Направих следния експеримент:
- набавих си качествено домашно краве мляко от здрава крава, пасяща в екологично чист район (с. Гълъбовци);
- отидох в супермаркет от известна верига и си набавих 6 кисели млека, а в къщи добавих 7мото от хладилника, което бях закупила от друга голяма верига;
- стартирах квасенето в домашни условия на кравето мляко със 7те марки кисело мляко.
За незнаещите трябва да поясня процеса на заквасване на млякото.
Сварява се прясното мляко. Изчаква се да изстине до Т около 60*С, след което се разлива в съдове ( в този случай- бурканчета от бебешка храна) и към прясното мляко се добавя малко количество кисело мляко ( в този случай - по около 1 пълна чаена лъжичка).
Приготвената смес в бурканите се увиват (за домашни условия говорим) в няколко дебели одеала и се прибира на топло местенце. Там лактобацилът ще се нуждае от около 4-5 часа, за да сътвори магията и да направи от прясното мляко - страхотно кисело мляко.
Искам да споделя, че при качествена закваска - млякото се получава идеално даже и Т* на прясното мляко да варира с около 5-10%.
Почти цяла година квася мляко, та считам, че имам известни наблюдения в технологичния процес. Успешните заквасвания са ми били над 95%(кисело мляко взимах от същото място, откъдето купувах и прясното мляко-демек домашно пак), а неуспехите ги дължа именно на некачествена закваска.
Защо квася мляко ли?
За да има поне един продукт в хладилника в къщи, който да е гарантирано истински, вкусен и
полезен за децата.
СТАРТИРАМ:
1. Сварих млякото. Можете да се убедите сами какъв плътен гъст каймак направи. Каймакът лесно се задържаше на вилицата:
2. Ето и 6 от млеката:
а ето и седмото:
Държа да отбележа, че всички кисели млека бяха в срок на годност, небомбирали, с отличен външен вид. Снимки, доказващи това твърдение, са в наличност.
3. Измих 14 бурканчета от детска храна, подсуших и сложих стикери. 14 са, за да има по 2 за всяко мляко и така да се отхвърлят съмненията за случайни проблеми при квасенето.
4. Всяко мляко бе слагано с измита лъжица в съответното бурканче:
4. Сложих в бурканчетата нужното количество квас и долях с мляко. Държа да отбележа, че забърках всяка марка мляко с чисти лъжици:
5. Увих бурканчетата с подквасено мляко в 2 одеала и ги прибрах в ракла ( така Т* ще се запази, за създаде условия за процеса на подквасване, а течения в къщата няма да го нарушават).
6. Начинанието започна в 21:10, а в 22:07 ч. процесът на квасене стартира.
Очаквайте утре продължение с резултатите.