ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ
В дълбок съд се кипва вода, подсолена и подкиселена с оцет. Яйцата се счупват внимателно във врящата вода. Може да се счупят в черпак и с него да се спуснат вътре. Варят се, докато се забулят и се вадят да се отцедят. 100 г. кисело мляко се подправя със сол и чесън. Сипва се на дъното на чинията, отгоре се подреждат яйцата. Поръсва се с малко извара, а върху нея – червен пипер.
ОМЛЕТ НАТЮР
Загряваме незалепващ тиган. Разбиваме 2 яйца със сол, чер пипер и чаена лъжичка студена вода. Изливаме сместа в тигана, печем от едната страна, после обръщаме.
ОМЛЕТ С ПЛЪНКА
Приготвя се омлет натюр. Отделно се приготвя плънка, която се поставя на половината на омлета. Изделието се прегъва на две и така се сервира.
Плънки:
- извара с /без подправки
- задушено месо/пиле/риба/дробчета/воденички с или без подправки
ОМЛЕТ ИЛИ БЪРКАНИ ЯЙЦА С МЕСО
Към сместа за омлета добавяме месо/пиле/риба/ дробчета/воденички/шунка на парченца и подправки по желание. Изпичаме на незалепващ тиган. Вместо омлет може да приготвим бъркани яйца, особено ако сместа е повече и не може добре да се изпече на омлет.
ЯЙЦА НА ОЧИ С ИЗВАРА И ШУНКА
Кипваме подсолена вода в дълбок съд и внимателно, от ниско, счупваме вътре желания брой яйца. Когато се забулят, изваждаме и отцеждаме. Слагаме в чиния за сервиране. Поръсваме със ситно нарязана шунка и извара.
(на снимката е добавена и зелена чушка, за протеинови дни не я използвайте)
ПЪЛНЕНИ ВАРЕНИ ЯЙЦА
Яйцата се сваряват, охлаждат се и се обелват. Срязват се на половинки по дължина. Жълтъците се изваждат. Към тях се прибавя извара в желано количество, кисело мляко за сочност, както и различни подправки, шунка, краставички. С получената смес се напълват половинките яйца и се подреждат в чиния. Могат да се ползват като мезе за гости и за официални случаи. За декорация ръбчетата им внимателно се отъркалват в червен пипер или ситно нарязани зелени подправки.