За 'Джули и Джулия'!

  • 78 033
  • 376
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 236
сосът Холандез, който Джулия обявява за особено голяма тайна  Laughing

Това е 5-минутния вариянт, който се прави в блендер, излиза под една чаша (стига за две-три порции):

3 жълтъка
1\4чл сол
щипка чер пипер
1-2сл лимонов сок
8 чл масло

Сложете в блендера жълтъците, солта и 1сл лимонов сок. Маслото го загрейте на котлон да започне да се пени. Пуснете блендера за 2сек да разбие сместа. После добавете горещото масло на тънка струйка, при въртящ се блендер. Сосът ще се е сгъстил още преди да сте добавили цялото масло. Не слагайте обаче утайката от маслото. Опитайте соса на вкус и ако трябва добавете подправки (лимонов сок, чер пипер, сол).

Сосът може да се ползва към готвено месо, или към яйца на очи.  Flutter



# 46
# 47
  • Мнения: 1 236

"Остър ябълки и сладки, богат крем се съберат в този класически френски проститутка."  Joy
"И аз  Heart Eyes Гугъл.

# 48
  • Мнения: 521
Мацки, търся го този филм да го гледам, но не мога да намеря откъде да си го дръпна, при мен замунда не работи, а в мининова го няма. Някой може ли да ми каже откъде мога да си го дръпна?

# 49
  • Universe
  • Мнения: 1 556
 newsm78 newsm78 newsm78 В готварския форум ли съм, в кино и телевизия ли, ама е уютно тук  Hug И...вкусно.
Филмът си заслужаваше само заради превъплъщението на М. Стрийп. В типичната кинаджийска тема обсъдихме бозавостта на актрисата, изпълняваща ролята на Джули - Ейми Адамс, но, според мен, изборът беше удачен, сравнявайки я с оригинала.

Суха Мащерка,  Hug с теб си разменихме някой друг ред заради един прословут турски сладкиш - казан диби, който стана настолен при мен, благодарение на ексклузивните ти ЛС  Heart Eyes /тогава беше с друг ник  Hug/
Използвам възможността да ти благодаря за линка с книгата   bouquet , не че знам английски Embarassed, но с Гугъл преводача се получава  Peace

Сега ще се възползвам от предложенията    chef , барабар с преводите, благодаря Ви  bowuu

Анук, и на мен ми хареса  идеята "не е нужно да имаш свръх модерна кухня, за да готвиш добре".  Hug И както се казва, най-добрата подправка за ястието  е душата на готвача. /Брейй, настроих се на поговорки  Shocked/

Кремче Ванилия, преводът прозвуча като спагети а ла путанеска  hahaha hahaha hahaha

Това пък ме подсети да задам един техно- кулинарен въпрос на френскоговоряща мама. На фурната ми има бутон GRATIN - не може да се преведе, дори и с гугъл Crossing Arms, моля за превод, може и на лични  Praynig

Аелис,  Hug събрахме се  Heart Eyes

Julie and Julia (2009) - http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=44639, специално за tracy_t   bouquet

И понеже съм по-добра киноманка, отколкото готвачка, ще предложа още вкусни филми:

Рататуй /Ratatouille - http://www.imdb.com/title/tt0382932/
Облачно с кюфтета/ Cloudy, With a Chance of Meatballs - http://us.imdb.com/title/tt0844471/
Шоколад /Chocolat - http://us.imdb.com/title/tt0241303/
Крилце или кълка/L'Aile ou la cuisse - http://us.imdb.com/title/tt0074103/
Големият ресторант/Le grand restaurant - http://www.imdb.com/title/tt0061728/
Като гореща вода за шоколад/Como agua para chocolate - http://www.imdb.com/title/tt0103994/

П.П. Докато търсех последния филм, защото му бях сбъркала името, преместиха темата  Sad Сега се чувствам не на място Sick Е, поне да кажа,че има филм и със сбърканото име Joy Joy Joy, който не съм гледала, но го пускам - Ванилия и Шоколад - http://www.video.store.bg/c/p-p/m-892/id-24329/vanilia-i-shokolad.html
Въобще има много шоколадови филми, но тази нощ няма да ходим във фабриката, нито пък да го примесваме с кръв Peace
За сега млъквам, защото вече не съм по темата  Confused




Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 00:49 от lenny_pld

# 50
  • Мнения: 521
Лени, страхотна си, мерси. Пуснах го да се тегли, аз съм ОК с инглиша, вече имам и книгата, ще седна да я прегледам и да пробвам някоя и друга рецептичка   bouquet

# 51
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 664
Роца, сподели кое не ти допада в книгата?
Pina, прегледах книгата и установих две неща: половината от рецептите няма да ги сготвя (по една или друга причина - не ги харесвам, мога да си ги купя от магазина...), а за "големите класики" (като бургиньон, pot-au-feu, наваран, daube, blanquette...) имам вече доста рецепти от френски книги, малко по-наскоро издадени  Grinning.
Не искам да бъда разбрана погрешно - в никакъв случай не подценявам огромния труд хвърлен от Джулия Чайлд за популяризирането на френската кухня в англоговорящите страни. Просто, това не е "моята" книга за френска кухня.  Peace

Това пък ме подсети да задам един техно- кулинарен въпрос на френскоговоряща мама. На фурната ми има бутон GRATIN - не може да се преведе, дори и с гугъл Crossing Arms, моля за превод, може и на лични  Praynig


Lenny_pld, "gratin" идва от глагола "gratiner" (запичане на ястие отгоре, да хване коричка, най-често посипано с галета или сирене тип "кашкавал") и може да се преведе най-общо като "запеканка", "огретен". Предполагам, че е функция на печката, при която се запича само отгоре, на много горещ реотан.

# 52
  • Universe
  • Мнения: 1 556
Роца, много ти благодаря   bouquet  bouquet  bouquet
Аз от днес съм новопечка /идва от сходството със съществителното новодомец Wink/, но понеже инструкцията е на френски, с другите неща се посправих, но тук ударих на камък. Преводът се връзва с изредените отдолу: пиле, патица, прасенце, агне....

Още веднъж  bowuu bowuu bowuu

  П.П. Сега видях, че си много "щоколадова"  Hug, почти като горния ми пост Simple Smile

tracy_t ,  Peace да пуснеш някоя по-лесна и изпробвана от теб рецепта  Hug

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 01:10 от lenny_pld

# 53
  • Мнения: 81


Lenny_pld, "gratin" идва от глагола "gratiner" (запичане на ястие отгоре, да хване коричка, най-често посипано с галета или сирене тип "кашкавал") и може да се преведе най-общо като "запеканка", "огретен". Предполагам, че е функция на печката, при която се запича само отгоре, на много горещ реотан.

Мда, тъкмо щях да пиша че това е функцията BROIL (на англииски). Така си пека чушки във фурната. Понякога запичам ястията отгоре че обичам по препечено, но трябва изключиттелно да се наблюдава, може да изгори за секунди.
Момичета, по неясни за мен причини не мога да изтегля книгата, а ми се иска да пробвам рецептите. Много ще се радвам ако постнете още някоя. Пилето съм го приготвила за тази вечер.

# 54
  • Мнения: 3 988
Та единствената публикация която открих е тази.

http://blogs.salon.com/0001399/

Не е единствената!  Peace Кликай на месеците от календара горе в дясно, дните в които има публикации са отбелязани.
Голяма част от блога е "свален" умишлено, след като излезе от печат книгата.  Wink

# 55
  • Мнения: 2 199

Момичета, по неясни за мен причини не мога да изтегля книгата, а ми се иска да пробвам рецептите. Много ще се радвам ако постнете още някоя.

Ако не си я свалила книгата още пиши ми ЛС. Ще ти я пратя  Peace


Суха Мащерка,  Hug с теб си разменихме някой друг ред заради един прословут турски сладкиш - казан диби, който стана настолен при мен, благодарение на ексклузивните ти ЛС  Heart Eyes /тогава беше с друг ник  Hug/
Използвам възможността да ти благодаря за линка с книгата   bouquet , не че знам английски Embarassed, но с Гугъл преводача се получава  Peace

  bouquet Сетих се за казан диби. Хубаво е когато из форума ме помнят с добро  Mr. Green па макар и със сменено име  Party
Ще изгледам филмите които си препоръчала  Hug

Кюбит и аз предполагам, че публикациите са редуцирани. Въпреки че четох и други публикации из блога - не ми хванаха окото  Confused

Пина ще пробвам пилето. Изглежда вкусно  Hug

За телешкото незнам. Не обичам телешко месо  Sick Спираме и виното. Сякаш няма с какво да заместя виното в рецептата  Crossing Arms Никога не съм харесвала мариновани с алкохол меса, та оттам си правя извода че няма да ми хареса и сварено телешко във вино  Thinking

# 56
  • Мнения: 11 747
Във връзка с постинга на Роца и за 'тайния' сос Холандез на Кремче Ванилия... исках да отбележа, че през 50-те, когато е подготвяна книгата, вероятно нещата се седяли по друг начин.
То, и аз бих предпочела книгата да беше за италианска кухня, примерно...  Laughing  ама нейсе...

# 57
  • Варна
  • Мнения: 2 442
И аз снощи гледах филма и мога да кажа, че много ми хареса. Хареса ми живецът в Джулия, хареса ми и благоговението пред нея от страна на Джули, хареса ми че филма е много земен и от него лъха на аромати, хареса ми и това че Джулия представя не само рецепти, а тънкостите на свещенодействието в кухнята. Свалих си и книгата и смятам да я разгледам обстойно. Рецептите не ми се виждат особено трудни, по-скоро ме притеснява цената на някои от продуктите. Мога само да кажа, че си мечтая някой ден да работя точно това - не че имам талант за такова нещо де, но мисълта ми все пак се размечта Simple Smile. Обичам да готвя и макар, че пиша рядко тук, чета най-редовно и екперементирам, благодарение на вашите рецепти момичета и препоръки. Блазня се от идеята да се покаже наистина, че готвенето не е някакво досадно задължение, а катарсиз за душата и наслада за небцето! Въобще, като се почне от избирането на или по-скоро търсенето на рецептата и се мине през купуването на продуктите, та да се стигне до същинското му приготвяне у дома. Знам, че за всички тук това е повече от ясно, но просто ми се искаше да напиша колко хубаво ми става като си купя нова силиконова бъркалка или пулвелизатор за олио или каквато и да е друга джаджа за кухнята, защото това си е моето място. Хубав ден момичета и ви благодаря, че ме насочихте към този филм.

# 58
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
pina, засукано е, но не е трудно , много време отнема, но пък 3 часа от това време ти е "свободно" - в смисъл, че то ястието си "къкри" във фурната, от време на време го поглеждах само, даже успях и едно филмче да изгледам Joy.И аз харесвам италианската кухня, ако намерим книга за нея - и нея ще изпробваме Joy.

Anuck , радвам се, че добре ти се е видяло телешкото - истината е , че на вкус беше по-добро, отколкото на вид Wink.Съгласна съм с теб - достатъчно е да има печка, съдове, продукти и някой, който обича да готви Heart Eyes.

Кремче Ванилия , този сос вкусно ми звучи - ти пробва ли го, става ли?И още нещо - нямам блендер, може ли да се направи по друг начин?

delicate , рецептите в сайта само от книгата на Джулия ли са?Че виждам някакви други имена, да не са на други готвачи newsm78.

lenny_pld ,  Hug Hug Hug!Винаги чета постовете ти с голям интерес, но и друг път съм ти го казвала Hug.Сега ако дадеш и рецепта за казан диби - не съм правила подобно нещо Wink.

Роца , аз прочетох твоята рецепта за бьофа, в най- скоро време ще пробвам и нея Hug.И други интересни "френски неща " видях в Любимите ти, кажи кое е най-най любимото на теб, да почвам от него Heart Eyes.

Суха Мащерка , и аз не съм почитателка на телешкото, но май ще го заобичам - много крехко стана по рецептата на Джулия Чайлд.А за виното - аз за първи път готвя с такова количество вино, обикновено слагам съвсем малко, точно това ястие няма да се получи без вино - ще стане вкусно предполагам, но вече ще е друго ястие Wink.

Manzhelka , имаме сходни виждания с теб Hug.

# 59
  • Мнения: 37
Момичета, и аз искам да се включа в темата. Големи благодарности за филма и книгата.   bouquet Не го бях чувала, но страшно ме запалихте и ще го изгледам. После ще споделя. От рецептите задължително ще изпробвам в най-скоро време. Обожавам да готвя, да експериментирам и винаги да разнообразявам.   chef Хареса ми пилето на pina и мисля, че ще получа овации вкъщи.  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт