Събраните рецепти на Кана

  • 59 202
  • 160
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 832
Сметанови патладжани

Патладжани се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в солена вода.
Изплакват се още горещи със студена вода, заливат се с течна сметана и се оставят да покъкрят поне 15 мин.

Подправки: копър и черен пипер.

Идеална гарнитура към месо и то със сос.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 106
  • Мнения: 832
Крем/ сладолед

200 грама биволско кисело мляко с накиснато в него пакетче желатин от вечерта (предполагам, че желатинът може да се спести, но определено играе роля за сгъстяването)
1 с.л. кокосово масло
15 броя смлени на брашно лешници и/или бадеми (може например 7 лешника и 8 бадема или друго разпределение)
1 ч.л. какао на прах

Всичко това се разбърква хубаво и е добре след това да се сложи в хладилника, за да се охлади допълнително. Получава се гъста и мазничка смес с вкус, който най-точно бих определила като "шоко-лешник"   (когато преобладават лешниците). От това количество биха излезли 2 по-малки порции за десерт или една по-голяма, но е доста хранително. Не е много сладко, но лешниците със сигурност придават достатъчно сладост поне за моя вкус, а смесването на какао с кокосово масло придава ефект като на шоколадов сладолед.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 107
  • Мнения: 832
Крем какао

За 4 по-големи или 6-8 по-малки порции:
2 х 200 мл опаковки течна сметана (за предпочитане 30-35% масленост, но може и по-нисък процент)
2 х 100 грама тъмен шоколад (85% или по-нисък процент - според вашите предпочитания)

Шоколадът се разтопява на водна баня. Загрява се сметаната за около минута в микровълновата - на няколко пъти по 10 или по 20 секунди, докато съвсем леко се загрее. После се смесва сметаната и шоколада. Получава се нещо като пресичане - като киселите млека "страчатела". Трябва бързо да се налее в купичките (защото лесно се стяга) и да се сложи в хладилника, за да се стегне съвсем. Не е необходим нито желатин, нито да стои във фризера.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 108
  • Мнения: 832
Натурален десерт " Страчетела"

-200 грама кисело мляко (краве/биволско/смес)
-10 грама кокосово масло
-1-2 пакетчета ванилия

Какаовото масло се разтопява и се прибавя към киселото мляко. Разбърква се хубаво за десетина секунди, какаовото масло се втвърдява и остава на малки парченца. Прибавяме и ванилията, разбъркваме отново. Може да се консумира веднага или да се замрази леко във фризера и да стане като сладолед тип йогурт. Няма нужда от подслаждане, усеща се вкус като на шоколадови бисквити заради ароматното какаово масло.   

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 109
  • Мнения: 832
Тиквено Браунис

Част от тиквата се сварява и пасира, да се получи 200 мл пюре.
Пюрето се смесва с:
* 100 гр масло
* 2 яйца
* 200 мл млени бадеми
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. джинджифил
* 1 ч.л. канела
* щипка ванилия
* щипка сол
* за тези на строг НВХ: около 100 мл кокосови стърготини ( за любителите на сладкото:150 мл захар)

Пече се около 35мин на 175 град.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 110
  • Мнения: 832
ДОМАШНА МАЙОНЕЗА „ПРОВАНСАЛ”

1 цяло яйце (няма значение каква е температурата му)
0,5 ч.л. сол
0,5 ч.л. горчица (пожелание, но подсилва вкуса)
2 с.л. оцет 6%
1 с.л. студена вода
400 мл зехтин зехтин
Всички продукти се поставят в чашата на пасатора в дадената последователност. Пасаторът се спуска на дъното, включва се и се вдига леко нагоре. Много бързо, буквално за секунди (30-40 по рецепта, според мен за по-кратко), става гъста маса.
За нула време се получава около 400 г

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 111
  • Мнения: 832
ВМ НВХ сладко - lemoncurd

През цялото време се работи на водна баня:
* 2 яйца и 1 жълтък се разбиват добре (в оригиналната рецепта тук има и 100гр захар)
* с непрекъснато бъркане се добавя сока от 2 лимона, както и настърганата им кора
* бърка се непрекъснато, докато се сгъсти  и се започва добавянето на маслото (100g) парче по парче, като се бърка добре след всяко парче до пълното му разтапяне

съхранява се в стъклена купичка или бурканче в хладилника

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 112
  • Мнения: 832
Бърза закуска с тиква

Продукти:
Тиква
Масло
Орехи
Канела
Сушени червени боровинки

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 113
  • Мнения: 832
ÄGGRÖRA (4 PORTIONER)

24 skivor lufttorkad skinka, t.ex. Serranoskinka
8 ägg
2 dl Gefleortens vispgrädde
1 msk smör
salt och peppar

serveras med tomater

Sätt ugnen på 225°. Lägg skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugn cirka 5-7 minuter, tills de är krispiga.

Vispa ihop ägg och grädde. Hetta upp lite smör i en tjockbottnad kastrull. Häll i smeten och rör sakta med en träsked tills det börjar stelna. Smaka av med salt och peppar. Servera med skinkan och tomater.

# 114
  • Мнения: 832
GULASCH

600 gr grytbitar av nötkött
2 gula lökar
3 vitlökslyftor
1 msk smör
1 msk paprikapulver
1 lagerblad
4 röda paprikor (kapia)
salt och peppar

gräddfil

Skiva lök och vitlök. Fräs dem på svag värme i smör. Tillsätt paprikapulver och lagerblad. Skar paprikorna i små bitar. Tillsätt den i grytan, salta och peppra. Lägg ner köttet. Häll på vatten upp till 10 cm höjd från botten. Sjud under lock i cirka 1,5 timme. Servera med gräddfil.

# 115
  • Мнения: 832
KANTARELLFYLD OMELETT

4 personer

2 msk smör
5 dl gula kantareller eller annan svamp
150 gr rökt skinka i strimlor
6 ägg
1 msk mjölk
2 dl riven Västerbottenost
1 msk persilja
salt och peppar

Frös svampen i smör och stek i några minuter. Lägg i skinkan. Vispa samman ägg, mjölk, ost, salt och peppar. Häll äggblandningen över svampen. Lyft smeten lite med en gaffel så att omelettet gräddas fortare. Strö över persilja.

# 116
  • Мнения: 832
SÅS TILL SALLAD

2 dl turkisk yoghurt
en klyfta vitlök
lite majonäs
en skvätt grädde
cayennepeppar
grillkrydda
en droppe vitvinsvinäger

*lite vatten om det behövs

# 117
  • Мнения: 832
Ароматни пилешки гърди

пилешки гърди
1-2 скилидки чесън
50-100 гр. масло
мащерка
розмарин

Гърдите се измиват и подсушават (много е важно). Според броя гърди се пресоват 1 или 2 скилидки чесън, маслото и подправките. Всичко се обърква добре и се маже пилето от всякъде. Пече се на фурна до готовност.

# 118
  • Мнения: 832
Ябълков крамбъл

в малка тавичка - 22 см в диаметър, но може и в отделни, подходящи за печене във фурна купички (напр. рамекини).

Продуктите са:

3 малки ябълки
80 грама бадеми
20 грама кокосови стърготини
канела
масло

Ябълките се нарязват на резени (не ги обелих, само махнах сърцевината и семките, но не е зле да се обелят). Задушават се с масло и канела - количеството е по желание. Подреждат се в тавичката. Отделно се приготвят маслените трохи за крамбъла, които в случая се състоят от бадеми, кокос и масло: съставките се смесват, докато се получи гъста смес, която после да се разпредели под формата на топчета (маслени трохи) върху ябълките. Пече се на 180 - 200 градуса за 15-20 минути (докато се позачервят трохите). Може да се консумира и без никакви добавки, а може и да се поднесе с разбита сметана.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.msg26626460#msg26626460

# 119
  • Мнения: 832
Пържени патладжани с доматен сос

(2 порции)
2 патладжана
5 домата/ голяма консерва цели домати
1 скилидка чесън

Босилек, магданоз, щипка сол, зехтин

Патладжаните се нарязват на колелца (ок. 5 мм), посоляват се и се оставят така минимум 1 час.
Доматките се пасират и заедно с подправките се оставят на бавен огън да къкрят, докато им изври водата (минимум 30 минути). Свалят се от огъня и се добавят пресованат скилидка чесън и зехтина.

Патладжаните се изплакват, след което се изпържват парчетата в дълбок тиган, след което се нареждат в чиния и се заливат с доматения сос.

Общи условия

Активация на акаунт