори
4 яйца
300-400 грама сирене
1 кофичка кисело мляко
Масло за намазняване на корите
Прясно мляко около 1/2 ч.чаша,с което заливам вече направената баница преди печенето.

# 56
  • София
  • Мнения: 574

Козуначените кифлички с тахан и мед
За тестото:
130 г. масло;
130 г.прясно мляко;
3 яйца + 1 жълтък, за намазване;
1 суха мая;
120 г.захар;
кора на 1 лимон,
ванилия;
600 г брашно - за меко не лепнещо тесто,
Плънка:
5 с.л. тахан /сусамов в случая/
2 с.л. мед,
3 с.л. натрошени бисквити.
Начин на приготвяне:
Правим кладенче от брашното, солта, лимоновите корички, слагаме яйцата, ванилията, прясното мляко и захарта, накрая слагаме маята. Започваме да месим, като добавяме постепенно, разтопеното масло. Трябва да получим, меко тесто, което да не лепне по ръцете.Оставяме на топло да втаса около 1 час. Разточваме в кръг рестото,като поръсваме малко с брашно и нарязваме на парчета. Слагаме от плънката по малко и навиваме. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.

# 57
  • SF
  • Мнения: 21 226
Аз правя много вкусен тиквеник с къпани кори.
Кората се разстила и се намазва със слънчогледово олио. Тиквата е настъргана, разбъркана с орехи, захар на вкус и канела, без да се прекалява с нея. Плънката се разпределя и кората се навива като охлюв. След изпичането поръсвам с пудра зарах и счукан ситно шам фъстък. Той е зелен и стои много красиво върху бялата захар. Нарязва се на пънчета.
Много е лесно и бързо, но съжалявам, че нямам снимки, за да покажа каква коледна красота са тези ролове.

# 58
  • Мнения: 1 294
Любима моя рецепта за питка е памук погача. В чаша топло прясно мляко се разтварят 1 с.л.захар,1 кубче мая и 2 с.л.брашно. Пресява се 1 кг брашно, прави се кладенче и в него се изсипва 1 чаша топла вода, 1 чаша топло олио и 1 с.л.сол. Добавя се сместа с маята и се замесва меко тесто. Оформя се по желание и се оставя да втасва. След като удвои обема си се маже с жълтък, поръсва се по желание със семена и се пече.

# 59
  • София
  • Мнения: 10 869
Пръхкави соленки с кашкавал

125 г масло President
10-12 с.л. олио
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
 1 ч.л. сол
100 г кашкавал
 20 г амонячна сода
 брашно за средно меко тесто

Кашкавалът се настъргва. Всички продукти за соленките се омесват. Тестото се разделя на няколко части. От всяка се разточва кора с дебелина 3-4 мм. Режат се тънки лентички, навиват се и се подреждат в намазнена тава. Изпичат се и щом леко порозовеят, се изваждат.

Общи условия

Активация на акаунт