Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 468
  • 366
  •   1
Отговори
# 45
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Diana, безспорно разбираш какво пишеш, уважения за това.
Но аз лично бих предпочела да взема мляко от познат, който честно да ми каже за здравето на кравата си (както и правим понякога - въпреки че лично аз повече предпочитам мляко от кутия).
Защо да се сложи сухо мляко, ако можем да вземем качествено, не-обезмаслено прясно?
В смисъл, тук говорим за кисело мляко в домашни условия, тоест тези неща поне можем да ги контролираме малко или много.

# 46
Ще ми се да видя опит с закваска от кисело мляко "Селекта". Мляко Сердика се произвеждаше от фирма Фама в Добрич, бившя млекопреработвателен завод "Сердика". Сега идя си нямам кой е собственик на марката. Селекта ако не се лъжа се произвежда в Русе пак в млекопреработвателен завод "Сердика". И двете млека са ми любими и напоследък  харесвам повече "Селеката". Ето защоми е любопитно какъв ще е резултата от подобен опит със "Селекта" Simple Smile

# 47
  • Мнения: 15 379
Купувах основно Верея, но след твоите резултати спирам! Wink
Благодаря ти, за труда, който си положила!!!  bouquet

# 48
  • Мнения: 2 401
Лъвице, евала! Това е една от най-страхотните теми, на които съм попадала. Риспект за труда и за това, че го сподели.  Резултатите напълно съвпадат с моите предпочитания. Които  ми бяха подсказани преди време от един приятел, който работи в млечния бранш.  Simple Smile

# 49
  • Мнения: X
Аз, да си призная, не понасям домашно подквасени млека, както ще да са приготвени. Много съм капризна по отношение вида и вкуса на млякото, не само киселото, но и прясното. Купувам Карабунар, Пършевица и Герма. Тези кисели млека са ми хванали "вкуса". 

# 50
  • Мнения: 2 663
Благодаря искрено на Lioness
Децата ми много обичат кисело мляко и все се чудя какво да купувам!

Искам да споделя с вас на какво станах свидетел преди броени дни и останах   #Crazy Shocked
Моя позната се прибра след почти едногодишно отсъствие и се оказа, че е забравила неотворено кисело мляко в хладилника преди да заниме.Млякото беше Бор-Чвор с масленост над 3%, ама колко  точно не помня.Отваряме млякото от любопитство, а то на вид прекрасно, все едно е произведено преди 2 дни.Имахме и престрашил се да го опита - страхотен вкус на истинско кисело мляко  newsm78
Нормално ли е според вас това? ooooh!

# 51
  • London, baby
  • Мнения: 800

нека някой да сподели дали е правил друг експеримент-  проба с йд за наличие на нишесте.
нямам йод в къщи в момента, иначе бих пробвала.

Преди съм пробвала с йод кисело мляко Елена и се оказа, че няма вътре.

# 52
  • Мнения: 493
Извинявам се,че се намесвам в темата,но само искам да кажа,че махка ми подквасва страхотно мляко.И температурата на която кваси е по-ниска.Това с кутрето въобще няма нищо общо.За да трае едва кутрето ти ,температурата трябва да е доста над 38 градуса   Wink Баба ми го кваси по тази технология (пробата с кутрето) и млякото и винаги има каймаци и буци вътре (нещо което никога не бих хапнала).Но млякото,което майка ми прави на по ниските градуси винаги е перфектно гладко,като гребнеш с лъжицата се откъсва дебело, гладко, гъсто парче,а не пихтия  Sick
  Тези млека,които си демонстрирала ми изглеждат не особено гладки и твърди,а с буци.
   Нямам нищо против твоите експерименти,чудесно е,че си отделила толкова време и труд,за да онагледиш целия процес,но ако предложа подобно мляко на детето си,то със сигурност ще избяга през девет планини в десета  Tired (както и аз  Laughing )

  Така че фалшиво или не,си купувам Верея 4,5% .Единственото харесвано мляко вкъщи.Убедена съм,че не е особено истинско,но то кое ли е в днешно време  newsm78 Поне е гладко,кремообразно,гъсто и няма парчета и парцали вътре  bowuu

  Още веднъж поздравления за опитите ти,но ми е интересно другите деца ядат ли такива кисели млека  Thinking
Искам само да вметна,че според мен млякото е на парцали,защото не е махнат каймака.Аз като онзи ден сварих домашно мляко за да го подквася стана с един пръст жълт каймак.Махнах каймака като стана към 40 градуса,прежедих го и си го подквасих с кафявото на баба и си стана средно гъсто,но без парцали и да ти кажа честно малката много го харесва.

# 53
  • Мнения: 142
Поздравления на авторката за изключително полезната тема!  bouquet
Интересно ми е как точно се прави този тест с йод за наличие на нишесте? newsm78

# 54
  • софия
  • Мнения: 1 745
 благодаря на авторката    bouquet
и мен ме интересув как да тествам " за" наличието на нишесте  Thinking...
малката ми прави сериозни реакции към к.мляко не съм я пробвала с домашно и към банан

# 55
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Благодаря искрено на Lioness
Децата ми много обичат кисело мляко и все се чудя какво да купувам!

Искам да споделя с вас на какво станах свидетел преди броени дни и останах   #Crazy Shocked
Моя позната се прибра след почти едногодишно отсъствие и се оказа, че е забравила неотворено кисело мляко в хладилника преди да заниме.Млякото беше Бор-Чвор с масленост над 3%, ама колко  точно не помня.Отваряме млякото от любопитство, а то на вид прекрасно, все едно е произведено преди 2 дни.Имахме и престрашил се да го опита - страхотен вкус на истинско кисело мляко  newsm78
Нормално ли е според вас това? ooooh!


Аз мисля да се включа скоро с експеримент с няколко марки кисело мляко, подредено в библиотеката - да видя дали ще се развали или поне вкисне за 3, 7, 14 дена, примерно, ако стои неотворено на стайна температура.
В аванс съм 90% сигурна за резултата, ама нищо Grinning

# 56
  • Мнения: 5 208
Най просто при контакт със скорбяла йодът от кафяв става виолетов. Значи като капнете малко йод в млякото, ако стане виолетов, значи има нишесте, ако си остане кафяв - значи няма.

# 57
  • Мнения: 4 585
Признавам, че не съм чел темата.
Кое мляко рекламилраме?
Чии мандри фалираме?
Аз харесвам Абелла 2%.

# 58
  • Мнения: 1 322
Чудесна тема, поздрави на авторката.

# 59
  • София
  • Мнения: 52
Аз също искам да благодаря на авторката на темата за чудесния експеримент! На мен лично ми беше полезен, защото за съжаление не мога да вземам  домашно мляко и разчитам на супермаркетите. Определено Елби и Био  допадат най-много на мен и на дъщеря ми, но ги намирам в Елемаг и Пикадили, а в кварталните магазинчета ги няма. Ще трябва да заменя Верея със  Сердика/ Елена. Симонката много харесва и Родопея, но на мен ми изглежда изкуствено в последно време. Интересен би бил за мен и експеримент с Родопея, но и за описаните млека е полезен.

Общи условия

Активация на акаунт