Тъй като темата "Седмични менюта" е заключена, реших да отворя нова тема.
И така, сигурно често се питате "Днес какво да готвя", децата питат - "Мамо, днес какво ще ядем", съпругът пита - "Какво има за ядене". Въпросите са най-разнообразни и стресиращи и ако не сте потготвени за отговор, може да се получат неприятни сцени, а понякога и скандали. Изходът от тази ситуация е седмичното меню, което е съгласувано с всички, които са около масата през седмицата.
По-надолу ще ви покажа моята визия за храната, която е базирана на информацията, която имам и приблизително храненето, което се опитваме да поддържаме вкъщи.
Закуска
Варианти - сладка и солена закуска, като ние лично често не закусваме, а когато го правим предпочитаме солената. Но не пренебрегваме сладката и киселото мляко, затова ще ви дам и такъв вариант.
2-3 пъти седмично:
– сандвичи
3-4 пъти седмично:
– кисело мляко (предимно козе)
– овесени ядки с прясно /козе/ или соево мляко, сушени плодове и малко мед
– смути (по-скоро пролетта и лятото)
Закуска уикенд:
– безглутенови палачинки - различни варианти
– безглутенови гофрети, могат да са солени и сладки
Обикновено избираме 2-3 неща от горните за седмицата и ги записваме неделя вечер, когато правим седмичното меню
Обяд и вечеря
Нашият случай е малко по-различен, защото и двамата с бабата работим от вкъщи, което означава, че обядваме също у дома, докато за повечето хора обядът е навън.
Единственият принцип, който спазваме е да се опитваме обядът да е по-лек, което обикновено означава да е основно зеленчуков и веган, но понякога дояждаме вечерята, най-често, когато са варива.
Обяд, различен всеки ден:
– салата със зеленчуци
– крем супи
– варива
– аламинути
- ядки
Стараем се да се храним разнообразно и останалите от вечеря зеленчуци на пара се добавят към салатата на следващия ден и става салата-ястие. Когато приготвяме нахут след като го накиснем 24 часа разделяме зърната за готвене и за салата.
Имаме и някои бързи рецепти, които спасяват положението, когато няма друго - сандвичите, както и различните видове юфка и варива.
Вечеря
1-2 пъти седмично:
– риба със зеленчуци на фурна
- качамак
1-2 пъти седмично:
– готова паста със зеленчуци или пица
– бобово, което да остане за още 1 хранене, например обяд
– ориз със зеленчуци
- попара
3-4 пъти седмично:
– зеленчуци на пара
Принципът е – поне веднъж седмично риба, 3-4 пъти седмично зеленчуци на пара и веднъж седмично веган вечеря – паста по избор, ориз или бобово, качамак.
Това означава да изберем риба за седмицата, салати, зеленчуци, бобово и нещо за десерти, които са следобедни междинни похапвания.
Стараем се винаги да имаме подръка:
Салати:
– зеленолистни
– зеле с моркови
– цвекло с моркови
– кисело зеле - зимата
– туршии - зимата
Обикновено ядем различни салати всеки ден, като се стараем да са сезонни. Пролетта наблягаме на зелените салати, а лятото на доматите, краставиците и т.н.
Сготвени зеленчуци :
– крем супи за обяд
– запечени на фурна
- на пара
– различни пюрета
Съответно за седмицата купуваме в неделя или понеделник от всичко за седмичното меню и завъртаме с различните рецепти – поне 3-4 пъти ядем зеленчуци на пара (обикновено кореноплодни), 2-3 пъти пюре (обикновено от броколи, карфиол, картофи)
Зеленчуците на пара са перфектни за самостоятелен лек обяд, сами или в комбинация със салата или варива /боб, грах, леща, нахут.../, както и като гарнитура към риба. Пюретата обикновено са гарнитура, а броколите и карфиола и като самостоятелен обяд.
Бобови и зърнени:
– леща /черна, червена, кафява/, боб, боб мунг, грах, нахут...
– ориз, кафяв ориз, киноа, елда,
Тази категория храни са ни сред любимите ни, затова ги редуваме често. Също така паста или пица, веднъж седмично.
Когато сме навън през деня се опитваме да минем през някой мол със салатен бар или салати за обяд.
Ако ви е станало интересно - ще публикувам в началото на всяка седмица примерното ни седмично меню.
До скоро