Риба
12 месец:
- повечето риби са силен алерген
- морската риба е по-силен алерген от речната (херинга, скумрия, сьомга, треска)
- риба тон и скумрия (от консерва) – имат високо съдържание на хистамин
8-10 месец:
- 40% от рибните алергии са към конкретен вид риба, а не изобщо (напр. хек е подходяща риба или всякакво филе)
- съдържа незаменими аминокиселини (повече от месото)
- съдържа полиненаситени мастни киселини (по-лесно смилаеми от животинските)
- рибата съдържа по-малко съединителна тъкан (лека за храносмилането)
Агнешко, телешко, риба – кога?
Месо въведено в 5-6 м. (ранно захранване)
- телешко: 6-7 м.
- риба: 6-8 м.
- агнешко: 7-8 м.
Месо въведено около 8 м. (късно захранване)
- телешко: 9-10 м.
- риба: 10-12 м.
- агнешко: 10 м.
Месо въведено около 8 м. (при алергично предразположение)
- телешко: 12 м.
- риба: 12-18 м.
- агнешко: 12-18 м.
Агнешко, телешко, риба – ред на въвеждане?
Група 1: пуешко; заешко; пилешко - домашно, био или пюре
Група 2: [телешко, говеждо; агнешко; пилешко - бройлер; свинско] + риба
Първо се въвеждат белите меса (Група 1), като редът на въвеждане може да е различен, няма строго правило. Пилешкото може да бъде алерген – за предпочитане е след пуешкото и заешкото (или дори след телешкото). Не е задължително всяко от трите меса да бъде въведено – например в някои схеми на захранване заешкото отсъства, предлагат се само пуешко и пилешко като първи вид месо.
После се въвеждат червените меса (Група 2), редът на въвеждане също не е стриктен. В някои схеми на захранване свинското (крехко и без мазнини) се предлага преди рибата и наравно с телешкото.
Рибата се въвежда преди червените меса или между тях, според етапа на захранване, традициите, вкусовете и/или желанието на детето.
Характеристики на видовете меса и риба
Агнешко
-> Слаб алерген (въпреки че има мнения и за обратното). В повечето източници агнешкото е сред слабоалергенните храни.
-> Възможно е да разхлабва.
-> В някои схеми на захранване (Италия, Белгия) се предлага сред първите видове месо след заешкото.
Телешко
-> Съдържа видово специфичен белтък. Има еднакъв антигенен състав с кравето мляко, сирене и масло – въвежда се внимателно (при АБКМ).
-> Много добър източник на желязо.
Риба
-> Най-често срещани алергични реакции спрямо: мляко, яйца, риба, соя, ядки, целина и т.н.
-> В някои схеми (Англия) се препоръчва по-мазна риба (мазнините са важна част от менюто на растящия организъм)
Дроб (пилешки)
-> Не се възприема като подходяща храна преди 10-12 м. (това е филтърът на животинския организъм за всички отрови, препарати и пр.).
-> Може да се включи в менюто между 7 и 9 м. (Англия, Испания и др.)
Морски дарове
-> Ракообразните са по правило алерген (раци, омари, скариди) - след 2-3 год.
-> Мекотели-алергени: миди, стриди (първостепенните съобразжения за изключване от менюто не са свързани с опасността от алергия)