Приготовление 15 минутки!
Тази супа без никакви други добавки , само с тези продукти е просто страхотна! Ще ви хареса! Опитайте
Супата с тази доза е около 3 порции, тоест за 3-ма човека, или 2-ма по-ящни...
Тази супа е много популярна в Норвегия. Изключително вкусна и лесна е за правене... Всички в семейството я обожават, особено децата!
Продукти:
Дозата е малка, та ако семейството е голямо, то препоръчвам двойна доза!!!
150 гр гъби
400 гр вода
300гр прясно мляко
300гр течна готварска или заквасена сметана, но за предпочитане течна !!Много по добър става вкуса
4 с. л разтопено масло/ за пържене на гъбките/
1 с.л /с голям връх/ брашно или нишесте. Ако искате да е по-гъста супата може да сложите 2. с.л. брашно с връх
1 зеленчуков бульон
сол и черен пипер.
[/color]
Приготовление:
Слагате на котлона да заври водата със зеленчуковия бульон. През това време нарязвате гъбките парчета с големина каквато желаете, желателно е на по-дребнички.
4 с.л. масло се загряват в тиган и се изсипват гъбките и се пържат до златисто. Осоляват се.
Когато водата заври, изсипвате вече изпържените гъбки. Добавяте прясното мляко и течната сметана. По принцип много по добре на вскус е да се прави с течна сметана. Заквасена само поради липса на течна...със заквасената сметана, вкуса съвсем леко киселее... Иначе когато се слага заквасена, трябва да се разбърка с лъжица преди това и с малко от бульона, както когато се прави застройка за супи с жълтък. Ако сметаната си я сложила студена и директно в топлата супа, ще се пресече. Явно трябва да допълня това в рецептата...че студената зкавасена сметана се разбива отделно с малко бульонче от супата , за да стане на гъста каша и чак тогава се слага в супата, за да не се пресече.
Оставате да поври 3 минутки и добавяте 1 с. л с връх брашно която ПРЕДВАРИТЕЛНО сте разтворили с малко водичка за да се получи средно гъста кашичка, така супата няма да ви стане на бучки..
Изливате кашата в тенджерката и бъркате постоянно. Накрая слагате черния пипер..на вкус. Много е хубава с чер пипер
Оставете супата да къкри на среден огън около 5 минутки.
Готово! Сервира се с препечена чеснова франзела или с крутони
[/b]