Готвенето е забавно!

  • 75 128
  • 71
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 623
Манхатън кейк



        за форма с диаметър 18см.
    400г обезсолена извара
    4 триъгълничета топено сирене без подправки (общо 80г)
    100г заквасена сметана
    220г захар (1чч)
    3 яйца
    2сл бяло брашно
    1сл царевично брашно
    2сл разтопено краве масло
    2 ванилии
    настъргана кора от половин лимон (най-добре нетретиран)
    50г стафиди (една шепа)


  • напръскайте обилно стафидите с ром
  • стопете на водна баня топеното сирене
  • разбийте изварата и я добавете към сиренето
  • постепенно добавете захарта и разбъркайте добре
  • едно след друго сложете яйцата,като след всяко разбивайте добре,докато се усвои
  • добавете охладеното разтопено масло към сместа
  • пресейте бялото и царевичното брашно,прибавете и тях, а след това и сметаната
  • всичко трябва да се разбърква много добре при всяко добавяне на продукти,накрая трябва да получите пухкава смес
  • ароматизирайте с ванилиите и настърганата кора от лимон,бъркайки вече с дървена лъжица
  • с домакинска хартия подсушете леко стафидите,оваляйте ги с малко брашно и прибавете към тестото
  • изсипете сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка с диаметър 18см
  • печете в предварително загрята фурна, на 160 градуса около един час  
  • след като изключите фурната,оставете кейка вътре,на затворена врата още два часа
  • извадете го и охладете в хладилник
  • сервира се студен,нарязан на парчета като торта
  • гарнира се със счукана карамелизирана захар или сироп от сезонни плодове
  • и кейка и сиропа се съхраняват в хладилник

  • като забележка мога да вметна,че кейка е по-вкусен с настъргана лимонова кора, докато при употреба само на лимонов сок,есенция или друг заместител,вкуса се променя
  • като вкус и в разрез изпечения  сладкиш е нещо средно между чийз кейк и обикновен кейк
  • към него по-подходящи са сиропите с леко кисел вкус - от малини,череши,вишни...


         черешов сироп
    200г почистени от костилките череши
    150г вода
    100г захар
    2чл лимонов сок


  • сложете да заври водата със захарта,бъркайте,докато се стопи
  • прибавете пасираните череши,оставете да ври 10-ина минути,като разбърквате и отпенвате от време на време
  • сложете лимоновия сок,оставете на тих огън още 5-10 минути,разбърквайте.Ако сиропа ви се струва гъст,може да добавите още вода
  • когато е готов,прецедете през ситна цедка или марля

    източник - лични записки

Последна редакция: нд, 21 юни 2009, 14:31 от didibu

# 46
  • Мнения: 623

Освежаваща паста



         за 4 порции
    400г паста фарфале
    600г пълномаслено кисело мляко
    1 1/2сл суха мента
    1-2 скилидки чесън
    сол
    зехтин екстра върджин

      
  • направете соса като разбъркате добре млякото,намачкания и наситнен чесън,и ментата
  • оставете соса на стайна температура
  • сварете пастата според указанията,отцедете я добре,разбъркайте я с приготвения сос
  • поръсете със сол и струя зехтин

Последна редакция: нд, 21 юни 2009, 16:20 от didibu

# 47
  • Мнения: 623
Ягодови мъфини с ароматни подправки



              за 12 броя    
    2чч бяло брашно (или 1чч бяло и 1чч пълнозърнесто)
    1сл бакпулвер
    1/2чл сода бикарбонат
    1/2чл сол
    щипка индийско орехче
    щипка джинджифил (за засилване аромата на ягодите)
    1/2чл канела на прах
    2/3чч захар
    настъргана кора от един лимон
    2 яйца
    1чч кисело мляко
    1чл ванилия
    6сл разтопено краве масло
    1чч пресни ягоди,нарязани на малки парченца
         за поръсване:
    малко тръстикова захар (или бяла),размесена с канела


  • в купа смесете пресятото брашно,бакпулвера,содата,солта,индийското орехче,джинджифила и канелата
  • в отделна голяма купа сложете захарта и лимонената кора,размесете хубаво с пръсти,докато захарта се овлажни и поеме аромата
  • към захарта добавете и разбийте добре яйцата,млякото и ванилията,след това охладеното разтопено масло,бъркайте,докато всички продукти се смесят добре
  • добавете брашнената смес към яйчената,бъркайки с дървена лъжица
  • сложете ягодите и разбъркайте само докато се разпределят в тестото
  • разпределете в предварително намазнени или покрити с хартиени подложки форми за мъфини или в силиконови форми
  • отгоре поръсете обилно с канелената захар
  • печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15-18минути,или докато образуват златиста коричка

  • киселото мляко може да се замени с прясно,като в този случай сода не се слага

източник Eggs on Sunday

   

Последна редакция: нд, 21 юни 2009, 23:13 от didibu

# 48
  • Мнения: 623
Леща с индийски подправки


    200г леща
    1 червена чушка
    1 домат
    1 глава кромид лук
    4 скилидки чесън
    1чл куркума
    1чл синапено семе (или горчица)
    1/2чл кимион на зърна
    1/4чл смлян джинджифил
    8сл олио
    сол


  • в загрятото олио се запържват(задушават) ситно нарязания лук,чесън и пиперката,като накрая се добавят и също се запържват за кратко подправките
  • добавя се предварително почистената и измита леща,както и 800мл гореща вода
  • домата се обелва,пасира и прибавя към ястието
  • слага се сол на вкус,вари се до готовност на лещата,като ястието се получава гъсто колкото каша

  • за това ястие винаги спазвам точно дозировките и най-вече съотношението леща-вода  - по този начин крайния резултат много се доближава до това,което съм опитвала в индийски ресторант: )))

по Иван Звездев

Последна редакция: ср, 08 юли 2009, 23:39 от didibu

# 49
  • Мнения: 623
Кексчета с череши и бадеми


        за 1 кекс с правоъгълна форма или 12 мъфина

    300г брашно (2чч от 220мл)
    1чл бакпулвер
    1чл сода бикарбонат
    щипка сол
    80г нарязани бадеми ( 1/2чч )
    1 яйце
    2/3чч захар
    1чч кисело мляко
    2сл разтопено масло
    2 ванилии
    220г череши,почистени от костилките и нарязани на дребно (2чч)
    2сл филирани бадеми
    допълнително захар за поръсване


  • пресяват се брашното с бакпулвера,содата и солта,прибавят се нарязаните бадеми
  • разбиват се яйцата със захарта,млякото,охладеното масло и ванилията
  • съединяват се двете смеси,бъркайки с дървена лъжица до гладкост
  • черешите леко се попиват с домакинска хартия и поръсват с малко брашно,добавят се към тестото
  • сместа се разпределя в намаслени и набрашнени форми,поръсва се с филирани бадеми и обилно със захар
  • пече се в предварително загрята на 180градуса фурна - около  един час или до готовност,като се проверява с дървена клечка

  • кексчетата по рецепта са с голямо съдържание на плодове,като може да се ползват както пресни,така и от компот

Последна редакция: чт, 09 юли 2009, 15:48 от didibu

# 50
  • Мнения: 623
Студен Рататуй


        4 порции

    2 червени чушки
    3 средни картофа
    2патладжана
    2 глави кромид лук
    4 скилидки чесън
    2 домата
    1сл зелени маслини ,без костилки
    1чл каперси ,мариновани
     свеж босилек
    4сл зехтин екстравърджин
    сол,черен пипер
 
  • нарежете патладжаните на кубчета,посолете с морска сол,оставете да се отцеди горчивия сок,после изплакнете
  • нарежете чушките,картофите и доматите - също на кубчета  
  • на филийки се нарязват лука и чесъна
  • зеленчуците се слагат в тенджера с дебело дъно,поръсват се с малко сол,черен пипер и зехтина
  • готвят се на средно силен огън за 30 минути под капак,като не се разбъркват,само от време на време съда се разклаща "по готварски " : )))
  • по средата на задушаването се ароматизира с накъсания на малки парченца босилек,маслините и каперсите
  • когато е готово,се дърпа от огъня, слага се още сол и пипер - ако е необходимо,оставя се да се охлади на стайна температура
  • консумира се така охладен,но е чудесен и студен след престой в хладилник

  • това е една интересна вариация на рататуй,която не е с всички класически съставки, но също заслужава внимание

източник - Cucina moderna,Italy
  

Последна редакция: пн, 13 юли 2009, 15:48 от didibu

# 51
  • Мнения: 623
   Маминия кекс със сочен какаов пълнеж


         за 1 стандартна кексова форма - правоъгълна или кръгла
    5 яйца
    1 и 1/2чч захар
    5сл олио
    6сл вода
    2чч брашно
    1 и 1/2 чл бакпулвер
    2 ванилии
    пудра захар за поръсване
    сурови бадеми или орехи - за украса
           за сиропа
    3/4чч вода
    3/4чч захар
    2сл какао
    125г масло

    
     основа
  • с миксер се разбиват яйцата и захарта,докато сместа побелее и стане пухкава
  • прибавят се постепенно олиото и водата,като се разбърква добре
  • брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията,прибавя се към яйчената смес и всичко се разбива много добре
  • изсипва се в намаслена и поръсена с брашно кексова форма
  • пече се в предварително загрята на 180градуса фурна - около 50 мин.или до готовност,след изключването на фурната не се изважда веднага, а се оставя да престои 10-ина минути
  • изважда се от фурната,остава за кратко във формата,вади се от нея и се поставя върху решетка да се охлади изцяло

      сироп и сиропиране
  • в тенджерка с дебело дъно слагате на умерено силен огън да се разтопи маслото
  • смесвате добре захарта и какаото и ги добавяте към маслото,накрая и водата
  • сместа трябва да поври 10-ина минути за да се сгъсти
  • оставяте я да се охлади,сипвате в кана с неподливащ чучур
  • напълно изстиналия кекс се дупчи с молив,като внимавате да не пробиете дъното
  • аз правя отвори на разстояние между 2 и 3 сантиметра
  • отворите се пълнят със сиропа,постепенно,на няколко етапа
  • когато приключите,затваряте отгоре дупчиците с бадеми или орехи и поръсвате с пудра захар

  • тъй-като не винаги може да се сиропира добре всеки участък от кекса,аз си оставям малко от течността и при сервиране мога да си добавям - така всяко парченце става точно толкова сочно колкото искам,а аз искам много : )))
                       

Последна редакция: пн, 13 юли 2009, 12:13 от didibu

# 52
  • Мнения: 623
Пилешки рулца с песто от сушени домати


    около 800г пил.филенца или 4бр пил. гърди
    1сл зехтин
    стрък свеж розмарин (или сушен)
    3-4 скилидки чесън,намачкани и наситнени
    сол,черен пипер
           за пестото
    1/4чч сушени домати
    2сл балсамов оцет
    1чл каперси,мариновани
    1/4чч зехтин
    1сл кедрови ядки (сурови тиквени или слънчогледови семки)
    1/4чч ситно настърган пармезан


  • пилешкото се поръсва със сол и черен пипер
  • в средата на всяко парче се слага чесън и розмарин,завиват се на руло
  • слагат се в намазано със зехтин фолио и се пристягат добре, ако са малки рулца се слагат по няколко едно до друго - като шишче
  • пакетчетата се пекат 15-20минути  в загрята на 200градуса фурна
  • сухите домати се заливат с 1/2 чаша гореща вода и се оставят 15-ина мин. да престоят
  • изсипват се заедно с водата в блендер,добавят се и останалите продукти
  • разбива се до гладък пастет
  • ако доматите са в олио,изцедете ги добре,сложете пак малко вода в блендера,и ако е необходимо,намалете малко количеството на зехтина
  • подходяща гарнитура - картофена салата,както и печени или задушени картофи

източник BRAVA CASA, BG

Последна редакция: сб, 26 дек 2009, 00:10 от didibu

# 53
  • Мнения: 623
Кетрин Хепбърн Браунис
(Katherine Hepburn Brownies)



    1/4чч брашно
    1/2чл канела (по желание)
    1/4чл сол
    115грама масло (около 8сл )
    1/2чч какао на прах,неподсладено
    2чл инстантно кафе
    2 яйца,на стайна температура
    1чч захар
    1чл ванилия
    1чч нарязани орехи
    115г качествен натурален шоколад (или 110г - една опаковка)
                               1чч=240мл


  • сложете решетката на фурната в средата и включете на 160градуса
  • намаслете квадратна тавичка 20х20см,сложете на дъното пекарска хартия,намаслете и нея,поръсете с брашно и "изтупайте" излишното от него
  • пресейте брашното със солта и  канелата (ако ще ползвате)
  • сложете на среден огън тенджерка с дебело дъно и маслото в нея
  • когато маслото започне да се топи,прибавете какаото и кафето,бъркайте с телена бъркалка,докато всичко се разтопи и смеси на гладка каша,оставете да се охлади за 3 минути
  • прибавете едно по едно яйцата,като разбърквате добре,след това захарта и ванилията и отново размесете добре - не е нужно да се разбива твърде енергично и да се вкарва въздух
  • към сместа сложете брашното,орехите и ситно нарязания шоколад,разбъркайте добре - с дървена лъжица или шпатула
  • изсипете сместа в тавичката,печете 30 минути в загрятата фурна - за тези 30 минути се получава суха коричка отгоре и сочен,плътен,лепнещо-дъвчещ се  пълнеж в средата
  • после извадете от фурната и оставете да се охлажда заедно с тавата още поне 30минути или повече
  • извадете върху решетка,изчакайте да се охлади напълно и нарежете на 16 квадрата

          

             източник - със снимки стъпка по стъпка
             и линк към  блога,където може да потърсите на по-стар пост,
               тъй-като трудно отваря точно тази публикация




 

Това е една легендарна рецепта на красивата актриса,носителка на 4 награди Оскар.Точният текст - този по Дорис Грийнспан, не е лесен за откриване в интернет.На повечето места препратките са към  готварската и книга,където е публикуван.Най-накрая,благодарение на едно седмично предизвикателство на група блогове,се сдобих с него и естествено веднага изпробвах.Вкуса си заслужава търсенето и чакането,а брауниса е бърз и лесен за приготвяне.

В Търсене На Перфектния Браунис - тема с продължение.........

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 10:32 от didibu

# 54
  • Мнения: 623
Ароматно пиле с ориз и хрупкав червен лук



           2 порции

    2бр.пилешки гърди без кост и кожа,по около 140гр всяка
    1-2 сл слънчогледово олио
    2 чл къри на прах
    1 голяма глава червен лук,срязана на тънки полумесеци
    100г ориз басмати
    1 стик канела
    1сл стафиди
    85г замразен грах
    6 сл нискомаслено кисело мляко (или пълномаслено - според вкуса и диетата )
    1сл наситнена свежа мента, или две-три щипки суха
    1сл нарязани листа от кориандър или няколко смлени зрънца
    сол на вкус
    опция - щипка шафран


  • посолете пилешките гърди  и ги намажете добре от двете страни с олио,поръсете ги с къри
  • оваляйте лука в останалото олио и заедно с филето го сложете в тавичка, разпределяйки всичко равномерно на тънък пласт
  • печете в предварително загрята на 190градуса фурна - около 25 минути
  • в края на печенето аз включвам грила на фурната на 200градуса и оставям на открехната врата докато месото се опече окончателно,а лука  придобие хрупкава коричка
  • междувременно измийте добре ориза и заедно със стика канела,сол на вкус и щипка шафран,го сложете в тенджерка със 300мл вода
  • оставете да заври,след това разбъркайте веднъж,сложете стафидите,покрийте с похлупак,намалете котлона и варете на бавен огън 10-12 минути,докато ориза омекне,накрая извадете канелата
  • по средата на варенето на ориза добавете към него и замразения грах
  • в две чинии разделете гарнитурата,добавете по едно филе,а отгоре хрупкав лук
  • разбъркайте млякото  с ментата и кориандъра,евентуално плюс щипка сол, сервирайте като сос

  • лека и нискокалорична вариация на класическо къри с чудесен баланс на вкусове и аромати
  • комбинира се добре,дори и да се приготви гарнитура само от ориз и грах,без подправките към тях  

източник GoodFood 101 HEALTHY EATS



    

Последна редакция: вт, 17 ное 2009, 17:37 от didibu

# 55
  • Мнения: 623
Скоунс със сушени домати и зелен лук



            за 6 броя с диаметър 7см

    225г бяло брашно
    1чл бакпулвер
    1/4 чл сода бикарбонат
    1чл захар
    по 1 щипка сол и черен пипер
    45г краве масло
    1голямо яйце или 2 малки
    3сл гъст айрян (най-добре от домашно кисело мляко -  с него най-лесно заменям бутермилк)
    1 1/2чл дижонска горчица
    45г нарязан зелен лук - бялата част и крехките зелени пера (около две малки връзки лук)
    30г  сушени домати (добре отцедени от олиото и нарязани)
    50г настърган кашкавал (половината заменям с пушен кашкавал)
             за поръсване:
    настърган кашкавал (но не пушен - не прави хубава златиста коричка)
    1 яйце,разбито леко с малко мляко
  

  • пресейте брашното заедно с бакпулвера,содата,солта и пипера
  • сложете маслото,студено и нарязано на малки парченца
  • размесете маслото и брашното с пръсти,докато не стане на трохи
  • добавете доматите,лука и настъргания кашкавал,разбъркайте всичко
  • разбийте леко с тел яйцето и горчицата,добавете и млякото
  • направете кладенче в купата с брашно,сипете яйчената смес,разбъркайте с дървена лъжица докато се смесят
  • на набрашнена повърхност оформете тестото на топка,като почти не е нужно да се меси
  • поръсете малко брашно отгоре и разточете тестото до дебелина около 2-3см
  • с подходящ ринг изрежете кръгове,нарежете на квадрати или друга форма
  • намажете питките с яйчената глазура и поръсете с кашкавал,поставете в тава,застлана с хартия за печене
  • печете в предварително загрята на 180 градуса фурна - около 20 минути или докато придобият златиста коричка отгоре и плътна хрупкава коричка отдолу
  • извадете тавата оставете 5 минути питките в нея
  • сервират се топли
  • могат леко да се притоплят в микровълнова фурна

  • в оригиналната рецепта набухвателя е посочен като 1сл,но смятам че е твърде много и затова го заменям с 1чл бакпулвер и 1/4чл сода,като резултата ме удовлетворява напълно
  • кремообразната горчица може да се замени с горчица на прах - 2чл,които се добавят при сухите съставки
  • ако сушените домати не са мариновани в олио,увеличете маслото на 50г
  • ето и клип с технология за правене на SCONES ,сконс или скоунс...


източник - адаптирано от British Larder
    


    
    

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 11:49 от didibu

# 56
  • Мнения: 623
Свинско с гъби и сос с мандарини


     за 4 порции

    400г свинско месо без кост - стек ,бонфиле
    2сл слънчогледово олио
    200г пресни гъби,нарязани
    2сл сладък червен пипер
    2сл конфитюр от червено френско грозде или вишни
    50мл прясно изцеден сок от мандарини или клементини - от около 2броя
    1сл винен оцет
    сол на вкус
   

  • в тиган с дебело дъно загрейте на много силен огън 1сл олио
  • сложете внимателно посолените стекове,запържете за по 1 минута от двете страни,така месото се запечатва и остава сочно
  • намалете леко котлона и допържете всяка страна по още 2 минути - докато придобие златисто-кафява коричка
  • отстранете месото от тигана,добавете останалото олио и запържете гъбите докато омекнат
  • върнете пържолите при гъбите,сложете червения пипер,конфитюра,сока от мандарините и оцета
  • оставете да заври,разбъркайте за да се разтвори добре конфитюра и намалете котлона
  • задушавайте на тих огън още 5-10мин,докато соса се сгъсти, като по средата на този интервал обърнете веднъж месото
  • ако гъбите са отделили повече течност и соса не е достатъчно гъст,добавете малко нишесте
  • сервирайте веднага
  • подходяща гарнитура - варени картофи или картофено пюре

  • оригиналната рецепта е без сол
  • ако конфитюра е с парченца плод,пасирайте

източник : GoodFood 101 HEALTHY EATS
                  тройно изпитани рецепти
                

Последна редакция: сб, 28 ное 2009, 11:07 от didibu

# 57
  • Мнения: 623
Скоунс с овесени ядки и сушени череши

                              

                              за 8 броя

                              245г бяло брашно
                              65г кристална захар
                              1/4 чл сол
                              3/4 чл сода бикарбонат
                              1 чл бакпулвер
                              110г краве масло
                              60г фини овесени ядки
                              40г сушени череши ,или червена боровинка,или стафиди
                              настъргана кора от един портокал
                              160мл гъст айрян (най-добре от домашно квасено мляко)
                                       за глазиране
                              1 малко яйце,разбито с 1чл айрян
                               пудра захар за поръсване и карамелизиране


  • пресейте брашното в голяма купа и го смесете със захарта,содата,солта и бакпулвера
  • добавете маслото - студено и нарязано на малки кубчета
  • с пръсти намачквайте и размесвайте,докато брашнената смес стане на трохи
  • прибавете овесените ядки,черешите и портокаловата кора,разбъркайте добре
  • сипете айряна и разбърквайте сместа със шпатула или дървена лъжица,докато почти се оформи на топка
  • ако е нужно добавете още малко мляко
  • преместете сместа на набрашнена повърхност,месете 4-5 пъти,не е нужно повече
  • с помощта на точилка разточете на кора с дебелина около 3см (и диаметър около 18см)
  • нарежете на 8 триъгълни парчета,сложете ги в тава,застлана с хартия за печене
  • намажете порчетата отгоре с яйчената смес
  • печете в предварително загрята на 190градуса фурна - около 15-18мин,докато придобият златиста коричка или проверявайте с клечка
  • след като се запекат,включете горните реотани на фурната на максимална степен,като същевременно извадите кифлите
  • поръсете ги с пудра захар и върнете във фурната - наблюдавайте ги през цялото време,тъй-като за много кратко захарта ще се стопи,карамелизира и образува гланцова светлокафява коричка
  • ако е необходимо завъртете тавата или ги разместете,за да се глазират равномерно
  • като са готови,извадете ги върху метална решетка,изчакайте леко да се охладят
  • сервират се веднага,топли

  • SCONES са едно чудесно предложение за бърза,вкусна и топла закуска
  • варианта от гореописаната рецепта е ароматен(портокаловата кора е важна съставка),с хрупкава бисквитена коричка отдолу и ефектна карамелена глазура отгоре
  • SCONES са най-вкусни веднага след приготвянето им или в същия ден.Могат и да се притоплят леко в микрвълнова,но губят хрупкавата си коричка,а тя е много апетитна и според мен е голям плюс в сравнение с мъфините
  • това печиво е създадено да се приготвя лесно и бързо,особено след добавяне на млякото към брашнената смес.Прекомерното забавяне,преди да го сложите във фурната,намалява силата на набухвателите

видео за приготвяне на SCONES

източник


Последна редакция: пт, 04 дек 2009, 00:36 от didibu

# 58
  • Мнения: 623
Свински пържоли с ябълки и
сос с мед и ретро горчица




   за 4 порции

    600г свинско филе,бонфиле
    1сл зехтин
    2 големи ябълки,почистени от семките и нарязани на осминки,необелени
    1скилидка чесън,намачкана и наситнена
    1 1/2 сл мед или 2сл кленов сироп
    1сл оцет от бяло вино или ябълков оцет
    2сл ретро горчица (с цели зърна)
    сол на вкус
    ориз - за гарнитура


  • нарежете месото на пържоли
  • загрейте зехтина на много силен огън в голям тиган с незалепващо покритие
  • запържете подсушеното и посолено месо от всяка страна по 3 минути,докато придобие златиста коричка
  • извадете го от тигана и оставете настрана
  • сложете ябълките и леко ги запържете от двете страни,общо за около 3-4минути
  • добавете чесъна,меда,оцета и 4сл вода,разбъркайте внимателно и оставете да заври
  • намалете котлона,върнете месото в тигана,заедно със соковете,които е отделило
  • оставете да къкри още 5-10минути,докато месото омекне,обръщайки го веднъж и разбърквайки внимателно соса,докато се сгъсти  
  • подходяща гарнитура - ориз
  • вкусна добавка е карамелизирания  лук (на тиган или запечен с малко мазнина във фурната)

  • подходящи сортове ябълки са russet, Cox
  • оригиналната рецепта е без сол

източник : GoodFood 101 HEALTHY EATS
                   (тройно изпитани рецепти)
                Garfield
                  
                        

Последна редакция: пт, 04 дек 2009, 11:19 от didibu

# 59
  • Мнения: 623
Лесна и бърза торта



една тортичка от тефтерите на майка и моето детство

         за средно голяма тава -  около 30см

         блат
    2чч брашно (240г)
    4 яйца
    1 1/2 чч захар (300г)
    1чл бакпулвер
    1 компот от кайсии - за сиропиране
         крем*
    0,5л прясно мляко
    1 голямо яйце или две малки
    1чч захар (200г)
    3сл брашно
    1 капсула ванилия
         *ако искате да направите тъмен крем,намалете захарта на 2/3чч (140-150г) и  
           прибавете към брашното 50г подсладено какао Нескуик/Nesquik
    1чч=200мл


    блат
  • разбийте яйцата и захарта до побеляване
  • прибавете пресятото с бакпулвера брашно
  • разбъркайте добре сместа
  • изсипете в намаслена и набрашнена тавичка
  • печете в предварително загрята на 180градуса фурна - около 25 минути,като накрая проверите с дървена клечка,дали блата е сух  вътре
  • извадете тавичката,оставете така 5минути,след това сложете блата на решетка да се охлади
  • точно преди намазване с крема,студения блат се сиропира обилно от двете страни - с около 500мл сироп от компота

     крем
  • в голяма купа с  вилица се разбива яйцето с малко мляко
  • в още малко студено мляко се размива брашното и евентуално какаото,ако ще ползвате
  • останалото мляко се слага в тенджерка заедно със захарта и ванилията и се загрява на котлона
  • разбърква се от време на време,докато се стопи захарта и почти преди да кипне се дърпа от огъня
  • топлото мляко се сипва на тънка струя и поетапно към яйчената смес като се бърка непрекъснато - всичко това с цел да не се пресекат яйцата от топлината
  • смесените яйца и мляко се връщат в тенджерката и към тях пак на тънка струя с бъркане се добавя размитото брашно
  • всичко това се връща на котлона и с постоянно бъркане го оставяте да поври,докато се сгъсти
  • аз ползвам в началото  7-ма  от 9 степени на котлона,след което намалявам на 4-та
  • ако сместа започне бързо да се стяга и има опасност да стане на бучки,дръпнете съда от огъня и бъркайте енергично
  • готовия охладен крем се разпределя върху блата,който се поставя обърнат - страната,която е била горна при печенето,остава отдолу
  • поръсва се обилно със смлени орехи
  • може да се украси с поръсено тъмно какао
  • след престой от 8-12 часа в хладилника тортата става по-вкусна

  • преди сервиране може да се украси и с обелените и намачкани на пюре плодове от компота
  • тортата не е подходяща за етажиране на блатове,тъй-като се сиропират обилно и може да се скашкат
  • в първоизточника на рецептата,блатовете се сиропират с прясно мляко,но аз не съм опитвала този вариант- сока от кайсии с присъщата му кисела жилка е много удачен вариант и прави тортата лека и профирна,както казват бабите : )).......вследствие на което,почти няма случай да съм хапнала само едно парче и да не си взема поне още едно допълнително
  • показаните на снимката тортички са направени от същото количество продукти,но са опечени два блата в две тави от 20см и двата крема са направени поотделно
  • определено смятам,че използването на Нескуик дава сполучлив резултат,сравнено с неподсладено какао - крема придобива по-наситен шоколадов цвят,също така гланц и като че ли по-добър вкус

Последна редакция: вт, 08 дек 2009, 20:20 от didibu

Общи условия

Активация на акаунт