(мелене/брашно) --> (накисване) --> варене --> пасиране
За бебче на 6-7 месеца е по-подходяща каша от брашно от елда (готово или домашно).
Мелене
Ако е леко изсушена на фурна, елдата се смила по-фино.
Накисване
Накисването е препоръчително за пълнозърнестите продукти (зърна или брашно). Фитиновата киселина (която се съдържа в обвивката на зърната) се свързва в чревния тракт с калция, магнезия, желязото и най-вече цинка, образува неразтворими комплекси и не позволява тези вещества да бъдат усвоени. Разгражда се чрез накисване на зърната или чрез ферментация. Едва тогава полезните минерали могат да бъдат напълно усвоени.
Няма проблем зърната/пълнозърнестите брашна да се използват и без накисване – те си изпълняват функцията на "метла" на червата заради по-високото съдържание на целулоза. Но не се усвояват ефективно минералите и е възможен дефицит на калций, цинк и прочие.
Необходимо време за накисване:
- 7 часа минимум, за да се неутрализира голяма част от фитиновата киселина
- 12 часа е напълно достатъчно време
- 24 часа е най-добре, ако има възможност
Елдата, кафявият ориз и просото съдържат по-малко фитати (затова са и по-лесно смилаеми), така че времето за накисване е по-малко. Овесът и другите глутенови зърнени храни е добре да престоят 24 часа. Брашното също се накисва - когато е за каша. Иначе за приготвяне на хляб се предпочита технологията на ферментацията.
Зърната се накисват във вода със стайна температура или леко затоплена. Водата се изхвърля по принцип. С водата (особено от скълцани зърна или брашно) вероятно се изхвърлят и някои хранителни съставки, разтворими във вода.
Варене
Съотношението елда-вода е горе-долу 1:3. Ако е с накисване – по-малко вода.
Вари се около 8-10 мин. (брашно) или 10-15 мин. (зърна)
Оставя се под капак още 10 мин.
Пасиране
Сварената елда да не е много суха – иначе остава лепкава и трудно се пасира.
Пасира се лесно ако се добавят парченца пресен плод или плодово пюре.
Може да се добави и малко кърма - втечнява се.
Комбинира се добре и с варени зеленчуци.
/Елдата на зърна обикновено е кафеникава т.е. преминала е термична обработка и се предполага, че е загубила част от свойствата си. Целта е да бъде по-трайна. Суровата елда е жълтеникаво-розова./
И тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192347.msg5006370#msg5006370
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=224929.0