Как готвите зрял боб?

  • 36 556
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Аз го правя на чорба или запържен.Интересно ми е какви други възможности има.rdjvl ми спомена бегло,че може с боба да се сложи да ври и нахут.Ако се включи,нека да напише рецептата.
Очаквам и други примамливи предложения Stuck Out Tongue  Wink

# 1
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Само го варя....  Grinning
Хвърлям 1-вата вода. После наливам хладка и оставям боба да ври на много слаб огън с малко олио във водата. Когато е почти пред сваряване, слагам лук, морковче, чушка, червен пипер и домати. 5мин. преди да го вдигна от котлона слагам джоджен(сух) и след оттеглянето от котлона слагам ситно нарязан чесън. Това е моята рецепта за зрял боб!  Sunglasses

# 2
  • София
  • Мнения: 767
Ами освен на супа ,салата и запържен..на фурна,пълнени чушки(сухи),в гювечета с мръвчица..даже и на крем супа съм го готвила,но не пожънах голям успех с нея Laughing
Друго не се сещам.. Thinking

# 3
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Най- успешното ми творение с боб е по рецепта от индийската кухня.
Ето го:

ПАСТА Е ФАЙОЛЕ
( боб чорба с макарони и кърначе)


1 1/2 ч. чаши черен зрял фасул
150 гр. кърначета
100 гр. макарони
1 стрък праз лук ( само бялата част )
1 стрък пресен чесън
1 морков
1/ 2 ч. чаша бяло вино
1 резен целина
4 с.л. зехтин
2 с.л. доматено пюре
2 кубчета телешки бульон

1 с.л. брашно и сол на вкус
2. Карначето се нарязва на парчета . Лукът се нарязва на ситно. В по-голяма тенджера се слага зехтина и в него се запържва карначето докато се зачерви . С решетъчна лъжица се изважда карначето . В същата мазнина се запържва лукът , прибавя се моркова нарязан на кубчета, праза  и целината на дребни парчета и чесъна също нарязан на дребно. Всичко се задушава още 3-4 мин . Поръсва се с брашно, разбърква се и се разрежда с бялото вино и водата.
3. След като сместа кипне се добавя доматеното пюре разтворено с малко вода, телешкия бульон, сварения и отцеден фасул. Вари се 10 мин. Прибавят се макароните ( или други дребни фигурки ) и се вари докато макароните станат готови. Накрая всичко се проверява на сол и се поръсва с чер пипер.

4. Супата се сервира и   по желание се поръсва с настърган кашкавал.

# 4
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Erica,с кус-кус дали ще стане вместо макарони Rolling Eyes  Confused:

# 5
  • Мнения: 3 927
Боб по северняшки
на Иван Лечев

Бобът се слага да са вари, кой както мисли, че ще стане по-лесно. Аз лично след първата вода слагам по 1 с.л. захар и една стуйка ракия - така увира сравнително бързо и леко се овкусява.
След като поври известно време и е почти готов, се добавят нарязани на ситно 1-2 моркова, глава лук, 1 червена чушка, 3 домата, посолява се и се вари още малко до омекване на зарзавата. На края се слагат по 1 ч.л. джоджен и чубрица.
Приготвя се заптъжка от 1 глава лук, 2-3 печени чушки - ей това е номера на рецептата и червен пипер. Всички бобчета (без течността) се прекарват през запръжката и се връщат в тенджерата за още 15-20 минути.

# 6
  • Мнения: 277
Зрял боб приготвям в тенджера под налягане- всичко се слага заедно/подправки,лук,морков,олио, сол, бульон/, като боба е бил предварително накиснат 12 часа в студена вода. За един час яденето е готово и е много вкусно.
Също и боб в гърне с пушени гърди, но на котлона, пак прибавям всичко в началото, но става доста по бавно.
На фурна с ориз и доамати, родопска е рецептата и става много вкусно. Равни части предварително сварен зрял боб, леко запържен ориз с глава лук и  подправки/чубрица,черен пипер,червен пипер и др. се слагат в тава и се заливат с доматне соки и се пекат на умерена фурна около 30-40 мин
Също го готвя и като ядене боб с кисело зеле, то е традиционно за Старозагорският край. Боба се сварява предварително, зелето се готви като манджа и когато и двете неща са сравнителон омекнали се смесват и се оставят да по врят 30мин. В посредният вариант на боба не се слагат подправки и зеленчуци, вари се натурален.

# 7
  • София
  • Мнения: 767
Tане,аз го правя почти по същия начин ..само дето към запръжката добавям и 2-3 сухи люти чушлета (предварително опърлени) и освен чубрица и джоджен понякога слагам смлян чимен и/или девисил..
С ракията и  печените чушки боба става наистина невероятен! Mr. Green Flutter

# 8
  • Мнения: 3 927
Courage,
супер е нали Simple Smile
аз не си падам много по лютото, но ще имам предвид твоята идея Sign Exclamation

# 9
  • София
  • Мнения: 767
Цитат на: Taneto
Courage,
супер е нали Simple Smile
аз не си падам много по лютото, но ще имам предвид твоята идея Sign Exclamation

Аха,супер е!:multi:  #MiltiСлед като не обичаш люто ,пробвай със сладки чушки,няма да е съвсем същото...,но може и да ви хареса. Thinking

# 10
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: iskrica_nadejda
Erica,с кус-кус дали ще стане вместо макарони Rolling Eyes  Confused:


Не виждам причина да не стане, дори май е по- добрия вариант.

# 11
  • Мнения: 2 534
Винаги правя боба в гърне и месото задължително пушено.Това за ракията го бях забравила , благодаря!

# 12
  • Мнения: 6 243
И аз съм страшно доволна от рецептата на Иван Лечев за боб - както го е написала Тането. Правя го така, откак го видях в Бон апети да я представя. Става много вкусно.
Иначе преди време правех кюфтета от зрял боб, сега се сегих за този вариант. Правят се от много добре сварен - чак разварен боб, който се обработва като каймата.

# 13
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Намерих и една по-стара тема за бобеца
 Grinning

# 14
  • Мнения: 3 926
Давам го само като опция, защото вие сте изредили доста варианти Simple Smile  - в нашето семейство бобът (или което и да е друго ядене) никога не се запържва. Баба го прави така - бобът кисне от предната вечер във вода. Като се сложи в тенждерата и заври му се хвърля първата вода, сипва се вече количеството, в което ще си се вари и се прибавят - голяма глава лук, 1-2 моркова, 1-2 средни картофа и няколко печени чушки, разбира се и олио (колкото му слагате). Всичко без чушките е ЦЯЛО. Като се сварят лука, морковите и картофите се изваждат и намачкват като пюре, което се изсипва в боба. Варенето трае минимум 3 часа и ако случайно картофчетата не са успели да го сгъстят се добавят 1-2 с.л. препечено на тиган брашно, размито с вода. Не забравяте разбира се и домати (или доматен сок от бутилка), червен пипер, сол, и гьозум, но накрая, че стягат боба.  Simple Smile

# 15
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Ето още импровизации с боб Stuck Out Tongue

   БОБЕНО ПЮРЕ
Купичка добре сварен боб се намачква или се разбива с миксер. Прибавят се ситно нарязан кромид лук, китка магданоз, 2 с. л. доматено пюре. Подправя се с лимон, 2-3 с. л. зехтин и маслини.

 БОБЕНА САЛАТА НА ПАРА
Бобът се кисне във вода за една нощ. На сутринта се сменя водата и се оставя бобът да кисне още в новата вода. В тенджера със съдче за пара се сипва бобът и 350 мл вода - вари се на бавен огън за около час (до сваряване). След това се слага изцеденият боб в отделен съд и към него се прибавят 2 глави нарязан на лентички лук, 3 нарязани домата, 4 печени, обелени и нарязани чушки, 2 настъргани моркова, 1/2 връзка магданоз, зехтин и сол на вкус. По желание се добавя лимон или оцет.

НАХУТЕНА САЛАТА НА ПАРА
Приготвя се като бобената салата, но с нахут вместо боб.

# 16
  • Мнения: 1 464
Освен изхвърлянето на първата вода на бобеца се слага една щипка сода за хляб,за да няма пръц-пръц после Mr. Green
Аз правя една салата от бобец.Значи купувате си от по-едрия боб,сварявате го.Нарязвате си лук тип"водняк"на лентички след което го намачквате с малко сол и прибавяте към боба.Нарязвате печени чушки и също прибавяте,а също и лютеница.Омесвате добре със зехтин,магданоз,сол.Може и оцет да прибавите,това е по желание.
А мъжо го готви по една странна рецепта,ама става де.
Значи сварява боба със всичките му екстри/разбирай кой как си го прави като за яхния/,нарязва кисело зеленце и го омешва с бобеца,слага всичко в тавичка и отгоре реди пъстърма и с наденица става.Е омита тавата ви казвам Laughing

# 17
  • Мнения: 1 269
Аз правя бобена салата в последно време така:
  Бобеца го кисна от предния ден в подсолена вода,при вареното му хвърлям първата вода.Като се свари го исзаждам в тава да изстине.В купа смесвам 1 чч оцет,1/2чч олио,1 сл сол,1 чл захар,3 глави червен кромид,нарязани на тънки ивици,връзка магданоз,щипка сух джоджен.Лукът трябва да поеме марината . Разбърквам боба със сместа и сервирам с клонче магданоз и маслинки наоколо. Wine Glass

# 18
  • Варна
  • Мнения: 1 012
Извинявам се за може би смешния въпрос, но защо се изхвърлят първите 1-2-3 води на боба??? Аз го знам с киснене, но не повече от 2-3 часа.

# 19
keit,
Доколкото знам като се изхвърлят първите 2-3 води, бобчето не дразни стомаха.

Общи условия

Активация на акаунт