Отглеждане на бонсай

  • 6 947
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 10
Здравейте! Наскоро ми подариха бонсай (фикус жен шен) Може ли ако някой от вас се е справил в отглеждането му да ми сподели какви условия обича (светлина, температура ,вода)И разбира се ако може да сподели и някои  тънкости в отглеждането му .После ще мога да прикача и снимка на растението Blush

# 1
  • София
  • Мнения: 2 681
Имам един пт 5 години. Стои на западен прозорец. Поливам веднъж на седмица през топлите месеци, през студените на седмица и половина - две.  Кастря му връхчетата на пролет и това е. Моят е много непретенциозен.

# 2
  • Мнения: 10
Имам един пт 5 години. Стои на западен прозорец. Поливам веднъж на седмица през топлите месеци, през студените на седмица и половина - две.  Кастря му връхчетата на пролет и това е. Моят е много непретенциозен.
Благодаря!:heart: А нормално ли е връхчетата на "пъпките" да са черни ?(мисля че от пъпките ще се появи ново листенце)

# 3
  • Мнения: 2 929
Здравейте! Наскоро ми подариха бонсай (фикус жен шен) Може ли ако някой от вас се е справил в отглеждането му да ми сподели какви условия обича (светлина, температура ,вода)И разбира се ако може да сподели и някои  тънкости в отглеждането му .После ще мога да прикача и снимка на растението Blush

Много е лесен за отглеждане. Поливане 1 път седмично. Подрязване през март. Не е нужно да е до прозорец, не изисква силно осветяване.
Благодаря за темата! Ще я следя с интерес. Може да кача и някои от моите дръвчета. Аз отглеждам активно бонсаи. Хоби ми е. Simple Smile

# 4
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 205
Щом с появи експерт, ще следя. Подариха ми супермаркетски бонзай Rolling Eyes на прозореца е, поливам да не е сухо, така пишеше в инструкцията, кръцкам като се протегне някой клон, слагам подхранващ тор за бонзаи като се сетя, засега е това. Като дойде време да му се подрязват корени мисля да гледам филмчета в тубата или тук ако някой пусне указания, дотогава темата току-виж набъбнала Smiley

# 5
  • Мнения: 10

Много е лесен за отглеждане. Поливане 1 път седмично. Подрязване през март. Не е нужно да е до прозорец, не изисква силно осветяване.
Благодаря за темата! Ще я следя с интерес. Може да кача и някои от моите дръвчета. Аз отглеждам активно бонсаи. Хоби ми е. Simple Smile

Ще се радвам да качиш снимки Hug Аз ще кача утре Simple Smile

Ефибуш Страхотен бонзай Heart

# 6
  • Мнения: 15
Нуждая се от съвет! Blush
В Интернет прочетох доста информация относно отглеждането на бонсай (мисля че видът беше фокус жен-шен Thinking)
На едни сайтове се препоръчваше да стои на сянка, а на други че обичал да е по-светло (дори на пряко слънце Nature Sunny Flushed) Аз мога да му осигуря и двете крайности :
1-ви вариант на доста светло и по някое време слаба-към средна  пряка  слънчева светлина (грее за максимум 2 часа)
2. Прозорец на който е доста тъмно и няма никакви слънчеви лъчи
Не мога да му осигуря средно положение Confounded На кое място бихте ми предложили да остане Simple Smile

# 7
  • Мнения: 2 678
Различните бонсай се гледат различно.
Това не е сорт дърво, а начин на отглеждане. Бонсай може да си направите и от бреза и от борче и от джанка.

# 8
  • Мнения: 973
Как можем сами да си направим, какво е необходимо като инструменти?

# 9
  • Мнения: 2 678
Плитка саксия и въображение.
Малката саксия не позволява на дървото да порасне. На три години трябва да се подрязват и корените (дебелите).
В началото клоните се оформят с помощта на тел за да заприлича на мини дръвче.

# 10
  • Мнения: 2 929
Ето ги моите:



Фикусът е купешки.
Кленът и нарът са 2-годишни, отгледани от семенце

# 11
  • Мнения: 973
Равена, прекрасни са! Можеш ли да дадеш малко повече информация за това къде намираш семена, принадлежности, саксии?Какви са първите стъпки?

# 12
  • Мнения: 2 929
Равена, прекрасни са! Можеш ли да дадеш малко повече информация за това къде намираш семена, принадлежности, саксии?Какви са първите стъпки?
Ами, откъде семена? От гората, полето, природата или от изяден плод от супермаркета. Grinning
Саксиите - има ги в специализирани сайтове или магазини за бонсаи, или още по-лесно в Амазон. Там има и тел, ножици, течни торове и дори почва.
Тайната за отглеждане на здраво дръвче е в почвата. Трябва да е ph неутрална (между 6.5 и 7.5 е идеално) и много добре дренирана.
Най-добрите камъни, които задължително ви трябват за пълнеж са: akadama, pumice, lava rock + органична почва, сух горски мъх (добър е, задържа влагата) и фин чакъл.
Целта е за сравнително къс период да развиете мощна коренова система без особено нарастване на стъблото на височина. Това се постига като постоянно се реже върха и ненужните клони като се стимулира нарастване на диаметър на ствола, но не и на височина. При прекалено развитие на кореновата система дървото се пресажда като по възможност се оставят по гъсти и здрави корени. Другите се отрязват. Прави се на 2-3 години. Поливането е важно също. Растение без вода не може да живее. Особено при толкова инертни материали и топло лято трябва да се полива редовно за да не изсъхва почвата.
Идеалното място е навън. Ако имате къща и двор е направо чудесно да оставите всичките бонсаи (особено добре е за тропическите видове) навън. Ако ги вали дъжд е още по-добре! Дъждът е естествено дистилирана вода. Много от растенията не понасят добре чешмяна вода заради киселинността или варовика.
За да се оформи красива корона се използват алуминиеви жици с различен диаметър, с които се увиват клоните и/или стъблото. Жицата служи за арматура. След увиване можете да изкривявате клоните/стъблото, както ви харесва без опасност от счупване. Жиците престояват няколко месеца, докато клоните/ствола приемат желаната форма. След това се свалят.
Има хиляди филмчета в ю-тюб за всеки, който има желание да се учи.
Не е толкова трудно, но си е занимавка и най-вече се изисква много търпение.
Има много видове, които си губят листата през зимата. Това не значи, че сте ги убили. Просто се повтаря естественият цикъл, както в природата. През зимата поливането, торенето се забавят. Дърветата не се режат,  пресаждат или деформират.

# 13
  • Мадрид / София
  • Мнения: 6 006
Цоп в темата.




Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 07:16 от Angela61

# 14
  • Мнения: 18 542
И аз да се цопна тук с моите дръвчета. Абсолютен аматьор съм и всичките гледам само вътре. Нямам търпение да започнат да приличат на дърво и непрекъснато клъцкам нещо, понякога ми писва и ги зарязвам и само ги поливам, а като ми дойде музата пак играе ножицата - невинаги успешно Scream и така...Satisfied

И трите са фикуси. Бенджамините са на около почти 3 години и ги отглеждам от малко купешко растение. Единия се опитвам да слея. За сега са се сляли само две от издънките, третата още я мъча. Ако до пролетта не стане, ще я отделя и отглеждам самостоятелно като трето дърво.

Скрит текст:
в началото

в момента - прясно окълцано (не обръщайте внимание на нескопосано поставената тел, върши работа).

Тройното
Скрит текст:
в началото

в момента - също прясно подстригано

Ретусата е с мен от 3 дни. 
Скрит текст:
дойде така


вече е така, а останалото е във вода за вкореняване.

# 15
  • Мадрид / София
  • Мнения: 6 006
Здравей, Миоки.  Хайде и тук на лавче. Бенжамините са деликатни от към бонсай и не са много за начинаещи. Не са като ретусата. Тя е по-лесна.
 Пролетно време е най-добре да се подрязват преди да са хукнали да вадят листа и клонки.
Аламбрирането (омотаването с жица) има оределена посока на навиване. Потърси в Ютуб видеа с обяснение как става. Ако не откриеш ми кажи да ти намеря, ако те интересува.


Давам едно видео как се омотава жицата:
Използва алуминиева/медна (в зависимост от дебелината) жица увита с памучен конец за да се изолира метала от растението, в случай, че стои на слънце и метала излъчва топлина. Първата жица е дълга колкото е високо дървото и я прикрепва с хартиен скоч/лепенка.
Увиването става по часовниковата стрелка, като се внимава при чатала от където излизат клоните. Мястото е деликатно и там може да се счупи клона. Ако се налага добавяне на тел, то тя върви успоредно на първата и се захваща малко по-надолу от мястото на клонката. Края на телта се завива към клонката при положение, че се отглежда навън дръвчето и има вятър. Силата на стягане на жицата: едно упражнение-  навий около пръста си жицата, така че стягането да не ти спира кръвта, но и да не е прекалено хлабаво.

Така, както си ги оставила сега друго не може да се направи. Имай предвид, че фикуса засъхва клони и може да се окаже някой важен клон да е вън от строя.

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 15:11 от Angela61

# 16
  • Мнения: 18 542
Нещо много подобни интереси се оказа че имаме Simple Smile

Бая неща изгледах в нета, ама е голяма каша в главата ми. Обикновено гледам и после ми иде да хвана ножицата. Изобщо не съм сигурна кога е най-добре да се режат тези които се гледат само вътре. Повечето инфо е за дървета, които стоят навън или в най-добрия случай в оранжерия.

Ретусата я поръчах от сайт, който продава стартови дървета. Като дойде го пресадих и го гледах тъпо 2 дни. Изгледах куп видеа и не можах да реша какво да го правя така както е цяло, та го клъцнах и понеже по-голямата част ми изглеждаше по-невъзможна за трениране, я отрязах и я боднах във вода да пуска корени. Белким измисля как да я стилизирам като стане време.
По скоро ме интересува начин за удебеляване на ствола, че бенджамините ми се струват много малко мръднали в тази посока. Ако режа короната, това забавя ли удебеляването, ако режа корените, забавя ли го и т.н. Иначе научих, че ако оставя долен клон да расте свободно, това стимулира удебеляване, но специално за тези двата нямам толкова ниски клони, които да използвам.

# 17
  • Мадрид / София
  • Мнения: 6 006
Обикновено се оставя горен клон за удебеляване. Принципа е, че се удебелява от клона надолу. Тоест ако оставиш долен клон ще се удебели от него надолу. Бенжамините имат тънко стъбло за разлика от ретусата. Тоест естественото ѝ е да е тънка фиданка, но ако държиш да се удебели повече остави съответен клон да расте на воля. Друго, което се прилага е да се засади в гевгир. Има по-голяма въздушност в субстрата и се полива по-на често (когато горния слой засъхне). Не режи още корените. Нека се стабилизира дървото първо. Ще разгледам малко по-късно снимките ти за да ти предложа някакъв стил. Сега отивам на работа и нямам време за подробности.

# 18
  • Мнения: 18 542
Аз корените ги рязах пролетта, няма да ги режа скоро. Simple Smile
Според мен бенджамините имат нужда от тор. Не ги бях торила изобщо до съвсем скоро. В обикновена пръст за стайни цветя са, не разбирам какво е предимството наспециалната почва за бонсаи честно казано, освен че ще се наложи почти ежедневно поливане.
Иначе ми се искаше и мъх да порастне по повърхността, обаче май при вътрешно отглеждане няма да се получи - прекалено сухо ли е, не знам, садила съм мъх и става кафяв, въпреки, че го пулверизирам често.

# 19
  • Мадрид / София
  • Мнения: 6 006
Бенжамина ти е вариегатен и с тор ще стане доста по-зелен. Ще се изгуби бялото. Така стана с моя.
Едната ми ретуса от клонче:
Беше така -



Сега е така:

# 20
  • Мнения: 18 542
Не държа особено на шарката. Взех този защото е с по-дребни листа по природа, от чисто зеления Simple Smile
Много е порастнал твоя. На някои фикуси гледам им режат листата на половина. До колкото разбирам е за да се намали размера на новите?

# 21
  • Мадрид / София
  • Мнения: 6 006
Да, някои листа израстват по-големи от останалите и те отнемат хран. вещества на останалите. Режат се за да се уравновеси разпределението на савията към всички клонки и листа. Затова и последвалите листа са по-дребни. Същото важи и за клонки растящи от или близо до основата на дървото. Махат се за да не отнемат силата на дървото. Единствено се оставят ако е важно и необходимо на това място да има клон.

Общи условия

Активация на акаунт