как правите бял сос за спагети?

  • 66 122
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • 1st floor
  • Мнения: 9 112
обожавам спагети, макарони и прочие...мога да ги ям под всякаква форма , и по всяко време...ще ми се обаче, малко разнообразие...искам да сменя червения сос , с бял, но незнам как точно се прави...
помагайте... Praynig

# 1
  • Мнения: 2 724
Едно предложение от мен:
Сос със синьо сирене,
150гр синьо сирене,
250 гр течна сметана,
две суп лъж заквасена сметана,
3 2 с. л. зехтин,
1 жълтък ,250 гр. гъби,
скилидка чесън, чер пипер и сол по желание.
В тефлонов тиган загрявате зехтина ,прибавяте нарязаните гъби, след 5 минути прибавяте течната сметана и щом покъкри малко, се добавя жълтъка, разбит със заквасената сметана, като се бърка непрекъснато и на много тих огън, за да не се пресече.
Накрая се слага чесъна и подправките.
Синьото сирене може да се замести с топено и да се прибавят каперси/ за по пикантен вкус/.

# 2
# 3
  • София
  • Мнения: 242
 В дълбок съд запържвам малко чесън /съвсем леко, за да не загори/. В същата мазнина, след като е махнат чесъна, запържвам пушено месо /може и кренвирши, но с пушено месо става много по ароматно/. Махам и него, след което в същата мазнина добавям 250мл. течна готварска сметана и също толкова прясно мляко. След като заври добавям около 100-150гр. кашкавал и също толкова топено сирене /може и пушено, но топеното по-бързо се разтапя/. Оставям да покъкри леко на котлона, за около 5 минути и соса е готов. Приятен апетит  Peace.
п.п.Ако ти се види прекалено гъст, винаги можеш да добавиш допълнително прясно мляко.

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
oт мен нещо неконвенциално пълнени гъби върху спагети  Hug

# 5
  • Мнения: 224
Едно предложение от мен:
Сос със синьо сирене,
150гр синьо сирене,
250 гр течна сметана,
две суп лъж заквасена сметана,
3 2 с. л. зехтин,
1 жълтък ,250 гр. гъби,
скилидка чесън, чер пипер и сол по желание.
В тефлонов тиган загрявате зехтина ,прибавяте нарязаните гъби, след 5 минути прибавяте течната сметана и щом покъкри малко, се добавя жълтъка, разбит със заквасената сметана, като се бърка непрекъснато и на много тих огън, за да не се пресече.
Накрая се слага чесъна и подправките.
Синьото сирене може да се замести с топено и да се прибавят каперси/ за по пикантен вкус/.

Записвам се ,за да кажа,че още утре ще приготвя спагетите на АЛЕКС.И на мен ми омръзна червения сос.

# 6
  • Мнения: 1 178
Основата на белия сос е сметана, както доматите или дом. пюре на червения. След като имаш сметана можеш да правиш раzлични вариянти. От класическата карбонара до каквото има хладилника. zа мен комбинацията сметана + месо е малко тежижка zатова предпочитам:
*сметана + песто, сгъстявам с настърган пармеzан (или друго сирене по иzбор)
*гъби zапържени в малко zехтин със скилидка чесън + сметана + кубче zеленчуков бульон и сгъстявам с пармеzан
*сметана + пресен босилек (става и с иzсушен, но не е същото) + 2,3 с.л. ктчуп (така, че сместа да придобие роzов цвят)+ пармеzан zа сгъстяване (тоzи сос става леко сладък)

zа теzи сосове полzвам предимно по_дебели макарони като пене, спирали, юфка (Noodles) и
ги раzбърквам с част от соса, като оставям zа кратко да поврят с него. с останалата част от соса zаливам преди сервиране.

# 7
ЕТО И МОЯТ БЯЛ СОС,  КОЙТО ПРИГОТВЯМ  ЗА СПАГЕТИ:
СМЕСВАМ -
250 ГР. ЛЕКО ЗАТОПЛЕНО  ПРЯСНО МЛЕКО
100ГР.СМЕТАНА
5-6 СУП.ЛЪЖ.МАЙОНЕЗА
1 ЯЙЦЕ
1Ч.Л.ГОРЧИЦА
РАЗБЪРКВАМ СМЕСТА НА КОТЛОНА  ДО СГЪСТЯВАНЕ /ДА СТАНЕ КАТО БОЗА/
ПРИБАВЯМ СОЛ НА ВКУС
МНОГО МАЛКО ЧЕРЕН ПИПЕР, МАГДАНОЗ .ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОРЪСВАМ С НАСТЪРГАН КАшКАВАЛ ИЛИ НЯКАКЪВ ВИД СИРЕНА .
  chef  chef  chef
 

# 8
  • Мнения: 172
сметана
шунка
чесън
натрошени лешници и бадеми
зехтин
вегета/зеленчуков бульон
черен пипер
босилек

Слагам сметаната на котлона, прибавям зехтина. Като се разтопи прибавям вегетата, шунката и чесъна, после ядките  и черния пипер. Босилека слагам в последния момент.
Надявам се да ви хареса.

П.С. Ако видя, че е прекалено гъст още в самото начало добавям малко вода.

Последна редакция: пт, 02 ное 2007, 00:03 от Italia

# 9
Много бърз сос за спагети:

Разбивам готварска сметана с щипка сол,
когато е готова прибавям нарязан на ситно копър и шунка на жулиени(или бекон)
Върху топлите спагети слагам от сместта,разбърква се.
Получава се много вкусен и свеж сос,а и не изисква никакво време.
 

# 10
  • Мнения: 1 190
... От класическата карбонара ...

Може ли рецепта за класическата карбонара Grinning

# 11
# 12
  • 1st floor
  • Мнения: 9 112
момичета, стахотни сте!!!  bouquet
направо лигите ми потекоха , само докато чета... Blush
ще се опитам да пробвам всички рецепти Hug

# 13
  • Мнения: 611
vsichki recepti sa strahotni. Bravo na vas naistina ste v pomosht kogato chovek se chudi kakvo da pravi i ot kade da q hvashta

# 14
  • Countryside
  • Мнения: 11 629
Едно предложение от мен:
Сос със синьо сирене,
150гр синьо сирене,
250 гр течна сметана,
две суп лъж заквасена сметана,
3 2 с. л. зехтин,
1 жълтък ,250 гр. гъби,
скилидка чесън, чер пипер и сол по желание.
В тефлонов тиган загрявате зехтина ,прибавяте нарязаните гъби, след 5 минути прибавяте течната сметана и щом покъкри малко, се добавя жълтъка, разбит със заквасената сметана, като се бърка непрекъснато и на много тих огън, за да не се пресече.
Накрая се слага чесъна и подправките.
Синьото сирене може да се замести с топено и да се прибавят каперси/ за по пикантен вкус/.
И аз правя това, но без гъбите и ако нямам готварска сметана използвам прясно мляко, много хубва става, може да се сложат и други видове сирене и става сос 4ри сирена Mr. Green

# 15
  • Мнения: 780
И от мен едно предложение за тукашната "Карбонара", която много се тачи у нас:

1 средно голяма глава
1-2 супени лъжици олио за запържване
150-200 гр бекон
1 ч.ч. гъби нарязани на филийки
1 яйце
300 гр заквасена сметана
няколко стръка магданоз
2 с.л. "Пармезан"
сол, черен пипер

Нарязвате лука на ситно и го запържвате.
Прибавяте нарязания на тънки парчета бекон (и дължина до 3-4см) и запържвате при лука. Прибавете и запържете и гъбите.
В отделен съд разбивате яйцето със сметаната и 1 лъжица настърган пармезан. Добавяте малко сол (бекона и пармезана са обикновено доста солени) и смлян чер пипер. Изсипвате сместа при лука и бекона, намаляте котлона ( да не е на макс. градуси) и бъркате постоянно с дървена лъжица. Щом се появят признаци на завиране, веднага махате от котлона и изсипвате върху всяка порция паста. Отгоре поръсвате с накълцан магданоз (колкото за украса и лек аромат) и малко "Пармезан".
Не позволявайте соса да заври, не го оставяйте в тигана след като е готов и не го претопляйте - ще се пресече (Пак ще е вкусен, но няма да има приятен вид  Wink )

Да ви е сладко!    chef

п.п. За срамотите бях забравила гъбите. Добавих ги.

# 16
  • Мнения: 1 190
А за соса карбонара яйцата задължителни ли са?
Може ли всичко останало без тях? И най-вече вкусно ли става?

# 17
  • Мнения: 63
Аз разтопявам топено сирене в прясно мляко на котлона и добавям черен пипер.
При сипването слагам още видове сирена - пушено, саламурено, заливам с горещия сос и много кашкавал отгоре.

  bouquet

# 18
  • Мнения: 3 830
В Италия се научих на няколко вида бели сосове за паста, но харесвам  най-много соса със сметана, малко бяло вино или шампанско, черен и бял пипер, както и сосa за Spaghetti alla carbonara  Heart Eyes  Peace

# 19
  • Мнения: 1 800
Свекърва ми прави това и много ми харесва:

Alfredo Fettucine
1 опаковка сирене "Филаделфия"-225 гр.
3/4 ч. настърган Пармезан
1/2 ч. кр. масло или маргарин
1/2 ч. мляко
 Предварително сварени и отцедени Фетучини.

В  дълбок тиган объркайте Филаделфията, Пармезана, маслото и млякото, като постоянно се бърка докато стане хомогенна смес, на слаб огън. Черен пипер на вкус...и готово шляп върху пастата Laughing

# 20
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
    Сос с 4 вида сирена

150г синьо сирене
150 г обикновено бяло сирене
150г топено сирене
150 г кашкавал
1 чаша прясно мляко
1 чаша сметана/готварска или заквасена,аз лично повече харесвам с готварска/
босилек

Сирената се нарязват на малки кубчета,ако обичаш чесън запържваш една скилидка,прибавяш сирената и бъркаш,докато се разтопят,след това слагаш мялкото и сметаната и оставяш на бавен огън да се сгъсти.Накрая прибавяш босилека и заливаш спагетите.
Много го уважаваме това сосче,рецептата е от форума,но не си спомням на коя мама.
Да ви е сладко!
Между другото ще пробвам и някоя от тези рецепти за разнообразие.

# 21
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Аз го правя с обикновено сирене, топено сирене, кашкавал, разтапям всичко в съд на средно силен огън , прибавям течна сметана, черен пипер, малко къри, става по-пикантно и сервирам.

# 22
  • Мнения: 2 214
В къщи ядем предимно бели сосове.
Най лесни и най вкусния:
1 чаша прясно мляко, трябва да заври.
Отделно в тифлонова тънжерка слагам 50-100 гр краве масло да се разтопи две лъжици подквасена сметана.
Когато се разтопи сметаната слагам пармезан настъгран всичко когато се разтопи му добавям 1 лъжица брашно и го събирам с млякото. Ако обичате  и можете да си позволите трюфели преди да сложете пармезана настъргани 2-3 трюфеля на ренде слагате ги в тънжерката да си покъклят 10 мин  а вече след това добавяте пармезан и така натакък.

Общи условия

Активация на акаунт