Съвети за Никулден - кой, какво и как ще сготви за празника?

  • 10 429
  • 63
  •   1
Отговори
  • Мнения: 382
Винаги за Никулден приготвям шаран.Миналата година го направих в тесто,получи се доста добре,направо чудесно Peace

Ще се радвам да споделите как Вие го приготвяте Hug Нещо интересно и различно да е тази година.

# 1
  • в къщи
  • Мнения: 467
Айде и аз да се абонирам за темата,че свекърва ми ни донесе два големи шарана и се чудя как да ги готвя newsm78.У нас не ядем много риба и хич не съм в час Embarassed

# 2
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ето моето предложение: Шаран на черно

Не е сложно, вкусно е и различно! Peace

Последна редакция: сб, 25 ное 2006, 22:47 от natalyna

# 3
  • Мнения: 780
Винаги за Никулден приготвям шаран.Миналата година го направих в тесто,получи се доста добре,направо чудесно Peace

Ще се радвам да споделите как Вие го приготвяте Hug Нещо интересно и различно да е тази година.
само в тесто - в къщи го обожават - от 4-5 години го правя само така , но трябва да е по- голям шарана и да не е мазен

# 4
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 152
Дайте рецепта за този шаран в тесто  Hug
Иначе аз го пълня с ориз, гъбки, лук, доматче, всякакви подправки, бяло вино. Трябва по- голям шаран, обаче.
Преди това го накисвам за няколко часа в бяло вино или бира- да тушира миризмата.

# 5

Надявам се да сме си полезни с тази тема за размяна на някои хитринки в подготовката на празничната вечеря.

Малкия е именник, но от рибите единствено скумрия вкусва, за шаран да не говорим и за да не сме без риба на масата от години минаваме само със скумрия, та сега когато решихме да вземем и шаран, се оказа, че сме позабравили как се приготвя.  Thinking




# 6
  • Мнения: 293
Ето една рецепта ,която лично съм изпробвала и се надявам да ти бъда полезна

Пълнен шаран
1 шаран/1 1/2 кг./
1 гл.лук
1ч.ч.орехи
1вр.магманоз
1ч.л.девесил
10 маслини
1 лимон
2с.л.дом.пюре
2-3 ск.чесън
черен пипер
сол

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио,сол,дом.пюре ,орехите и нарязаните маслини,чесъна ,магданоза и подправките. 
Изчистеният шаран се посолява ,натрива се с лимона и се пълни с подготвената смес.Пече  се на умерена фурна.
По желание се шприцова майонеза и се поднася с различна гарнитура.





# 7
  • Мнения: 780
Дайте рецепта за този шаран в тесто  Hug
Иначе аз го пълня с ориз, гъбки, лук, доматче, всякакви подправки, бяло вино. Трябва по- голям шаран, обаче.
Преди това го накисвам за няколко часа в бяло вино или бира- да тушира миризмата.
аз го пълня с каквото ми дойде на ума и като го зашия го омазвам целия в олио , едно тесто / може купено , може домашно - брашно и вода и каквото беше там / и завивам шарана в него и пека

# 8
  • Мнения: 1 951
Пълня шарана плънка от мноооооого лук, орехи, гъби, моркови, магданоз, девесил.Не обичам ориз в плънката.Зашивам го и във фурната.

Всъщност не е нищо интересно и различно  Mr. Green

# 9
  • Мнения: 7 106
Аз тази година ще пропусна "вечния" шаран и ще съставя рибно меню, но с нови продукти.
За предястие съм предвидила така наречената от руснаците "Сельодка под шуба". Онзи ден я правих пробно, защото до сега не съм, и стана страхотна. Естествено ще включа и някаква саладка от пресни зеленчуци.
Замислила съм и още едно предястие - пастет със сьомга, обаче незнам дали ще ми стигне времето.
Второто ще е Талятели със морски дарове. Много се хареса на гостите ми и ще го предложа и на домашните:

http://3opu.multiply.com/photos/photo/5/69

Задържително пържен сом. И Някаква тортичка, естествено  Laughing.


# 10
  • София
  • Мнения: 3 679
Аз шаран не обичам, много ми мирише. Ако някой предложи някоя рецепта с друга риба за Никулден ще съм много благодарна   bouquet

# 11
  • Мнения: 780
Аз шаран не обичам, много ми мирише. Ако някой предложи някоя рецепта с друга риба за Никулден ще съм много благодарна   bouquet
ако е за пържена риба - мога да ти предложа маслена риба - направо е върха - като се изпържи костите стават едни мекички  като хрущялчета

# 12
  • София
  • Мнения: 3 679
Аз шаран не обичам, много ми мирише. Ако някой предложи някоя рецепта с друга риба за Никулден ще съм много благодарна   bouquet
ако е за пържена риба - мога да ти предложа маслена риба - направо е върха - като се изпържи костите стават едни мекички  като хрущялчета
Ами май трябва да е нещо пълнено за Никулден, че поне да спазим малко традицията  newsm78знам ли и аз. Някой може ли да ме осветли по въпроса? Grinning

# 13
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Аз смятам да сложа на трапезата:
Шаран в тесто
Пържен калкан
Торта "Киевска"
Сладки "Кошерчета"
Пита

За салатите се двоумя още,  едната ще е "Тифани", защото ще имаме гости, които я обожават и са си дали поръчката за нея. Но другите- не знам още.

# 14
  • Мнения: 2 381

Джуто защо пък пълнена риба да е традицията ? Тази година съм купила пъстърва (дълбоко замразена във фризера вече) - мисля да я опека само .
Имах едно рибно плато навремето ( Embarassed) - слагах рибата - цялата заедно с главата и опашката, от едната страна украсявах с царска туршия, от другата картофена салата. Става много ефектно

За десерт - баклавата с готовите кори

# 15
  • Мнения: 108
Аз лично винаги купувам вместо шаран толстолоб Много е вкусен няма малки костици и гаранция не мирише като шарана Иначе може да се приготви по всички начини както шарана Тази година смятам да бъде с доматен сос във фурна Много е вкусна тази риба момичета  Peaceопитайте няма да съжалявате

# 16
  • Мнения: 465
Много харесвам традиционния Пълнен шаран с орехи или поне за нашата къща е традиция Laughing

# 17
  • Мнения: 910
Дайте рецепта за този шаран в тесто  Hug
Иначе аз го пълня с ориз, гъбки, лук, доматче, всякакви подправки, бяло вино. Трябва по- голям шаран, обаче.
Преди това го накисвам за няколко часа в бяло вино или бира- да тушира миризмата.
И аз го правя така  Peace

# 18
  • София
  • Мнения: 225
А някой, може ли да ми даде рецепта за сьомга, търсих в търсачката ама нямаше много варианти. Ще съм благодарна Hug

# 19
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
BiliR, котлети от сьомга оставям да престоят около час в прясно мляко, подправено със сол, черен пипер/съвсем малко/ и розмарин; после приготвям на тефлонов тиган или на скара; стават божествени.
По темата - най-вероятно ще има няколко вида риба. Шаранът ще е пържен, опитвала съм няколко пъти пълнен и в тесто, но ми стои като варен и изобщо не ми е вкусен; мъжът ми също не го харесва по този начин.
Ще приготвя чернокоп на скара;2 салати с ролца от раци - една с майонеза, лук и кисели краставички и втората с царевица, зехтин и лимон за постещите като мен.
Преди една седмица сложихме соления сафрид, трябва да е готов вече и с него изчерпвам темата за рибните ястия. Останалите неща ще решавам в движение, обикновено имаме гости на този ден /въпреки че нямаме именници вкъщи/ и те също носят някакви риби.

# 20
  • ново
  • Мнения: 5 970
Аз тази година ще изневеря на традиционния пълнен шаран. Мисля да приготвя няколко вида риба - шаран на жар, калкан с орехи и заквасена сметана /рецептата я бях чела някъде тук/, хапки от бяла риба и зелена салата с риба тон. Ако остане време ще забъркам и една салата с рулца от раци, царевица и  майонеза.

# 21
  • София
  • Мнения: 974
Аз все още се колебая дали да спретна един шаран в тесто (по рецептата на Джема) или да пробвам шарана с портокали на Мишел (че миналата година не успях Embarassednewsm78
Много ми се иска да направя и двете...ама сигурно ще ме изхвърлят от къщи, мъжо въобще не харесва шарана Joy

# 22
  • Мнения: 3 550
Зори, би ли споделила с нас рецептата за сельодката? Hug

А какво е рецептата за тестото?

# 23
  • София
  • Мнения: 974
За тестото някои момичета използват готово иначе виж в Готварската книга...там е рецептата на Джема ако искаш да си го правиш ти. Hug

# 24
  • Мнения: 985
Миналата година правих рибник. Стана вкусно и въпреки, че имаше разни печени на скара и пържени риби, рибника се изяде до шушка. Ако някой прояви интерес, бих написала рецептата.

# 25
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Тестото е само вода сол и брашно. Готовото е с мая, ще бухне, ще си развали фацата.
 
А кой ще каже каква е гореспоменатата рецепта за калкан с орехи и сметана. Аз съм пробвала как ли не, но калканът най- вкусен е пържен. Сега обаче толкова ми е втръснал, че съм склонна да опитам с орехи и сметана. Laughing

# 26
  • София
  • Мнения: 1 951
Днес ,сега се прибирам от  магазина.Многоооо харесах един толстолоб.Смятам и аз да изневеря на Никулденския  шаран.

# 27
  • София
  • Мнения: 4 867
моето семейство от известно време яде риба само в заведение като наблягаме на пъстървата. ще пробвам на никулден да ги "прекарам" да ядем риба и у дома - нали трябва да се спази традицията. и понеже ги знам какви са "любители" на рибата, ще минем с нещата, които не отказват, а именно - пушени рибни филета и други готови вариации по темата.

# 28
  • Мнения: 7 106
Зори, би ли споделила с нас рецептата за сельодката? Hug


По оригиналната рецепта се прави с херинга, но аз я правих с пушена сьомга.
В стъклена купа, най-отдолу се рендосват сварени картофи. Отгоре се реди рибата, нарязана на кубчета. Третия пласт е синто нарязан кромид лук (претрит с малко сол), четвърти пласт е врени яйца, настъргани или нарязани на кубчета, пети пласт - варени настъргани моркови и последния пласт е варено и настъргано червено цвекло. завършва се с дебел слой майонеза и се украсява по желание. След всеки пласт мажеш със майонеза.

Аз я правих не в купа, а като солена торта във торена форма с разкопчаващи стени. майонезата смесих със един "чеснов крем" (продава се в бурканчета на някаква унгарска фирма КОСН) и добавих от мене си кисели краставички  Laughing.

# 29
  • Варна
  • Мнения: 3 890
Аз шаран не обичам, много ми мирише. Ако някой предложи някоя рецепта с друга риба за Никулден ще съм много благодарна   bouquet
И аз не си падам по шаран. Затова по заръка на домочадието ще правя хек със зеленчуци на фурна. Ако те интересува ще обясня.

# 30
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
И ние не сме по шарана. Пък и в работен ден, кой ще се занимава с пълнени рибоци...

Сега ми казаха, че са ми купили паламуд. Какво да го правя?  newsm78 Добре ли става пържен?

# 31
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Пълнен шаран

шаран около 2 кг.
1,5 ч.ч. ориз
1 ч.ч. едро счукани орехи
1/2 глава лук
1/2 глава чесън
около 200гр. гъби
около 50гр. стафиди
1-2 моркова
1 лимон
черен пипер, сол, олио

Изчистеният шаран се намазва с лимонов сок отвътре и отвън, посолява се и се оставя да стои така около час. През това време се приготвям плънката по следния начин: в тенджера се задушава нарязания лук и с олио и малко вода под капак, прибавят се нарязаните гъби; след като се позадушат, се прибавя ориза, морковите и чесъна и се пържи, докато стане прозрачен; подправя се с черен пипер (смлян), посолява се на вкус и се долива вода (около 3-4 ч.ч.). След като ориза леко омекне, тенджерата се сваля от котлона, прибавят се орехите, стафидите и сместа се оставя леко да изстине. С нея се пълни шарана и стомаха му се зашива с конец. Слага се в подходяща тава, намазана с олио и около него се разсипва останалата плънка. Шарана се намазва отгоре с олио, поръсва се с едро смлени орехи, върху тях се нареждат тънки резенчета лимон, долива се малко вода и се пече в не много силна фурна. Покривам тавата с фолио, да не загори от горе. Шарана е готов, когато след бодване с вилица, месото не пуска кръв, и конеца с който сме го зашили, лесно се отделя.

# 32
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Хич не обичам шаран, добре, че ще сме на гости и там ще ни сготвят вкусна друга рибка.   chef

# 33
  • София
  • Мнения: 676
Момичета, много хубави идеи сте дали   bouquet. Не съм решила дали ще ядем шаран. Имам толстолоб и май него ще приготвят. Ще го изпържа и ще го залея с доматен сос и лук, които са запържени предварително. Става бързичко.
 LidiS, би ли дала рецептата за рибника. Не съм правила досега  Rolling Eyes

# 34
  • София
  • Мнения: 3 679
Миналата година правих рибник. Стана вкусно и въпреки, че имаше разни печени на скара и пържени риби, рибника се изяде до шушка. Ако някой прояви интерес, бих написала рецептата.
Искам я рецептата  Simple Smile
Аз шаран не обичам, много ми мирише. Ако някой предложи някоя рецепта с друга риба за Никулден ще съм много благодарна   bouquet
И аз не си падам по шаран. Затова по заръка на домочадието ще правя хек със зеленчуци на фурна. Ако те интересува ще обясня.
Да, интересува ме  Simple Smile

И ние не сме по шарана. Пък и в работен ден, кой ще се занимава с пълнени рибоци...

Сега ми казаха, че са ми купили паламуд. Какво да го правя?  newsm78 Добре ли става пържен?
Да, пържен е супер - много обичам!

# 35
  • Paris
  • Мнения: 1 727
Паламуда е супер пържен, всички го обичаме.
Толстолоба ми е тежък и кофти мирише.
Кой щеше да дава рецепта за хек със зеленчуци?

# 36
  • Варна
  • Мнения: 3 890
Аз шаран не обичам, много ми мирише. Ако някой предложи някоя рецепта с друга риба за Никулден ще съм много благодарна   bouquet
И аз не си падам по шаран. Затова по заръка на домочадието ще правя хек със зеленчуци на фурна. Ако те интересува ще обясня.
Да, интересува ме  Simple Smile

Хек със зеленчуци

В подмазана тава нареждам картофи нарязани на филии, моркови нарязани на кръгчета и малко лук на филии (мислила съм да добавя и други зеленчуци, но още не съм пробвала и нямам мнение). Посолявам и поливам с малко олио. Отгоре нареждам хека, нарязан на по-едри парчета. Нареждам така, че да е с разреза нагоре. В тавата ми се събира към 1.5 кг хек по този начин. Поръсвам го с подправки по вкус (основно риган и босилек, но скоро пробвах подправката за риба на Котами и също става, но тя има сол, тъй че по-внимателно). Отново поливам с малко олио, доливам и към половин чаша вода. Най-накрая нарязвам един или два лимона на тънки резенчета, по 3-4 мм. Нареждам ги върху рибата така, че да я покрият горе-долу.
Всичкото това нещо го пека във фурната (на по-долен етаж) на 200 градуса.

Знам аналогия на тази рецепта с 1-2 разлики: без лук и лимон, а отгоре се залива с 1 кофичка майонеза и объркана в нея 1 подправка Пикантина за риба. Става малко като мусака със заливка и на мен лично ми е по-тежко като краен вкус.

# 37
  • Пловдив
  • Мнения: 2 518
Още две идеи за Хек на филенца:
1. Запържва се лук нарязан на едро(1-2 глави). Изсипва се в тава. Отгоре ред домати на кръгчета, нареждат се филетата хек, наръсва се сол и риган, нарязват се зелени маслини (аз ползвам обезкостени с чушка), отгоре пак ред домати, сол, зехтин- пече се около 40мин. до порозовяване на доматите.
2. Нареждат се филенцата в намаслена тава. Залива се със сос бешамел с гъби, чер пипер и сол. Запича се и
Бон Апети! Laughing

# 38
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Паламудът става чуден на скара. А ако сте привърженици на здравословното хранене- на пара става убийствен. Peace Това ми е любимата риба.  chef

# 39
  • Мнения: 1 756
Винаги за Никулден приготвям шаран.Миналата година го направих в тесто,получи се доста добре,направо чудесно Peace

Ще се радвам да споделите как Вие го приготвяте Hug Нещо интересно и различно да е тази година.
дай рецептата д, не се стискай Wink

# 40
  • ново
  • Мнения: 5 970

 
А кой ще каже каква е гореспоменатата рецепта за калкан с орехи и сметана. Аз съм пробвала как ли не, но калканът най- вкусен е пържен. Сега обаче толкова ми е втръснал, че съм склонна да опитам с орехи и сметана. Laughing

Джемма,  това е рецептата  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=17452.0

# 41
  • Балчик
  • Мнения: 9 220

 
А кой ще каже каква е гореспоменатата рецепта за калкан с орехи и сметана. Аз съм пробвала как ли не, но калканът най- вкусен е пържен. Сега обаче толкова ми е втръснал, че съм склонна да опитам с орехи и сметана. Laughing

Джемма,  това е рецептата  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=17452.0

Мерси   bouquet

# 42
  • в къщи
  • Мнения: 467
Сега ми казаха, че са ми купили паламуд. Какво да го правя?  newsm78 Добре ли става пържен?
  Готвила съм паламуд :пържен,на скара и в тава с вино.Последното се прави така:разрязвам рибата на половина(по дължина),сол,мажа с малко горчица,половин листенце даф.лист и залепвам половинките.Нареждам в тавичка,една чаша черв.вино и завивам с фолио.Пече се час-час и половина,отвиваш и запичаш.Малко гарнитура по избор...и готово.Става лесно и вкусно.
Аз лично предпочитам така или на скара.Това е. Peace

# 43
  • Мнения: 7
Здравеи те много ми е интересно как се прави шаран в тесто newsm78

# 44
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Тук е миналогодишния ни Никулден:

http://www.goblenite.com/forum/showthread.php?t=398

# 45
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Сега ми казаха, че са ми купили паламуд. Какво да го правя?  newsm78 Добре ли става пържен?
  Готвила съм паламуд :пържен,на скара и в тава с вино.Последното се прави така:разрязвам рибата на половина(по дължина),сол,мажа с малко горчица,половин листенце даф.лист и залепвам половинките.Нареждам в тавичка,една чаша черв.вино и завивам с фолио.Пече се час-час и половина,отвиваш и запичаш.Малко гарнитура по избор...и готово.Става лесно и вкусно.
Аз лично предпочитам така или на скара.Това е. Peace

Мерси за съвета. И на всички останали, които се включиха  Hug
Реших, че ще е на скара. Това поне мъжо може да го свърши аз докато се прибера от работа, че от 20 часа нататък какво ти готвене  Laughing

# 46
  • Sofia
  • Мнения: 21 647
Здравеи те много ми е интересно как се прави шаран в тесто newsm78
Прочети темата, има отговор на въпроса ти.


Моите рибни предложения


Мерлуза със зеленчуци


Паниран хек със сметанов сос "пушена сьомга"


Печена риба с маслини


Рибено суфле

# 47
  • Мнения: 3 927
Аз пък си купих едно малко списание "Рецепти", двуседмично, за 50 ст.  Mr. Green , посветено на Никулден. Има голямо разнообразие от рецепти    chef

Следващият брой от 8 декември ще е на коледна тема - 140 рецепти за коледни сладкиши   chef

# 48
  • Варна
  • Мнения: 3 890
Моренка, едно питане ако позволиш. Видях в твоите рецепти питата с маслини. Само не схванах с колко тесто я правиш, за да стане тънка. Струва ми се, че ако сложа 1 кг в моята тава ще стане поне 4-5 см опечена  newsm78
Иначе рибните ти рецепти така ме изкушиха, че съм на път да зарежа хека  Mr. Green Само още не съм си избрала коя да направя  Thinking

# 49
  • Sofia
  • Мнения: 21 647
Светли скоро не съм я правила, та не помня какво ми е било количеството пък и зависи от размера на тавата, нали  Simple Smile ( опитай с 1/2кг тесто за каква тава ще ти стигне и така ще се ориентираш).... както съм писала трябва да е 2 см дебело суровото тесто. Успех! Hug

# 50
  • Bourgas, Burgas, Bulgaria
  • Мнения: 414
Много ми харесаха рецептите за пълнен шаран, обаче  в хладилника имам приготвен толостолоб.
Според Вас ще стане ли пълен толостолоб с традиционната за Никулден плънка от орехи, лук, домати и т.н.

# 51
  • Балчик
  • Мнения: 9 220

Мерси за съвета. И на всички останали, които се включиха  Hug
Реших, че ще е на скара. Това поне мъжо може да го свърши аз докато се прибера от работа, че от 20 часа нататък какво ти готвене  Laughing

Само не забравяй да го разцепите на половинки- паламудът е дебела риба, няма да се опече, ако е цяла.

# 52
  • Мнения: 5 462
Пържен калкан и пържен хайвер от него , салати и разни други  морски  вкусотии ...Че мъжа ми е три в едно и се събираме по традиция бая народ ...какво ме чака не ми се мисли  Rolling Eyes!!!Но пък е страхотно удоволствие да го правя за здравето на мъжа ми !!!!  bouquet

# 53
  • Мнения: 9 903
ако разрешите, тук ще пусна една рибена чорба каквато я правят на запад от Русе/не казвам край Дунава, понеже и там сто вида рецепти за рибена чорба/.
Слага се водата да заври и се пускат моркови, лук, целина/дръжки най-вече/, магданоз, два обелени домата и олио. Не се слага сол. Като се сварят морковите, се добавят главата и опашката на рибата/предварително осолени/, малко оцет и задължително девесил. Казват - ако нямаш девесил, изобщо не слагай чорбата. На рибата й трябват 5-10 минути да се свари. Чорбата може да се застрои, а може и без застройка.

# 54
  • Мнения: 2 922
А някой, може ли да ми даде рецепта за сьомга, търсих в търсачката ама нямаше много варианти. Ще съм благодарна Hug

Ами аз правя котлети от сьомга във фолио. На всяко парче слагам само сол, олио, черен пипер (веднъж бях слагала и някаква подправка за риба - не стана лошо) и 'пакетчетата' ги опичам във предварително загрята фурна с малко водичка на дъното на тавата.

# 55
Някой ще може ли да ми даде рецептата за шаран в тесто.  chef

# 56
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
На мен пък ми се е доял шаран - пълнен. Миналата година приготвях сом; без поводи сме приготвяли хек. Миналата седмица опитахме зарган. Шаран отдавна не съм яла и сега поръчах на мъжа ми да вземе шаран (да не чака до последния момент, защото свършва). Може и толстолоб (каза той). Така че чакам да видя какво ще ми донесе и тогава ще търся рецептата.

# 57
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Някой ще може ли да ми даде рецептата за шаран в тесто.  chef

Абе вие не четете ли темата, този въпрос е зададен малко преди теб. Чети внимателно. Twisted Evil

# 58
  • Мнения: 458
Аз ще правя салата с ролца от раци, картофена салата и паламуд на фурна с домати и босилек, десерт още не съм измислила  newsm78

# 59
  • Sofia
  • Мнения: 21 647
Нашата никулденска рибка, преди малко дойде, уловена от мъжо..... как ще приготвя, не съм решила още. Grinning

клик

# 60
  • Мнения: 9 903
ухааа, добра рибка!
Ние току-що напълнихме нашия шаран с лук, домати, орехи, дафинов лист, магданоз, целина. Покрихме с лимони, завихме във фолио и пекохме.

# 61
  • Мнения: 382
Аз смятам да сложа на трапезата:
Шаран в тесто
Пържен калкан
Торта "Киевска"
Сладки "Кошерчета"
Пита

За салатите се двоумя още,  едната ще е "Тифани", защото ще имаме гости, които я обожават и са си дали поръчката за нея. Но другите- не знам още.

Джемма,дай рецептата з атази салата 'Тифани' и тортата Heart EyesЗвучат доста апетитно. Grinning

# 62
  • Мнения: 382
Момичета,стархотни сте.Дали сте супер рецепти и идеи,а аз нямах възможност да влизам във форума последните дни и мислех,че темата съвсем е изчезнала Mr. Green

Ето рецептата за миналогодишният  ми шаран.Само плънката доста я бях обогатила GrinningСписък на необходимите продукти:

за тестото:
3 ч. ч. брашно
1 ч. ч. вода
2-3 щипки сол

1 шаран (около 1 кг)
2 глави лук
1 морков
1 стрък целина
1 ч. ч. орехи
3 с. л. олио
морска сол
сол  


Начин на приготвяне:


 1. Лукът, морковът и целината се нарязват наситно и се запържват. Разреждат се с малко вода и се задушават 4-5 минути.
 
 
 2. Към омекналите зеленчуци се прибавят орехите и 2-3 щипки сол, разбърква се.
 
 
 3. Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите, пълни се с плънката и се зашива. Омесва се лепкаво тесто. Разточва се на не много тънка кора и се поръсва с 2-3 щипки морска сол. Шаранът се увива в тестената кора.
 
 
 4. Поставя се в намазана с олио тава и се пече 50-60 минути в средно загрята фурна при температура 160-170 градуса
 
 http://www.bonapeti.tv/images/r/2001/12/1707_0.jpg
- в готов вид изглежда така.
 Само в плънката добавих гъби,стафиди и малко ориз и маслинки

Сега май пак ще сме та това,ако не ми дойде муза за друго.

За десерт мисля да направя шоколадово руло със заквасена сметана Heart Eyes

# 63
  • Мнения: 1 065
Аз не го чувствам много като голям празник,защото и двамата със съпруга ми през деня сме на работа и ще се приберем вечерта ,но рибата вече сме я купили.Иначе салати ,предястия и десерти може и да нямаме,но БИРИЧКА задължително ще има.

Общи условия

Активация на акаунт