(за 4ма човека)
500г спагети спирали (rotini)
4 средно големи узрели домата, обелени и нарязани на много ситно
1/3 кафеена чашка зехтин
2 скилидки чесън, нарязан наситно
1 консерва риба тон, изцедена
1 малка лъжичка суха чубрица (или риган)
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз
сол, пипер
Варим спиралките 2 минути по-малко, отколкото пише на пакета, изцеждаме ги и ги слагаме отново в тенджерата (не на огъня) да чакат.
Докато се варят спагетите, в малка тенджерка запържваме за около 30 секунди чесъна в нагорещения зехтин. Добавяме доматите, малко сол, прясно смлян черен пипер и готвим на среден (към силен) котлон около 8-9 минути (докато сосът започне да се сгъстява). Прибавяме рибата тон и джоджена (или ригана), готвим още 1 минута и сваляме от котлона. Изсипваме соса при сварените спагети, връщаме тенджерата на огъня и готвим още 2 минути. Добавяме черния пипер, 2 лъжици допълнително зехтин и магданоза, разбъркваме внимателно и сервираме веднага.
Така като я написах рецептата изглежда дълга, но иначе докато се сварят спагетките, сосът ми е готов и цялата работа трае 20тина минути. Задължително спагетите трябва да са винтчета (спиралка), защото поемат доматата и рибата вътре, ставам малко като напълнени. Много вървят с гръцка рецина, за който обича.