- съчетана от 2-3 тукашни рецепти продукти:
330-370 гр. брашно
20 гр свежа мая или 4-6 гр. суха
3 яуца + 1 жълтък за мазане отгоре
100 мл мляко
150 гр. захар
1-2 ванилии
щипка сол
50 гр. масло
3 с.л. олио
кора от лимон, портокал, ром, стафиди, бадеми, орехи, канела, индийско орехче - каквото си искаш
- най-важното при козунаците и питите е как се приготвя маята; не се използва замразена, защото не се знае колко е читава; за пити, а сега и за козунаци, у дома винаги ползваме свежа мая.
- стафидите се накисват в гореща вода или ром или коняк; преди да се добавят в машината /при звуковия сигнал/ се овалват в брашно;
- яйцата се разбиват със захарта + лимонената/портоклаовата кора + ванилията; яйцата трябва да са със стайна температура, отиваща към топлички; аз ги врътнах за 15-тина секунди в микровелето;
- млякото се затопля до степен, в която можеш да си тикнеш кутрето, но да не ти пари, т.е. по-топличко /това е описание от селската ми баба при месенето на пита/;
- маята се разтваря в млякото;
- в млякото неясно защо се размива и 1 ч.л. захар + 1 ч.л. брашно;
- във формата за печене се слага 1/3-та от брашното;
- добавя се щипка сол и се разбърква с лъжица;
- отгоре се излива течната смес от яйцата, захарта и ванилията /или канела, инд. орехче/;
- отгоре се покрива с останала част от брашното;
- отгоре се прави кладенче и там се излива млякото + маята;
- разтопява се маслото;
- пуска се програмата; при нас това е №5 - 2 часа и 55 минути, като описанието й е следното:
месене 1 - 10 минути
втасване 1 - 5 минути
месене 2 - 20 минути
втасване 2 - 30 минути
втасване 3 - 55 минути
печене - 55 минути
- когато започне месенето, се добавя разтопеното масло по съвсем малко - с чаена лъжичка
- след маслото се прибавят 3-те лъжици олио
- при звуковия сигнал се добадят стафидите
след втасване 2 извадих тестото от формата, махнах бъркалката, сложих го в набрашнена тава, помачках го, ама малко, сплетох го, след това пак го метнах във формата и след това го метнах в загрята на 50-60 градуса фурна, за да втаса по-читаво; ту отварях-ту затварях вратата на фурната, за да не стана много бързо втасването; това отне около 30-тина минути и в интерес на истината тестото не се надигна особено много; после пак метнах формата в машината да си довтаса за последните 20 минути и да се изпече; при печенето вече започна изненадата. това нещо толкова се надигна, че почти опря до капака; когато останаха 15-тина минути до края на програмата, намазах козунака с жълтък и го поръсих със захар. веднага след това пуснах фурната на 180-200 градуса; след края на програмата, директно метнах козунака във фурната - пак на отворена врата, за да не изгори; отне около 7-8-тина минути, за да добие прекрасна кафява коричка отгоре
Традиционен козунак на Джемма
Източник : BG Mamma
1. 6 яйца
2. 250мл. Мляко
3 300г. Захар
4. 1 ч.л сол
5. 200 г. масло или 150 г. св. Мас
6. 4 пакетчета ванилия
7. есенция лимон
8. кубче мая
9. около 1 кг. брашно
Приготовление
Подмесва се маята – маята се натрушава в затоплена купа, добавя се 1 ч.л захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко мляко(затоплено). Разбурква се да се получи каша с гъстотата на боза. Покрива се и се оставя да шупне.
Разтваря се захарта в гореща вода, така че да не остане и кристалче.
Затоплям мазнината, аз лично смесвам масло,св. мас и олио (горе доло 1:1)- 200г.
Разбиват се яйцата и към тях се добавя захарния сироп. Сместта се затопля.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче.
Изсипва се затоплената яйчета смес и се започва бъркането, добавя се маята и по малко от млякото,солта,ароматизаторите. Когато започне да лепне тестото започвам да меся на плот и да добавям мазнината.
Когато се омеси тестото се оставя да почине (около 30-40 мин), ако в стаята е по хладно му трябва повече време. Хубаво е тестот да е покрито или с влажна кърпа или с найлон.
Следва биенето на тестото в плота. Казват да е около 100 пъти и аз така направих. Следва нова почивка пак около 20 мин.
Накрая остава оформянето според вкуса на всеки! Следва ново втасване. Преди печене се намазва със жълтък разбъркан с малко вода и мазнина и се наръсва със захар.
У дома се обичат кизунаци без нищо.
Пекат се в предварително леко загрята фурна около 100 0. При слагането на козунака във фурната се пече на 180 - 2000.Във фурната слагам купичка с вода, за да не зисъхва козунака.Когато козунака се зачерви отгоре го покривам със фолио.