КОЛЕДНИ РЕЦЕПТИ от България и цял свят

  • 4 384
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 6
ХАЙДЕ ДА ВИДИМ КОЙ КАКВО ОБИЧА ДА ПРИГОТВЯ ЗА КОЛЕДА?
СПОДЕЛЕТЕ СЕМЕЙНАТА ТРАДИЦИЯ И КАКВА Е ТАЙНАТА ЗА ПЕРФЕКТНАТА КОЛЕДНА ТРАПЕЗА.
АКО ПИТАТЕ МЕН, НАЙ-ВАЖЕН Е ДЕСЕРТА Simple Smile
КАТО ЗА НАЧАЛО, моля рецепти за Бъдни вечер!

# 1
  • Мнения: 6
Ето една коледна погача, която традиционно приготвям на 25 декември.
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
1 кг. бяло брашно тип 500 (хубаво е да имате повече от кг в случай ще тавичката ви за печене е по-голяма)
1 пакетче (кубче) прясна мая (обикновено 50 гр., прясна мая по-добре от суха)
0,5 л. прясно мляко
1 кофичка кисело мляко (вече са по 400 гр.; достатъчно е и може да остане малко)
2 яйца
50 гр. сусамово семе
100-150 гр. краве масло
1/2 лъжичка сол (около 10 гр.)
2 супени лъжици (около 50-60 гр.)
ПОДГОТОВКА:
Винаги когато замесвате хляб е хубаво температурата в стаята да е поне 20 градуса.
Предварително подгответе продуктите и ги оставете на стайна температура поне 1 час.
Това не важи за маята.
ЗАМЕСВАНЕ НА ТЕСТОТО:
Първата стъпка е пресяването на брашното.
Препоръчително е това да стане поне 2 пъти.
Втората стъпка:в една купичка се поставя маята и се поръсва със солта и захарта.
Маята бързо започва да се топи, а солта и захарта се разтварят.
Затоплете млякото до 30 градуса (телесната температура).
Така ще се ускори процеса на втасване. Млякото да е хладко, а не горещо, за да не попари маята.
Залейте маята с около 100 мл. прясно мляко и разбъркайте докато маята се разтвори добре.
В този момент аз добавям белтъците на яйцата и 1 жълтък. Другият го заделям за финала.
Слагам и малко кисело мляко (малко повече от половин кофичка предварително разбито).
Питката може да замесите изцяло с прясно мляко или изцяло с кисело мляко и вода.
Накрая слагам и разтопено масло (няколко супени лъжици). Останалото количество заделям за финала.
Добавям и още 300 мл. от хладкото прясно мляко.
СЕГА има 2 варианта: течните съставки при брашното или обратно.
Аз предпочитам да слагам брашно в млякото и маята. За целта използвам една голяма купа.
Добавям постепено брашното с една голяма лъжица и бъркам.
Ако желаете използвайте миксер. Аз не използвам, за да усещам добре гъстотата на тестото.
Много е важно да се бърка добре и енергично  Simple Smile не е лесно, но ще е вкусно.
В момента, в който стане прекалено гъсто и трудно за бъркане
прехвърлям тестото в тава с брашно или на чиста набрашнена повърхност.
Сега вече с ръце замесвам тестото като добавям по малко брашно.
Необходимата твърдост се достига бързо и е лесно да се познае,
защото тестото е вече не лепне.
Не прекалявайте, защото ако стане мн твърдо хлябът не може да се изпече и ще остане "клисав"
с дебела и напукана кора.
ВТАСВАНЕ
Тестото се поставя в набрашнена купа и се покрива. Оставя се да втаса за около половин час.
В стаята трябва да е топло. По-добре е да поставите съда на високо, където е топлия въздух.
Ако всичко е ОК, тестото увеличава обема си почти 2 пъти.
РАЗПРЕДЕЛЯНЕ, ПОВТОРНО ВТАСВАНЕ и ПОДГОТОВКА ЗА ПЕЧЕНЕ
Когато тестото е втасало, вземете една голяма тава (моята е 35 см диаметър)
Намажете я с разтопеното масло по дъното и стените (обилно! това е коледна погача) Simple Smile
Раделете тестото на 2, после всяка половина на още 2 и така докато
се получат късове колкото една....какво...да речем тенис топка Simple Smile
Докато оформяте тези топчета използвайте брашно, за да не лепне тестото по ръцете.
Не се притеснявайте, че тестото "спада".
После наредете топчетата в тавата. Аз започвам първо по външния край към средата.
Бройката не е важна, ако не вярвате много в символиката на числата.
Тук може да се приложи творчество. Simple Smile
Нареденото тесто вече трилича на погача. С дланта на ръката притинете тестото
в тавата, за да се разпредели развномерно и да се запълнят разстоянията между отделните питки.
Сега покрийте и оставете на топло да втаса още един път.
Това пак отнема време, но става по-бързо.
През това време смесете жълтъците със сусаменото семе.
Пуснете фурната да загрее до 200 градуса, т.е. почти на максималко.
Намажете питките с жълтъка от всички страни и сложете масло на кубчета отгоре.
Може да смесите разтопено маслото с жълтъка и сусама.
Пъхнете тавата във фурната на едно ниво нагоре от долния реотан.
ИЗПИЧАНЕ
ТОВА Е НАЙ- ВАЖНАТА ЧАСТ и много зависи от фурната.
Не се отделяйте от печката, че бързо трудът ви може да отиде по дяволите Simple Smile
Обикновено е нужно мин. около половин час.
Има няколко трика, които може да използвате. С дървена клечка може
да се боцне, за да се провери дали вътре тестото се е изпекло.
Ако започне да загаря, покрийте с фолио или хартия.
С модерните фурни е лесно, защото лесно се регулира.
Не използвайте програма с вентилирано печене прекалено много,
за да не изсуши горната коричка.
ПОСЛЕДНА СТЪПКА
СЛЕД КАТО сте преценили, че е готово и коричката е златиста,
извадете и поръсете с малко студена вода.
Покрийте с памучна или вълнена кърпа и оставете
тавата на подпряна на една страна да изстине на хладно. (да речем на балкона)
като я поставите така и дъното ще се охлади и да се надяваме отлепи по-лесно.
След около поне 20 мин питката трябва много лесно да излезе от тавата.
Не я оставяйте повече в металния съд.
Извате я и завийте в памучна кърпа.
Или пък направо я сервирайте.
По правило не трябва да се разчупва докато е още гореща.
Но ако сте много нетърпеливи! Laughing

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че УДОВОЛСТВИЕТО ОТ ПРАЗНИКА е до голяма степен
В ТРЕСКАВАТА ПОДГОТОВКА и ОЧАКВАНЕ!!!

ПОЗДРАВИ,

Рени

 

# 2
  • Мнения: 1 777
Рени има такава тема как и какво приготвяме за Коледа. Simple Smile

# 3
  • Мнения: 6
Да, Петя Simple Smile След като направих темата видях, че има много богата подобна!
Както и да е! Точно успях да кача снимките на питката и ще взема да ги публикувам тук.
После ще пусна рецепта за един гювеч в другата тема!
ПОЗДРАВИ,
Р.

ПИТКАТА Е ГОТОВА ЗА ПЕЧЕНЕ

И ОЩЕ ВЕДНЪЖ

И СЛЕД ТОВА

ГОТОВА ЗА ТРАПЕЗАТА

# 4
  • Мнения: 1
Ne e zle! Blagodaria za receptata! Dobre ti se e poluchilo   chef

# 5
  • Мнения: 184
Рени,още една полезна темичка!Браво!  bouquet
Тази питка ми е любимата!!!Правя я на специални случаи и сега на Коледа пак ще я направя  Grinning
Весели празници от мен! Hug

Общи условия

Активация на акаунт