Стана ли ви пуйката?

  • 8 951
  • 34
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 18 679
Малеее, голяма излагация Embarassed
Пълнена пуйка...питах, четох - навсякъде се казва, че сурова се пълни и се пече. Пекох я 5 часа ShockedПо-жилаво и гадно нещо не бях яла SickИзкарахме вечерта на салати и мезета, добре че имаше повечко. Че бях поканила и свекърите на всичкото отгоре ooooh!
Майка ми ме направи на бъзе и коприва, че не съм я сварила предварително. "Аз казах ли ти" - любимият ми лаф Sad
Къде сбърках? Sad

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Здравей, Белинда! Аз правех преди пълнена пуйка, но по принцип не ми харесва пуешкото месо, така че ще карам на спомени от преди три-четири години. Не съм я варила предварително, но я увивах цялата в зелеви листа и оставях на не много силна фурна цяла нощ. Съвсем в края на печенето махах листата, за да хване коричка. Всички гости много я харесваха, но аз така и не успях и накрая се отказах от пуйката за сметка на капамата Wink

# 2
  • Мнения: 945
Глупости, ще вариш.  ooooh!. Едно си е печена пуйка, друго варена (много ми е беzвкусно вареното месо...  Sick )

Колко кг ти беше и на колко градуса я пече? И колко годишна беше пуйката? Сигурно и е било малко печенето или е била много стара. Виж, ако е била стара, то тогава никакво печене или варене не помага, все си остава жилава.

Ние таzи година правихме гъска, 4 килограмова и я пекох повече от 4 часа... Стана си супер... Миналата година беше пуйка и пак супер си стана.

Така че споко, не си ти причината, не може цял свят да може приготви печена пуйка, само ти не   bouquet

# 3
  • Мнения: 703
Всяка година правя пълнена пуйка,завивам я с алуминиево фолио и я пека на бавен огън.Въобще няма и помен от жилавост,много хубава става-с пълнеж от ориз,гъби,моркови,дреболии и стафиди,а отстрани в тавата кисело зеле.Накрая я отвивам да се запече и да се получи хубава коричка и става супер!

# 4
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Като гледам какви съвети си получила, аз нямам какво да добавя, освен това да се явиш на "поправителен" и да им запушиш устите  #2gunfire Щото сигурно и те са имали провали, но са забравили, а сега ти си била на амбразурата. Успех   bouquet

# 5
  • София
  • Мнения: 18 679
Всяка година правя пълнена пуйка,завивам я с алуминиево фолио и я пека на бавен огън.Въобще няма и помен от жилавост,много хубава става-с пълнеж от ориз,гъби,моркови,дреболии и стафиди,а отстрани в тавата кисело зеле.Накрая я отвивам да се запече и да се получи хубава коричка и става супер!
Точно по тази рецепта я правих! Пекохме я на 200 градуса, увита в зелеви листа, после без листа, с фолио, без фолио, накрая толкова твърда стана, че не можех с ножа да я пробода Rolling Eyes
Да е стара - абсурд. Купих я от наши клиенти - производители, убедена съм, че са ми продали качествена пуйка Laughing
Просто недоумявам  newsm78

# 6
  • Мнения: 1 427
Аз не я варих предварително, но я пекох сигурно 10 часа, че и повече.На 250 градуса с фолио завита през цялото време-резултатат е отличен, чак не повярвах!Дори се запече, въпреки фолиото.Добавям и снимков материал-
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=78693&photo=4
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=78693&photo=5

# 7
  • Мнения: 6 472
Аз не съм голям фен на пуешкото. Правих мисля два пъти, но определено си падам повече по прасешко. Жилава не ми не ставала, но и при най- добро желание месото си и стои леко сухо. Аз я намазвам с масло и малко мед, после я увивам в ленти бекон и най- накарая в белеви листа. Пека я върху канапе от зеле и покрита с надупчено тук таме алуминиево фолио.

# 8
  • Мнения: 1 101
Аз пък я кисна от предния ден в вода с нарязани вътре лимони и портокали и става крехка,а я печа около 4ч. Peace

# 9
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Стана ми и още как Laughing

Копвам тук рецептата си, която писах за кака Сафо, после може и като самостоятелна рецепта да я пусна.

Пуйка!

Пуйката се разрязва коремно; от там се режат ребрата и се премахват (по-добре цялата гръдна клетка анблок да се отстрани и да се свари на супа, примерно, вместо ребро по ребро - и така сме пробвали, но всичко заедно се маха по-лесно).

Бялото месо на гърдите е дебело - 3-4 см поне, затова се разполовява - правят се пържоли от долната (вътрешната) част, под кожата остават 1-2 см месо. Тъй отрязание пържоли се начукват и накисват в марината по желание (аз ползвам лимонов сок+подправки за скара+соев сос+горчица+бяло вино) за поне 20-30 минути. Месото под кожата също може да се поначука, ако може - без да се разкъса кожата.

Плънка:
ориз, гъби, пилешки дробчета, стафиди, лук, чесън, доматен сок, подправки по желание (аз - сол и 2 бульона готови). Приблизителни пропорции:
ориз ок. 300-350 гр, гъби ок. 500 гр, дробчета - 1 пакет (не знам, май ок. 500 гр, но може и кило да е било  Rolling Eyes стандартен замразен пакет), 2 по-големи глави лук, 1 глава чесън, 300 гр млени домати, ок. 150 гр стафиди.

Лукът и чесънът на ситно, се подразбира; гъбите на филийки, дробчетата размразени.

Лук+чесън се запържват, добавя се оризът да се позапържи, после - дробчета понарязани, домати, стафиди и гъби.

Междувременно разпраната пуйка се шпикова с чесън - скилидите се разполовяват или разчетвъртяват (според размера им) и се мушкат в дупки по бутовете, крилата и изобщо навсякъде, където има месо, в което да може да се завре. За това начинание ще отиде още около една - една и половина глава чесън.

Пуйката се пълни с плънката. Като е почти напълнена, се слагат ред пържоли (от предварително накиснатите), ред плънка (да разделя двата пласта месо на пържолите и това под кожата, за да не съхне). Зашива се старателно, едър бод  Mr. Green
Като е почти зашита - да остане малък отвор - вътре се налива на порции маринатата от пържолите (поне 300-400 мл) - наливаш малко, хващаш за крилете и стръскваш да попадне навътре, наливаш - стръскваш. Завършваш с чаша портокалов сок - около 2 портокала в моя случай - пак вътре налято.

Слагаш естетично по гръб в тавата и й завързваш краката и крилете с конец (крак за крак и крило за крило, не всичко заедно!), за да не се разклечва (макар че моята се скъса посредата по време на печенето въпреки това упражнение). Намазва се цялата отгоре с малко масло (ок. 60-70 гр), смесено с малко соев сос и подправки. Остатъкът от плънката слагаш около нея.

Пече се ок. 3-4 часа на не много силна фурна - 180 градуса. По някое време има нужда да се покрие с фолио, за да не прегори, може да трябва да се долее още бяло вино.

Ако е от пуйките с вграден термометър - той ще покаже кога е опечена, ако не - по обичайния начин процедираш, докато разбереш, че е готово месото.

Плънката може да е друга - може да е с картофи вътре или кисело зеле. По желание Simple Smile

Звучи сложно, но всъщност се приготвя доста бързо и лесно.

# 10
  • Мнения: 505
А махна ли гръдната кост, както е в рецептите на Мира и Бу?

# 11
  • София
  • Мнения: 18 679
А махна ли гръдната кост, както е в рецептите на Мира и Бу?
Не, това пък въобще не го знаех Embarassed

# 12
  • Мнения: 49
Миналата и по-миналата година правих пуйка за първи път. Аз я сварих и двата пъти предварително цялата за по-сигурно(много сложна процедура - трябва да разполагаш с гигантска тенджера, за да се вари цяла, а не на части) и не мисля, че после месото имаше вкус на варено, а не на печено. След това в печката с кисело зеле - цялата от вътре и отвън се "зарива" в зелето, като за да не става суха се шпикова с малки парченца бекон - най-вече бялото месо. В плънката със зелето също се слага бекон. Отгоре е покрита и с цели зелеви листа и периодично се полива със соса, който се образувал и с нарязаното зеле, тъй като целите листа започват да прегарят. Мисля, че за около 4 часа на силна фурна стана и двата пъти.

# 13
  • Мнения: 1 320
Стана ми пуйката, да. Само че, аз готвих пуешки бутчета, не цяла пуйка. Измислих си рецептата и бях много доволна от резултата Simple Smile. Четох някъде, че кожата на пуйката не пропуска и затова месото става сухо. Аз отстраних кожата, направих прорези в месото, овкусих със сол, черен и червен пипер и ги увих в бекон и зелеви листа. Сложих в тавата нарязано кисело зеле, което подправих с черен и червен пипер, малко кимион и дафинов лист. От майка ми знам, че най-вкусното зеле става със свинска мас, така че наслагах и мас и пекох три часа - половината време, завито с фолио, половината - без фолио. Стана страхотно! Месото беше крехко като мозък, а зелето много, много вкусно Simple Smile

# 14
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 327
Не съм правила пуйка, рядко приготвяме пълнена. Но печене 5-6-10 часа...  ooooh! Извинете, ама няма да прежаля толкова ток за една пуйка  Stop

# 15
  • Мнения: 7 106
Два пъти съм правила до сега пуйка и двата пъти е ставало много крехко месото. Бялото месо си  е сухичко, както и да му баеш, но останалото става крехко. Друг е въпроса, че пуйката има леко нетрадиционен за нас вкус и не всеки е очарован от него  Laughing.
Ръководила съм се от правилото първите 3-4 часа да я пека под фолио, без да я развивам и поглеждам и накрая като махна фолиото да я полея със соса отделен при печенето и да я запека до зачервяване.
За Нова година съм решила да пека пуйка и затова съм купила една 3 килограмова пуешка твар  Mr. Green. Рецептата на Бу ме впечатли силно и така ще да я приготвя, въпреки че бях набелязала нещо друго. И затова да питам Бу : за да махнеш гръдната кост, режеш кожата от шийката до д...то и след това я зашиваш ли? Или отлепяш кожата и работиш отвътре?

# 16
  • Мнения: 5 228
Стана ми и още как Laughing......


Бу, така си описала тази рецепта, че не само ми се дояде, но и ми се доготви.  Laughing

# 17
  • София
  • Мнения: 18 679
една 3 килограмова пуешка твар  Mr. Green.
Moят добитък беше 5 кила Shocked  5 кила месо отидоха в кофата, грехота е просто Sad ooooh!

# 18
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Рецептата на Бу ме впечатли силно и така ще да я приготвя, въпреки че бях набелязала нещо друго. И затова да питам Бу : за да махнеш гръдната кост, режеш кожата от шийката до д...то и след това я зашиваш ли? Или отлепяш кожата и работиш отвътре?
Реже се. Предния път отлепяхме кожата и кост по кост махахме, ама беше голяма игра... не си струва. Не се реже баш от край до край, де - само да се махне гръдната кост и ребрата, стига - от под врата до ъм, пъпа Mr. Green

Бу, така си описала тази рецепта, че не само ми се дояде, но и ми се доготви.  Laughing

 bowuu

Moят добитък беше 5 кила Shocked  5 кила месо отидоха в кофата, грехота е просто Sad ooooh!

Трябва да уточня, че горните пропорции са за пуйка около 4 кг - иначе трябва леко да варират, ако е по-голяма или по-малка.

# 19
  • Мнения: 7 106
една 3 килограмова пуешка твар  Mr. Green.
Moят добитък беше 5 кила Shocked  5 кила месо отидоха в кофата, грехота е просто Sad ooooh!
А бройлер ли беше или домашна, защото ако е домашно говедо - вари го, печи го - гьона си е гьон.

Бу, мерси много, ще се отчета след изпълнението  Mr. Green.

# 20
  • София
  • Мнения: 18 679
Ама не е домашно бе...Купих я от производители на пуйки/т'ва звучи гръмко Mr. Green/

# 21
  • В сърцето на любимите мъже!
  • Мнения: 1 040
Това с варенето на пуйката е голяма грешка - още по-суха става, защото всички мазнинки си отиват във водата.

И моята пуйка стана супер, хем, че я правих за пръв път (по рецепта на една мама тук от форума), махнах, обаче фенера и стана със супер крехко бяло месо.
екох в плик, а може и под фолио на 160 градуса за 4 часа (защото пуйката беше 4 кила) и после разрязах плика, намазах я с масло с червен пипер и запекох за още 20-30 мин. Стана жестока, ето ви снимки:

# 22
  • София
  • Мнения: 1 456
Аз за пръв път правих пуйка и стана страхотна, може би е късмета на начинаещияSimple Smile Не съм я варила предварително, намазах я с черен и червен пипер, пикантина и куркума отвътре и отвън, напълних я с ориз, дреболиите ( сърце и т.н. - нали на това се казва дреболии) и отстрани сложих кисело зеле. Моята беше 4.5 кг, голямо "говедо", пекох я 2ч и 30мин на макс завита във фолио и после 20 мин от едната и 20мин от другата страна без фолио, на вентилатор.  Учудващо не беше суха и месото стана много крехко - само се отделяше от кокала. Като чета описанието ти, ми се струва, че всичко си направила екстра и вероятно е от самата пуйка!

# 23
  • Мнения: 3 927
Не съм правила цяла печена пуйка и не мисля да се захващам с такава работа.......НО съм отраснала с пуешко месо, макар че като по-малка всъщност бях нещо като вегитарианец  Mr. Green и за мен това е най-хубавото и качествено месо.
Та така, мисирките (по пловдивски диалект  Wink) ги гледаха баба ми и дядо ми, лека им пръст, аз само им свирих с акордеона  Joy Joy, печенето беше от майка ми. Винаги сме пекли пуйките на части - или на половинки, четвъртинки, или на порционни парчета, завити с фолио или в енда супер специална огромна тава с похлупак. И винаги са се опичали добре. Знам, щото като порастнах малко и аз проядох месо  Wink
Аз пека пуйките на парчета и от 5-6 години откакто имам и гювеч - в него, само с малко вода и подправки. Никога не ми е оставало недоопечено, сухо или нещо подобно. Наистина бялото месо е сухо, но то си е такова.

Извинете за дългия постинг Simple Smile

Но да ви питам аз как сервирате цяла пуйка на хората? Неудобна работа ми се струва.......

# 24
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Но да ви питам аз как сервирате цяла пуйка на хората? Неудобна работа ми се струва.......
В чинии я сервираме, Тане Mr. Green
Цяла опечена пуйка си е кррррасота Simple Smile (моята, както обясних, таз година се спраска, ама нищо)

# 25
  • Мнения: 3 927
ти ме взе за мезе  Laughing
кажи как я режеш........ само съм гледала по американските филми как я боцват с голямата вилица и после вадят едни филийки, все едно таз пуйка има само цици  Mr. Green

# 26
  • София
  • Мнения: 565
Моята стана, тоест мъжът я хареса- той е моят критерий. По съвет на една колежка взехме пуйка по- малка от 3 кг. Напълних я с обичайната плънка, само подправките ми са различни- розмарин и мащерка, сложих я върху канапе от кисело зеле и я покрих с бекон, като я набоцках с клечки за зъби- хем да се задържи бекона, хем месото да поеме от мазнинката. Стана крехка.
Но догодина , живот и здраве, ще си направя пълнено пиленце. Пуйката е за повече хора- ние с мъжа още не сме се справили и май кучето ще я дояжда. Laughing

# 27
  • Мнения: 7 091
Най-вероятно е била стара пуйката, за това не е е станала.
Аз всяка година правя ( поне на Деня на Благодарността) поне по веднъж. Тукашните са по 7-8 кг. Миналата година точно 8 кг пекох. Никога не съм я пекла повече от 3.5часа ( толкова се дава като нормално за пуешкото месо , а и винаги гледам с термометъра за месо дали е изпечена), винаги е ставала страшно крехка. Но!
Аз правя задължително 2 неща:
- размразявам 4 дни (преди деня, в който ще я готвя) в хладилник
- мариновам минимум 18 часа преди самия ден ( маринатата съм я писала няколко пъти тук, с алкохол, портокали, карамфил, лук, сол и т.н.)
Никога не ми е ставала на подметка, според мен тайната се крие и в мариноването.
Ето тук може да видиш две от добичетата ( аз не можех да я нося, за това карах мъжо, толкова беше тежка, а при мариноването как съм я обръщала не е истина просто  ooooh! hahaha)




Последна редакция: ср, 27 дек 2006, 21:35 от Tandoori

# 28
  • София
  • Мнения: 18 679
Евалата, мацко, те т'ва ми е идеала за пуйка newsm20
Догодина, догодина, ще им видя сметката на всички пуйки аз smile3508

# 29
  • София
  • Мнения: 581
лично на мен пуешкото месо не ми харесва много ми е сухо затова от 2-3год. си взимам една по голяма кокошка и става  невероятно вкусна и леко мазничка без особени приготовления
 

# 30
Принципно за 5 часа и агне би се опекло, но...пуйки пека от много години- старая се да сваря предварително ако може (понякога е прекалено голяма и няма как...). С варене, времето за печене се намалява многократно и възможност месото да е сухо просто не съществува.

# 31
  • Мнения: 1 425
От много години правя пълнена пуйка и винаги става супер крехка,но мисля че е много важно точно каква е пуйката.Аз правя домашна/американски пуйки ,които стават по 7-8кг./ едва влиза във фурната/за варене и дума не може да става,защото трябва да я варя в казан.Но аз си имам един трик,поне 12 часа престоява в кофа с подсолена вода.След това се пече на 200градуса 4 часа под фолио.И като се извади после направо се разпада от кокалите толкова крехка става.Да ви е сладко на всички.Тази нова година пак ще правя!  bouquet

# 32
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
ти ме взе за мезе  Laughing
кажи как я режеш........ само съм гледала по американските филми как я боцват с голямата вилица и после вадят едни филийки, все едно таз пуйка има само цици  Mr. Green
Маринованите пържоли са поне 4 бр - готови за сервиране, веднъж като ги изровиш изпод плънката в пуйката. Иначе от другото месо - като с всяко печено добиче - с вилица и нож правиш порции, които е малко вероятно да са оформени като филии.

# 33
  • Мнения: 1 352
И моята пуйка стана страшна! Беше 5 кила. Пекох я 3 часа под фолио и още около час без фолио.

# 34
  • Мнения: 7 106
Искам за добавя и моята пуйка към вашите, защото стана невероятно вкусна, въпреки че импровизирах. Гледах, избирах рецепти и накрая, както обикновено, не се придържах към нито една  Mr. Green.



Та, да кажа първо, че моето птиче беше 3,300 кг. Размразих я и я накиснах в подсолена студена вода с добавени сока от 1 лимон и 1 портокал. За една нощ. На следващата сутрин я извадих, отцедих и осолих.
Плънката - 500 гр. кайма, 500 гр. пресни гъби, 2 к.ч. ориз, 2 сварени яйца, 2 глави лук
отделно 1 малка кисела зелка
Всички зеленчуци се режа и запържват за кратко. Каймата също. Яйцата се нарязват и се добавят към каймата, ориза и зеленчуците също и се подправят със черен пипер, червен пипер и подправки по желание (аз имам домашна пикантина от смляни пресни зеленчуци и треви, иползвам нея).
Посолената пуйка се пълни и зашива ( тук се опитах да махна гръдната кост, но тъй като в момента бях сама, а ми трябваше асистент, се отказах). От плънката остава поне половината, но нея я използвах по-нататък, затова за момента се прибира в хладилника.
Зашитата пуйка се слага в тава, сипват се 1-2 чаши вода (зависи от големината на тавата), покрива се и се запечатва с фолио и се пече 3 часа на 180-200 гр. После се маха фолиото, киселата зелка се нарязва на дребно и се омшва с останалата плънка, самата пуйка се намазва със разтопено масло и червен пипер и се допича още 1 час, като през 10 минутки се полива със соса.
Пуйката стана много сочна, даже бялото месо беше омекнало и ставаше за ядене  Mr. Green.

Общи условия

Активация на акаунт