Ето и моите
Супа:
Крем супа от леща по турски:
Продукти:
200 - 250 г оранжева леща(става с обикновенна,аз такава ползвах)
50 г масло или олио
1 глава лук
2 кубчета пилешки бульон или уни подправка
50-80гр ориз
1 голям морков
7-8 скилидки чесън
Наситненият лук,чесъна и моркова се запържват в предварително загрятото масло или олио , за 3-4 минути. Постепенно се налива ледено студена вода /1,5 -2 /. Стриват се бульоните и се изсипва лещата и ориза. Вари се 20-30 минути на тих огън, под капак., след което добавям сол, джоджен, риган и босилек на вкус. Добавям червен пипер (1/2 ч. лъжичка) и доматено пюре (1 супена лъжица). Оставям да ври още малко с подправките и пасирам..Поднася се с лют червен пипер.
Основно:
Постно прясно зеле
Продукти:
1 средно голяма зелка
1 морков
1 глава лук
1 малка глава чесън
копър
2 домата или 150мл. домати
червен и черен пипер
Варя нарязаната на ивици зелка в малко подсолена вода да поомекне след,което добавям нарязаните на ситно морков,лук,чесън и домати.Добавям 3-4 супени лъжици олио,червен и черен пипер на вкус и задушвам под капак на слаб огън до готовност.Накрая прибавям нарязания копър и поднасям с чесън.
Десерт:
Палачинки
Продукти:
3 яйца
2ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. пресято брашно с връх
щипка сол
1 ванилия
Разбиват се яйцата.Към тях се прибавя млякото,солта и ванилията.Разбиваме хубаво и прибавяме брашното.Печем в тефлонов тиган без мазнина.
Моите са много елементарни,но пък ужасно вкусни...абе класика